szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną) 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki
Szefowa kuchniszklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy
Szefowa kuchnibył w Wetlinie w "Chacie wędrowca" to zapewne ucieszy się z tego przepisu, bo nie wiem czy wiecie ale w Bieszczady warto jechać właśnie na giganta :-) Przepis, że tak się wyrażę z pierwszej ręki odrobinę urozmaicony ale tylko tyci tyci. Mój w wersji mini, bo nie mam wielkiej patelni - tylko 24 cm i to do tego płaska
pieprzny smaczekszczyt pomimo trudów, ale są i tacy którzy zastanawiają się po co inni to robią, ja od wielu lat należę do tych pierwszych. Są różne schroniska, bacówki i chaty w górach, ale Niemcowa jest zdecydowanie miejscem magicznym które wiele lat temu skradło moje serce i powracam tu zawsze z nieukrywaną radością. Można tu zupełnie zwolnić bieg zegarów i niespiesznie cieszyć
Apetyczna babeczkamozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Z chaty na końcu
Stare Garytrzeba odczekać aż ostygnie. Smacznego :) Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Stare gary Z chaty na końcu
Przepisy na domowy ser i chlebJedyny minus to zbyt wiele grafik na stronie internetowej. Często grafika zajmuje całą widoczną część ekranu a tekst jest widoczny dopiero po przewinięciu strony na dół. Jest za to chat ze sprzedawcą, więc jakbyśmy czegoś nie znaleźli, to możemy zapytać. Darmowa dostawa kurierem jest powyżej 200 zł. Kurier przyjeżdża już następnego dnia, więc na zakupy nie trzeba długo czekać. Artykuł
Ugotowane pozamiatanezakochała się w Mateuszu i wyszła za niego. Przyjeżdża na Wzgórze z myślą o pieniądzach, które zostawił po sobie Mateusz. Jakież jest jej zdziwienie, gdy okazuje się, że w chacie panuje nędza i Mateusz nie miał żadnego majątku. Postanawia sprzedać dom i przyległą do niego ziemię, którą Matylda wykorzystała do założenia ogródka i hodowania zwierząt, dzięki którym oboje mieli
Weekendy w domu i ogrodziekieliszka do czerwonego wina wypełniono dla dekoracji naturalnym igliwiem, a na jego odwróconej nóżce umieszczono świeczkę typu tea-light. Stół w stylu Cottage Można poczuć się jak w górskiej chacie! „Cottage” to styl wykorzystujący motywy ludowe, naturalne materiały, samodzielnie wykonane dekoracje przywodzące na myśl ręczne robótki z dzieciństwa. Czerwona krata na obrusie przenosi nas prawie do domu Świętego Mikołaja. Zastawa
Kuchcik gotujewszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być przesłodko i aromatycznie ;) Uprzedzam, że pracy jest sporo, trzeba trochę cierpliwości, żeby posklejać wszystkie elementy. W mojej chacie pokusiłam się o własne dachówki, okiennice oraz ośnieżone parapety. Mówię Wam, dla takiego efektu warto popracować! :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Czerwona Porzeczkasię nie chce, a jeść przecież trzeba :) Pasztety i gotowe dania świetnie sprawdziły nam się podczas wypadu w Bieszczady, gdzie wegańskie jadło nie jest zbyt popularne (aczkolwiek Chata Wędrowca nie zawiodła i codziennie można było zjeść smaczny obiad :). Tak samo w domu, w chwilach kryzysu sięgaliśmy po słoik i voila! Jeżeli jesteście spragnieni nowych smaków roślinnych potraw, to sięgnijcie
Bananowe Polemięsem. Niestety zdjęcie wyszło tak ciemne, że nie warto je wklejać. W sumie pierogi jak pierogi - ważny smak, a tego wam nie przekażę :( ... klimat łemkowskiej chaty. Po minie MG widać że smacznie było
Gotuj Sam!Wypiekały ze mną : Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją Anetka z Piekielnej Kuchni Anety Monika z Z chaty nakońcu wsi Joanna z Piekę bo lubię Pat z Patison w kuchni Iza z Smaczna Pyza Justyna z Gotowanie i pieczenie Joanna
