Trwa sezon bakłażanowo-cukiniowy. Cukinia, którą zapodam Wam może jutro, już się piecze. Na pierwszy rzut – bakłażan. Prosty dodatek do grilla, sałatek, obiadów, bardzo uniwersalny i zdrowy przepis. Zaopatrzcie się tylko w dobrej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytrynę, czosnek i natkę. Jeżeli nie chcecie korzystać z oliwy, możecie dodać np. gęsty jogurt naturalny, a zamiast natki(...)świeżą miętę. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny natka sól pieprz Bakłażany myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Solimy z każdej strony i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie ścieramy z nich krople soku. Pozbędziemy się w ten sposób goryczy z warzyw. Bakłażany rozkładamy
KardamonovyPrzepis bardzo super. Zero mięsa, dużo warzyw i ziół. Całość jest posypana przyprawą Za’atar, sporą ilością fety i polana oliwą z pierwszego tłoczenia. Niebo! Składniki: 3 średnie bakłażany 150 g kaszy kuskus pół opakowania fety 1 cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżka przyprawy Za’atar sól pieprz olej rzepakowy oliwa extra virgin (opcjonalnie(...)Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nakłuwamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, bakłażan musi być miękki. W międzyczasie kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i chwilę smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Miękkie bakłażany wydrążamy. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki
Kardamonovypotrafię raczyć się jedynie mięsnym grillem. Mięso jest ok, ale nie korzystać z warzyw w sezonie, to najnormalniejsza zbrodnia. Ja, nie chcąc popełniać żadnych zbrodni, parę tygodni temu zgrillowałam bakłażana. Dodatek orzechów był trochę przypadkowy. Jedna z niewiast powiedziała, że bakłażana nie lubi i nie zje. Musiałam ją czymś zachęcić, chociaż do spróbowania. Posypałam wszystko prażonymi orzechami ziemnymi. Niewielka porcja(...)bakłażana, została zjedzona – zawsze to jakiś mały sukces. Polecam podać go z jogurtem naturalnym z czosnkiem. Składniki: 1 duży bakłażan 1 łyżka przyprawy za’atar parę liści świeżej mięty 1 łyżka orzechów ziemnych sól oliwa/olej rzepakowy Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości max 1 cm. Smarujemy z obu stron olejem i posypujemy za’atarem
Kardamonovywarzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej mniejszego makaronu, jest poręczniejszy. Jutro wybywamy na wakacje, więc(...)przynajmniej przez tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa! Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g makaronu pół czerwonej papryki 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy
Kardamonovyselera mogę dostać baty, bo może faktycznie przekombinowany, tak za tytułowego bakłażana to się proszę od tegować. Pyszne. Chociaż w sumie tak sobie myślę, że w tym sosie to wszystko by smakowało. Jeżeli więc macie ochotę na odmianę świąteczną, zróbcie bakłażana według tego przepisu. Robiłam go parę dni temu, robię też pojutrze. Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula(...)octu winnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody garść rodzynek pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki duża szczypta cynamonu 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki. Jeżeli
KardamonovyScroll down for recipe in English. Z naszych polskich pampuchów zrobiłam ostatnio cudne wege burgery. Podałam je z chrupiącymi kąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia(...)łyżeczki sosu sojowego Kapusta 1/2 czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Tempura 2 mniejsze bakłażany 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki ryżowej 1 szkl. wody 1/2 łyżeczki nasion anyżu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego
Delicious PlaceAjvar kocham miłością wielką. Ogólnie nie tylko ajvar, bo wszelkie pasty z papryk, pomidora i innych bakłażanów wielbię okrutnie i żrę jak wściekła. Ale zanim zacznę intensywną konsumpcję, to muszę sobie sama zrobić, albowiem kupne są ohydne. Ajvar wymaga trochę pracy, ale warto. W internetach znajdziecie milion przepisów, każdy inny i oczywiście każdy słuszny. W tym roku porzuciłam dotychczasowy przepis(...)miksera, ale nie maltretujcie składników za długo, niech zostaną kawałeczki. Oto najlepszy na świecie, przywieziony z Bałkanów przez teściową przepis na ajvar. Potrzebujemy: 15 dużych czerwonych papryk 3 średnie bakłażany 250 ml oleju roślinnego 130 ml octu jabłkowego 25 g cukru sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (dodatkowy) do smaku. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra
ladykitchensprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi brzoskwiniami. Jako małe dziecko często(...)jest bowiem gładka jak Ajwar , lecz zawiera w sobie kawałki warzyw, które bardzo smakowicie wyglądają 🙂 Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru
