chata - 198 przepisów (strona:2/14)

Między Mostami...Niech Cię Zakole 121

mleka krowiego, nagrodzonymi na niedawnym Festiwalu w Grucznie, od państwa Adamczyków ze wsi Kosowo.  I w ten oto sposób w Winnicy przy Talerzyku, degustowaliśmy wina przy talerzyku. Nadwiślańska Chata miejscowości Luszkowo, obecnie jest to województwo kujawsko-pomorskie, powiat Świecie, gmina Pruszcz, dawniej województwo bydgoskie. Poprzednie nazwy miejscowości jakie były zapisane na kartotekach to: niem. Luschkowo, Luskow. (…) W latach(...)chata została w całości od podstaw pieczołowicie odrestaurowana, dzięki czemu nabrała nowego życia. Wewnątrz przystosowano ją do współczesnych wymogów mieszkaniowych, zachowując jednocześnie oryginalny wygląd zewnętrzny, dzięki czemu, została ona wpisana do rejestru zabytków. Po chacie i po spichlerzu oprowadził nas Zdzisław Brzykcy, dla którego chata jest domem rodzinnym. W gospodarstwie można zjeść, przenocować i kupić domowe przetwory, chleb.... a chleb

królestwo garów
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 154

zupa z dodatkiem krwi gęsiej/kaczej. Podana, jak należy, z szarymi kluskami. Bryndas dobrzyński to babka ziemniaczana. Te i inne smakołyki to dzieła Pani Mirosławy Wilk z Wilkowej Chaty – Tradycyjne Jadło Wilkowa Chata w Wielgie. Takie smakołyki można zamówić, kupić na festynach, lub zjeść na miejscu – ale co akurat będzie... to trzeba się umówić. Tradycyjne Jadło Mirosławy Wilk uzyskało prawo(...)posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Festyn w Wilkowej Chacie był ostatnim kulinarnym punktem programu.  Wracając do Bydgoszczy podjechaliśmy pod zamek, a raczej ruiny zamku w Bobrownikach. Zamek wzniesiony w XV wieku przez księcia dobrzyńskiego Władysława Garbacza. Spalony przez Szwedów w 1660 roku. Zapraszam wszystkich na Ziemię Dobrzyńską, aby każdy mógł spróbować i zobaczyć

królestwo garów
Bieszczadzkie smaki - część II 144

zakupach trzeba coś zjeść. Jeśli jesteśmy już w Wetlinie, to decyzja co do wyboru miejsca może być tylko jedna -  Chata Wędrowca (Wetlina 113). Opisywana w żółtym przewodniku Gault& Millau i wyróżniona jedną czapeczką, zresztą po raz drugi z rzędu. Byliśmy tam pierwszy raz. Na wstępie miłe zaskoczenie, wnętrze jest przytulne, pełne starych przedmiotów, bibelotów i zdjęć , trochę(...)raczej "racuch”. Jest bardzo słodki, kaloryczny i bardzo sycący. Można zamówić pół porcji albo nastawić się na długą konsumpcję. My wspólnie daliśmy mu radę popijając domową lemoniadą. Wizytę w Chacie wędrowca uważamy za bardzo udaną. Nie udało się tylko wynegocjować hamaków na poobiednią drzemkę, ale podobno niedługo mają być leżaki. Ważna uwaga - lokal jest czynny od maja do października. Można

królestwo garów
RECENZJE Koncentrat grzybowy 265

Kolejna odsłona mini recenzji zaowocuje przedstawieniem Wam hitowego produktu jakim jest koncentrat z grzybów leśnych polskiej firmy NASZA CHATA. Myślę że brakowało takiego produktu na polskich półkach głównie ze względu na nasze ogromne sentymentalne przywiązanie do leśnych skarbów :) Oczywiście, każdy kto miał szeroki dostęp do grzybów w odpowiednim czasie mógł sam wiele przetworów z nich przygotować, lecz pewnie nikt(...)spotkać w lidlu). Musicie pamiętać że kupujecie koncentrat a nie zmielone grzyby, a to różnica.  Smak koncentratu jest bardzo agresywny, zupełnie jak w koncentracie pomidorowym. Koncentrat z naszej chaty ma w składzie bardzo aromatyczne grzyby takie tak: borowik, podgrzybek i koźlarz czerwony więc nie ma co spodziewać się delikatnych smaków. Prócz samych grzybów na opakowaniu można doczytać też

