ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:48/111)

Mazurek czekoladowy 244

Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić(...)ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich ponczem (jeśli ciasto

Ciastkozercy
Bałwankowa pizza 151

nieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek.    Ciasto : mąka pszenna 400 g olej 5 łyżek ciepła woda 160 ml drożdże 20 g szczypta soli Nadzienie : mozzarella w solance 160 -200g 1 parówka Ketchup, 12 czarnych oliwek świeże listki(...)sztuk gałązki rozmarynu      Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na 6 kawałków. Mozzarellę dzielimy na 6 kawałków, oliwki kroimy na pół. Z wyrośniętego ciasta

Smaczne moje
Herbata po turecku z kardamonem 148

Herbata po turecku z kardamonem - jak parzyć herbatę po turecku Herbata po turecku z kardamonem jest aromatyczna, mocna, bardzo gorąca i słodka. Turcy kochają herbatę, nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rodzynkowiec 232

Rodzynki w czekoladzie: 250 g rodzynek 200 g czekolady (może być pół na pół mleczna i gorzka) 100 g masła  opcjonalnie rum Rodzynki parzymy i odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci) rumem lub innym alkoholem, albo odrobiną aromatu rumowego. U mnie rodzynki moczyły się w mieszance wody i wódki przez całą

Cynamonowe szczęście
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem 182

Pyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na maślance jest lepsze, ale nie zrobiło na mnie wielkiej różnicy - zwykłe z mąki i wody, dobrze zrobione, jest tak samo elastyczne i plastyczne jak to z przepisu poniżej. W smaku także różnica nie jest

Kolorowy Przepisownik
Mazurek czekoladowy 209

Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Mazurek czekoladowy – jak to zrobić(...)ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich ponczem (jeśli ciasto

Ciastkozercy
Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story 217

kakao) do wypieków od Manufaktura Czekolady Chcolate Story (klik) mleko (ilość niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony).  W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Kostka kawosza 187

zamierzeniu dwie połówki ciasta powinny być przełożone pianką Kostka kawosza Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej Pianka: 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka mocnego(...)dwie połówki, a jeśli zrobiła się nam „górka” na środku ciasta to musimy ją ściąć. Piankę przygotowujemy dopiero kiedy ciasto będzie zimne. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Kawę rozpuszczalną dodajemy do gorącego naparu z kawy parzonej (pozbawionego fusów) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy kawa się wystudzi miksujemy

PatiGotuje
Pyszne pierogi z serem na słodko 231

wodą wlewamy olej i przelewamy do miski z mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk ( zajmuje to około 5 minut).  Przygotowujemy farsz: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukry(...)dokładnie mieszamy. Smakujemy, czy jest odpowiednio słodkie. Dla mnie taka ilość cukru jest odpowiednia, ale dla większych łasuchów może być za mało słodkie, więc próbujemy ;) Stół podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół, zlepiamy dokładnie brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się

Wołowina od rekina
Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie 176

Chiado . * LX Factory || Rua Rodrigues de Faria 103, Alcântara, Lisboa Landeau Chocolate  || Rua das Flores 70, Lisboa godziny otwarcia: codziennie 12:00 - 19:00 Wnętrze Landeau Chocolate. Ciasto czekoladowe z Landeau Chocolate. Chocolataria Equator Pozostając w temacie czekolady, koniecznie musicie odwiedzić to miejsce! W Chocolataria Equator ręcznie przygotowuje się niezwykłe tafle czekolady i praliny z dodatkiem Porto, marakui(...)Coffee Lab and Bakery. Fábrica Coffee Roasters Fábrica Coffee Roaster s to zdecydowanie najlepsza kawiarnia i palarnia w Lizbonie. Mają tutaj szeroki wybór ziaren, sposobów parzenia, a także kraftowe piwa, wino, kanapki i ciasta. Ze względu na dobrą lokalizację często wpadałem tutaj na kawę podczas zwiedzania. Dodatkowo fajnie urządzone wnętrze i obsługa składająca się z kawowych freaków czynią to miejsce

Food Square
SERNIK ŚLIWKOWY 139

szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu Zapraszam po przepis! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 masła, zimnego, posiekanego 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

Zasmakuj Kuchni
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1281

minut. W tym czasie z naszego farszu powinna odparować woda. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą, a następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto

Dieta bez mleka
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 256

rodzynek- 50ml rumu- 250ml mleka- szczypta soli250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć w to drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu

Smaczne Zdrowe
Wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej. 227

delikatnie mąką. Kiedy podrośnie wykładamy go jednym ruchem z miski na stół tak aby omączona strona znalazła się na blacie stołu. Nie klepiemy ciasta tylko delikatnie ujmujemy po kawałku  i formujemy.  Wyborne pączki parzone Potrzebujemy: 225g przesianej mąki pszennej, 225g gorącego mleka, 15 żółtek, 225g cukru. 52g drożdży, 250ml mleka piana z 10 białek

Leśny Zakątek
Piernik parzony (na sztucznym miodzie) 177

Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita. Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku. Składniki: * 45 dkg przesianej mąki * 5 jajek * 12 dkg masła bądź margaryny * 1 szklanka śmietany 18% * 1 szklanka(...)łyżeczka sody * 1 łyżeczka amoniaku * opcjonalnie bakalie bądź marmolada Składniki na polewę czekoladową: * 3 łyżki kakao * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * posypka do ciasta Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam

Pieprzyć z Fantazją