Czas czytania: 3 min Cold brew od niedawna podbija serca kawoszy w naszym kraju, bardzo mnie to cieszy, bo jest to naprawdę bardzo dobry szlachetny napój
SprawdzonaKuchnia.plkuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam na...ale o tym w następnym poście :) Bułeczki znikały zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące jak diabli, parzyły w palce, ale znikały w oka mgnieniu...Wyszły przepyszne. Składniki: 3 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szklanka mleka 60 g margaryny szczypta soli(...)wymieszać mąkę z solą. Margarynę roztopić z mlekiem i cukrami. Do mąki wlać margarynę, rozczyn i 2 jajka i wyrobić ręką, aż będą się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest za rzadkie można podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość szerokich odstępach. Zostawić znowu
na moim stole...dniu pracy, po dniu pełnym załatwień pilnych spraw, jadę na szybkie, najpotrzebniejsze zakupy i po powrocie do domu gotuję. Parzę kawę, włączam coś miłego dla ucha i zaczynam kuchenne czarowanie w garnku. Wtedy czuję, że sie odprężam, a całe zmęczenie idzie w niepamięć. Jeśli nie mam akurat pomysłu, co ugotować, a rzadko się to zdarza ostatnimi czasy, biorę jedną(...)danie lub wypieki. Uwielbiam patrzeć, jak je smakują. Taka zwykła rzecz, a daje radość… Miały być muffinki, ale nie miałam papilotek ani formy, aby je upiec. Zrobiłam więc ciasto w małych foremkach keksowych. Pachnie jesienią, pomarańczą, wanilią, kardamonem i dynią. Jest miękkie,wilgotne i bardzo smaczne. Nie należy go długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek polewy karmelowej wieńczy
Raj dla PodniebieniaJedni mówią na nie weneckie, drudzy hiszpańskie. Spotkałam się też z nazwą „ciasteczka Świętego Józefa”. Ja zostanę przy tej drugiej nazwie głównie dla odróżnienia tych pączków
Wiem co jemHerbata to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakajmakowej. Padło zatem na krem. A jak krem, to czemu w sumie nie wafle? Słodycz i mdłość kajmaku, niwelujemy dodatkiem kawy. Ponieważ nie mam kawy mielonej, do kremu dodałam parzone i ostudzone espresso. Jeśli jednak zależy nam na czasie, spokojnie możemy dodać kawę mieloną. Dzięki temu zabegowi, krem jest wyrazisty, nie bardzo słodki ale przepyszny. Do kremu nie dodajemy już(...)rozpuszczamy w garnku. Polewamy polewą wafle. Ozdabiamy orzechami. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wafle-kawowo-kajmakowe-z-mlekiem-w-proszku/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDobry ekspres do kawy z młynkiem Jaki ekspres do kawy wybrać. Dobry ekspres do kawy z młynkiem to nie tylko oszczędność miejsca na kuchennym blacie, ale
Cztery Fajeryskładniki będą dobrze rozdrobnione – konsystencja średnio drobnej mąki. Dodajemy kakao i miksujemy przez minutę. Wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i miksujemy aż składniki się połączą i utworzą kulę. Ciasto przekładamy do tortownicy (najlepiej zapiętej dnem do góry) i ugniatamy równomiernie na całej powierzchni dociskając kubeczkiem lub łyżką. Umyte truskawki kroimy na niewielkie kawałki (np. ćwiartki) i układamy na przygotowanym(...)zacznie przypominać konsystencję kisielu. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia i co chwilę mieszamy. U mnie metodą na sprawdzenie, czy już wystarczająco przestygł jest włożenie palca Jeśli nie parzy to znaczy, że jest w sam raz Przestudzony agar wlewamy do jogurtu i miksujemy przez minutę, po czym wylewamy na spód wyłożony truskawkami. Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach jogurt
Lamarida.plChodniki, drzewa, opadłe liście i ścieżki w parku, niebo, chmury, a nawet ludzie - wszystko w całej gamie odcieni szarości. Monochromatyczność świata mnie przytłacza; wyjadam pozostałości pierniczków z niezliczonych puszek, parzę jeden dzbanek herbaty za drugim i szukam czegoś, co mnie z tej szarzyzny wyrwie chociaż na chwilę. Przyznam też z przykrością, że od Świąt, czyli przez prawie trzy tygodnie(...)pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części Składniki na nasączenie: 4 łyżki dobrej jakości kawy parzonej 3 łyżki cukru 200 ml gorącej wody 1 kieliszek mocnego alkoholu Z podanych składników przygotowujemy nasączenie. Masa owocowa: frużelina : 400 g mrożonych jeżyn + ¾ szklanki cukru + 3 łyżeczki żelatyny rozrobione
Domowe ciastapuszysty - taki właśnie jest kulicz cruffin. Ja upiekę na pewno, a Wy?;) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Kulicz craffin Składniki: 400g mąki luksusowej 200ml mleka 15g drożdży 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła(...)cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić
Obiad gotowyGrecka kawa na zimno Przepis na caffe freddo i caffe frappe. Grecka kawa na zimno czyli caffe freddo lub caffe frappe to najlepszy przepis na
Cztery FajeryTen deser, to taka prawie panna cotta. Dlaczego prawie? Tradycyjna włoska panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Proponuję
Tajemnice Smakuswojej kuchni. Cały sekret smaku ciasteczek tkwi w dodatku herbaty. Ja do swoich dziś użyłam wspaniałej, niezwykle aromatycznej herbaty ziołowej Lapacho Pomarańcza/Wanilia od Tommy Cafe . Już przy parzeniu tej herbaty unosi się tak kuszący zapach… ahh… Ja jestem zachwycona! Ciasteczka dzięki dodatkowi tak dobrej herbaty wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Polecam Wam spróbować moich wiosennych herbacianych ciasteczek(...)herbaty Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier i małą szczyptę soli. Następnie dodajemy masło lub margarynę. Całość siekamy nożem, dodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką
Słodkie okruszkisiły? Ostatnio spadły mi obroty. Powiem Wam , że ten chleb jest dla kochających to, co naturalne, dla osób żyjących w biegu, dla tych, których waga i wszelkie miary parzą w paluszki...dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem własnego chleba w domu. Dlaczego? Dlatego, że do wypieku Chleba Drwala będziemy potrzebować zaledwie trzech składników! Chleb Drwala wieloziarnisty - mieszanka chlebowa(...)soli! Należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu i tak chleb z piekarnika jak z maszyny do wypiekania chleba- wyjdzie idealny!Mnie pomógl robot z hakiem do ciasta. Mój chleb upiekłam metodą tradycyjną, mianowicie skorzystałam z kosza rozrostowego, który również możecie nabyć u w sklepie Naturalnie Zdrowe I przyznam się szczerze, że wpakowałam wyrośnięte ciasto do keksówki, jako
Z Kuchni Do Kuchni