bakłażan - 3657 przepisów (strona:16/244)

Baba ghanoush 113

przepysznej kolacji zjedzonej w libańskiej restauracji. Jeśli lubicie pasty do kanapek, słonych przekąsek lub surowych warzyw, baba ghanoush z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zrobienie tej pasty z bakłażanów jest łatwe i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje opiekanie bakłażanów, tak aby ich skórka zrobiła się czarna. Ponieważ nie mamy kuchenki gazowej, nad którą powinniśmy opalić na czarno bakłażany, skorzystaliśmy z piekarnika(...)nieco dymny posmak, dodatkowo skórkę przypiekliśmy później palnikiem do creme brulee, to wszystko sprawiło, że mogliśmy zajadać się tą pyszną pastą baba ghanoush . Udostępnij Składniki na baba ghanoush 2 bakłażany 2 ząbki czosnku 3 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól do smaku Dodatkowo: oliwa natka pietruszki lub kolendry (adsbygoogle

niecodziennikpary
Bakłażan Braci Costardi 150

Bakłażan jako przystawka lub przekąska, łącząca w sobie włoskie smaki, jak i prostotę wykonania. Bracia Costardi właściciele rodzinnego interesu koło Mediolanu, hotelu Cinzia, zdobywcy wielu nagród w tym gwiazdek Michelin. Zapraszam na prostą potrawę z bakłażana. 👥 – 2 ⏰ – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 2 bakłażany Oliwa z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony 1 puszka pomidorów San Marzano Świeża bazylia Garść(...)orzeszków piniowych Garść startej mozzarelli Skórka z limonki Przygotowanie Bakłażany przetnij wzdłuż na pół. Ponacinaj je lekko nożem. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej odrobinę oliwy i podsmaż połówki bakłażana na złoty kolor. Połóż bakłażana na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Drugim kawałkiem papieru przykryj bakłażan i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni

RafalCook
BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 233

kolejna po hummusach i paście muhammara pasta warzywana, której przepis prezentuję Wam na ramach bloga. Baba ganoush będzie smakowała nawet tym z Was, którzy nie są wielkimi zwolennikami bakłażanów. Warzywa te podczas pieczenia i po zmieszaniu z kilkoma dodatkami robią się pełne smaku i aromatu. Choć w wielu restauracjach jadłam dość średnie odmiany baba ganoush, w tej wersji klasycznej której(...)pomidorami – muhammara – pasta z pieczonej papryki – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 2 duże bakłażany – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 czubata łyżka pasty tahini – pół limonki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka soli – natka pietruszki do posypania – pestki świeżego granata do posypania Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą 143

prost ubóstwiam pieczone bakłażany! Mięsisty miąższ, który podczas pieczenia staje się miękki, niczym masło jest tak pyszny, że można go wyjadać samą łyżeczką. Podstawą udanego pieczonego bakłażana jest spora ilość oliwy. To ona sprawia, że miąższ jest tak delikatny. Reszta to już kwestia naszej wyobraźni, ale z odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie(...)Można je również podać z jogurtem greckim, jak to robi sam mistrz — Yotam Ottolenghi . Wybór pozostawiam już Wam, bo obie opcje są równie pyszne. * SKŁADNIKI na 4 porcje Pieczone bakłażany: 2 duże bakłażany 100 ml oliwy z oliwek skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki miodu szczypta płatków chili sól morska lub himalajska Dodatkowo: 1 granat garść natki kolendry

Food Square
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 181

Bakłażany najbardziej lubię  faszerowane. Farsz może być bezmięsny, tym razem wersja dla mięsożerców. Farszu było dużo, więc po upieczeniu połówka bakłażana była wystarczającą porcją dla jednej osoby. Nie miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje(...)duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę gałązek do dekoracji oliwa do smażenia do podania jogurt naturalny harissa sól przygotowanie Rozgrzać piekarnik