Gotuj Sam!wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu smaruję ciasto oliwą i posypuję przyprawami. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: 30 minut Źródło przepisu: Z chaty na końcu świata +modyfikacje
Kuchnia co dniastołach dania rozgrzewające i sycące. Ja często robię różnego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe. Kto lubi takie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej
Ala piecze i gotujedzisiejszy przepis już też powoli wpisuje się w gwiazdkowy klimat. Delikatny kakaowy mus z awokado, który można zjadać łyżeczką prosto ze słoiczka lub miseczki siedząc przed kominkiem w górskiej chacie, a za oknem 2 metry śniegu (w mieście też smakuje równie dobrze). To jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych. Składniki
PaleoLifenawet 1000 sztuk. Na jeden kęs, nabierane zawsze łyżką, by nie uronić ani kropli cennego soku z nadzienia. Kiedyś i dziś – mrożone w workach na zewnątrz chat, zabierane jako prowiant na polowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty
Karo in the Kitchenzioła, liście i owoce dzikich krzewów opierając się na ich smaku i przede wszystkim na właściwościach leczniczych oraz tych, które pomagały zapobiegać wielu chorobom. Babki zielarki mieszkające w drewnianych chatach na skraju lasów zawsze skrywały w sobie tajemnice związane z uzdrawianiem ziołami i swego rodzaju czarami. Jak dla mnie, świetna sprawa! :D W takim razie zapraszam Was do czytania
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszybko się ją gotuje i jest pożywna, rozgrzewająca a to po grzybobraniu zawsze się przydaje. I pasuje do jesiennych okoliczności przyrody. Jak sobie tak urlopuję jesienią w wiejskiej chacie to tak jakbym była w innym świecie. Tam, z dala od miasta, życie płynie inaczej, wolniej. Nic nie muszę i czuję się wolna. Chodzę do lasu kiedy chcę, w ogóle robię
Smaczna Pyzamożecie też grzyby dodać do środka. Jeśli nie macie leśnych to wykorzystajcie pieczarki hodowlane - kotlety drobiowo pieczarkowe też są pyszne ! To takie proste, wiejskie jedzenie przygotowane w leśnej chacie gdzieś na Podlasiu bo urlop urlopem, ale po leśnych wycieczkach jeść się chce. Wiem, że zdjęcia marne, robione szybko, na werandzie... ale kotlety polecam bardzo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapoświęcona Jelinkowi. Polana strążyska to najpiękniejszy element wycieczki, z niej rozpościera się piękny widok na giewont, mamy go jak na dłoni, bardzo blisko. Na polania znajdują się ogromne kamienie, chaty pasterskie oraz herbaciarnia. Z polany żółtym szlakiem można iść do jednego z największych wodospadów w tatrach-Siklawicy. najefektowniejszy jest po deszczu :-) Przepiękny zakątek. Po pobycie przy siklawicy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwarto je w tym celu zawiesić. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia zawsze miała pod ręką duże emaliowane chochle, cedzaki, przeróżnego koloru garnuszki, wiszące blisko pieca. Ot urok wiejskiej chaty. Kuchenne akcesoria Często rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Przyznacie, że dopasowanie naczynia, które by pasowała do garnka z gorącą wodą może przyspożyć ból głowy. Aż tu pewnego dnia będąc
codojedzeniakuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatka przywołuje we wspomnieniach jeżdżenie traktorem i wozem drabiniastym w Chmielnie, na Kaszubach. Rowery wodne, las ... Spokojnie i leniwie. Wielki zielony ogród, na końcu niego drewniana chata z drewnianymi stołami i ławami do siedzenia. A za domem obejście – kury, zwykłe i ozdobne - z rozczochraną czuprynką, kaczki, kozy, krowy i świnka z warchlaczkami. Kilka kotów i psów. Piątka dzieci gospodarzy
