Pączki z mascarpone w 15 minut to bardzo szybki w przygotowaniu deser. Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a niekoniecznie chce Ci się iść do cukierni możesz zrobić te pączki bez wychodzenia z domu! <3 Małe pączki oprócz tego, że są idealną przekąską do kawy, są też dobrą alternatywą dla tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek- choć w ogóle(...)tłuste. Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą
Gotujemywdomu.plKarnawał w pełni, więc czas na kolejne pączki. Tym razem pyszne pączki z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki zrobione na samych żółtkach, z olejem zamiast masła. Nadziałam je przed smażeniem marmoladą różaną i posypałam cukrem pudrem po usmażeniu. Pączki wyszły pyszne, mięciutkie i puszyste. Poleca. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mąki krupczatki 0,5szkl(...)lekko oprószoną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Na każdym krążku ciasta nakładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam brzegi ciasta tworząc okrągłego pączka. Uformowane pączki odkładałam na stolnicę i pozostawiłam je na ok. 20-25min. do napuszenia/podrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzałam ok. 1 litr oleju. Na gorący olej wkładałam pączki
Waniliowe ImprowizacjeTłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, na który z utęsknieniem czekają wszyscy miłośnicy pączków! Utożsamiany przede wszystkim z tym drożdżowym przysmakiem dzień ma jednak oblicze, o którym niewielu z nas myśli. Kiedy wypada tłusty czwartek? Tłusty czwartek to święto, którego korzeni należy upatrywać w kalendarzu chrześcijańskim – jego data uzależniona jest od Wielkanocy – jest więc świętem ruchomym . Tłusty czwartek(...)roku . Tłusty czwartek był dniem, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jadano więc w ten dzień bardzo tłusto i obficie. Dzisiaj zjadamy w tłusty czwartek głównie pączki czy faworki – choć jeszcze nie tak dawno była to słonina, boczek, tłuste mięsiwa. W Małopolsce do niedawna obchodzono tłusty czwartek w bardzo specyficzny sposób – nazywano go combrowym czwartkiem. W związku
Mostek w kuchniPączki jogurtowe przygotowałam lekko modyfikując zeszłoroczny przepis na karnawałowe kwiatki puchatki. Tłusty czwartek w tym roku przypada 23 lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto(...)pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. Polecam szczególnie: ekspresowe pączki serowe faworki mini pączki pomarańczowe pączki angielskie pączki z powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPączki produkcji J mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis zaczerpnięty z książki „Domowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu 1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu(...)brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego
RAROSSAczas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je odtłuścić jak to tylko możliwie. Tym razem proponuję pączki pieczone zamiast smażonych. W smaku nie różnią się nie czym a o ile więcej zaoszczędzonych kalorii. Ja sobie trochę pofolgowałam i wypełniłam je karmelem i polałam je czekoladą. W zeszłym(...)roku zrobiłam wersje bardziej odchudzoną, jeśli kogoś interesowałaby taka wersja znajdzie ją pod tym adresem: http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/02/paczki-ekstra-light.html Składniki na 15 pączków: 50 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli 500 g mąki 4 łyżki oleju puszka masy karmelowej czekolada deserowa Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do niego cukier oraz resztę składników
ciastkarnia na kruchym spodziebrzegów naczynia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Gotowe wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki
ciastkarnia na kruchym spodziePączki...o rany jak dawno ich nie robiłam...i już od kilku dni "chodziły " za mną...ale albo czasu brak, albo jajek brak..albo coś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie? no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą(...)gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka zapowiedziała , że mam zapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej będę szukać..] 5 dag drożdży 1/3 szkl. cukru 1,5 szkl.gazowanej wody
Moje domowe kucharzenieOstatnio wszystko co słodkie znika tak szybko, jak szybko się pojawi...Z racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki, na które przepis znalazłam tutaj . Składniki: -0,5 kg ziemniaków -0,5 kg mąki orkiszowej(może być pszenna) -5 dag drożdży - około 2/5 szklanki ksylitolu (może być cukier) -1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego(...)lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu i smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około