Stare Gary
Placuszki z bakłażanem (Frittelle di melanzane) 219

Pierwsze sezonowe bakłażany już pojawiły się w sklepach, wi ę c nie mogłam sobie odmówić usmażenia kilku placuszków z ich wykorzystaniem. A ż  dziwne, że  do tej pory nie podzieliłam si ę  z Wami tym przepisem ;) Latem często je przygotowuj ę na kolacj ę,  podaj(...)atą  z rukoli i pomidorów  z dodatkiem sosu czosnkowego. A dla miłośników oberżyny, polecam moje wcześniejsze przepisy: parmigiana czyli zapiekanka z bakłażanów , makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami , kotleciki z bakłażana , roladki z bakłażanem i kaszą kuskus . Smacznego ;):) **** Le prime melanzane di stagione hanno già fatto capolino nei negozi, da qui non potevo certo rifiutarmi di realizzare

La grande e la piccola cuoca
Gulasz z bakłażanem – przez żołądek do serca 239

Mój małżonek uwielbia gulasz z bakłażanem, dlatego dzisiaj powtórka na blogu tego pysznego perskiego gulaszu . S. jest taki kochany, wyręcza mnie w czym tylko może, więc w nagrodę ugotowałam jego ulubione danie. Jest to typowy mięsny gulasz ale z nietypowym dodatkiem, a mianowicie niedojrzałymi winogronami. W Iranie zbiera się ledwo co wyrośnięte winogrona i produkuje winny ocet. Zielone winogrona(...)bardzo fajny smak. Takie winogrona dodaje się również do warzywnych przetworów. Ja jeszcze nigdy nie robiłam perskich octowych sałatek, bo zawsze ktoś z rodziny podsyła gotowe. Natomiast gulasz z bakłażanem gotuję często, bo mam winogrona na ogrodzie na mojej polskiej posesji. Wiem, wiem, że winogrona już dojrzałe i zerwane ale warto zapamiętać sobie ten przepis na gulasz. Jest inny

codojedzenia
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 259

Baba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba ganug) to arabska pasta z bakłażana. Polacy pokochali hummus, a to smarowidło jest równie pyszne (a moim zdaniem nawet smaczniejsze). Idealne zarówno do smarowania pieczywa (np. pity), jak i jako dip do maczania surowych warzyw. Ja najczęściej zjadam go po prostu ze świeżą bagietką – taka kolacja bardzo często gości(...)moim domu. W zależności od regionu (a nawet kraju) babę przygotowuje się nieco inaczej, ale zawsze sekretem jest opieczenie bakłażana, które nadaje paście dymny posmak. Jeśli nie macie kuchenki gazowej, ani palnika, wystarczy upiec bakłażana z opcją grill w piekarniku i przyprawić go wędzoną papryką – będzie równie pysznie! Baba ghanoush: 2 duże bakłażany 2 łyżki tahini (pasty sezamowej

Poezja smaku
Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 218

Roladki z bakłażana na ciepło, to nie jest do końca danie z gatunku tych, przy których człowiek się nie narobi, a efekt i tak będzie spektakularny. Z drugiej strony, samo przygotowanie, przy odrobinie wprawy, nie zajmie więcej niż pół godziny. A smak? Powiem szczerze, nie znam lepszego sposobu obiadowego zastosowania bakłażana. Są dwa sposoby wykonania tego dania(...)smarowania typu Philadelphia. Przy czym tutaj również warto zwrócić baczną uwagę na skład, bo to, co czasami można w nim, znaleźć jest prawdziwie szokujące.   Roladki z bakłażana na ciepło – składniki 2 bakłażany – czym większe tym lepsze 2 opakowania serka śmietankowego w plasterkach – np.  tego typu Neutralny w smaku olej

Patchwork
Bakłażan faszerowany warzywami 245

Składniki: 2 średnie bakłażany; 1 duży pomidor; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża cebula; 150 g startej mozzarelli (100 g do farszu i 50 g do posypania po wierzchu); 2 ząbki czosnku; Kilka listków bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ(...)zostawiając jego niewielką ilość (około 1 cm grubości) przy skórce bakłażana. Wydrążone połówki bakłażanów posolić. Miąższ natomiast pokroić w niewielką kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut), obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć

