Zima to u nas zdecydowanie sezon zup, gulaszy i wszelkich rozgrzewających dań, które przyjemnie zapełniają brzuszki po długim dniu w szkole, czy pracy lub godzinie na
brunetkawkuchnimiałam dość... Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko zachęcić Was do tego eksperymentu i spróbowania wegańskich bez, nawet jeśli jajka jecie. WEGAŃSKIE BEZY ok. 70 małych bez (bezów? :P) ~3/4 szklanki wody z puszki z ciecierzycą (ok. 170ml, tyle otrzymacie z puszki 420g) ~pełna szklanka cukru pudru ~łyżka soku z cytryny ~odrobina barwnika spożywczego, u mnie(...)odstępach ok. 10-15 sekundowych. Na koniec opcjonalnie dodajemy barwnik. Masę przekladamy do rękawa cukierniczego/szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można nakładać porcje łyżeczką jeśli nie macie wcześniej wymienionego sprzętu). Suszymy bezy w piekarniku w temp. 100*C z termoobiegiem ok. 2-3h (piekarnik można otworzyć najwcześniej dopiero po 2h!), zostawiamy do całkowitego ostudzenia
chili & sugarlink) Składniki: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 100g masła lub oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Garść orzechów (u mnie pecan) 4 łyżki żurawiny 1 filiżanka cukru lub ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy lub roślinnego 2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Masło/olej kokosowy ucieramy z cukrem(...)ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami śliwkowymi
Czarnawisienkaorzechy, inne bakalie lub kakao. Proste ciasto do kawy, na leniwe popołudnie, idealne i szybkie. Podaję z cytrusowym lukrem lub domową polewą (mocno!:) czekoladową Dziś u mnie proste ciasto bez miksera pachnące pomarańczami i powidłami. Wspaniałe w smaku, delikatne, rozpływające się w ustach, proste! Takie ciasto na jedną keksówkę znika szybko, często obdarowuję nim znajomych, na zdrowie! Składniki(...)bakalie Przygotowanie: W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimargaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 8 żółtek 6 białek 250 g margaryny 370 g cukru (2 niepełne szklanki) 1 ½ budyniu waniliowego bez cukru 100 g wiórków kokosowych 250 ml śmietanki 30% kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć(...)cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (forma 27 cm x 34 cm) wysmarowanej papierem do pieczenia. Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle miksując dodać ser z wiaderka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pozostałe składniki (śmietankę kremówkę
KuchniaWeDwoje.pltradycyjnego pieczywa. Bułeczki są łatwe i robi się je bardzo szybko. Już w trakcie pieczenia po całym domu unosi się delikatny ziołowy aromat. Oto przepis na pyszne, aromatyczne i zdrowe otrębowe bułeczki ze słonecznikiem. 60 minut 8 bułeczek Składniki 250 g białego sera bez tłuszczu 150 g otrębów pszennych 50 g pestek słonecznika 2 jajka 4 łyżki mleka(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia eco 1/2 łyżeczki soli Ser przekładamy do dużej miski i rozgniatamy widelcem. Dodajmy otręby, zioła prowansalskie, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, miód i sól. Mieszamy. Żółtka dodajemy do otrębów z serem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie
My Chcemy Jeśćpolane lukrem z wyglądu rzeczywiście przypomina keks. Jednak nie w smaku. Zasadniczą różnicą jest tłuszcz, którego w cwibaku nie ma, a bez którego dobry keks nie może się obejść. Do cwibaka nie dodaje się również proszku do pieczenia. Tradycyjny cwibak to ciasto biszkoptowe, pieczone według następujących proporcji: ważymy wybraną ilość jaj, na przykład 8, i przygotowujemy mąkę pszenną
Trzeci talerzdzień musi zacząć się wspaniale :) 150 g serka homogenizowanego jajko 3 łyżki mąki 1/2 szkl płatków owsianych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru brązowego szczypta soli łyżka oleju dżem Łowicz 100% Rokitnik dżem Łowicz 100% Czarny Bez maliny i melisa do dekoracji W misce rozbełtać jajka z serkiem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Na suchej patelni
Smakołyki AsiPamiętacie ten film „Nie lubię poniedziałku”? Tak mi się dziś przypomniał, bo to poniedziałek przecież i pewnie spory procent ludzkości właśnie narzeka dzisiejszego poranka
brunetkawkuchniłyżki). Białka łączymy z wiórkami i migdałami, delikatnie mieszając szpatułką z góry na dół. Wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez ok. 10 minut w 180°C stopniach i 30 minut w 130°C (góra-dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu i wystygnięciu szczelnie owijamy do czasu użycia (przechowujemy w temp. pokojowej). Trzy dni (ewentualnie dwa) przed podaniem przygotowujemy(...)papier zawijamy wokół brzegów rantu (jeśli używamy tortownicy, musimy piec biszkopt na dwie tortownice lub gdy mamy jedną – jeden po drugim – każdy z połowy składników, bo jest on bardzo wysoki i z niskiej tortownicy może wypłynąć / biszkopt z tortownicy upiecze się 10 min szybciej). Boków rantu czy tortownicy nie smarujemy. Pieczemy w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około
Poezja smakubogate w smaku. Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość i delikatność, a w kuchni nie ma brzydkiego zapachu, który zazwyczaj pozostaje po smażeniu ryby. Pestki granatu przyjemnie strzelają podczas jedzenia, orzeźwiając całe danie i nadając mu wyrazistości. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 600-800 g filetu z łososia bez skóry 1 ząbek czosnku, starty(...)sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut (można na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 220℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę lub blaszkę. Układamy zamarynowanego łososia i pieczemy około 20 minut lub nieco dłużej w zależności od grubości filetu. DRESSING: wszystkie składniki mieszamy w miseczce, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
cool and mintysposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe(...)nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Piec w temp. 190C
Grunt to przepis!votes) Pieczeń z szynki, obiadowa klasyka Pieczeń z szynki to klasyk wielu kuchni. Cieszą się nią Belgowie, Anglicy i my Polacy, szczególnie często można ją spotkać na Wielkanocnych stołach. Szynka, biała kiełbasa, wędzonki i boczuś, oprócz jajek to właśnie ten klimat Bynajmniej u nas w domu. W końcu mam 3 facetów, więc siłą rzeczy mięcho i konkretne jadło(...)twardo, rzodkiewka, sałata, szczypiorek.. rozpustnie ..i pysznie ..mniam Nie tylko na Wielkanoc ale też na zimowy posiłek składniki na dużą rodzinną pieczeń (ma zostać na zimno na kanapki ): 1,5-2 kg szynki bez kości i skóry tzw. kulka 12 goździków roztartych w moździerzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
Ogrodnik w podróżyrównież bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. A co z dodatkami? Hulaj dusza, piekła nie ma! Składniki na 3 porcje (6 gofrów takich jak na zdjęciu). Jedna porcja bez dodatków to około 212kcal, B: 4,7g, T: 3,2g, W: 42,1g. Składniki: – 2 banany – 190ml napoju roślinnego (kokosowego/migdałowego(...)ksylitol w pudrze, złoty brokat Płatki mielimy na mąkę. Łączymy miksując z napojem i rozgniecionymi bananami na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7-8 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z ulubionymi owocami i ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Wegańskie gofry z 3 składników FIT pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strong