ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:36/111)

Ptysie z wiśniowym kremem 114

Słodkie maleństwa w sam raz na dwa kęsy. Ptysie ogólnie są bardzo dobrym pomysłem na szybkie wypieki, a dzięki różnym nadzieniom za każdym razem mogą smakować

Obiad gotowy
Torcik z rabarbarem i truskawkami 107

Nie pamiętam kiedy tak się nadenerwowałam przygotowując ciasto, z pozoru niewinnie wyglądało, ale było okrutnie kapryśne, szczególnie krążki ptysiowe dały mi się we znaki. Nic nie

Pieguskowa Kuchnia
Ptysie bez glutenu - najlepsze! 240

Najlepsze i najpyszniejsze ptysie! Są nawet smaczniejsze niż te typowe, tradycyjne z mąki pszennej :-) Nikt się nie pozna, że nie ma w nich ani grama glutenu

maniapieczenia
Karpatka 191

Karpatka to ciasto uwielbiane u nas w domu, jak mało które. Wypróbowałam już ogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według

dom-agi.pl
Kwiatki wielkanocne z białą kiełbasą 127

która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym.  Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta.  Piekarnik rozgrzewamy

Gotowanie i blogowanie
Pierogi z jagodami i cynamonem 133

Pierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód. Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsza domowa chałka z kruszonką! Bardzo puszysta i maślana! 155

roślinne tłuszcze utwardzone, które powodują nowotwory, nie ma w swoim składzie tłuszczu mlecznego, który jest niezbędny do prawidłowego wyrastania i wypieku ciasta drożdżowego! - użyj mąki o jakiej piszę , mąka przy wypiekach jest jednym z najistotniejszych elementów, w przypadku ciast drożdżowych zawartość białka w mące powinna wynosić minimum 10 g białka na 100 g mąki, na każdym opakowaniu mąki masz etykietę(...)małych tradycyjnych młynów.  - temperatura mleka - mleko musi być lekko ciepłe, nie może być gorące bo byśmy zabili drożdże i zaparzyli mąkę, powstało by nam ciasto tzw. parzone, drożdże by nie działały a ciasto by nie urosło.... - masło powinno być stopione w rondelku i przestudzone, powinno być lekko ciepłe, tylko takie wprowadzimy prawidłowo do ciasta - jajka powinny być o temp

SMYKWKUCHNI
Ciasto Kryzysek 186

zapomnienia. I wtedy warto osłodzić sobie życie w dosłownym tego słowa znaczeniu :) Siadając przy kawałku delikatnego, puszystego, wilgotnego, pachnącego korzennymi przyprawami kawałka ciasta i rozkoszując się zapachem świeżo parzonej kawy. Ciasto, które postanowiłam przygotować, już samą swoją nazwą do tego zobowiązuje! Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 200 g masła 1 cukier wanilinowy Delecta 1 szklanka cukru 3 jajka

Taste Therapy
Czy z tej mąki będzie chleb? 152

Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki żytnie dzielimy

Pyry na Gaz
Ciasto Kukułeczka 935

łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej, Masa budyniowa : 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka(...)pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam zimną kawą parzoną.  2. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier. Ubijam. Na końcu do piany wsypuję wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Splendid dumplings I 207

składniki posiekaj bardzo drobno. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. ciasto: W misce wymieszać mąki z solą, dodać olej oraz wrzącą wodę. Wszystko  dokładnie wymieszać.  Kiedy ciasto przestanie parzyć, dokończ proces wyrabiania rękami. Jeżeli zauważysz, że ciasto się rwie oznacza to że jest zbyt suche. Należy dodać gorącej wody i oleju. Nawet do lekko podsuszonego ciasta, które odstało

Lajtkraft food intolerance
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 94

śmię nawet napisać, że mój przepis jest najlepszy. Oczywiście podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi. Od lat przyrządzam ciasto na pierogi z wrzątkiem i olejem. Jest to ciasto, które łatwo się wałkuje, nawet bez podsypywania mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne, a pierogi po ugotowaniu mięciutkie. Na udane pierogi niewątpliwie ma wpływ farsz z kapusty i grzybów. Przyrządzam farsz(...)dobrze wymieszaj, ewentualnie dodaj więcej soli i pieprzu do smaku. Z podanego przepisu (kliknij w link) zagnieć elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, ponieważ wrzątek parzy. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut, po czym podzielić na 3 kawałki i cienko rozwałkować. Wykrawać okrągłe krążki małe lub duże. Moje mają średnicę 12 cm. Na każdy krążek nakładaj po łyżce

codojedzenia
Profiterolki 161

Profiterolki , to niewielkie ciastka z ciasta ptysiowego, wypiekane na blasze. Opcjonalnie wypełnione bitą śmietaną, lodami lub innym kremem. „ Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI

mojewypiekiinietylko
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 178

dobrze ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę

Plate of Joy