chata - 198 przepisów (strona:9/14)

Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 158

wspólnej michy, nałożyć słuszną porcję na swój talerz, lub wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki -  0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule

zadanie-gotowanie
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 139

Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu Wsi  Gotowanie i pieczenie - I love

Grunt to przepis!
Wędliny Hańderek. 137

Polsce. Nad produkcją czuwa sztab fachowców oraz baczne "oko" Właścicieli, dla których jakość i smak produktów jest najważniejsza. Firma Hańderek to klasyka pełna smaku, poleca wędliny Z dymnej chaty, Biesiada Polska,Z Polskiego dwora,Chluba domu,Ze wsi Buczkowice,Nad ogniem wędzone,Upieczone,Klasyka gatunku,Kanapkowe przysmaki,Garmażeryjne przysmaki. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową  http://handerek.com.pl/o-firmie/

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki do hot dogów 159

Moje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena –  Zacisze kuchenne Agata – Pożeracze czasu Joanna – Rodzinna kuchnia Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi Edyta - Pasja smaku  Alina - Ala piecze i gotuje

Ala piecze i gotuje
Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową 139

Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki. Gotowałyśmy wspólnie z blogami: Z chaty na końcu wsi Moje małe czarowanie

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 210

paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru o nazwie kunafa, jakimi

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka pizza 817

st.C przez 15-20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać serem i dalej zapiekać, aż ser się stopi. Podawać na gorąco. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Z Chaty Na Końcu

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą 111

dostarczył mi kurier, w bardzo porządnie zapakowanych kartonach. Od samego początku zakupy w tym sklepie były dla mnie prawdziwą przyjemnością. Dodatkowo, gdy tylko miałam jakieś wątpliwości do dyspozycji był chat z konsultantem sklepu, po raz pierwszy się w tym spotkałam i zrobiło to na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zachęcam Was do robienia zakupów w tym sklepie, bardzo duży wybór produktów

Moja smaczna kuchnia
Placki z kiszonej kapusty 168

Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „ Fuczki ” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie

Poezja smaku
Słone ciastka z oscypkiem 120

Słone ciasteczka z oscypkiem czyli domowej roboty pogryzacze. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika. Gdy się je piecze, w domu pięknie pachnie oscypkiem jak w prawdziwej góralskiej chacie :-) Doskonałe do piwa i na wszelkie imprezy, można z nich zrobić również malutkie kanapeczki. Polecam! Składniki: Na więcej niż jedną dużą blachę ciasteczek: 200 g mąki pszennej 200 g śmietany

maniapieczenia
Torcik makowy bez mąki 304

zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada córcia i zięć i moja mała wnusia. Lubię jak jest nas dużo, bo wtedy jest tak rodzinnie, gwarno i pełna chata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło

O kuchni z uczuciem
ZDJĘCIA CZYTELNIKÓW 103

dzień przybywać. Zdjęcie karkówki zapiekanej z warzywami przesłała pani Halina Pońc przepis http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/11/karkowka-zapiekana-z-warzywami.html Zdjęcie sernika z rosą przesłała pani Anna Mikoda,która prowadzi bloga "Dylematy z chaty" przepis http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/10/sernik-z-rosa.html

Niespełnione zdolności kulinarne
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 166

miski miso jest jedna – sezonowość. Jeśli coś jest akurat na polu lub w ogrodzie, możemy dodać to do zupy. I raczej nie szykujemy zupy w myśl polskiej zasady „czym chata bogata” – nie ładujemy w nią całej zawartości lodówki, spiżarni i wszystkich ziół z parapetu. To Japonia a nie Wólka Kosowska – w zupie miso ma być sedno i balans. Ilość bulionu

Karo in the Kitchen
Monastyrska izba 105

pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata. Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Wymaga tylko dobrego zaplanowania sobie etapów. Poza tym jest pyszne i zaskakujące, bo nikt się nie spodziewa co znajdzie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z jagodami 142

ravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym z eleganckiej restauracji. Pieróg natomiast wielu kojarzy się z barem mlecznym i chatą polskiego chłopa... Precz z takimi pomysłami, pierogi to jeden z naszych najlepszych produktów eksportowych i nie tylko. Pierogi to nasza tożsamość narodowa i duma! Także, bądźmy dumnymi pierogami! Źródło obrazka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy na kefirze, z owocami, takie jak u babci 182

każdy, mam smaki, które przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty z dziadkami. Długo nie mogłam trafić na placuszki, które choć trochę by przypominały te smażone przez babcie Halę, na starej emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka.  Dopiero

