ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:71/111)

Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory 74

Brzoskwinie są smaczne , nie przekombinowane i pasują dosłownie do wszystkiego , od ciasta począwszy na kurczaku skończywszy Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . składniki : 2 kg brzoskwiń ( tak na oko ) zalewa : 3 l wody 1,5 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki . Tak jak pomidory Po obraniu każdą

Ogrodnik w podróży
Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem 149

słoiczek konfitur z porzeczki  60-70 ml kawy parzonej 1 opakowanie ptasiego mleczka  Przygotowanie :  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 197

rozruszać, zabije drożdże. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Wlewamy do niej ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy je naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać

Karo in the Kitchen
Babka Wielkanocna 149

Święta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosowym 120

Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku. Wodę doprowadź do wrzenia ale nie gotuj maku. Mak tak jakby parzymy, czyli na minimalnej temperaturze dochodzi prawie we wrzątku. Ja mak parzę około 30 - 40 minut. Przelewam na sito, lub na gazę, mocno odciskam. - kostka masła - 5 łyżek miodu - dwie garście rodzynek - garść suszonej żurawiny - garść posiekanych

SMYKWKUCHNI
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 165

jajka, całkowicie bez glutenu – bo ciasto z kaszy spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Gnocchi podane z palonym ziołowo-czosnkowym masłem to pyszny i bardzo syty lunch, obiad albo gorąca kolacja. Koniecznie ich spróbujcie! GNOCCHI JAGLANE Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie pod ciepłą bieżącą wodą do czasu, aż przestanie się pienić. Następnie parzymy ją, przelewając świeżo zagotowanym wrzątkiem(...)miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza sama w sobie jest spoista i lepka, ale żeby nie porozpadała się przy powtórnym gotowaniu dodajemy do ciasta skrobię ryżową

Karo in the Kitchen
drożdżówki z makiem 160

masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem 817

Ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie(...)być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka i pół łyżeczki soli.  Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Passatę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, sól i oregano do smaku, można dodać szczyptę soli, albo odrobinę miodu. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut.  Ciasto drożdżowe wyrobić raz jeszcze. Podzielić

Kulinarne Inspiracje
Wykwintny sernik wg Aleex 426

Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie niezwykle(...)pachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód

W mojej kuchni
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 218

jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie pod ciepłą bieżącą wodą do czasu, aż przestanie się pienić. Następnie parzymy ją, przelewając świeżo zagotowanym wrzątkiem(...)macie skrobi ryżowej, sama ziemniaczana wystarczy). Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza jaglana sama w sobie jest już spoista i lepka, ale żeby nie porozpadała się przy powtórnym gotowaniu dodajemy do ciasta

Karo in the Kitchen
Tarta z kurkami 116

zimnego masła Nadzienie: 160 g chudego boczku wędzonego parzonego 1 duża cebula 350 g kurek (u mnie mrożone) 2 łyżki masła 2 jajka 400 g kwaśnej śmietany 18% 60 g sera grana padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło

Passions hobbies life
Karpatka czekoladowa 606

Coś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe faworki (chrust). 209

jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie
Kora orzechowa 73

soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta.  Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec.   Ciasto: 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe) 100g(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy (ja robię to łopatką). Blachę (25x35) cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Jeżeli macie 2 identyczne blaszki i piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa

Cynamonowe szczęście
Pierogi z pieczarkami i boczkiem 61

jest surowy boczek wędzony, chociaż może też być on parzony i wędzony, jednak w tym drugim przypadku farsz będzie mniej wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami i boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki

Danka Pichci
Delicja kawowa z kawą Parallel " 36 - Przyjaciele Kawy 120

kawa z rana. Chciałam Wam dzisiaj polecić wyśmienitą kawę która zawiera 100 % Arabicy. Delikatna w smaku, o średnim stopniu palenia, idealna, taka jaką lubię. Nadaje się do ciast i deserów. Przygotowała również ciasto Delicja kawowa, jest przepyszne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam 😊   Kawa Parallel" 36  od Przyjaciół Kawy. Kawa ziarnista Producent: Przyjaciele Kawy Region pochodzenia(...)wykończenia składników. Na wierzchu ma być reszta masy. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem ścieramy na wierzch czekoladę lub posypujemy kawą jeśli nie macie dzieci. Życzę smacznego 😊   Zapraszam na stronę internetową Przyjaciele Kawy. Znajdziecie tam szeroki asortyment kaw, ekspresów, oraz przyrządów do parzenia kawy. Polecam również szklanki z podwójnym dnem które zaprezentowałam

Sama słodycz i szczypta chili
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 148

Mleko podgrzać (do 40st - ma być ciepłe, ale nie parzyć), rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże. Wierzch posypać łyżką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia (na ok 10 min). Zaczyn przelać do miski, dodać cukry, jajko, spirytus, cynamon, olej i stopniowo mąkę. Pokrojone w kosteczkę jabłka wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kulinarne blogowanie