ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:45/111)

Babeczki cappuccino 166

popołudnie? Jest. Kawowe babeczki cappuccino! Pyszny kawowy smak można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso lub jeśli goście są tuż tuż i nie ma czasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej ;) Więcej inspiracji na pyszne i proste babeczki znajdziecie tutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru

Ciastkozercy
Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą 289

godziny do lodówki. Do nasączenia biszkoptu użyłam herbaty Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY  ze sklepu Sir William's Tea . Napar herbaciany nadał ciastu wspaniałego aromatu i wilgotności. Podczas parzenia herbaty po kuchni unosił się piękny cytrusowy aromat, który pobudził nasze zmysły. Herbata ta doskonale nadaje się jako poncz do nasączania ciast, ale również jest doskonała jako

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluski śląskie - łatwy przepis 646

ziemniaków. Dodać odłożone uprzednio ziemniaki, pół łyżeczki soli, żółtko i wyrobić ciasto. (aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe, ale takie,aby nie parzyły w dłonie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nabierać łyżką porcję ciasta i uformować z niej kulkę. Trzymając w dłoni , placem wskazującym zrobić wgłębienie mniej więcej do połowy kluski Kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę

zielonacukinka
Tort podwójnie czekoladowy. 192

mieszamy bądź miksujemy. Następnie spód ciasta nasączamy połową kakao, wykładamy 2/3 musu z gorzkiej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy resztą kakao.Na nasączonym cieście smarujemy krem z białej czekolady, wyrównujemy wierzch i przekładamy do lodówki. LŚNIĄCA POLEWA CZEKOLADOWA: 4 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml wody 50 g gorzkiego kakao 120 g słodkiej śmietanki(...)minut. Po tym czasie dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy i odstawiamy aż do chwili, gdy osiągnie temperaturę 35 stopni C (czyli, że można swobodnie włożyć palec i nie parzy). Połowę polewy wylewamy na ciasto i wkładamy z powrotem do lodówki.      Pozostały krążek ciasta przycinamy około 2-3 cm z każdej strony. Z folii aluminiowej tworzymy burty tak, żeby

Rozpustne gotowanie
Babeczki cappuccino 203

Jest. Kawowe babeczki! Niepowtarzalny smak i aromat można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso, jeśli jednak goście są już tuż tuż i nie ma czasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać).Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego0

Ciastkozercy
„Berta Isla” i pokrzywa 102

mieliście okazji zagłębić się w tę książkę, koniecznie to zróbcie, a na czas lektury polecam Wam ciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie

Słodki sentyment
„Berta Isla” i pokrzywa 107

mieliście okazji zagłębić się w tę książkę, koniecznie to zróbcie, a na czas lektury polecam Wam ciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie

Słodki sentyment
Makaron wegański 127

Najprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek. Tak przygotowany makaron idealnie nada się do rosołu (przygotowany jako nitki), do dań z makaronem (uformowany jako wstążki(...)minut gotowania Ilość: około 600 g ugotowanego makaronu Przygotowanie Do miski dodajemy mąkę , sól , a następnie wrzącą wodę i intensywnie mieszamy łyżką. Po chwili mieszania, ciasto lekko ostygnie i nie będzie parzyć w dłonie, można je wtedy podzielić na 4 porcje. Przed wałkowaniem blat obficie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienko (około 1 mm). Następnie ciasto podsypujemy dodatkowo mąką

WegePrzepis
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 467

domowego ciasta. To mam dzisiaj coś dla was. Ciasto na orzechowym biszkopcie z kawowym kremem i na górze kawowa galaretka. Tak dobrze czytacie kawowa galaretka. Do tego ciasta oczywiście polecam wysokiej jakości parzoną kawę. Polecam kawy świeżo palone w ziarnach Cafe i samemu zmielić krótko przed parzeniem albo świeżo mieloną z ekspresu.  Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek(...)jeszcze ciepłego naparu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać by się rozpuściła. Dodać cukier waniliowy i dosłodzić do smaku. Odłożyć do ostudzenia i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na górę ciasta. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i schłodzić w lodówce. *Można składniki podzielić na pół i upiec dwa osobne biszkopty

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowe z białek 251

Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka niemielonego maku 1 szklanka białek (około 7 szt.) 170 g masła 1 laska wanilii 2 płaskie

Oryginalny smak
kuchnia XX - lecia międzywojennego 157

Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) Budynie: budyń orzechowy budyń z jajek budyń z ryżu z grzybami budyń z wątróbki ciasta: babka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka parzona babka szafranowa babka kakaowa babka ponczowa babka z tartego ciasta kisielek czekoladowy łatwe ciastka czekoladowe mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński

królestwo garów
Rumowe Tiramisu 204

aromat. Smakuje dobrze ! :)  Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy

Taste Therapy
Pączki parzone. Z wanilią 189

przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Staropolskie pierniki z lawendą wg przepisu z 1892 roku 202

ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Następnie dodaj mąkę i cały czas energicznie mieszając smaż to ciasto 2-3 minuty. Ostaw do wystudzenia. Schłodzone ciasto, a przynajmniej takie, które nie będzie Cię parzyło w dłonie przełóż na blat i zagnieć, aż uzyska konsystencję gliny. Podziel sobie ciasto na 3/4 części, rozwałkuj na grubość 3-4 mm wykrawaj pierniczki

greenscarf
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 179

dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć dłoni gorącą wodą przy wyrabiania ciasta na pierożki, wystarczyło zamontować hak i ciasto wyrabiało się samo! Parowar ****   Tefal   znowu spisał się wyśmienicie i już zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać

Plate of Joy