Kuchnia PROzdrowotna
Domowy chrzan z żurawiną 144

drogę do żołądka. :-) Jedną z moich propozycji na złagodzenie ostrego smaku jest żurawina. Trzeba zadbać o to by była dobrej jakości. U mnie świetnie sprawdziła się ta od Nasza Chata . W składzie ma wyłącznie żurawiny i cukier, bez sztucznych dodatków. Dodatek śmietanki sprawia, że całość jest bardzo kremowa i delikatna. 100ml śmietanki 30% 100g chrzanu 100g żurawiny, u mnie(...)Nasza Chata sól 1. Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze.  2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej chrzan, żurawinę i sól do smaku. Mieszamy. 3. Przechowujemy w lodówce

Szefowa kuchni
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 195

Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.  Pulpeciki:  250g mięsa mielonego 2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko bułka tarta(...)ilość zależna od konsystencji) sól, pieprz  Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek

Szefowa kuchni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 192

Dziś prezentuję zupę grzybową z suszonych grzybów. Dobrze smakuje zarówno z makaronem jak i z kromką chleba. 1 szklanka suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i maślaki suszone Nasza Chata  1,5 litra bulionu drobiowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 2-3 łyżki śmietany 1. Grzyby

Szefowa kuchni
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 193

choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało mi się przy okazji dżemów innych firm(...)masła do smarowania 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru + 3 łyżki do posypania 150g dżemu dobrej jakości, u mnie jagody leśne całe owoce od Nasza Chata 1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Kiedy zaczyn się

Szefowa kuchni
Mintaj w sosie kurkowym 182

parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta. Najbardziej zadowolona jestem z sosu kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno!  Ryba: 500g filetów z mintaja 1 cytryna posiekany koperek sól, pieprz Sos kurkowy: kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata

Szefowa kuchni
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 424

paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie(...)zbyt kwaśna i odparować wodę.  Źródło: KLIK.Ciasto: 450g mąki150ml mleka1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru30g świeżych drożdży2 duże jajkałyżka olejujajko do smarowaniaFarsz: kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g1. Drożdże zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Szefowa kuchni
Wschód słońca na Kordowcu, 10-11.09.2016r 116

góry jak wilka do lasu, latka lecą a pasja trwa, to chyba nieuchronnie prowadzi do górskiego włóczykijstwa. Niespiesznie tak wędrując w gronie rodziny i bliskich dotarliśmy do  Chaty na Kodrowcu , która ma specjalnie miejsce w moim sercu.  Zatęsknieni już trochę za Gazdą, łąkami, widokami i spokojem obsiadamy ognisko jak nocne ćmy lampę. Korzystamy z uroków i darów natury(...)serwując na późn ą kolację opieńki z jajem i kompot z gruszek ciapanych nocą przy lampce na czole....jest dobrze.... O świcie maszeruję przed chatę żeby złapać wschód słońca i nacieszyć się ciszą, potem zaszywam się na jeżynowej polanie żeby to babie lato i jeżyny zamknąć w słoikach... Szczęście ma wiele wymiarów..... O świcie

Apetyczna babeczka
BIESZCZADY 214

się ochoty na tryskanie humorem i empatią.  Jedno jest pewne, ja tam jeszcze wrócę, ja muszę tam wrócić bo być w Wetlinie i nie zjeść naleśnika w "Chacie wędrowca" to grzech, niestety nie mieliśmy czasu aż tak dużo a chata czynna dopiero od 13.00 :-((((  Tak czy inaczej do zobaczenia na szczycie

pieprzny smaczek
HOTEL BIAŁY KAMIEŃ HOTEL & MEDI SPA 152

koktajle. Obiadokolacje (w godz. 17-20) to duży wybór najróżniejszych dań. Hotel proponuje kolacje tematyczne. Podczas naszego pobytu zaserwowano nam kolację włoską, polską , grillową, która odbywała się w góralskiej chacie. Było pysznie i różnorodnie. Może trochę brakowało mi większej ilości owoców i deserów. Poza główną restauracją posiłki można zamówić w małej restauracji ala carte. Tu dania to prawdziwe arcydzieła. Pięknie(...)podane i smakujące wyśmienicie, podobnie jak lody i ciasta. Restauracja a'la carte i bar. Chata góralska. Widok sprzed hotelu. Miłe miejsce, idealne na wypicie kawy na świeżym powietrzu. Hotel Biały Kamień oferuje bardzo bogatą ofertę zabiegów poprawiających urodę Goście mogą korzystać ze strefy welness, z  zabiegów hydro i fizjoterapii pod okiem wykwalifikowanej kadry. Hotel otrzymał wiele nagród

WYSPA SZCZĘSLIWA
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 163

Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa(...)Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" autorka: Badylarka   | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 204

końca. Do tej pory czytywałam sobie zimą sam początek z niesamowitymi opisami przyrody budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego duży prosty banan(...)ciastek). Ciastka posmarować masą twarogową na ok. 1 cm grubości. Na środku ułożyć banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna

Weekendy w domu i ogrodzie