ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:91/111)

Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 122

rozkładanie całego studia, gdy goście stoją w drzwiach nie wchodzi w grę :) Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz tego jest szybkie i wygodne, bo łatwe(...)bulionie. Gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i trochę wystudzić. Zachować 1 szkl bulionu. Resztę zużyć np. do zupy. Gdy kurczak będzie na tyle wystudzony, że nie będzie parzyć rąk, pokroić go w kostkę. Do bulionu wsypać curry w proszku, cały sok z ananasów z puszki i  wrzucić kurczaka. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie

Posadzone i zjedzone
Węgry: Gundel palacsinta 193

rzeczywiście, choć na nieszczęście zdarzyło się to po śmierci księcia, największy węgierski szef kuchni, wspomniany wyżej Karol Gundel, stworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO(...)cienka. Naleśniki zwinąć w ruloniki i włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch każdego posmarować masłem. Zapiekać w temperaturze 180 C przez ok. 15-20 minut. W tym czasie rozpuścić na parzę czekoladę, wmieszać delikatnie śmietanę, cukier i rum. Sos powinien być gładki i lśniący, niezbyt gęsty. Po wyjęciu naleśników z piekarnika, polać je sosem i podawać na ciepło. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 239

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części (najlepiej zważyć na wadze- po ok 100 g ciasta na bułkę). Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i bardzo mocno spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do kolejnego wyrastania na około 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury(...)łyżek sosu sojowego (opcjonalnie, lub troszkę soli do smaku) 3 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku 10 łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie, do smaku i koloru) Przygotowanie: Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy nasiona z sokiem. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w kostkę usuwając pestki. Do rondelka wkładamy masło, drobno starty czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 149

będzie chciało się skleić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Kiedy wszystkie składniki się połączą formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.2. Wałkujemy ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka(...)około 10 minut, kiedy ładnie się zarumienią wyciągamy i studzimy.Wszyscy zawsze piszą "studzimy na kratce" - ja się jeszcze nie dorobiłam, więc nie studzę na kratce ;) Kiedy już ciasteczka nie parzą w ręce przekładam na talerze i już :) PS. Nie siadaj przy komputerze z ciasteczkami! Nie zauważysz, kiedy wszystkie znikną z talerza

Kraina Tysiąca Smaków
Biała kaszanka 138

Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny

kgwjanczewo
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 103

elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około(...)przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam. 200 g suchego mielonego maku 1/3 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 187

Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić(...)gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.Taką mieszaniną zalać zapiekankę.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Salsa z mango 134

owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango w moich przepisach(...)limonki świeża kolendra sól do smaku Wykonanie: Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, a sam miąższ kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekaną kolendrę, delikatnie solimy

Kulinarne przygody Gatity
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 116

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce

Kuchnia MagdaLeny
Karkade - egipska herbata z hibiskusa w dwóch wariantach 114

W komentarzu do posta " Napoje  me  ulubione  czyli..... co  pić  w  upały... ? " Karolina wspomniała o karkade - wywodzącym się z Egiptu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Książki kucharskie idealne na prezent 213

który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą(...)otrzymujemy książkę prawie idealną. To nie jest pozycja dla baristów. To książka dla „domowych” miłośników kawy. To opowieść o tym, co ukształtowało smak i wrażliwość autorki. Poznacie sposoby parzenia kawy, urządzenia, ziarna, sposoby palenia, kraje, smaki… Książka ma wadę, jest skandalicznie tania. Serio! Macie w swoim otoczeniu maniaka kawowego? Sami lubicie poranny łyk kawy? Książka Iki Graboń poleca się

ladykitchen
Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) 70

też wilgotna. Polecam ją nie tylko na Wielkanoc:) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy  Kulicz cruffin   Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa  Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza)   Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) Składniki:  150g masła 4 jajka 1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana, ekologiczna(...)łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować.  Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam

Obiad gotowy
Muffiny z herbatą Matcha 118

aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w niższej cenie, bo taką droższą lepiej ze smakiem wypić. Matcha jest ekskluzywną sproszkowaną herbatą japońską Tencha, używaną w ceremonii parzenia herbaty. Jeśli chodzi o picie, to do jej smaku trzeba się przekonać, gdyż nie przypomina tych znanych nam z herbat zielonych. Miałam przyjemność spróbowania oryginalnych japońskich czekoladek, z wnętrzem(...)naturalnego Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu). Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie silikonowe papilotki o średnicy

Kuchcik gotuje
Lody Viennetta 119

upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych(...)prostokąty (na 4 warstwy czekolady) o wymiarach mojej keksówki. Mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch płaskich tackach. 3. Przygotowanie Viennetty. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Wielkanocna babka pomarańczowa 231

Świetna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :) SKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki

Moje Kuchenne Rewelacje