ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:85/111)

Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 163

nigdzie się nie zgubił 😊 Przepis na seromakowiec już na blogu był kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz(...)ciasteczkowy. Wyrównać przy pomocy łyżki, lekko dociskając. Wstawić do lodówki. Masa makowa: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i masło. Zagotować. Wsypać suchy zmielony mak. Na niewielkim ogniu parzyć go przez 3-4 minuty. Mieszać, aby nie przypaliło się. Zaparzony mak zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia. Żurawinę wsypać na sito i przelać wrzącą wodą. Dobrze odsączyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lemon curd (krem cytrynowy)- praktyczne porady 164

Lemon curd czyli angielski krem cytrynowy jest jednym z popularniejszych kremów tego typu na świecie. W smaku łączy zarówno kwasowość cytryny , jak i słodycz cukru. Lemon

Ciasta z tradycjami
Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 261

 Kurki to chyba jedne z najbardziej popularnych grzybów w Polsce. Chyba nie znam osoby, która choć raz w życiu ich nie spróbowała. Jedną z ich

kulinarnyJa
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 169

korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki. Jeśli jest(...)czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki.   Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę, bez albedo, tylko mocno wybarwioną część. Potrzeba nam jedną łyżkę otartej skórki. Pomarańczę obieramy ze skórki, pozbawiamy białych błonek, kroimy w poprzek

Karo in the Kitchen
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3292

mamy na to cierpliwości i od razu smażymy. 3. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min): > na rozgrzaną patelnię, najlepiej taką do naleśników (bez tłuszczu, bo jest już w cieście) nalewamy chochelkę ciasta i smażymy po 1 min z każdej strony na dość mocnym ogniu. Naleśniki kładziemy jeden na drugim, aby nie wyschły. W czasie smażenia możemy już zabrać się za następny punkty(...)PAPRYKA (3 min): kroimy ją w małe kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy całość na średnim ogniu przez 4,5 minut. 6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min): pomidory parzymy i obieramy ze skórki (sposobem podanym w tym przepisie: http://nerdskitchen.pl/2013/08/30/zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniakow/) i dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko

Nerds Kitchen
Tłusty czwartek. 131

piliśmy z żoną  taką herbatę przed wielu laty w rosyjskiej restauracji. Tak się w niej rozsmakowaliśmy, że kupiliśmy  specjalne tygielki  z małymi filiżaneczkami na konfiturę do parzenia tej doskonałej  herbaty. Tegoroczne pączki zrobiłem z dwoma dżemami. Dżemem wiśniowym [TUTAJ]  i pomarańczowym [TUTAJ] doskonałej firmy Food & Joy . Małe wyjaśnienie. Od firmy Food & Joy otrzymałem(...)roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego

Kulinarny karnet Christophera
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 375

Wystudzony biszkopt można zostawić przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant zostawiamy biszkopt w blaszce(...)czekoladę. Po minucie zaczynamy mieszać. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Odstawiamy. Pistacjowy: W drugim rondelku podgrzewamy 300 ml śmietany kremówki tak, aby była gorąca, ale po dotknięciu nie parzyła. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Po minucie zaczynamy mieszać. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy. Malinowy: Maliny (mogą być mrożone bez rozmrażania) wsypujemy

Poezja smaku
Kawa kokosowa. 79

Kawa kokosowa. Nic nas tak nie rozgrzeje jak pyszna, gorąca kawa kokosowa . Świeżo parzona kawa z dodatkiem cynamonu i kokosowego mleka oraz masła . Na samą myśl cieknie ślinka! Ta kawa to ciekawy napój o intensywnym aromacie i bogactwie kokosa . Kawa , która nie tylko dobrze smakuje ale także doda nam energii gdy opadamy z sił. Tej mocy zdecydowanie trzeba spróbować! Cynamon(...)cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych

Zdrowy Styl Joanny
Makaron z mięsem mielonym i sosem, domowe spaghetti 217

Kolejny raz coś dla miłośników włoskiej kuchni i makaroniarzy:-) Składniki: 0,7kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3-4 pomidory, 1 papryka

Kuchnia Pełna Pasji
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 177

zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy ich tak gorącym płynem. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Smażymy go przez minutę lub dwie na dwóch(...)dodajemy drobno posiekany rozmaryn i przesmażony na oliwie czosnek – z pozostałą na patelni oliwą. Wlewamy do miski ciepłe mleko z wodą i cukrem, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać – nie może być śladu suchej mąki w misce. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą

Karo in the Kitchen
Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie 171

Bardzo lubię magie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy(...)zrobić go sami :) Składniki (zakwas): 500ml wody 5 łyżek razowej mąki 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru

ChilliJemy
Zupa z czerwonej soczewicy 131

Zupa z czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka, potasu

kuchnia doski
Biały barszcz na kiełbasie 121

Tradycyjny biały barszcz w roli głównej biała, surowa kiełbaska, jajka w nim, to wspaniałe wielkanocne danie, bardzo treściwe i smaczne... Składniki: 1 kg białej kiełbasy surowej

kgwjanczewo
Pomysły na prezenty na Święta 68

herbata cejlońska z bergamotką oraz bardzo mocna i aromatyczna herbata Fatih. Dla miłośników orientalnych smaków wspaniałym prezentem będą Diba - czarna herbata z kardamonem oraz turecka herbata liściasta Rize do parzenia po turecku, w specjalnych czajniczkach. Jak to zrobić opisałam w artykule Herbata po turecku z kardamonem . Od lewej czarna herbata liściasta, w środku herbata z kardamonem, po prawej herbata(...)Mayada. To kawa dla każdego kto ceni, mocny wyrazisty smak kawy z nutą czekolady. Jednak w ofercie LandCafe.pl znajdziecie też inne kawy m.in. przeznaczone do ekspresów i alternatywnych metod parzenia. Zdjęcia ze strony LandCafe.pl   Prezent dla dziecka, nastolatka i dorosłych Skoro mamy zimę, to musi być zimno. A jeśli macie w gronie najbliższych osoby, które zimy nie lubią

Cztery Fajery