drodze TAM zatrzymaliśmy się w Sanoku by zobaczyć wspaniały skansen... Żywiliśmy się głównie w Zajeździe Niedźwiadek w Smereku choć i dwa razy udało nam się skosztować smakołyków z Chaty Wędrowca w Wetlinie. W Niedźwiadku królowały pierogi, placki ziemniaczane, kotlety schabowe i zupy typu żurek i kapuśniak. W Chacie pożeraliśmy naleśniki giganty, zupę z soczewicy i baraninówkę, pół porcji
Dzieje kuchennej WiewióryMinął już prawie tydzień, od kiedy spakowałam plecak i z Mazur przez Łódź i Gdańsk dotarłam do Beskidu Wyspowego. Zatrzymałam się w starej chacie z zielonym dachem, 100m poniżej szczytu Korab. W chacie, którą notabene przejmujemy na własność :) Widoki już na tych 660m są zniewalające, a sam Beskid Wyspowy tak magiczny... zwłaszcza po zachodzie słońca, kiedy szczyty oblewa mleczna pianka
Spektrum SmakuZakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu. Jak co roku przywitał nas zapach domu, TEN jeden jedyny i tak charakterystyczny, drewniany. W Chacie niestety zaszły zmiany. Ciotka przejęła część władzy (czy tez może jej córka), wymieniła okna na wielkie
Dzieje kuchennej WiewióryWszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa
Kuchenna Kontrrewolucyakiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka razy w roku. N ajczęściej robię z go z podgrzybkami i tym razem wykorzystałam pyszne podgrzybki marynowane z firmy Nasza Chata . Firma oferuje do sprzedaży smaczne i aromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich. Składniki: 5 łyżek drobno pokrojonych podgrzybków marynowanych Nasza Chata 6 łyżek drobno pokrojonych ogórków konserwowych
Ala piecze i gotujerazie ostatni pomysł na wykorzystanie białek. Dzisiaj mini pavlove z kremem jagodowym i z borówkami. Jest jak zwykle pysznie, słodko, owocowo i delikatnie. Do kremu dodałam dżem jagodowy Nasza Chata , wyszedł pyszny i ma bardzo ładny kolor. Poprzednie propozycje na wykorzystanie białek to Babka na białkach i Tort decquoise. Łasuchów zachęcam oczywiście do pieczenia. Składniki: 100 ml białek(zimnych) szczypta(...)cukru 1 łyżka cukru brązowego 0,5 łyżeczki octu Krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 150 g dżemu z jagód leśnych Nasza Chata borówki amerykańskie Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą
Ala piecze i gotujekuchnią opartą na miodzie. W Sądeckim Bartniku jest 5 szefowych kuchni, które wspólnie zarządzają kuchnią i wbrew przysłowiu „gdzie kucharek 6, tam nie ma co jeść”, w Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała(...)cytryną. Jak ja lubię takie napoje zamiast coli czy innych wynalazków Ogólnie dania bardzo smaczne, bez zbędnego przekombinowania, tak jak być powinno. Warto będąc w okolicy wpaść do Bartnej Chaty na obiad. Punkt programu bez zastrzeżeń
królestwo garówprzywołują miłe wspomnienia. Przynajmniej moje są miłe:) Te które dzisiaj Wam proponuje są bardzo lekkie, puszyste i z chrupiąca skórką. Ja podałam je z dżemem z jagód leśnych Nasza Chata. Powiem Wam, że "niebo w gębie" :) Składniki: 270 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka cukru waniliowego 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru sól szczypta(...)mleka 1 jajko dżem z jagód leśnych Nasza Chata olej do smażenia Przygotowanie: Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia
Ala piecze i gotujemożna w zimie zjeść pysznego omleta z kurkami? Z firmą Nasza Chata jest to możliwe. Ja wypróbowałam i powiem Wam, że byłam zaskoczona smakiem. Dla mnie bomba i z pewnością nie raz taki omlet u mnie zagości. Składniki: 2 jajka 1 płaska łyżka masła 4 łyżki kurek w zalewie naturalnej Nasza Chata 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mleka sól
Ala piecze i gotujemożna. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami i śmietaną Nasza Chata
Ala piecze i gotujeJesteśmy. Jak zwykle chata pachnie, drewnem i jeziorem. Dotarliśmy tu w niedzielę późnym popołudniem.Tym razem była to podróż niezwykła. Pociągiem Słonecznym jechałam ja idzieciaki. Przygoda dla nich i dla mnie. A potem? A potem chata. Wyszykowanaprzez Małżona, który dotarł ponad dzień wcześniej. Na wstępie nie musiałamsprzątać, jedynie trochę kuchnię bo mysza szalała. Śmiejemy się
Dzieje kuchennej Wiewiórydziś święty Walenty, dopiero co świtać poczyna, młodzieniec snem leży ujęty, a hoża doń puka dziewczyna. Podskoczył kochanek, wdział szaty, drzwi rozwarł przed swoją jedyną, i weszła dziewczyna do chaty, lecz z chaty nie wyszła dziewczyną „ Na dworze Ryszarda Lwie Serce, rycerze składali ślubu wierności swoim platonicznym wybrankom właśnie w dniu 14 lutego i co roku je odnawiali. Już wtedy
Kulinarny karnet Christopheradziś święty Walenty, dopiero co świtać poczyna, młodzieniec snem leży ujęty, a hoża doń puka dziewczyna. Podskoczył kochanek, wdział szaty, drzwi rozwarł przed swoją jedyną, i weszła dziewczyna do chaty, lecz z chaty nie wyszła dziewczyną „ Na dworze Ryszarda Lwie Serce, rycerze składali śluby wierności swoim platonicznym wybrankom właśnie w dniu 14 lutego i co roku je odnawiali. Już wtedy
Kulinarny karnet ChristopheraPogoda fantastyczna więc wyruszamy do Chaty na Magurach od mostku w Kosarzyskach. Po drodze zbieranie kurek, podgrzybków, maślaków i pierwszych rydzów w tym roku!, i co najważniejsze trafiają się też prawdziwki. Pod chatą na Magurach ciepła herbata, kromka z plecaka i dalej w drogę ku wieży na Eliaszówce. Zielony szlak zachwyca, las jeszcze skąpany w zieleni, ale można się doszukać
Apetyczna babeczkaszklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną) 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki
Szefowa kuchniszklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy
Szefowa kuchni