świąteczno-sylwestrowym rozpasaniu przyszedł czas na odpoczynek od „konkretów”. Przejedzeni chętnie sięgniemy po „coś lżejszego”. Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów jest idealnym daniem na taką okazję. Smaczny, lekki i nie zawiera ani grama mięsa:) Składniki: 2 duże bakłażany 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa lub olej(...)sól, pieprz, ocet balsamiczny Przygotowanie: Bakłażana myjemy i kroimy na 0,7 – 1,0 cm plastry. Każdy plasterek solimy i zostawiamy na 20 min aż puści brązowy sok. Wtedy myjemy je i suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. (proporcje: na jedno jajko jeden ząbek czosnku). Do drugiej
Kulinarna PatilogiaRatatouille to oczywiście potrawa wegetariańska. Na pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem(...)niewielkim doświadczeniem w kuchni. Pieczone żeberka a la ratatouille 2015-01-03 15:04:30 Żeberka wieprzowe pieczone z warzywami charakterystycznymi dla ratatouille – papryką, pomidorami, cukinią, bakłażanem i cebulą – w aromatycznych ziołach prowansalskich. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1-1,2kg żeberek wieprzowych 1 średni bakłażan (400g) 1 średnia cukinia (400g) 2 nieduże pomidory (250g) 2 średnie cebule
Kulinarna PokusaKiedy pierwszy raz zobaczyłam okładkę książki Yotam'a wiedziałam, że prędzej czy później spróbuje takiego bakłażana! To połączenie smaków i kolorów! Takie intrygujące! Nadszedł w końcu ten dzień i mogę Wam śmiało powiedzieć, że to jest coś wspaniałego! Zachwycicie się świeżością tego dania! Na podstawie przepisu - Yotam Ottolenghi . Składniki: 2 bakłażany, oliwa z oliwek, sól(...)łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 8 łyżek maślanki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, plus do skropienia, 1 ząbek czosnku, szczypta soli Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, każdą połówkę należy ponacinać od środka uważając, aby nie naciąć skóry. (Zrobiłam kilka nacięć pod kątem z jednej, po czym to samo zrobiłam z drugiej strony - tworząc
Plate of JoyOstatnio bardzo polubiłam jarmuż:) i bakłażana. Są to teraz składniki, które królują w mojej kuchni:) Tu w wersji szybkiego śniadania/obiadu. Jem zdrowo: Bakłażan z jarmużem Drukuj przepis Składniki 0,5 średniej wielkości bakłażana 2 garści jarmużu 4 plasterki oscypka 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka soku z cytryny przyprawy płatki suszonego pomidora, suszone płatki chilli, sól, pieprz 1 ząbek(...)czosnku listonic_name = "Jem zdrowo: Bakłażan z jarmużem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5 średniej wielkości bakłażana 2 garści jarmużu 4 plasterki oscypka 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka soku z cytryny przyprawy płatki suszonego pomidora, suszone płatki chilli, sól, pieprz 1 ząbek czosnku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jarmuż dusimy na maśle, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku
CoolinarniePLKiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana : " Dobre to? Żona kazała kupić, ale nie jestem przekonany" Powiedziałem, że jest gorzki w smaku, ale jak się dzięki soli pozbędzie goryczki to jest bardzo smaczny i jak kazała to lepiej kupić :D Bakłażana na pewno(...)goryczki za pomocą wspomnianej soli, użycia odpowiednich przypraw lub w połączeniu z produktami, które będą do niego pasować. Może kogoś przekona też, że jest uważany za afrodyzjak :) Składniki : 1 bakłażan 1 pomidor puszka 125g sardynek w oleju 4 łyżeczki cebulek perłowych Silver 2 łyżeczki kaparów Przyprawy : curry pieprz czarny sól Bakłażana myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Układamy
Parowar Facetaprzez długi czas wobec niezaprzeczalnego talentu kucharskiego mojej mamy nawet nie starałam się próbować swoich sił w tej dziedzinie. Nadszedł jednak dzień, kiedy dowiedziałam się, że na świecie istnieją bakłażany. To była pewna przewaga, bo fioletowy kabaczek nie pojawiał się do tej pory u mnie w domu. Odkrycie to zawdzięczam stołówce na uczelni, która nie zawsze miała w swym repertuarze(...)coś jadalnego, ale od czasu do czasu raczyła takim oto frykasem. Nie jestem pewna, co do ówczesnego wyglądu i składu tego dania, ale na pewno były bakłażany w cieście i sos pomidorowy, a czy w środku czy na wierzchu to, już doprawdy, nie czas na wymaganie ode mnie aż takiej pamięci :) Składniki: 1 bakłażan pokrojony na plasterki grubości
W kuchni wieczoremkoszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy(...)cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, by się nagrzał. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy ją ze zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana i smażymy wszystko pod przykryciem do miękkości. Ja, po dodaniu bakłażana na patelnię, podlewam wszystko wodą - nie za dużo
W kuchni wieczoremJasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetów z piersi z kurczaka, 1 szklanki kaszy kuskus, 50 gram płatków migdałowych, 200 gram suszonych daktyli, 1 puszki pomidorów, 1 cebuli, 2 ząbków(...)czosnku, 50 gram zielonych oliwek, 1 bakłażana, 1 czerwonej papryki, pęczka świeżej natki kolendry. 2 łyżek przyprawy garam masala, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowania kurczaka po marokańsku jest bardzo proste, a efekt oszałamiający. Gotowanie rozpocząłem od pokrojenia piersi kurczaka w poprzek - w plastry
Wyprawy kulinarnebakłażanem jest jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni wręcz nie cierpią. Ja ego zagorzałą fanką napewno nie jestem , ale w sezonie letnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole. Pokazywałam Wam już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte(...)kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko – 1 szt NADZIENIE : * bakłażan – 1 szt * pomidor – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta * bazylia – 1 szczypta * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * mozzarella – 150 g * sól * pieprz
Ostra na SłodkoMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów(...)łyżeczka rozmarynu starty parmezan oliwa z oliwek sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka parmezanu sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu
Oryginalny smaktylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli buffalo 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól(...)łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie solimy z obu stron i odkładamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Poezja smakuLjutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi(...)litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej czubrycy 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Pomidory nacinamy na czubku i blanszujemy (zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą(...)przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! Do smażenia bakłażana użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam, że przy jej użyciu smażone potrawy mają ładny złocisty kolor, są lekkie
Mia Cucina Sofietazalewamy kawą, dekorujemy malinami i pastylkami czekolady. Nie trzeba czekać, jak przy klasycznym tiramisu. Zdrowy mus czekoladowy Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady puszka baba ghanoush – pasty z bakłażana (ze sklepu arabskiego) Jak przygotować mus z bakłażana i czekolady? Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej (aż będzie płynna) i mieszamy z pastą z bakłażana. Zupa z marakui i białej czekolady(...)kaszy gryczanej 100 ml mleka roślinnego 3 śliwki suszone pół szklanki malin łyżka kakao Pełny przepis Koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy z warsztatów z gwiazdą Ciasto czekoladowe z bakłażanem Składniki: szklanka mąki pół szklanki mąki migdałowej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili
Ugotowane pozamiatane