Gospodyni Miejska
Spaghetti z podsmażonym bakłażanem i czosnkowym sosem pomidorowym 172

Zapach czosnku i bazylii, czerwień pomidorów i delikatny, podsmażony bakłażan- tak można opisać spaghetti, które Wam dzisiaj proponuję. Składniki (2 porcje): 1 mały bakłażan 10 łyżek oliwy extra virgin 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku duża garść listków bazylii 220 g makaronu spaghetti lub bavette  (na zdjęciu) Wykonanie(...)Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i umieszczamy na sitku. Bakłażan powinien postać 1 godzinę. W międzyczasie kilka razy go mieszamy. Po tym czasie  na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana i podsmażamy go do zmięknięcia (około 6 minut). W międzyczasie bakłażana próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Do podsmażonego bakłażana dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Smak mojego domu
Bakłażan faszerowany pomidorami 172

Pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100 g sera mozzarella z kulce 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)łyżeczka oregano łyżek oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm). Wydrążony miąższ posolić i odstawić na około 1 godzinę. Posiekaną w kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli

KuchniaWeDwoje.pl
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 152

Przepyszny, aromatyczny bakłażan na chlebku pita to mój sposób na doskonały obiad. I to obiad, który nie tylko sprawdza się o tej porze roku, bo pozwala na chwilę zapomnieć o szybkim tempie życia, ale również powrócić wspomnieniami do wakacji. To właśnie podczas tegorocznych wakacji w Grecji pokochałam bakłażan i nie mogłam się doczekać aż zrobię coś z jego udziałem(...)całym natłoku świątecznej gorączki warto na chwilę odsapnąć. Jak dla mnie wieczory i wspólny obiad jest właśnie takim momentem kiedy mogę wytchnąć. Lubię kiedy mogę się delektować posiłkiem. Dlatego bakłażan na chlebku pita sprawdza się doskonale. Podany z odrobiną domowego hummusu, jogurtem z cytryną, kolendrą i miętą. Gotowanie bakłażana to przecież chwila, a chlebki można przygotować o wiele wcześniej. Mój

rabarbarowo
Bakłażan duszony z pomidorami 192

Bakłażan i pomidory - dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubiona kaszą gryczaną. Bakłażan to nie tylko walory smakowe. Zjadając bakłażana dostarczysz organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To takze dobre źródło błonnika(...)dwukrotnie więcej niż jabłko, czy brzoskwinia. Jest niskokaloryczny - 100 g to zaledwie 28 kcal. Przedstawiam danie szybkie, uniwersalne i tanie. Składniki: 1 duży bakłażan 4-6 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku olej sól, pieprz 1/2 łyżeczka cukru słodka papryka w proszku zielona kolendra lub pietruszka kasza gryczana Wykonanie: gdy używasz świeżych pomidorów: pomidory górą naciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Caponata 272

Caponata pochodzi z Sycylii i standardowo jest daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę . Różni się jednak od nich dość znacznie szczegółowymi składnikami. Jednym z nich jest zwykle ocet, który nadaje potrawie ewidentnie kwaśnego smaku – choć stopień tej kwaśności zależy od indywidualnych upodobań i proporcji. Przyczyniają się do niej również często stosowane(...)raczej zrównoważony, tylko delikatnie kwaskowy smak. Nie ma jednego ściśle ustalonego przepisu na caponatę, wszystko więc zależy od konkretnego kucharza. Niezmienne jest tylko to, że caponata jest potrawą z bakłażana. Do innych, oprócz wyżej wymienionych, popularnych składników należą seler naciowy, natka pietruszki, pomidory, czosnek czy cebula. Niektórzy dodają też migdały lub orzeszki pinii. Niezależnie od tego jakie dobierzecie składniki, starajcie

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania