ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:80/111)

Tort bez pieczenia 170

mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Jak zrobić Tort bez pieczenia? Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy(...)składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy je na spodzie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na początku wszystko będzie się nieco rozpadać, ale podłużne biszkopty zostaną na swoim miejscu

Ciastkozercy
Kawa po kubańsku 110

Kawa po kubańsku kubańskie espresso cafecito. Kawa po kubańsku jest fantastycznym sposobem na powitanie weekendu. Słodka, kremowa pianka i mocne, aromatyczne espresso przeniosą Cie wprost na

Cztery Fajery
Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym 90

Jesień smakuje jabłkami. Pamiętam te pieczone jeszcze z dzieciństwa. Polewane jedynie miodem lub posypywane cukrem, z pomarszczona i popękana skórką. Parzyły w palce i język, ale i tak były zjadane w mig;) Gdy teraz przygotowuję pieczone jabłka, ciągle staram się urozmaicać ich nadzienie. Najbardziej nam smakują z orzechami. Napełnione farszem jabłka układam na herbatnikach, dzięki temu po upieczeniu można(...)również inne przepisy desery z jabłkiem:   Jabłkowy deser w pucharkach Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater Strudel jabłkowy Szarlotka z bezą i orzechami Szarlotka sypana Jabłka w cieście  Placuszki z jabłkami Jabłkowe pagórki Zupa jabłkowa z makaronem Bursztynowa szarlotka Deser a'la szarlotka z kremem Mini-jabłeczniki Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym Składniki: 6 średnich jabłek

Obiad gotowy
LENIWY PORANEK#2: KASZA JAGLANA NA WYTRAWNIE 184

   Przez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 202

jakiejś potrawy i nie wiemy czy wyrzucić lub przerobić na coś innego. Wiele osób ma taki dylemat gdy przygotowuje gołąbki, parzoną kapustę obierze się z takiej ilości liści ile potrzebuje gołąbków i zostaje nam ta najbardziej zwarta część parzonej kapusty. Takich resztek (ZEROWASTE) nie wyrzucam tylko mrożę albo przerabiam. Ja nawet gotuję zupę kalafiorową z głąba i liści . Pierwszą myślą(...)jeść codziennie. Podsmażyłam do pierogów jeszcze cebulkę i do szczęścia jemu nic więcej nie potrzeba, zjadł pyszny domowy obiad. Powinnam robić pierogi na zamówienie bo to mi najbardziej wychodzi . Ciasto jest genialne w swojej prostocie tylko mąka, gorąca woda i sól, oraz odrobina oleju oraz pyszny farsz o którym wspomniałam wyżej. Te pierogi można zrobić z każdym mięsem mielonym, mieloną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wędlina drobiowa z praski - z udek i piersi kurczaka, z kolendrą 111

parzony - pierś i udka drobiowe z kolendrą, przygotowany w nowej, rewelacyjnej prasce. W swojej kolekcji posiadam już trzy inne praski i okrągły szynkowar, ale skłamałabym gdybym nie napisała, iż w porównaniu z już posiadanym sprzętem jest to mercedes wśród prasek - materiał, solidne wykonanie, wygoda użytkowania to dopiero początek wymieniania zalet. Jeszcze nie miałam tak pięknie scalonego i sprasowanego wyrobu parzonego(...)posiekać bardzo drobno nożem). Całe mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zimną wodę. Całość wyrobić aż mięso będzie bardzo klejące. Wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych w robocie planetarnym około 7-10 min. Przyszykować szynkowar lub praskę, wedle upodobania wyłożyć woreczkiem, folią celulozową lub jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej pominąć ten krok. Wyłożyć masę mięsną