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podróż do krainy wina z Malmą 153

dowiedziałam Malmy nie da się rozgotować i zawsze pozostaje al dente, co z pewnością przetestuję, bo przywiozłam do domu spory zapas. Mam zamiar zaprosić moich znajomych do mojej ulubionej Chaty pod Niemcową i tam zaserwować tagliatelle z gorgonzolą i orzechami.... Z pozdrowieniami dla organizatorów i restauracji Superiore

Apetyczna babeczka
Chatka pod Niemcową, pełnia lata 17.07.2015 115

których po wielokroć wracam i zawsze zachwycają mnie tak samo.... ciszą.... człowiekiem, który wita przyjaźnie...  a dzisiaj jeszcze burzą...nagłą i niespodziewaną..... kierunek Trześniowy Groń i Chata pod Niemcową .... Kwitnienie, bzyczenie... Wędrówka i zbiory borówek... Burza i po burzy.... Fantazja w całej okazałości

Apetyczna babeczka
JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z borówkami 259

Hearthfire jest jednym z trzech dodatków do TES V: Skyrim i jedynym, który nie wprowadza wątku fabularnego a jedynie możliwość kupna ziemi, zbudowania swojej chaty oraz adopcji dzieci. Rozszerzenie dobre dla fanów Simsów, ale także i dla nas – jak się pewnie domyślacie, chodzi nam o dodatkowe itemki kulinarne, które możemy wytworzyć posiadając ten dodatek. Jest w nich dość sporo pozycji

Nerds Kitchen
We Włoszech wystawiono nieruchomości za 1 euro. Jak kupić? 215

poddaszowe, często też penthouse casa – termin ogólny oznaczający dom casa bifamiliare – bliźniak casale – dom na wsi, często wraz z zabudowaniami cascina – gospodarstwo (także fattoria) casetta – mały dom (domek) casolare – chata, dom wiejski masseria – rezydencja (przede wszystkim na południu) terratetto – wydzielony pion domu (od gruntu po dach) villetta a schiera – szeregowiec Pierwszym krokiem do zakupu nieruchomości jest jej wybór. Kiedy etap

Bon Ton Italia
Keks winny z czym tylko chcecie. 152

papier do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika z funkcją góra - dół w temperaturze 200 stopni. Muszę przyznać, warto było - przepyszne! Dobór dodatków zależy od Was. Czym chata, a w zasadzie lodówka bogata

BaRepas
U Dany - czyli w cygańskiej kuchni 121

uniknąć zgiełku i zamieszania, wszedłem do chałupy. Natychmiast tego pożałowałem. Odór domostwa przyprawił mnie o mdłości, zaznaczyć muszę, że nie jestem pod tym względem bardzo wrażliwy. Widok wnętrza cygańskiej chaty był wstrząsający. Barłóg stanowiący wspólne dla wszystkich legowisko stanowiła zbita z nieheblowanych desek skrzynia. Wypełniały ją brudne koce, wśród nich można było dostrzec jakąś postać, był to chyba pijany mężczyzna

Jadło i czytadło
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 200

Miałyśmy biec obie, na łeb na szyję, w 13-cm butach na pociąg i jechać na całodniowe zajęcia. Miałyśmy wrócić po 20:00-21:00, więc... faceci mieli mieć chatę wolną. Gdy bab nie ma w domu to faceci... głodują. Aby więc nie usychali z tęsknoty... za jedzeniem, stworzyłyśmy im szybki obiad na niedzielę. A, że my całkiem rozsądne babki

Wypisz Wymaluj
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 140

piękny widok :) Tak też myśleliśmy dobierając składniki, czyli ciasto francuskie, ser, przyprawy, które kojarzą się ewidentnie z Francją, do tego jaja, grzyby, masło, które nieodzownie prowadzą nas to wiejskiej chaty, lasu w pobliżu, pięknych widoków na Alpy po grzybobraniu :) Każdy chciałby przeżyć takie chwile :) Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty

vegetanie
Placuszki z kaszy manny z serkiem orzechowym i sosem z czerwonej pomarańczy. 172

Teraz już mogę chorować. Zawiozłem synka do przedszkola, wracając zrobiłem małe zakupy, ogarnąłem chatę, by nie przewrócić się o własne spodnie, zrobiłem sobie poniższe śniadanie i wylądowałem w łóżku pod kocem, z laptopem na kolanach, herbatą z cytryną i rosnącą z pułapu 38,1 gorączką. Cudownie! Tylko ja też, jak każdy prawdziwy facet, lubię sobie ponarzekać, lubię jak ktoś się

