ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:57/111)

BABKA PARZONA WANILIOWA 402

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 196

ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek(...)tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna :) No to co? robimy makowiec :) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.: Ciasto: 15 dkg masła , 8 łyżek cukru pudru , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli . Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt ala tiramisu 197

likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już(...)blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ).  Ciasto wkładamy do lodówki

prawdziwe jedzenie
Piegusek 160

przywołało szereg wspomnień. Dodam, że również moim bratankom strasznie smakowało - tylko ja mistrzynią równych ciast na pewno nie jestem ;-) Piegusek PIEGUSEK 1 margaryna 1 szklanka cukru 7 łyżek wody 3 jaja 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki maku Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy

peggiwkuchni
Herbata parzona na zimno 88

Herbata parzona na zimno przepis na cold brew tea Herbata parzona na zimno czyli cold brew tea świetnie orzeźwia i pomaga przetrwać upały jeszcze lepiej niż

Cztery Fajery
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 57

owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą

Raj dla Podniebienia
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 59

owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą

Raj dla Podniebienia
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 88

Grana Padano   120ml mleka   15g świeżych drożdży   1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia   Płaska łyżeczka cukru   Pół łyżeczki soli   120 ml wody   3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku   1 mała biała cebula   Opcjonalnie : zioła prowansalskie  Pieczywo z powodzeniem można przygotować(...)cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę. Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut. Uformować kulkę i włożyć do posypanej mąką miski, zdobić na jej powierzchni poprzeczne nacięcie. Odstawić

W garach u Gosi
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 133

Grana Padano   120ml mleka   15g świeżych drożdży   1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia   Płaska łyżeczka cukru   Pół łyżeczki soli   120 ml wody   3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku   1 mała biała cebula   Opcjonalnie : zioła prowansalskie  Pieczywo z powodzeniem można przygotować(...)cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę. Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut. Uformować kulkę i włożyć do posypanej mąką miski, zdobić na jej powierzchni poprzeczne nacięcie. Odstawić

W garach u Gosi
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i pistacjami 120

solidny kawałek ciasta czekoladowego . Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i pistacjami To ciasto czekoladowe na pewno nie zawiedzie waszych oczekiwań. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, nieprzesadnie słodkie i cudownie pyszne. Ciasto przełożone jest kremem czekoladowym na bazie ganache i serka mascarpone. Po wierzchu posypane pistacjami. Sprawdzi się doskonale jako ciasto do kawy ale także jako ciasto urodzinowe czy przygotowane na inną(...)MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego. Ciasto czekoladowe: 30 dkg mąki bez glutenu 8 dkg kakao bez cukru 25 dkg brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli morskiej 250 ml kefiru 125 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 280 ml kawy parzonej Krem: 200 ml śmietanki kremówki

mecooks
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 122

owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą

Raj dla Podniebienia
Żurkowa tarta na Wielkanoc 154

soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Farsz: 300g białej parzonej kiełbasy 6 jaj Masa jajeczno-żurkowa: 200ml gęstego zakwasu żurkowego 3 jajka 140g serka śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka 75

jesienią, zimą i domowym ciepłem. Jednak piernik nadaje się doskonale również jako baza wyszukanych ciast, a nawet tortów, co udowadnia przepis z okolic Dukli. Dzisiaj zapraszam na ciasto złożone z dwóch blatów piernikowych oraz wkładki, która fantastycznie uzupełnia smak piernika. Owa wkładka to miękkie, wilgotne ciasto z kawałkami jabłek, orzechów oraz z rodzynkami i wiśniami z syropu. Blaty przełożone(...)ciasto pochodzi z publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”. Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka cukru 125 g margaryny 4 jajka 1 szklanka miodu 1 szklanka śmietany 3 łyżki oleju Ciasto

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania