czerwonej soczewicy, zapieczone z passatą pomidorową, mozzarellą, pomidorkami, figami i…brzoskwinią, bo przecież mamy lato :) Skusicie się? Gwarantuję, że było pysznie! 3 pizzerki o średnicy około 15 cm ciasto: 100 g suchej kaszy jaglanej 50 g czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżeczka oregano sól i pieprz sos: 6 łyżek passaty pomidorowej spora szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki(...)pietruszki dodatki: opakowanie mozzarelli light Galbani (125 g) mała cebula kilka pomidorków koktajlowych świeża figa brzoskwinia listki świeżej bazylii i mięty do podania Kaszę mieszamy z soczewicą, płuczemy i parzymy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut, aż woda się wchłonie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Lekko przestudzoną miksujemy i mieszamy
Mienta blogMORSKA ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: ZROBIĆ CIASTO NA BUŁKI: DO MISKI WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ I ROZPUŚCIĆ W NIEJ DROŻDŻE. DODAĆ CUKIER, MAKE I SOL. CIASTO WYROBIĆ MIKSEREM LUB RĘCZNIE. KIEDY SKŁADNIKI ZACZNĄ SIĘ ZE SOBA ŁĄCZYĆ, DODAĆ OLEJ. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT. WYROBIONE NA GŁADKĄ I ELASTYCZNĄ MASĘ CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I UŁOŻYĆ NA DNIE MISKI. MISKĘ PRZYKRYĆ(...)CZYSTA ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. WYROŚNIĘTE CIASTO WYŁOŻYĆ NA BLAT. JEŚLI JEST JESZCZE KLEJĄCE, POSMAROWAĆ RĘCE I BLAT ODROBINA OLEJU. NIE DODAWAĆ WIĘCEJ MAKI. CIASTO PODZIELIĆ NA 10 -12 CZĘŚCI I UFORMOWAĆ Z NIEGO BUŁECZKI. KAŻDĄ BUŁECZKĘ ODŁOŻYĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. GOTOWE BUŁECZKI ODSTAWIĆ NA BOK NA 15 MINUT. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ KĄPIEL
Pani M - kuchnia smakowitałyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki mokre: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki oleju Dodatki: 100g bekonu parzonego 1 dymka ze szczypiorkiem 100 g startego żółtego sera 4 jajka łyżka oleju do posmarowania babeczek Bekon pokroić w małą kosteczkę, wytopić na suchej patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru(...)jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać. 4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut
Smakołyki Asiwylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego w butelce(...)kwaśnej śmietany Zaczynam podobnie jak w przypadku domowego jogurtu . Najpierw wlewam do garnka 2 litry świeżego mleka i podgrzewam do takiej temperatury, aby było dość ciepłe, ale jeszcze nie parzyło palców. Teraz zestawiam garnek z palnika i dolewam czegoś, aby zakwasić mleko. Można użyć maślankę, kwaśną śmietanę, kefir lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie trzepaczką balonową (rózgą). Garnek przekrywam pokrywką
Posadzone i zjedzonemojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia często piekła je w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące że aż parzyły ;) Sama teraz piekę te placuszki na suchej patelni i smakują wyśmienicie z masełkiem, białym serem, miodem lub konfiturą... albo równie dobrze bez żadnych dodatków ;) 1 szkl kefiru jajko(...)sody ok 500 g mąki pszennej Do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Proziaki piec na suchej patelni na niewielkim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony
Smakołyki Asiszklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli 6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia Przygotowanie: Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać(...)pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką
Ciastka - domowe słodkościpomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował.Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka(...)Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu owoców przed ich obraniem !Mielona skórka pomarańczowa Składniki: Obrana skórka z 3 pomarańczy Wykonanie:Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki.Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli
Kulinarne przygody GatityWielkanocna babka z cytryną Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne świąteczne ciasto. Szybka babka z cytryną, to jeden z moich ulubionych wielkanocnych przepisów. Prosta i pyszna. Uwielbiana przez moje dzieci, które łapią kawałek babki do rączki i zajadają się ze smakiem. Uwielbiana przez resztę rodziny. Nie ma nic lepszego niż pyszna, domowa(...)się już o jakim miejscu piszę? Oczywiście o Konesso. Dlaczego warto odwiedzić sklep Konesso? Konesso , to internetowy sklep z kawą, ekspresami do kawy, herbatą oraz różnego rodzaju akcesoriami do parzenia i podawania kawy, oraz herbaty. To miejsce, w którym prawdziwy smakosz zawsze znajdzie coś dla siebie. Miejsce prowadzone z pasją. Zamawiając w Konesso zawsze mam pewność, że otrzymam towar najwyższej
Słodkie okruszkiDelikatna wędlina drobiowa parzona w szynkowarze, jedna wersja podstawowa a druga urozmaicona oliwkami. Dzięki dodatkowi większej ilości wody i skrobi ziemniaczanej ma delikatną konsystencję oraz jest miękka. Parzona w malutkich szynkowarach, które ze względu na ich pojemność (bliska 400 g) zwę "maleństwami". Polecam serdecznie :) Składniki: pierś z kurczaka 18 g peklosoli/kg mięsa Dodatkowo na 1 kg mięsa: 2 g pieprzu(...)przełożyć do misy, dodać pieprz, cukier i zimną wodę. Całość wyrobić aż mięso wchłonie wodę i będzie bardzo klejące. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i ponownie wyrobić. Wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych w robocie planetarnym około 7-10 min. Przyszykować szynkowar lub praskę, wedle upodobania wyłożyć woreczkiem, folią celulozową lub jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej pominąć ten krok. Wyłożyć
Kocham..lubię..gotuję..Łazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na
Kuchnia MagdaLenyPrzy poniedziałku zapraszam Was na mega dobre ciasto które upiekłam na weekendowy poczęstunek. Wykorzystałam do niego białka które miałam zamrożone po pieczeniu kruchych ciast. Idealnie nadają się do takich przekładańców. Kawowo malinowa delicja to warstwowe ciasto składające się z kokosowego spodu bez mąki , warstwy kremu na bazie śmietanki i naturalnej kawy, malin zatopionych w galaretce i kawowej pianki(...)Idealnie smakuje mocno schłodzone, ma niebanalny mocno kawowy smak. Ten kawowo malinowy duet świetnie się w tym cieście uzupełnia. Obiecuję, że nie poprzestaniecie na jednym małym kawałeczku. Idealne ciasto do filiżanki aromatycznej mocnej kawy. Kawowo malinowa delicja podbije Wasze podniebienia . Jaką kawę pijecie w ciepłe dni ? jestem ciekawa, czy dominuje u Was klasyka czy stawiacie jednak na mrożoną
Wanilia i Kardamonwłoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4 szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy zimną wodą i odstawiamy, aby dokładnie odciekł. Odcedzony mak mielimy w maszynce przez drobne sitko dwa razy. Do zmielonego(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy
Przepisy i porady kulinarneWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: duża blacha z piekarnika o wymiarach około 34x30 cm 120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około(...)której użyłam gotowego maku mielonego z torebki, ale można użyć maku parzonego i mielonego w maszynce do mięsa w domu. Do rondelka wlewam mleko i zagotowuję, następnie dodaję mielony mak z torebki i cały czas mieszając gotuję około 1 minuty, następnie odstawiam do wystudzenia (jeżeli używam maku parzonego i mielonego w domu, to ten krok pomijamy ponieważ wcześniej go gotowaliśmy
Uwaga Babcia Gotujeciepłego mleka roślinnego (np. kokosowe, owsiane, migdałowe) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne tak, by nie parzyło ono w ręce. Przelewamy mleko do miseczki i dodajemy do niej pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zaczyn(...)podgrzewaliśmy mleko rozpuszczamy margarynę. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, margarynę oraz rozczyn z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło
Dieta bez mlekagarnka nalać trochę wody, wsadzić do środka miskę z sokiem, garnek przykryć pokrywką z gazą i owocami, tak aby gaza nie dotykała miski. Garnek stawiamy na małym ogniu i parzymy tak, aż odcieknie cały sok z naszych borówek. Gdy już cały sok odcieknie do miski, wyjmujemy miskę z sokiem, rozlewamy do czystych słoiczków lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy(...)sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo
Przepisy i porady kulinarne