Kocham..lubię..gotuję..
Moje Chaczapuri, czyli chlebek serowy 4958

Mleko nie powinno się zagotować a skrzep powinien być jednolity z widoczną oddzieloną serwatką i ze skrzepem, który osiada na dnie naczynia. Temperaturę mleka można sprawdzić palcem. Powinno lekko parzyć, jeśli użyjemy termometru to 40- 45st.C będzie w sam raz. Kiedy tylko wytrąci się serwatka, wyjmujemy słój z garnka i wynosimy w chłodne miejsce na kilka godzin. Ja pozostawiłam(...)ilości mleka otrzymałam równo 1kg sera. Ser jest delikatny i łatwy do smarowania. Serwatki nie wylewamy. Można ją wykorzystać w różny sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam na gazę zawinęłam i uformowałam

Leśny Zakątek
Suszone chabry 140

pomocna przy usuwaniu łupieżu i wpływa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Związki czynne zawarte w kwiatach mają łagodnie działanie moczopędne. Możemy je równie dobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni. Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym dane(...)rozkładamy je na pergaminie w zaciemnionym miejscu (aby nie straciły swojego koloru) następnego dnia są już suche.- wkładamy do suchego szklanego naczynia i chowamy w ciemne suche miejsce - parzymy sobie świetne herbatki lub wykorzystujemy do na przeróżne sposoby :)Zbierajmy puki

Basia w kuchni
I znów kawa. Tym razem gorąca 154

przepis - nie przepis, raczej inspiracja, jak odmienić popołudniową kawę (rannej w ten sposób odmieniać nie polecam, chyba, że w dzień wolny). Smakuje wyśmienicie - delikatnie migdałowo, lekko alkoholowo. Taka jeszcze gorąca, parząca język. Choć w wersji dobrze schłodzonej też pewnie byłaby ciekawa. Tylko wtedy koniecznie z bitą śmietaną.Proporcje dostosowane są do moich kubków smakowych - kawa jest dość mocna, dość słodka. Można(...)porcję)2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej250 ml wrzątku2 łyżeczki cukru2 łyżki AmarettoKawę zaparzyć, posłodzić. Wlać Amaretto, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.Smacznego!Przed wyjazdem wrzucę coś jeszcze - ciasto, które niedługo znajdzie się w mojej lodówce, a jutro będziemy sprawdzać, czy nadaje się do konsumpcji i coś, co przygotuję na drogę - bo nie wiedzieć dlaczego, w samochodzie albo jem, albo śpię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik Tiramisu z borówkami 167

Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser(...)MeCooks Smacznego Składniki na borówkowe tiramisu. 20 dkg paluszków biszkoptowych 400 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 40 dkg serka mascarpone (bez laktozy) 150 ml likieru jajecznego 200 ml kawy parzonej 10 dkg borówek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Torcik Tiramisu z borówkami Jak przygotować tiramisu. Śmietanę kremówkę wyjąć z lodówki, ubić na półsztywno. Kiedy

mecooks
Świąteczny kuferek z piernika 134

otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. • Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. • Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać(...)szerokiej patelni i moczyć w nim kolejno ścianki składając kuferek. • Osobno złożyć wieczko, ale potrzebna jest pomoc drugiej osoby. Uwaga na karmel, bo parzy! Dekoracja • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 10 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Lukier przełożyć

To co kocham
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 246

filiżanką herbaty... Zachęcam do konkursu, bo wygrana jest apetyczna i zdrowa.  Proszę o przesyłanie przepisów kulinarnych. Im prostsze tym lepiej. Mogą to być przepisy na ciasta, ciasteczka, napoje, drinki i ... kto co apetycznego wymyśli , a podzieli się z nami swoim pomysłem może wziąć udział w KONKURSIE.  Nie trzeba mieć bloga by przesłać swój(...)jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy (wpierw wyjąć torebki z herbatą ), jesli przestudzimy napar zbyt mocno trzeba go lekko podgrzać przed dodaniem żelatyny , ale lepiej nie gotujmy

Proste Potrawy
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 355

rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika

Kulinarne przygody Gatity
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2544

cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna(...)szkl * woda – 1/4 szkl * białko – 3 szt * sol – 1 szczypta DO NASĄCZENIA: * słodka herbata DODATKOWO: * dżem z aronii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BLATY MAKOWE: Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy

Ostra na Słodko