Posadzone i zjedzonefachową pomoc. W czasie realizacji zlecenia miałam kilka pytań, na które odpowiedź została udzielona praktycznie natychmiastowo. Z firmą kontaktowałam się za pomocą maili, ale można również na chacie - za pośrednictwem aplikacji. Sama książka przyszła zaledwie w kilka dni po opłaceniu zlecenia. Nie spodziewałam się, że to nastąpi tak szybko, bo dodam, że firma wysyła swoje produkty z Niemiec! Jeśli
Di gotujemojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość
moj przepis naSanu, nad potokiem Głęboki, pomiędzy Połoniną Wetlińską i Smerekiem na południu, oraz pasmem Otrytu od północy, 13km od trasy wielkiej obwodnicy bieszczadzkiej. Działa w niej mini muzeum w izbie Chaty Bojkowskiej. Można w niej obejrzeć ekspozycję opowiadającą o Bojkach i zwyczajach Bojkowskich. Niestety byliśmy przed sezonem i było jeszcze zamknięte. Tuż za wsią warto zobaczyć wodospad na potoku
królestwo garówsię podobało niż niesamowita pełna obietnic miłość przedstawiana w innych powieściach przez różnych autorów. „Złoty most” to Paryż w siedemnastym wieku, Ludwik XVIII i muszkieterowie, brukowane uliczki, chłodne chaty ogrzewane piecami, a także pachnące przepychem salony i cudowne stroje, a wokół tego wszystkiego zdradliwe intrygi. „Złoty most” to również niezapomniana przygoda i podróż do miejsca tętniącego nie tylko miłością
Tetiisheriprzyjemnie zarysowany wątek romantyczny. Nie potrzebowałam niczego ponad to. „Magiczna gondola” zdobyła moje serce. „Złoty most” to Paryż w siedemnastym wieku, Ludwik XVIII i muszkieterowie, brukowane uliczki, chłodne chaty ogrzewane piecami, a także pachnące przepychem salony i cudowne stroje, a wokół tego wszystkiego zdradliwe intrygi. „Złoty most” to również niezapomniana przygoda i podróż do miejsca tętniącego nie tylko miłością
Tetiisheriwspólnej michy, nałożyć słuszną porcję na swój talerz, lub wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki - 0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule
zadanie-gotowanieGosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu Wsi Gotowanie i pieczenie - I love
Grunt to przepis!Polsce. Nad produkcją czuwa sztab fachowców oraz baczne "oko" Właścicieli, dla których jakość i smak produktów jest najważniejsza. Firma Hańderek to klasyka pełna smaku, poleca wędliny Z dymnej chaty, Biesiada Polska,Z Polskiego dwora,Chluba domu,Ze wsi Buczkowice,Nad ogniem wędzone,Upieczone,Klasyka gatunku,Kanapkowe przysmaki,Garmażeryjne przysmaki. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://handerek.com.pl/o-firmie/
Sama słodycz i szczypta chiliMoje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena – Zacisze kuchenne Agata – Pożeracze czasu Joanna – Rodzinna kuchnia Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi Edyta - Pasja smaku Alina - Ala piecze i gotuje
Ala piecze i gotujeWszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki. Gotowałyśmy wspólnie z blogami: Z chaty na końcu wsi Moje małe czarowanie
Kulinarne przygody Gatitypaterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru o nazwie kunafa, jakimi
Weekendy w domu i ogrodziest.C przez 15-20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać serem i dalej zapiekać, aż ser się stopi. Podawać na gorąco. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Z Chaty Na Końcu
Nastoletnie Wypiekaniedostarczył mi kurier, w bardzo porządnie zapakowanych kartonach. Od samego początku zakupy w tym sklepie były dla mnie prawdziwą przyjemnością. Dodatkowo, gdy tylko miałam jakieś wątpliwości do dyspozycji był chat z konsultantem sklepu, po raz pierwszy się w tym spotkałam i zrobiło to na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zachęcam Was do robienia zakupów w tym sklepie, bardzo duży wybór produktów
