ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:82/111)

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 132

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak

Cztery Fajery
Kap Kap Cafe - alternatywna kawiarnia 152

zaparzania - chemex, aeropress, syfon, młynek czy drip.  I los chciał, że specjalne kawy, dedykowane takim metodom, skończyły się dzisiaj chłopakom. Nie spodziewali się tak dużego zainteresowania alternatywnymi metodami parzenia kawy. I jak na profesjonalistów przystało - nie chcą i nie mogą użyć innych ziaren ze zwykłej "kolbówki" w tym przypadku. Ale jak mnie zapewnili dzisiaj, dostawa świeżutkiej kawy specjalnej(...)dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach. Jest klima

Right Behind The Kitchen
Karpatka 183

Składniki: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1

Ciasteczkowy Potwór
Kiełbasa chłopska, wędzona parzona 120

Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy. Do wody dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać do mięsa i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone(...)powierzchnia jelita będzie sucha w dotyku, zajęło około 45 minut. Wędzenie: w temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło prawie 4 godziny. Parzenie: w wodzie o temperaturze 75 o C do uzyskania 68 o C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasę po parzeniu zahartować zimną wodą (włożyć do zlewu z zimną wodą) przez kilka minut, następnie zostawić w chłodnym

Kocham..lubię..gotuję..
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6531

drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie(...)pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo

Karo in the Kitchen
Dyniowo pomarańczowy sernik na zimno 329

słoneczna jesienią, a za sprawą korzennych aromatów ze zbliżającymi się tycimi krokami świętami. Sernik wyszedł aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach. Od zeszłego roku przymierzałam się do zrobienia ciasta z dynią i dopiero teraz plany zrealizowałam ;) Przepis na formę tortownicy 26 cm Składniki: ok 800-900 g surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe(...)obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier. Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką, a następnie parzymy zalewając wrzącą wodą. Po tym zabiegu ścieramy do dyni skórkę z obu pomarańczy. Obieramy pomarańcze z pozostałej skórki i dodajemy cały miąższ do garnka. Dynię gotujemy do miękkości, a następnie

W kuchennej krainie
STAROPOLSKA BABA PARZONA 208

Przepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz

RAROSSA
Wieczory przy kominku. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. 210

Płomienie szaleją na palenisku w kominku. Deszcz dudni o szyby, a wiatr huczy w kominie. Jesień. Wilgotne powietrze, mokre chodniki, szare dni i mgliste poranki. Jesień

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA ZIARNA KAWY – idealne do kawy z 2CAFE.PL 132

wyjeździe. Kawiarki , spieniacze , filtry , filiżanki , młynki i wszystko inne potrzebne do kawy – tak, dostępne! Jak ich używać? Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa i ile kalorii ma kawa? Jak parzyć kawę w takim zakupionym Aeropressie i która kawiarka będzie lepsza? Jaką kawę wybrać ? Czym się kierować przy wyborze i czym jest kawa zielona? Te i wiele innych odpowiedzi znajdzie własnie(...)czubata łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * wanilia ( ziarna ) – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy po kawałeczku i rolujemy owalny kształt. Za pomocą patyczka robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Sernik cappuccino na zimno 112

Kremowy i puszysty sernik na zimno o smaku kawy? O taaak, to brzmi bardzo pysznie! Dziś właśnie przychodzę do Was z takim smakowitym pomysłem na ciasto bez pieczenia. Sernik capuccino na zimno jest bardzo prosty do przygotowania i idealnie będzie pasował do naszego świątecznego stołu. Spód przygotowałam z herbatników z dodatkiem cynamonu, a sernikowa masa to biały ser zmiksowany(...)wypiciu filiżanki tradycyjnego espresso na bazie tych ziaren, kawa pozostawia po sobie przyjemny czekoladowy posmak.   Napar z ziaren rzemieślniczej mieszanki kawy Riposso Exclusive B&K można parzyć na kilka sposobów. Wysoka jakość kawy sprawia, że doskonale sprawdzi się przyrządzana zarówno w ekspresie kolbowym, french pressie lub tradycyjnej kawiarce. Napar wyśmienicie smakuje solo, jako tradycyjne włoskie espresso, ale stanowi

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 159

Zapraszam na bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej z jagodami . Znakomicie nadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem . Składniki  3  szklanki mąki orkiszowej  45 dag drożdży  zapach śmietankowy  2 łyżeczki(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.  Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym

Mój Smak
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 161

Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie

Cztery Fajery
Parzone bułeczki śniadaniowe z sezamem. 102

bajgle, chleby w ostatnim czasie bardzo często wychodzą z mojego piekarnika. Są one tak smaczne, że ciężko się oprzeć więc powstają nowe i nowe...Tym razem powstały małe, zgrabne parzone bułeczki z przepisu na te  BAJGLE Wyszły równie pyszne i jakże urocze, polecam. Składniki : 250 ml mleka 15 świeżych drożdży 50 g masła 20  g cukru 1/4 łyżeczki(...)gorący. Następnie wkładamy do mleka drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ja robię to ręcznie około 15 minut aż będzie miękkie i zacznie odklejać się od rąk.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.  W garnku zagotować wodę. Wyrośnięte

Radość kipiąca uśmiechem.