BaRepas
DWORSKA KACZKA DUSZONA Z KAPUSTĄ MODRĄ, CYNAMONEM I JAŁOWCEM 166

Męskie przygody w opuszczonych dworach, willach, fabrykach i leśnych chatach. Surowe warunki, surowe mięso, wiatr, ziąb, jedna mała butla z gazem i trochę większa – z wodą. Wszystko to znajdziecie w nowym cyklu dla twardzieli – ABANDONED KITCHEN proudly powered by GRUBY WAŁEK. Będzie dużo białka i dużo żelaza! Wyjechaliśmy we trzech przed świtem objuczeni w sprzęt fotograficzny i kuchenny

GRUBY WAŁEK
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 179

Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni Ratuszowej Radzikowscy , gdzie od pokoleń wypieka się doskonałe chleby metodą tradycyjną. Pochodzący stąd chleb zdobył wiele zaszczytnych nagród i wyróżnień, w tym m.in

KUCHARNIA
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 164

Zniknęłam na tydzień. Cało rodzinnie poniosło nas daleko choć nie aż tak bardzo bo w Bieszczady. Kochamy góry, niestety kilka lat nie mieliśmy możliwości ruszyć gdzie indziej niż do Chaty. Wynagradzaliśmy więc sobie, dwa lata właściwie bez wyjazdów, w cudownym Pensjonacie Horb , w Strzebowiskach, niedaleko Wetliny. Miejsce dopracowane w każdym calu, z klimatem i swojskimi wnętrzami. Dla nas idealne także

Dzieje kuchennej Wiewióry
WISHLISTA marzec - książki kulinarne 159

leżące gdzieś miedzy przed chwilą a za chwile. Dania złapane tuż przed zjedzeniem. W sumie, to nie wiadomo gdzie jest stół z tym wszystkim. W starym zamku, dworku, wiejskiej chacie? Mam wrażenie, że w jej zdjęciowej rzeczywistości jest wieczny remont. Jednocześnie kryje się za tym jakaś tajemnica. Na kogo czeka to jedzenie? Kto ugryzł ten kawałek tortu? Gdzie poszedł? Jakie

W kuchni wieczorem
O wyjazdach i powrotach. I Lubię Kaszę! w doborowym towarzystwie i nie tylko :) 148

wyjście z samochodu zaparło nam dech w piersiach, upał przygniótł nas do ziemi. Nie da się ukryć, że inaczej odczuwa się taką pogodę nad jeziorem i w drewnianej chacie a inaczej na poddaszu gdzieś w bloku :(Wyjazd udał się fenomenalnie!!! towarzystwo mieliśmy wesołe, piątka dzieciaków dokazywała, Córcia miała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzkie gadżety i książkowa magia warzyw 93

pudło z różnościami rodem ze Skandynawii.Jestem zachwycona wszystkim! ach jak ja lubię dostawiać listy i paczki... szczególnie z taką zawartością :) zobaczcie sami! a po powrocie z kolejnego pobytu w Chacie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leśne zbiory i smak Mazurskiej Granoli czyli Niedzielne Śniadanie odc.20 152

Jesteśmy już w domu. O dziwo tym razem, w przeciwieństwie do lipcowego pobytu, nie biłam się z myślami, chciałam wracać, ale żegnałam się z Chatą myślami będąc tu z powrotem we wrześniu. Nim jednak zaczęłam pakować torby i walizki skorzystaliśmy z pięknej pogody i poszliśmy do lasu. Ścieżkami nie całkiem znanymi doszliśmy do jabłonki opuszczonej, do gąszczu krzaków jeżyn, zbieraliśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z Leśnych Grzybów z Ziemniakami czyli Zupowe Wtorki odc.32 156

Mgła, mgła, mgła i tyle widzę za oknem. Jesiennie bardzo, choć dość ciepło jednocześnie. Od razu przypomniał mi się weekend i nasz spontaniczny wyjazd na Mazury do Chaty. Było zimno, nostalgicznie, rodzinnie i nerwowo. Syncio zafundował mi 2 bezsenne noce z rykiem i temperaturą a w dzień znowu hulał... to nic. Było pięknie! Spacery do lasu zaowocowały zebraniem 2 koszów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burfi czyli Słodki Czwartek odc.47 111

