Pieczony bakłażan jest pyszny, ale ten jest szczególnie dobry: kostki bakłażana zostały obtoczone w aromatycznej, ziołowej posypce. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Pyszne, zdrowe, warzywne danie. Wszystko tu jest dobre, ale pierwsze skrzypce gra pieczony, panierowany w ziołach bakłażan. W tym daniu występuje jako dodatek, jednak doskonale nadaje się na przekąskę, np. do oglądania filmów(...)bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: 1 średni bakłażan ½ główki kalafiora 100 g (szklanka) zielonej fasolki 100 g makaronu sobą lub makaronu gryczanego lub pełnoziarnistego Panierka 3 łyżki masła ½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzwraz z nimi z cudownymi smaków wspomnieniami. Warzywa te na oliwie z oliwek podusiłam, podobny do lecza smak wydobyłam, doprawiłam i z ziołami połączyłam. Jednak to nie wszystko, bo bakłażana pieczonego, tymi warzywami przełożyłam, jeszcze sera korycińskiego dołożyłam, całość delikatnie oliwą polałam i w piekarniku zapiekałam. To bomba warzywna, która smakiem eksploduje i połączeniem składników czaruje. Składniki: 2 bakłażany(...)świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki wędzonej, 3 cebule dymi ze szczypiorkiem, 2 liście lubczyku, 1 garść listków świeżej mięty, 100 g sera korycińskiego swojskiego, ponadto : sól do posypania bakłażana, Oliwa z oliwek Gallo Classico , listki świeżej mięty. Przygotowanie: Bakłażana myjemy, kroimy na okrągłe plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm i obsypujemy z obu stron warstwą soli
Moniki SmakołykiProsta i pyszna pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi i czosnkiem jest idealna do wszelkiego rodzaju pieczywa. Jeśli szukacie nowych smaków i lubicie bakłażany, to pasta przyrządzona według tego przepisu z pewnością przypadnie Wam do smaku. Spróbujcie Składniki: – 2 bakłażany średniej wielkości – 60g orzechów włoskich – 3-4 ząbki czosnku – sól i pieprz wg smaku Bakłażany(...)wyszorować, osuszyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez około 1- 1,5h, w zależności od wielkości i dojrzałości bakłażanów. Upieczone bakłażany przełożyć do woreczka foliowego, pozostawić na około 5 minut a następnie obrać ze skórki. Orzechy delikatnie posiekać, bakłażany pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do misy blendera, przyprawić i zmiksować na gładką
Smaki ArmineLubicie bakłażany? Jeśli tak, to polecam takie oto ruloniki z bakłażana z serem i zieleniną. Nadają świetnie jako przystawka albo dodatek do obiadu. Są pyszne, delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Składniki na 10 ruloników: – 1 duży bakłażan – 80g żółtego sera ( u mnie gouda) – 1 kopiasta łyżka śmietany – 1 łyżka majonezu – 3 ząbki czosnku(...)garść młodego szpinaku – pół pęczka koperku – sól i pieprz wg smaku Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 10 plasterków ( mój bakłażan był bardzo duży i wyszło 14 plasterków, ale 4 były zbyt małe i nie nadawały się do zawijania). Plasterki posolić i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach
Smaki ArmineJeszcze jakiś czas temu ciężko było mi się przekonać do bakłażana. Może dlatego, że nie wiedziałam z czym go połączyć, a okazuje się, że nie jest to jakieś straszne warzywo. Teraz coraz częściej używam go w moich potrawach, jednak jeszcze nie został dodany do listy ulubionych warzyw. Dzisiaj prostu gulasz a w roli głównej właśnie bakłażan, do tego sos pomidorowy(...)klopsiki i mamy pycha danie dla rodzinki ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z bakłażana z klopsikami składniki: 1 bakłażan 2 cebule 4 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 250 g mięsa wołowego 300 ml bulionu 1/2 bułki namoczonej w wodzie 1 jajko Gulasz z bakłażana z klopsikami wykonanie: Bułkę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa. Dodajemy
Delusional Trinekrótkiej przerwie spowodowanej wakacjami, wracam do Was z pomysłami na obiady na 7 dni. W tym zestawie znajdziecie sporo przepisów wykorzystujących cukinię, bakłażany oraz paprykę. Choć te warzywa powoli odchodzą ze straganów, ja nadal mam na nie ogromną ochotę i uważam, że są świetną bazą dla szybkich posiłków. Jesienne zestawy oparte zapewne na dyni przygotuję już w październiku, a tymczasem(...)minuty. Gotową potrawę posypujemy listkami bazylii. Wariacje: Zamiast łososia możecie wykorzystać tuńczyka z puszki. W wersji wegetariańskiej proponuję zastąpić łososia drobno posiekanym wędzonym tofu. Piątek - Sałatka caprese z bakłażanem Tę smakowitą sałatkę podpatrzyłam we wrześniowym numerze Magazynu Moje Smaki Życia. Jedynie pominęłam dodatek cebuli, na którą akurat nie miałam ochoty. Składniki / na 2 porcje: 1 nieduży bakłażan
Chilli Czosnek i Oliwazachwyci także mięsożercę: ma niebywały smak, pochodzący z połączenia wielu przypraw i różnych technik przygotowania składników. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana(...)Wszystko wymieszane z ziołami. Kwintesencja orientalnej kuchni, niebiański smak korzeni i aromat dalekich podróży. Eh, można się przy tym daniu rozmarzyć… Przepis opracowała Tara Parker-Pope. Składniki: 3 bakłażany 1 szklanka bulguru 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki posiekanych migdałów 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 2 łyżki siekanej mięty 2 łyżki siekanego szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu
