się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu 210 st.C. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 10-15 minut. Po wyjęciu z pieca studzimy je na kratce, posypujemy cukrem pudrem. krem dyniowo-cynamonowy 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła
Dzieje kuchennej Wiewiórydokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana(...)bread, doskonale smakuje z masłem i dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna, ale tak samo wilgotna. Z podanego przepisu można przygotować też muffiny, odpowiednio skracając czas pieczenia (do około 20-30 minut
Smakołyki BerenikiWilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania sernik bez spodu. Składniki 8 jajek całe masełko w kostce 1 szklanka cukru cukier waniliowy ser na sernik (najlepiej President, wiaderko 1 kg) mąka ziemniaczana Przygotowanie Żółtka oddzielasz od białek, do żółtek dodajesz cukier, cukier waniliowy, miękkie masło i miksujesz. Jak już wszystko się ładnie połączy to dodajesz(...)miksujesz białka na piane po czym dodajesz do powstałej masy serowej, delikatnie łączysz. Wstawiasz do nagrzanego do 145 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczesz ok 1h i 10 minut. Autor przepisu: Martyna Artykuł Puszysty sernik bez spodu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymałych kulek mozzarelli , ok 10 szt., 5 szt. pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy(...)połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę słonecznika, tymianek, groszek, oliwki, pomidorki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy
Moniki SmakołykiBigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek. Z.Gloger, "Encyklopedia staropolska" "Warto wspomnieć, że jeszcze(...)informacje na temat tego cudownego dania możecie przeczytać w książce "Tradycje polskiego stołu". Dziś trudno sobie wyobrazić bigos bez kapusty! Ale kiedyś spróbuje taki ugotować :) Tymczasem mój bigos składa się z kapusty słodkiej i kiszonej oraz pieczonych golonek indyczych i dobrej jakości wiejskiej kiełbasy. Nie znajdziecie w nim boczku, karczku czy łopatki wieprzowej. Chciałam uzyskać delikatny
Kulinarne przemysleniaWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka(...)ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy olej i wodę również delikatnie mieszamy łyżką. Spod blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Do mleka dodajemy łyżkę kawy i krem waniliowy, ubijamy aż będzie gęsty. Galaretki rozpuszczamy
Sama słodycz i szczypta chiliBez wątpienia to ciasto świąteczne. Było wczoraj słodkim element prezentu, zaniesionego na rodzinną imprezę przedświąteczną. Taka niepisana tradycja, by cieszyć się obecnością również tych, z którymi nie dane nam spędzanie Świąt. Niosąc blaszkę w grubych rękawiczkach, brodząc w zaśnieżonych fragmentach osiedlowych chodników, cieszyłam się tym mroźnym wieczorem. I balkonami ubranymi w kaskady świateł(...)Biszkopt: Rozdzielamy żółtka i białka. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mak ( suchy, mielony, bez namaczania ) - mieszamy szpatułką, przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, na trzy raty dodajemy je do masy makowej
Kronika PiekarnikaDziś w planach ubieranie choinki. Jutro pieczenie pierniczków. Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta?:) Cóż to za święta bez piernika? Wprawdzie u mnie od kilku lat na stole króluje piernik staropolski, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. I z takiej mojej inwencji twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną(...)bez problemu się kroi i nic nie wypływa po bokach. Do oblania ciasta możecie wykonać swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P Mała blaszka (20x36) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
My simple kitchenjeść” Blender To takie sprytne urządzenie, dzięki któremu można szybko spożyć porcję warzyw czy owoców. Blendowanie zajmuje chwilkę, a my mamy zdrowy posiłek bez większego wysiłku. Zwykłe blendery kielichowe, które poradzą sobie z miękkimi produktami, można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Odrzuć perfekcjonizm Uświadomienie sobie, że nasza kuchnia nie musi być idealnie zdrowa to spora ulga(...)Narzucanie sobie zbyt dużych wymagań i restrykcji powoduje zniechęcenie, a zdrowe odżywianie powinno być przecież przyjemnością. Nie zrozumcie mnie źle – dobrze jest piec chleb w domu, robić swoje jogurty, własnoręcznie wyciskać soki i uprawiać warzywa bez „chemii”. Pod warunkiem, że mamy czas. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić i zwyczajnie zdarza się że trzeba
Powiedz dietom niepieczenia sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Rybę dopraw solą i pieprzem W misce wymieszaj piwo, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wsyp 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. W rondlu rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, zanurz(...)Danie szybkie i niedrogie Ten przepis wzorowany jest na brytyjskim Fish & Chips , co prawda bez chips ale zawsze. Panierka a raczej ciasto bazuje na zimnym piwie, mące i proszku do pieczenia. Pięknie pokrywa białe filety z ryby i otacza mięso w chrupiącej „skorupce”. Jeżeli chodzi
kuron.com.plSkładniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 125 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód(...)łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy. 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce
Kuchnia domowa AniPyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej. Składniki: 400 g mąki 8 g drożdży instant pół szklanki mleka 3 żółtka 1 jajko 30 g cukru łyżka wódki lub spirytusu 2 łyżki soku z cytryny gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml) 2 łyżeczki(...)ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków. Odstawiamy na pół godziny. Pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia należy pączki odwrócić. Śmietanę (jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki) ubijamy dodając pod koniec cukier. W jeszcze ciepłych ale nie gorących
prawdziwe jedzenieSernik na kruchym cieście z kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników. Bardzo polecam! Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj (żółtka zostawić) Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)całe jaja 1 kostka masła 2 budynie (bez cukru) Ponadto: 1 puszka brzoskwiń Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki na godzinę. Twaróg wraz z cukrami oraz miękkim masłem umieścić w misie, wymieszać na gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie
Słodki Zakąteksztywno pianę, dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć mus, przykryć ubitą pianą. Na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratę. Piec ok 1 godz. w temp. 120 st. C, tak by beza wyschła, a ciasto się zarumieniło
Konrad Gotuje