Majówka. Zazwyczaj była dla nas czasem na pierwsze porządki w Chacie, pierwsze grillowanie i łapanie słoneczka. W tym roku jednak stało się inaczej. Z racji zapowiadanej kiepskiej pogody zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Za to: pojeździliśmy na rowerach, upiekłam pyszne bułeczki, zrobiłam słodziuchny deser, i zaserwowałam blachę pysznego pieczonego obiadu swoim najbliższym. Dzisiaj mamy czwartek więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warzywa z sosem orzechowym i ryżem 145

Spontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to czy Syncio padnie czy może wstanie rycząc. Jedno wielkie ufff gdy dotarliśmy na miejsce. Tylko zamieść pajęczyny, wytrzeć kurze, uruchomić wodę i dwa dni można sobie po funkcjonować. Tylko kosiarka dokonała żywota po całodniowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane banany z czekoladą i czereśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.52 137

Wakacje trwają, a raczej urlopowanie trwa w najlepsze. Jak co roku zasiedliliśmy na czas jakiś Chatę. Z początku pogoda nie dopisywała ale dzisiaj od rana mamy słońce wspaniale grzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szaszlyki z ziemniakow i schabu, z boczkiem 164

Jedliśmy je w ubiegłym tygodniu, owszem są pracochłonne ale smak mają obłędny. Zawsze kiedy jedziemy do Chaty staram się by każdy grillowy posiłek był inny, by się nie znudziły i nie przejadły. Tym razem inspirowana gazetkę o grillowaniu dołączona do KUCHNI zrobiłam szaszłyki. Nie były one takie sobie zwyczajne ponabijałam bowiem na szpadki ziemniaki otoczone boczkiem.Szaszłyki z ziemniaków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzanki ze smazonymi grzybami lesnymi 170

wrażenie, ze nadeszła nie wiadomo kiedy. Jeszcze kilka dni temu upały, teraz deszcz i temperatury zdecydowanie bardziej ludzkie...Wczoraj spontanicznie spakowaliśmy torby i podróżną lodówkę, i wybralismy się do Chaty marząc o wieczonym rozpalaniu kominka, popołudniowych spacerach po lesie, jeżynach i pierwszych grzybach.Słońce nas przywitało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Poworty, konkursy i Lekkie kotlety z ziemniaków i kalafiora 152

jeżyny, i trochę przemoczonych butów. Kominek buzował codziennie dając ciepło tak potrzebne moim zmarzniętym dłoniom. Znowu zaczęłam marznąć czyli lato się skończyło :) Jak co roku w sierpniu wyjeżdżam z chaty pełna nostalgii i wcale mi z tym nie dobrze. Tylko miodu z pasieki nie kupiłam...Niedzielnego mielenia dawno nie było więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuchnia gruzińska 323

natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje

Poezja smaku
Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria 237

wzruszyłby każdego. To jedno ze wspomnień, które zostanie w sercu.Występ miejscowego zespołu folklorystycznego we wsi GobronetiPo występie i sytej suprze - bruderszaft z tradycyjnego roguAle czy trzeba odwiedzić adżarską chatę, aby przekonać się o gościnności Gruzinów? Okazało się, że nie. Jednego dnia jedliśmy kolację w batumskiej restauracji. Przy stole w tej samej sali znajdowali się Gruzini świętujący chrzest dziecka. Zaraz

Poezja smaku
Chleb Rosyjski - żytni mocnorazowy 209

Rosji. Gdziekolwiek by nie poszedł, częstowano go chlebem, nierzadko specjalnie pieczonym wg tradycyjnych receptur. W jednej z podkostromskich wiosek spędził koniec tygodnia, stara wieśniaczka zaprosiła go do swojej chaty, aby razem z nią mógł upiec prawdziwy, rosyjski chleb żytni na zakwasie. Przepis na ten chleb zabrał ze sobą, aby odtąd raczyć nim synów Albionu.Przepis trochę zmodyfikowałem. Skróciłem bowiem czas przygotowywania

Grahamka, weka i kajzerka
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 165

smaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki:1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz

W Mojej Kuchni Lubię
paluchy czarownicy 158

jest jednak widok rodziny i znajomych gdy podacie talerz pełen paluchów na stół. Konsternacja. Mój łasuch skwitował nowy przysmak tak: „ to musiała być ta czarownica co mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 132

Pruneti to rodzinna firma zajmująca się produkcją oliwy od pokoleń. Mieszczą się z miejscowości San Polo, w samy centrum regionu winiarskiego Chianti Classico. Jednak ich siedziba to nie wiejska chata, lecz duży, przeszklony budynek, kryjący bardzo nowoczesny sprzęt. Wiecie, kamienne młyny dawno odeszły do lamusa i można je teraz oglądać tylko w muzeach. Współcześnie oliwę wytwarza się w zamkniętej linii

