Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Cztery Fajeryzaparzania - chemex, aeropress, syfon, młynek czy drip. I los chciał, że specjalne kawy, dedykowane takim metodom, skończyły się dzisiaj chłopakom. Nie spodziewali się tak dużego zainteresowania alternatywnymi metodami parzenia kawy. I jak na profesjonalistów przystało - nie chcą i nie mogą użyć innych ziaren ze zwykłej "kolbówki" w tym przypadku. Ale jak mnie zapewnili dzisiaj, dostawa świeżutkiej kawy specjalnej(...)dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach. Jest klima
Right Behind The KitchenSkładniki: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1
Ciasteczkowy PotwórZapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy. Do wody dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać do mięsa i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone(...)powierzchnia jelita będzie sucha w dotyku, zajęło około 45 minut. Wędzenie: w temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło prawie 4 godziny. Parzenie: w wodzie o temperaturze 75 o C do uzyskania 68 o C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasę po parzeniu zahartować zimną wodą (włożyć do zlewu z zimną wodą) przez kilka minut, następnie zostawić w chłodnym
Kocham..lubię..gotuję..drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie(...)pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo
Karo in the Kitchensłoneczna jesienią, a za sprawą korzennych aromatów ze zbliżającymi się tycimi krokami świętami. Sernik wyszedł aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach. Od zeszłego roku przymierzałam się do zrobienia ciasta z dynią i dopiero teraz plany zrealizowałam ;) Przepis na formę tortownicy 26 cm Składniki: ok 800-900 g surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe(...)obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier. Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką, a następnie parzymy zalewając wrzącą wodą. Po tym zabiegu ścieramy do dyni skórkę z obu pomarańczy. Obieramy pomarańcze z pozostałej skórki i dodajemy cały miąższ do garnka. Dynię gotujemy do miękkości, a następnie
W kuchennej krainiePrzepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz
RAROSSAPłomienie szaleją na palenisku w kominku. Deszcz dudni o szyby, a wiatr huczy w kominie. Jesień. Wilgotne powietrze, mokre chodniki, szare dni i mgliste poranki. Jesień
W kuchni Karmel-itkiwyjeździe. Kawiarki , spieniacze , filtry , filiżanki , młynki i wszystko inne potrzebne do kawy – tak, dostępne! Jak ich używać? Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa i ile kalorii ma kawa? Jak parzyć kawę w takim zakupionym Aeropressie i która kawiarka będzie lepsza? Jaką kawę wybrać ? Czym się kierować przy wyborze i czym jest kawa zielona? Te i wiele innych odpowiedzi znajdzie własnie(...)czubata łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * wanilia ( ziarna ) – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy po kawałeczku i rolujemy owalny kształt. Za pomocą patyczka robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ostra na SłodkoKremowy i puszysty sernik na zimno o smaku kawy? O taaak, to brzmi bardzo pysznie! Dziś właśnie przychodzę do Was z takim smakowitym pomysłem na ciasto bez pieczenia. Sernik capuccino na zimno jest bardzo prosty do przygotowania i idealnie będzie pasował do naszego świątecznego stołu. Spód przygotowałam z herbatników z dodatkiem cynamonu, a sernikowa masa to biały ser zmiksowany(...)wypiciu filiżanki tradycyjnego espresso na bazie tych ziaren, kawa pozostawia po sobie przyjemny czekoladowy posmak. Napar z ziaren rzemieślniczej mieszanki kawy Riposso Exclusive B&K można parzyć na kilka sposobów. Wysoka jakość kawy sprawia, że doskonale sprawdzi się przyrządzana zarówno w ekspresie kolbowym, french pressie lub tradycyjnej kawiarce. Napar wyśmienicie smakuje solo, jako tradycyjne włoskie espresso, ale stanowi
Kulinarne przygody GatityZapraszam na bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej z jagodami . Znakomicie nadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem . Składniki 3 szklanki mąki orkiszowej 45 dag drożdży zapach śmietankowy 2 łyżeczki(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone. Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po naszym
Mój SmakLubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajerybajgle, chleby w ostatnim czasie bardzo często wychodzą z mojego piekarnika. Są one tak smaczne, że ciężko się oprzeć więc powstają nowe i nowe...Tym razem powstały małe, zgrabne parzone bułeczki z przepisu na te BAJGLE Wyszły równie pyszne i jakże urocze, polecam. Składniki : 250 ml mleka 15 świeżych drożdży 50 g masła 20 g cukru 1/4 łyżeczki(...)gorący. Następnie wkładamy do mleka drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ja robię to ręcznie około 15 minut aż będzie miękkie i zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. W garnku zagotować wodę. Wyrośnięte
Radość kipiąca uśmiechem.