bakłażan - 3657 przepisów (strona:20/244)

Moussaka 450

Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić(...)się o przygotowanie tego greckiego specjału. Polecam do wypróbowania! Składniki: 800 g bakłażana ( 3-4 sztuki) 4 łyżki oleju Sos:  1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną. 224

przyprawy. Nie wiem oczywiście, co powiedzieliby miejscowi, ale skoro mnie i rodzinę potrafi konsumpcja takiej potrawy przenieść na chwilę o te 2 tys. kilometrów, to chyba jest dobrze ;) Bakłażan we wszelkich postaciach świetnie służy jako tego rodzaju wehikuł, a w takiej postaci szczególnie! Tak, faszerowany bakłażan jest świetny i musicie go sobie zrobić :) Składniki: Bakłażany: 2 duże równe bakłażany(...)kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt). Podgotować bakłażany około 10 - 15 minut w dużej ilości mocno posolonej wody. Odsączyć i osuszyć. Cebulę i paprykę

zadanie-gotowanie
Bakłażan w pomidorach na kolację 171

Bakłażan w pomidorach! Lubicie potrawy z bakłażana ? Smażony bakłażan , słodkie pomidorki koktajlowe, oregano, oliwki i kapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do chleba. Tak przyrządzony bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory! Bakłażan w pomidorach Składniki: na 4 porcje 2 duże bakłażany 1 czerwona(...)łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 300 g koktajlowych pomidorków 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy sólo do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego Pokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i usmaż na oliwie na złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj

codojedzenia
Aromatyczne bakłażany faszerowane kuskusem 168

Dzień dobry, Aromatyczne, pełne korzennych przypraw, pachnące kuchnią marokańską bakłażany faszerowane kuskusem, ciecierzycą i migdałami. Ach.... tego właśnie było mi trzeba, gdy wieczory zaczęły robić się chłodniejsze!  Do kuskusu dodałam mieszankę przypraw wypróbowaną przez mnie w przygotowywanych przeze mnie tażinach. Szczególnie lubię cudownie rozgrzewające połączenie kminu rzymskiego, kolendry i cynamonu. Serdecznie Wam polecam ten przepis - świetnie się sprawdzi, jako(...)sycący wegetariański obiad na wrzesień :) Bakłażany faszerowane kuskusem przepis własny Składniki (na 6 porcji): 3 bakłażany 1 cebula 1 pomidor 500 g ugotowanego kuskusu 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g całych migdałów, grubo posiekanych po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru oliwa sól do smaku świeża mięta

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony bakłażan z pomidorami i kaszą qunioa 181

Dzisiejsza propozycja to pieczony bakłażan w pomidorach z kaszą quinoa. Świetne jako danie samodzielne, ale również jako dodatek do np. grillowanych mięs! Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! :) Zainspirowaliśmy się pomysłem na pieczonego bakłażana od Donny Hay . Składniki: 1 bakłażan, 1 puszka pomidorów pelati - 400 g, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka cukru, oliwa z oliwek, sól, pieprz 3-4 łyżki ugotowanej(...)kaszy quinoa, 2-3 łyżki tartej mozzarelli, 1 pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na pół. Pomidory z puszki posiekać drobno, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a następnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć przepołowionego bakłażana, skropić oliwą, a obok

Plate of Joy
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 265

Bakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby(...)oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami. Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej

SzczyptaSmaQ
Gruzińska sałatka Adżapsandali 296

Dzisiaj kuchnia gruzińska. Mało znana, a bardzo smaczna i aromatyczna. Na początek proponuję sałatkę adżapsandali na bazie bakłażana, pomidorów i ziół. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i ciekawa. Najlepsza na ciepło, doskonała zarówno jako samodzielna przystawka, jak również jako dodatek do innych dań. Do sałatki użyłem: 1 bakłażana (około 500 gram), 500 gram pomidorów(...)cebuli sprawił, iż straciła ona swoją ostrość i stała się lekko słodka, doskonale komponując się z pozostałymi składnikami sałatki. Wówczas zdjąłem cebulę z patelni i odłożyłem ją na bok. Bakłażana umyłem i pokroiłem w poprzek w plastry o grubości jednego centymetra. Miąższ bakłażana posoliłem i odstawiłem na 10 minut, tak, aby lekko puścił soki, a po tym czasie dokładnie opłukałem