Moja DelicjaAjvar kocham miłością wielką. Ogólnie nie tylko ajvar, bo wszelkie pasty z papryk, pomidora i innych bakłażanów wielbię okrutnie i żrę jak wściekła. Ale zanim zacznę intensywną konsumpcję, to muszę sobie sama zrobić, albowiem kupne są ohydne. Ajvar wymaga trochę pracy, ale warto. W internetach znajdziecie milion przepisów, każdy inny i oczywiście każdy słuszny. W tym roku porzuciłam dotychczasowy przepis(...)miksera, ale nie maltretujcie składników za długo, niech zostaną kawałeczki. Oto najlepszy na świecie, przywieziony z Bałkanów przez teściową przepis na ajvar. Potrzebujemy: 15 dużych czerwonych papryk 3 średnie bakłażany 250 ml oleju roślinnego 130 ml octu jabłkowego 25 g cukru sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (dodatkowy) do smaku. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra
ladykitchenSzukacie pomysłu na szybkie, pyszne śniadanie, jednak nieco inne niż zwykle? No to łapcie przepis na rewelacyjne sadzone jajka na bakłażanie. Są pyszne! Kolejny super sposób na podanie dania z jajkiem. Danie inspirowane kuchnią grecką. Bardzo polecam! Jajka sadzone na bakłażanie – składniki: 1 bakłażan, 1 mała czerwona cebulka, 2-4 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, czosnek(...)granulowany lub niedźwiedzi, szczypiorek. Sposób przygotowania Najpierw myjemy bakłażana, odkrawamy końce i wydrążamy środek z pestkami. Pozostałą część warzywa kroimy w kostkę. Następnie siekamy drobno cebulkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy bakłażana z cebulką. W tym czasie także doprawiamy warzywa. Gdy będą już nieco zarumienione to wbijamy na nie jajka i smażymy pod przykryciem do momentu
Natka PietruszkiNiezwykle aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe, w którym nie ma ani grama mięsa. Przepis na fasolkę po sycylijsku z bakłażanem i papryką absolutnie skradł nasze serce. Zrobiliśmy garnek na dwa dni, ale wieczorem był już pusty. Dokładnie tak samo, jak ostatnio. Taka jest pyszna. Przepis na fasolkę po sycylijsku z bakłażanem i papryką Składniki: 400 gramów białej fasoli suszonej(...)cebule, 3 ząbki czosnku, 2 bakłażany, 2 czerwone papryki, kilogram dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie, 200 gramów czarnych oliwek, 2 łyżki papryki słodkiej w proszku, tymianek, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić fasolkę po sycylijsku? Fasolę namocz w świeżej wodzie – przez 12 godzin. Następnie gotuj pod przykryciem aż zmięknie – powinno to zająć około godziny. Cebulę pokrój
Kulinarna PolskaKanapka z bakłażanem i hummusem Ostatnio postanowiłem popracować nad moimi śniadaniami. Chcę, żeby były bardziej kolorowe, różnorodne… Po prostu ciekawsze. Ostatnio wleciała u mnie kanapka z awokado i tofu , które było marynowane. Dzisiaj natomiast postawiłem na bakłażana. To cudne, fioletowe warzywo coraz częściej jest widziane w mojej kuchni. Sam w sobie bakłażan nie ma wyrazistego smaku, ale chłonie(...)Sprawdź jak zrobić hummus , jeśli tego nie wiesz. Nie masz ochoty na pastę z ciecierzycy? Możesz ją zastąpić np. sojonezem lub innym delikatnym smarowidłem. Tutaj pierwsze skrzypce ma grać bakłażan. W temacie śniadań, sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na śniadania . Jeśli jednak chodzi o tego fioletowego wariata, to zobacz przepisy z bakłażanem , jakie dla Ciebie (no i siebie) już zrobiłem. Artykuł
BlendmanBakłażan to w Polsce ciągle mało popularne warzywo, mimo że bez problemu można kupić go w sklepach i to przez cały rok. Jednym z najsłynniejszych dań z bakłażanem w roli głównej jest grecka Moussaka – przepyszna zapiekanka. Przepis na grecką musakę Składniki: 3-4 bakłażany, 800 gramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku(...)wylej pierwszą warstwę beszamelu, ułóż na niej obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, oprósz solą i pieprzem, posmaruj kolejną porcją beszamelu, ułóż “na zakładkę” połowę bakłażanów pokrojonych w plastry, ponownie oprósz solą i pieprzem, polej beszamelem, wyłóż cały sos mięsny, na nim ułóż pozostałe bakłażany, dopraw raz jeszcze, polej resztą beszamelu i wyłóż mozzarellę pokrojoną w plastry
Kulinarna PolskaHochland. Muszę przyznać, że nasi prowadzący zaskoczyli mnie swoją kulinarną kreatywnością, a wszystkie dania zrobione według ich przepisów były pyszne. Zapraszam Was po przepis na przepyszną pastę z pieczonego bakłażana podaną z dodatkiem grzybów, a także na fotorelacje z warsztatów. Oczywiście, jak to podczas takich spotkań, był też czas na ploteczki z dawno niewidzianymi blogerkami, rozmowy z tymi, które się(...)znało tylko wirtualnie, na śmiech i dobrą zabawę. Atmosfera była super, bardzo dziękuję agencji Quality Public Relations za zaproszenie! Pasta z pieczonym bakłażanem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 bakłażan 1 opakowanie serka kremowego Hochland z pieczarkami 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty harrisa sos z połowy limonki 250 g boczniaków
Kulinarne przygody Gatity