Chilli Czosnek i Oliwa
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 232

wyróżniać się od innych jakością, ale przede wszystkim - pochodzić z Polski. Loża Ekspertów ocenia każdy produkt pod kątem smaku i jakości, a na koniec przyznaje certyfikat. Agro Handel, Brześć, Chata Wieśniaka, Olsztyn Chłodnia, Duda, Demi, Bernard Team, Elmax, Emilk, Eterno, Eurohansa, Fan-Agri, Frykas, Gremza, Grześkowiak... To zaledwie ułamek tych wszystkich firm, które posiadają to ważne wyróżnienie. Loża Ekspertów ocenia

W kuchni Karmel-itki
Piegusek białkowy 143

Niedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki  zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek na białkach 204

się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę..a moja babka była pieczona w keksówce..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru 125 g masła

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 207

pieczenia) autorka: 6niebo | blog: szóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa

Mania Gotowania
SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. 282

zobaczenia w tym roku morza. Siedzę zamknięta w pracy, a w wyobraźni już planuję każdy kolejny dzień, każdą kolejną wędrówkę po górach, poranek czy ognisko z sąsiadami z góralskiej chaty obok. Już niedługo urlop.Wraz z nastaniem lata dania stały się lżejsze, bogatsze w witaminy, a przede wszystkim oparte są w głównej mierze o świeże warzywa. Do obiadu polecam pyszne sałatki

W kuchni Karmel-itki
Majówka 2014 132

planów. Resztę pozostawimy na później. Roztocze skrywa w sobie jeszcze wiele niespodzianek, nawet dla mnie, choć mieszkam tu od zawsze.  A jak Wam mija Majówka? ponownie zawitaliśmy do "Chaty Rybaka" w Bondyrzu

Pasja Smaku
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 317

Chrusty, chruściki, faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-)Składniki:- 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)    / lub  600g mąki pszennej

Smaczne Zdrowe
Babka z kisieli 343

Zostałam zaproszona przez Magdę z blogu Piernikowa Chata do wspólnego pieczenia w akcji Ciasta na Wielkanoc. Tym razem zaproponowała pieczenie babki z kisieli. Ja zrobiłam cytrynową. Babka prosta do zrobienia a w smaku rewelacyjna. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szkl cukru  5 jajek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Wodzionka, szpajza.. czyi warsztaty kuchni śląskiej 148

Znowu mam opóźnienie w relacjach z fajnych kulinarnych imprez, spotkań... a to jedno z nich, które odbyło się w sobotę 16 marca 2013 roku w Katowicach w restauracji "Chata z Zalipia". Były to warsztaty z kuchni śląskiej zorganizowane przez WSP "Społem" - producenta Majonezu Kieleckiego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BABECZKI Z KISIELI. 228

Przyglądam się procesowi bulgotania masy, rośnięcia babeczek, spiekaniawierzchu, delikatnego pękania, aż do momentu złocistej skorupki i dźwięku wyłączanego piekarnika. BABECZKI Z KISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek babeczki: kostka margaryny  szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia1/3 dużego aromatu śmietankowegoposypka

W kuchni Karmel-itki
KONKURS. 153

która jest jednocześnie piękna, jak i ekologiczna i naturalna. A w obecnych czasach trend na ekologię rośnie w siłę.Poza tym drewniane przybory kuchenne kojarzą mi się z wiejską chatą, gdzie jeszcze drewnem pali się w angielce, w rogu stoi piec kaflowy, a obok niego jest leżanka, wygrzewa się tam kot. Sielanka i łowickie stroje, kolorowe spódnice i chusty, czarne

W kuchni Karmel-itki
Szpinak – właściwości lecznicze 260

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z mąki jaglanej 180

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowe, bezglutenowe placki z mąki jaglanej. Są leciutkie i bardzo smaczne. Doskonale na śniadanie lub podwieczorek. Możecie podać je

Marta Gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami 221

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny

Marta Gotuje
Ciasto gruszkowo-imbirowe 135

Pamiętacie jak chodziliście do szkoły i zaczynał się okres jesienny? Czas katarów, kaszlania, ale też zbierania kasztanów, żołędzi, orzechów włoskich. Trzeba było bardzo uważać, bo niemiłosiernie

bistro mama