prowiant na spacer, wycieczkę czy wizytę w gościach. Posiłek przygotowujesz w formie pieczonych w foremkach babeczek. Głównymi składnikami są twaróg, jagody leśne i grysik, zapiekanka nie zawiera dodatków cukru dlatego posłodzona jest poprzez dodanie kilku plasterków banana. Nie zawiera też mąki, którą zastępuje zdrowa kasza manna. Dodatkowo pieczenie babeczek w foremkach o różnych kształtach (możesz użyć zabawnych foremek(...)jagodami leśnymi 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 sztuk Przygotowanie 10 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 150 kcal Zapiekanka jagodowa z twarogiem i grysikiem. Babeczki jagodowe bez dodatku mąki ani cukru. Deser dla niemowlaka i dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko ściółkowe 1/2 szklanki
ProstePesto.plprosty, szybki, a jednocześnie niecodzienny obiad. Ponieważ coraz częściej przepiórki można znaleźć w sklepowych lodówkach, zachęcamy do ich kupowania bez obawy, że jest to wymagające w obróbce mięso. Delikatne mięso przepiórki dobrze komponuje się z wieloma przyprawami oraz piecze się szybko. Plusem jest także to, że mięsa nie trzeba porcjować, każdy może otrzymać swoją przepiórkę. Udostępnij Przepiórki pieczone
niecodziennikparykażda ) 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 4 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40 g każdy ) szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i wszystko ucieramy na jasną(...)śmietanowej i całość delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy na herbatniki i starannie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Sernik bez sera + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danialodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa i oprószamy jeszcze pieprzem i majerankiem. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy w temperaturze 190/180 stopni przez ok 1 godzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka(...)pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami, że kurczak z powyższego przepisu godnie
Kuchnia po mojemuprzygotowaniu ciasto piernikowe w łaty. U mnie oblane porcją mlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce. Ja pakuję je w specjalne pudełka na ciasta i torty – duży wybór(...)kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (formę można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy aromat pomarańczowy
Słodkie okruszkiwyciąć ciasteczka. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach około 15 min (aż się zarumienią). UWAGA! W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem u koleżanki ciastka piekły się szybciej (ok. 10 min! Co prawda były różnych kształtów (rybki najbardziej przypalone..) bez mleka się tak nie przypalały
W kuchni bez szafeksobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem. Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa(...)smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny
KUCHARNIAobciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły(...)ciasta. W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami i na wierzch ułóż pokrojone pomidory. Całość piecz w piekarniku nagrzanym 150 C góra i dół ok 30 minut. Smacznego
Niezły MłynekJesień to moc kolorów, czas dobrych, rozgrzewających i kremowych przepisów – mi pachnących już Halloween. Makaron z wegańskim sosem orzechowym i pieczonym batatem jest bardzo syty, wyjątkowo kremowy i smakuje jak sos śmietankowy – bez śmietanki. Do wykonania tego sosu użyłam orzechów włoskich, bo uwielbiam ich smak, ale możecie podmienić je na orzechy nerkowca i nadal będzie super. Orzechy(...)potasu, co jest ważne w jesienną pogodę. Szukacie przepisów na wegański obiad, sprawdźcie również ten: Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym Makaron penne z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką Prosty makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi Artykuł Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniewykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam! Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. Składniki: Sprawiona kaczka o wadze około 2 kg, 100 g pierników (najlepsze będą te bez glazury lub z cienką ich warstwą, ewentualnie ciastka korzenne), łyżka miodu, łyżka sosu sojowego, nieduży kawałek imbiru (2 cm), kilka gwiazdek anyżu, sól, pieprz, 3 pomarańcze. Wykonanie: Kaczkę posypać(...)naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wylać na nią połowę soku, przykryć i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie kaczkę obrócić, polać pozostałym sokiem, oraz wytopionym tłuszczem i piec kolejną 1 godzinę. Odkryć, ułożyć pomarańcze i zapiekać jeszcze 30 minut bez przykrycia. Tak przygotowana sztuka jest bardzo miękka, wręcz rozpływająca się w ustach
Poezja Smaków - blog kulinarnyportalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza . Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej bez kości 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule pół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak(...)dość duże kawałki. Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł ziemniaki 1,5 zł marchewka 1,5 zł cebula 1 zł czosnek
Obiad za dychędrugie śniadania. Tak żeby jednego dnia nie narobić się za bardzo ;). Obiady prawie codziennie przygotowuję inne (inspiruję się blogami, korzystam ze sprawdzonych przepisów i je modyfikuję). Raz na tydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek(...)bez niej jestem jak bez ręki. To moje zboczenie zawodowe aby wszystko dobrze zważyć. I chociaż wagę już mam prawie w oczach to i tak nie rozstaję się z nią na krok kamień do pizzy – o nim będzie jeszcze osobny wpis. Teraz tylko powiem, że dzięki niemu wyciągam włoską pizzę prosto z mojego piekarnika foremki do pieczenia
rabarbarowoformę, keksówkę, ok.26cm. Ja piekłam w ciemnej blaszce (ma to znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej) Składniki: - 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)* - 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)* - 100g orzechów włoskich (u mnie włoskie i pecan- łącznie 100g) - 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki) - 150g ksylitolu (lub cukru(...)duże jajka , lekko roztrzepane - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/4 łyżeczki soli - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - 110g stopionego masła (wystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch mąk można dać 250g mąki pszennej Orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić. W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek
Smaczne Zdroweszybko przygotowane, nie wymaga specjalnie dużo czasu. Polecam :) Składniki: Ciasto: * 3 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 5 żółtek * 250 g masła Pianka: * 5 białek * 1 cukier waniliowy * 1 szklanka cukru * 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 1/2 litra mleka) * 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: * dowolne owoce * cukier puder do posypania Zagnieść wszystkie składniki(...)wierzchu ułożyć owoce. Wyjąć z zamrażalnika mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na owoce na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec jeszcze przez 25-30 minut (do zarumienienia się ciasta na górze). Blachę z ciastem odstawić do całkowitego wystudzenia. Można zimne ciasto posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieszklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 łyżki soku z cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g) Pianka bezowa: 5 białek szczypta soli 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta(...)Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i ucieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dokładamy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut *** *** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, budyń
Blog z Apetytem