Moja smaczna kuchniaPlacki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „ Fuczki ” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie
Poezja smakuSłone ciasteczka z oscypkiem czyli domowej roboty pogryzacze. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika. Gdy się je piecze, w domu pięknie pachnie oscypkiem jak w prawdziwej góralskiej chacie :-) Doskonałe do piwa i na wszelkie imprezy, można z nich zrobić również malutkie kanapeczki. Polecam! Składniki: Na więcej niż jedną dużą blachę ciasteczek: 200 g mąki pszennej 200 g śmietany
maniapieczeniazapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada córcia i zięć i moja mała wnusia. Lubię jak jest nas dużo, bo wtedy jest tak rodzinnie, gwarno i pełna chata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło
O kuchni z uczuciemdzień przybywać. Zdjęcie karkówki zapiekanej z warzywami przesłała pani Halina Pońc przepis http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/11/karkowka-zapiekana-z-warzywami.html Zdjęcie sernika z rosą przesłała pani Anna Mikoda,która prowadzi bloga "Dylematy z chaty" przepis http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/10/sernik-z-rosa.html
Niespełnione zdolności kulinarnemiski miso jest jedna – sezonowość. Jeśli coś jest akurat na polu lub w ogrodzie, możemy dodać to do zupy. I raczej nie szykujemy zupy w myśl polskiej zasady „czym chata bogata” – nie ładujemy w nią całej zawartości lodówki, spiżarni i wszystkich ziół z parapetu. To Japonia a nie Wólka Kosowska – w zupie miso ma być sedno i balans. Ilość bulionu
Karo in the Kitchenpochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata. Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Wymaga tylko dobrego zaplanowania sobie etapów. Poza tym jest pyszne i zaskakujące, bo nikt się nie spodziewa co znajdzie
Bernika - moj kulinarny pamietnikravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym z eleganckiej restauracji. Pieróg natomiast wielu kojarzy się z barem mlecznym i chatą polskiego chłopa... Precz z takimi pomysłami, pierogi to jeden z naszych najlepszych produktów eksportowych i nie tylko. Pierogi to nasza tożsamość narodowa i duma! Także, bądźmy dumnymi pierogami! Źródło obrazka
Przepysznik - BLW i nie tylkokażdy, mam smaki, które przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty z dziadkami. Długo nie mogłam trafić na placuszki, które choć trochę by przypominały te smażone przez babcie Halę, na starej emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka. Dopiero
Dzieje kuchennej Wiewiórydowiedziałam Malmy nie da się rozgotować i zawsze pozostaje al dente, co z pewnością przetestuję, bo przywiozłam do domu spory zapas. Mam zamiar zaprosić moich znajomych do mojej ulubionej Chaty pod Niemcową i tam zaserwować tagliatelle z gorgonzolą i orzechami.... Z pozdrowieniami dla organizatorów i restauracji Superiore
Apetyczna babeczkaktórych po wielokroć wracam i zawsze zachwycają mnie tak samo.... ciszą.... człowiekiem, który wita przyjaźnie... a dzisiaj jeszcze burzą...nagłą i niespodziewaną..... kierunek Trześniowy Groń i Chata pod Niemcową .... Kwitnienie, bzyczenie... Wędrówka i zbiory borówek... Burza i po burzy.... Fantazja w całej okazałości