Wyprawy kulinarne
Bakłażan duszony z warzywami 96

Bakłażan duszony z papryką, cukinią i cebulą to danie, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil. Warzywa duszone z ziołami są bardzo aromatyczne. To apetyczny obiad wege, który podasz z pieczywem na parę sposobów: świeża bagietka, ciabatta, chlebek, bułeczki oliwkowe , grzanki maślane bądź czosnkowe, tosty, focaccia .. Danie w stylu ratatouille czy warzywnego leczo często gości na moim stole. Podawaj(...)natką, kolendrą, bazylią, koperkiem.. Do domowych, pysznych warzyw duszonych z powodzeniem dodasz oliwki, pieczarki, suszone pomidory, kapary.., a zamiast cebuli – pora. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bakłażana duszonego z warzywami. Danie jest wyśmienite jako samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, szczególnie drobiu. Bakłażan duszony z warzywami SKŁADNIKI: 4 łyżki oliwy 2 bakłażany 2 cukinie

Zasmakuj Kuchni
Mini bakłażany w maślano-migdałowym sosie z pesto! 219

Mini bakłażany w maślano-migdałowym sosie z pesto! Jakiś czas temu kupiłam mini bakłażany, trochę bez żadnego pomysłu co z nich zrobię, ale miałam silną potrzebę ich sfotografowania, co też uczyniłam ;-) ale oczywiście coś z tych bakłażanów musiałam zrobić. Nie miałam jakoś weny na żadne ambitne dania, które przygotowuje się kilka godzin, upał zdecydowanie zniechęca do taki rozterek w kuchni(...)Postawiłam na prostotę, która zachwyciła! Przepyszne malutkie bakłażany w tym sosie to jest sztosik! Polecam! SKŁADNIKI: - 15 sztuk małych bakłażanów - 4 ząbki czosnku - 1/2 kostki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść nerkowców - natka pietruszki - sól himalajska - kumin - chilli - bazylia - płatki migdałów WYKONANIE : Małe bakłażany, kroimy na pól, solimy i odstawiamy na 30 minut. Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy

SMYKWKUCHNI
Faszerowany bakłażan z mozzarellą 185

zwykły żółty ser), a także innych warzyw. Farsz można też urozmaicić przecierem pomidorowym i różnymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Od jakiegoś czasu dużą popularnością na naszych stołach cieszy bakłażan, nazywany także gruszką miłości. To pyszne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania, dlatego dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na zapiekanego bakłażana z mozzarellą. Faszerowany bakłażan z mozzarellą Czas przygotowania(...)minut Składniki: 2 duże bakłażany 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati 50 g mozzarelli oliwa do smażenia sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy cały miąższ, starając się, aby nie przeciąć skorki. Cebulę i czosnek obieramy  i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańskie danie z mięsem i warzywami 140

Pyszny obiadek, na imprezy też będzie super. Ugotować ryż na sypko. Bakłażana umyć, przekroić na pół. Dużą wyżką wyjąć miąższ. Pokroić go w kostkę. Połówki bakłażana delikatnie obsypać solą. Zostawić na kilka minut. Zlać z nich wodę która się wydostanie ze środka bakłażanów. Lekko naciąć skórkę z zewnętrznej strony. Odstawić bakłażany. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę(...)smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę. Wrzucić mięso na patelnię i wymieszać. Smażyć tylko do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojonego bakłażana. Wlać pomidory z puszki, dodać odsączoną czerwoną fasolkę i kukurydzę. Zagotować, dodać papryki w proszku, chili według uznania, zioła i sos ajvar. Teraz ten sos można wszędzie kupić. Dokładnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Bakłażan z dynią i ryżem 171

Jest to propozycja wegetariańska na rozgrzewające danie jesienne. Bakłażan z dynią, ryżem i papryką. Potrawa jest bardzo syta, bo sam bakłażan jest mięsistym warzywem.Uwielbiam tą oberżynę i polecam wam bo można przygotować  ją na wiele sposobów. 2 bakłażany 1 woreczek ryżu długoziarnistego Uncle Bens 40 dkg dynia hokkaido 1 papryka czerwona natka pietruszki olej rzepakowy 1 cebula sól, pieprz(...)łyżeczka papryki wędzonej papryka ostra 3 łyżki startego parmezanu 2 tortille ze szpinakiem Dynię kroję wzdłuż na pół, wycinam miąższ bakłażana zostawiając po 1 cm. Bakłażana łódeczki smaruję olejem, posypuję solą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, wlewam trzy łyżki oleju i mieszam

wesoła kuchnia
Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem 135

Słodycz rodzynek miesza się z wytrawnym smakiem oliwek, dla których tło stanowi pikantna przyprawa – chermoula. Orzechy nadają chrupkości kremowemu bakłażanowi. Poezja. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie(...)chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku. Sam w sobie jest już pyszny, ale na stół wędruje posypany kaszą bulgur, przyrządzoną w szczególny sposób: z rodzynkami, oliwkami i migdałami. Wszystko wymieszane z ziołami. Kwintesencja orientalnej kuchni, niebiański smak korzeni i aromat dalekich podróży. Eh, można się przy tym daniu rozmarzyć… Przepis opracowała Tara Parker

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania