Aby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu.
w mojej kuchniSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól
kuchcikowniaLubię makaron z sosem bolognese , ale denerwuje mnie konieczność tak długiego przygotowania go. Dla tego gotuję sos raz na jakiś czas na zapas i mam problem
Buniabaje w kuchniNasuwa się pytanie - dlaczego koktajlowy? :D A no bo z pomidorków koktajlowych! :D Tak, tak - z tych malutkich, słodziutkich, czerwonych kuleczek :) Zupka jest delikatna, choć z
Zdrowie na języku :PKwietniowa piekarnia, organizowana przez Amber ( blog Kuchennymi Drzwiami) okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów
Stare GaryBardzo piękny w kolorze, o dosyć intensywnym smaku suszonych pomidorów, chleb na drożdżach z maszyny do chleba. Kolor wręcz zachęca do jedzenia, wyobraźcie sobie jak smakowite
Stare GaryPomidory mojego Taty są bardzo smaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super
Ewa w kuchniSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki
kuchcikowniaPasuje do gołąbków, użyłam go też jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków . Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki
chwile dla mnieSkładniki : 7 dużych pomidorów 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli ziołowej 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka octu Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę
Kuchnia ŁukaszaSkładniki : 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być szklanka czerwonego wina 2 cebule pęczek natki pietruszki- jesli mamy 2 liście laurowe
Proste PotrawyMamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się
Z miłości do słodkościpodstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna ( używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować ) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej ( ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla ), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych(...)soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty ( patrz uwagi ) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj polecam Wam przepis na smaczny, nieskomplikowany sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Ja podałam razem z makaronem tagliatelle. Składniki
Ze smakiem i z pasją