Apetyczna babeczkaHearthfire jest jednym z trzech dodatków do TES V: Skyrim i jedynym, który nie wprowadza wątku fabularnego a jedynie możliwość kupna ziemi, zbudowania swojej chaty oraz adopcji dzieci. Rozszerzenie dobre dla fanów Simsów, ale także i dla nas – jak się pewnie domyślacie, chodzi nam o dodatkowe itemki kulinarne, które możemy wytworzyć posiadając ten dodatek. Jest w nich dość sporo pozycji
Nerds Kitchenpoddaszowe, często też penthouse casa – termin ogólny oznaczający dom casa bifamiliare – bliźniak casale – dom na wsi, często wraz z zabudowaniami cascina – gospodarstwo (także fattoria) casetta – mały dom (domek) casolare – chata, dom wiejski masseria – rezydencja (przede wszystkim na południu) terratetto – wydzielony pion domu (od gruntu po dach) villetta a schiera – szeregowiec Pierwszym krokiem do zakupu nieruchomości jest jej wybór. Kiedy etap
Bon Ton Italiapapier do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika z funkcją góra - dół w temperaturze 200 stopni. Muszę przyznać, warto było - przepyszne! Dobór dodatków zależy od Was. Czym chata, a w zasadzie lodówka bogata
BaRepasuniknąć zgiełku i zamieszania, wszedłem do chałupy. Natychmiast tego pożałowałem. Odór domostwa przyprawił mnie o mdłości, zaznaczyć muszę, że nie jestem pod tym względem bardzo wrażliwy. Widok wnętrza cygańskiej chaty był wstrząsający. Barłóg stanowiący wspólne dla wszystkich legowisko stanowiła zbita z nieheblowanych desek skrzynia. Wypełniały ją brudne koce, wśród nich można było dostrzec jakąś postać, był to chyba pijany mężczyzna
Jadło i czytadłoMiałyśmy biec obie, na łeb na szyję, w 13-cm butach na pociąg i jechać na całodniowe zajęcia. Miałyśmy wrócić po 20:00-21:00, więc... faceci mieli mieć chatę wolną. Gdy bab nie ma w domu to faceci... głodują. Aby więc nie usychali z tęsknoty... za jedzeniem, stworzyłyśmy im szybki obiad na niedzielę. A, że my całkiem rozsądne babki
Wypisz Wymalujpiękny widok :) Tak też myśleliśmy dobierając składniki, czyli ciasto francuskie, ser, przyprawy, które kojarzą się ewidentnie z Francją, do tego jaja, grzyby, masło, które nieodzownie prowadzą nas to wiejskiej chaty, lasu w pobliżu, pięknych widoków na Alpy po grzybobraniu :) Każdy chciałby przeżyć takie chwile :) Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty
vegetanieTeraz już mogę chorować. Zawiozłem synka do przedszkola, wracając zrobiłem małe zakupy, ogarnąłem chatę, by nie przewrócić się o własne spodnie, zrobiłem sobie poniższe śniadanie i wylądowałem w łóżku pod kocem, z laptopem na kolanach, herbatą z cytryną i rosnącą z pułapu 38,1 gorączką. Cudownie! Tylko ja też, jak każdy prawdziwy facet, lubię sobie ponarzekać, lubię jak ktoś się
BaRepasMęskie przygody w opuszczonych dworach, willach, fabrykach i leśnych chatach. Surowe warunki, surowe mięso, wiatr, ziąb, jedna mała butla z gazem i trochę większa – z wodą. Wszystko to znajdziecie w nowym cyklu dla twardzieli – ABANDONED KITCHEN proudly powered by GRUBY WAŁEK. Będzie dużo białka i dużo żelaza! Wyjechaliśmy we trzech przed świtem objuczeni w sprzęt fotograficzny i kuchenny
GRUBY WAŁEKKrokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik) Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni Ratuszowej Radzikowscy , gdzie od pokoleń wypieka się doskonałe chleby metodą tradycyjną. Pochodzący stąd chleb zdobył wiele zaszczytnych nagród i wyróżnień, w tym m.in
KUCHARNIAZniknęłam na tydzień. Cało rodzinnie poniosło nas daleko choć nie aż tak bardzo bo w Bieszczady. Kochamy góry, niestety kilka lat nie mieliśmy możliwości ruszyć gdzie indziej niż do Chaty. Wynagradzaliśmy więc sobie, dwa lata właściwie bez wyjazdów, w cudownym Pensjonacie Horb , w Strzebowiskach, niedaleko Wetliny. Miejsce dopracowane w każdym calu, z klimatem i swojskimi wnętrzami. Dla nas idealne także
Dzieje kuchennej Wiewióry