Niedzielny kucharzgotowych potraw, ale tutaj nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Żadnej marynaty, „wcierki ziołowej” i innych kamuflaży nieświeżości. Po prostu całkiem przyjemny „pomysł na”. Do tego wykombinowałam sobie przepyszny pieczony bakłażan, na który przepis podaję poniżej. Wyszedł mi z tego wszystkiego bardzo smaczny, sycący posiłek, a wierzcie mi – zakładając wypasiony zielnik, przewożąc taczkami tony ziemi i dźwigając kamienie może człowiek zgłodnieć(...)temperaturze 180 stopni bez termoobiegu (wbrew instrukcji na opakowaniu) przez ok. 30 -40 minut – na pewno nie 50 podane na etykiecie, bo wyjdzie Wam suchy wiór. Przepis na pieczony bakłażan Składniki: Bakłażan średniej wielkości Spora łyżeczka masła 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki ziaren kolendry Kilka ziaren pieprzu – może być np. kolorowy Sól wg uznania Przygotowanie: Muszę
Kate's KitchenBardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty(...)pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania vegeta natur – do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną
Zasmakuj KuchniPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja – nie ma passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się(...)udało… Muszę się za nie zabrać tymczasem zapraszam na pyszne faszerowane bakłażany. Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula połowa papryczki chilli 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 mniejsza czerwona papryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb
Zasmakuj KuchniGrillowane bakłażany zwinięte w ruloniki przypominające cannelloni, zapiekane z farszem z ricotty i parmezanu z dodatkiem pomidorków koktajlowych, to moja propozycja wegetariańskiego dania na dziś. Przygotowanie : 20 min Pieczenie: 35 min Porcja dla 6 osób: ● 3 bakłażany ● 500 g ricotty ● 40 g parmezanu ● 250 g pomidorków koktajlowych ● 1/2 pęczka bazylii ● 1 ząbek czosnku ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz ● pieprz(...)kajeński (opcjonalnie) Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany umyj i osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posmaruj je z obu stron oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego. Czosnek obierz, przekrój na pół i natrzyj nim bakłażany. Ułóż plastry bakłażanów na kratce piekarnika, umieszczając pod nią głęboką blachę. Posól i popierz. Opiekaj przez około 10 minut z każdej strony, aż bakłażany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)oliwek. Zamiast dużych pomidorów dodałam koktajlowe, żeby pasta wyglądała ładniej. Do tego czosnek, bazylia i twardy ser - u mnie mój ulubiony parmezan. Składniki: (na 4 porcje) 1 średniej wielkości bakłażan 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 szklanka dobrej passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki liści bazylii 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonego oregano ser pecorino
Kulinarne InspiracjeBardzo syte, wegetariańskie łódeczki z bakłażana z dodatkiem bobu i makaronu. Jako miłośniczka bakłażana mogę go jeść pod każdą postacią. 2 bakłażany 400 g bobu 100 g makaronu kokardki mini 5 pomidorków koktajlowych żółtych koperek świeży bazylia świeża 4 plastry sera żółtego sól, pieprz olej rzepakowy Bakłażany kroję wzdłuż na pół.Wycinam z każdej połówki środek miąższu zostawiając(...)Bakłażany solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól zimną wodą i osuszam je. Smaruję olejem rzepakowym, tak samo miąższ i układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę bakłażany 20 minut. W trakcie pieczenia smaruję jeszcze raz olejem. Bób wrzucam do gotującej i osolonej wody i gotuję około 5 minut
wesoła kuchniaNiskie temperatury nie odpuszczają, więc trzeba się ratować rozgrzewającymi potrawami, bo jakoś już tak głupio chodzić w zimowych płaszczach. Moja propozycja to gęsta, aromatyczna zupa z pieczonych bakłażanów. Idealnie smakuje z kromką pieczywa na zakwasie ale śmiało można dodać do niej ulubionej kaszy, będzie wtedy stanowiła pełny posiłek. Wzbudziła zachwyt wszystkich, więc dzielę się z Wami tym szczęściem. Składniki(...)porcji: około 1 kg bakłażanów 2 puszki po 400 g pomidorów lub 1 kg świeżych obranych ze skórki 3-4 cebule ( u mnie były to dokładnie 2 szalotki i 1 czerwona) 4 ząbki czosnku łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny łyżka kuminu lub jeżeli Wam się skończył (jak to u mnie było) to łyżeczka papryki, pół łyżeczki kurkumy
greenscarfTrafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik(...)pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie olej rzepakowy Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i oprószyć lekko solą. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane plastry grillować
Monia miesza i gotuje