Składniki: 1kg pomidorów mała cebula ząbek czosnku 500ml bulionu świeża bazylia, pieprz Przygotowanie: 1.Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. 2. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy na mniejsze kawałki. 3. Pokrojone pomidory wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem. 4. Gdy otrzymamy pulpę zdejmujemy(...)pieprzu. (doprawiamy do odpowiedniego dla nas smaku) Zajrzyj również tu: 1. Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. 2. Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. 3. Ciasto "Kubuś
My World by Dagmara Rekzębach. Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie to stanowiło połowę(...)wierzchnich liści i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem
kawawszklancegarnka z lekko osolon\u0105 wod\u0105 w temperaturze 80C i parzy\u0107 przez 20 minut.","text":"Przygotowujemy bia\u0142\u0105 kie\u0142bas\u0119. 2 p\u0119ta kie\u0142basy z naszych 6 wrzuci\u0107 do garnka z lekko osolon\u0105 wod\u0105 w temperaturze 80C i parzy\u0107 przez 20 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-3-wedzone-kielbasy-z-jednej-porcji\/#wpzoom-rcb-direction-step(...)HowToStep","name":"W\u0119dzona bia\u0142a kie\u0142basa (ta, kt\u00f3r\u0105 parzyli\u015bmy 20min przed w\u0119dzeniem) jest ju\u017c gotowa do spo\u017cycia. Pozosta\u0142y nam 4 p\u0119ta surowej w\u0119dzonej kie\u0142basy.","text":"W\u0119dzona bia\u0142a kie\u0142basa (ta, kt\u00f3r\u0105 parzyli\u015bmy 20min przed w\u0119dzeniem) jest ju\u017c gotowa do spo\u017cycia
ProstePesto.plNagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").WEKOWANIE:1. Parzymy zakrętki.2. wrzątkiem wycieramy górę słoika,3. zakręcamy i odstawiamy "do góry dnem",4. studzimy i czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;)O co chodzi(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz WymalujZrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy(...)pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy ( jak na mielone kotlety ). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli
Smaki Ewystarych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt cienko i buchty wyjdą płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt(...)lękajcie się :D Jeśli wszystko najpierw przeczytacie, a potem zrobicie, jak piszę, na pewno wszystko Wam się uda i będziecie cieszyć się smakiem super puszystych, drożdżowych kluseczek parzących palce przy ściąganiu na talerz :) P.s. Uprzedzając pytania - tak, można gotować je również w parowarze, jednak nie polecam gotowania jednocześnie na wszystkich piętrach - po pierwsze parują się nierówno, a po drugie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPamiętam, kiedy pierwszy raz robiłam karpatkę, a było to ok. 12 lat temu - krem musiałam robić dwa razy, bo za pierwszym razem wyszedł mi zbyt płynny
Domowa Cookierenka AgiKolejny fajny Fast Food tym razem wykorzystamy grzyby "opieńki" pieczarki też są spoko ale takiej wersji nigdy nie jadłam więc postanowiłam je wykorzystać. Wyszło
Niezły Młyneknich.Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki(...)lodów czy też tiramisu.Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia, mielenia i nie wspominając już o procesie ozdabiania kawy, nabrałam wielką ochotę na zmianę mojego podejścia i sprawienia, aby za każdym razem przygotowanie tego aromatycznego napoju stało się dla mnie
Emcia PichciOd kilku tygodni mam możliwość testowania ekspresu na kapsułki od Tchibo Polska Cafissimo Tuttocaffe . Sam ekspres jest bardzo elegancki i wręcz dopasowujący się do wnętrza
Niezły Młynekświętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę(...)się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze
Pyry na GazBiały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Cztery Fajeryzaparzania - chemex, aeropress, syfon, młynek czy drip. I los chciał, że specjalne kawy, dedykowane takim metodom, skończyły się dzisiaj chłopakom. Nie spodziewali się tak dużego zainteresowania alternatywnymi metodami parzenia kawy. I jak na profesjonalistów przystało - nie chcą i nie mogą użyć innych ziaren ze zwykłej "kolbówki" w tym przypadku. Ale jak mnie zapewnili dzisiaj, dostawa świeżutkiej kawy specjalnej(...)dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach. Jest klima
Right Behind The KitchenSkładniki: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1
Ciasteczkowy Potwór