Smaczne Zdrowewyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże! Składniki: -8 żółtek -1 jajko -1,3 łyżeczki soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej(...)kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki
Smaczne ZdroweMoje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie ....mmmm. Mój syn dał bardzo wysoką notę - a Jemu trudno dogodzić...więc...:) Źródło:MojeWypieki SKŁADNIKI na ok 27 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut,gdy zacznie rosnąć, wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę
Blondynka GotujeRewelacyjny smak i puszystość – pączki z piwem to jedne z lepszych pączków, jakie jadłam. I niech Was nie zniechęca dodatek piwa, bo jest ono wykorzystywane w słodkiej kuchni i zupełnie nie zmienia smaku wypieków. Zobacz też poduszki na piwie – świetne i szybkie nadziewane ciastka. Pączki z piwem zachowują świeżość nawet na drugi dzień, można je zamrozić, ale najlepiej zjeść(...)razu, bo są super. Poniżej znajdziecie przepis na około 30-35 puchatych pączków. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 ¼ szklanki mąki 4 żółtka 1 jajko 6 dag drożdży 80 g masła 1 szklanka piwa ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki mleka 2 łyżki wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: powidła, dżem lub marmolada Przygotowanie: Drożdże zasypujemy 1 łyżeczką
Słodki sentymentPączki z budyniem z tego przepisu wychodzą idealne – wyrośnięte, lekkie i przepyszne. Nie chłoną tłuszczu, a ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu jest bardzo delikatne i sprężyste. Przepis wypracowałam na podstawie prób i błędów, aż wyszedł taki, że niejedna cukiernia by pozazdrościła. Pączki usmażone z tego przepisu możesz oczywiście nadziać nie tylko budyniem, może to być również marmolada, nutella czy inny(...)krem, na który masz ochotę. Składniki na pączki z budyniem (około 30 sztuk): 1 kg mąki pszennej typ 500 lub 480 6 żółtek 2 całe jajka rozmiar L 5 łyżek cukru (60 g) 100 g masła 100 g drożdży 400 ml mleka 2% 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli pół kieliszka spirytusu lub innego wysokoprocentowego alkoholu np. wódki około
e-PrzepisyKulinarnePączki według tego przepisu robiłam już w zeszłym roku. Wyszły fajnie, ale nie byłam do nich przekonana, pewnie dlatego nie wylądowały na blogu. Parę dni temu dotarłam znowu do tego przepisu i postanowiłam go jednak opublikować. Tłusty czwartek jest za parę dni, może ktoś z niego skorzysta. U mnie problem tkwi chyba jedynie w tonie tłuszczu, w jakim pączki muszą(...)domem. Jem, smażone w ten sposób, ryby nad morzem. Jednak dopóki sama nie muszę zanurzać nic w litrach oleju, jest ok. W tym roku też z ciężkim sercem wrzucałam pączki do garnka z olejem. Z myślą, że nigdy więcej. Pewnie do następnego tłustego czwartku… Pączki z serków homogenizowanych to chyba najprostszy sposób zrobienia pączków. Miesza się wszystko w jednej
KardamonovyZainspiruj się, co zrobić na Tłusty Czwartek! Sprawdź przepisy na pączki, faworki i oponki. Tłusty Czwartek jest popularnym świętem karnawałowym obchodzonym w wielu krajach, w tym w Polsce. Tradycja sięga czasów średniowiecza i jest związana z katolickim okresem Wielkiego Postu przed Wielkanocą. W Polsce Tłusty Czwartek jest dniem, w którym ludzie jedzą tłuste, słodkie potrawy, zanim rozpocznie się okres postu(...)abstynencji. Typowe potrawy przygotowywane na Tłusty Czwartek to m.in.: pączki, faworki, chrust, oponki. W wielu regionach Polski na Tłusty Czwartek przygotowuje się także specjalne dania. Co zrobić na Tłusty Czwartek – sprawdź pyszne przepisy! Pączki cynamonowe z brązowym cukrem Przepis na cynamonowe pączki – miękkie, pulchne pączki z brązowym cukrem. ZOBACZ PRZEPIS Pączki pieczone bez jajek z nutą pomarańczy Alternatywa
Via GustoPrzepis na pączki z ciasta drożdżowego parzonego to moje odkrycie na tegoroczny Karnawał! Są doskonałe, wilgotne i puszyste, w dodatku długo zachowują świeżość i bardzo łatwo uzyskać na nich sławną „obrączkę”. Różnią się nieco od tradycyjnych pączków i powiedziałabym, że zdecydowanie na plus! Koniecznie spróbujcie, żeby porównać je z klasycznymi pączkami na przykład z tego przepisu . Czas przygotowania(...)godziny Składniki: (na ok. 22 małe pączki o średnicy wycinanego krążka ok. 6 cm, żeby uzyskać bardziej standardową wielkość, polecam wycinać kształty o średnicy ok. 8 cm) Zaparka: 250 ml mleka (1 szklanka) 100 g mąki (trochę ponad pół szklanki) Ciasto drożdżowe: zaparka z przepisu powyżej 400 g mąki (2 i 1/2 szklanki) 7 g drożdży suszonych
Słodki BlogPączki według tego przepisu robiłam już w zeszłym roku. Wyszły fajnie, ale nie byłam do nich przekonana, pewnie dlatego nie wylądowały na blogu. Parę dni temu dotarłam znowu do tego przepisu i postanowiłam go jednak opublikować. Tłusty czwartek jest za parę dni, może ktoś z niego skorzysta. U mnie problem tkwi chyba jedynie w tonie tłuszczu, w jakim pączki muszą(...)domem. Jem, smażone w ten sposób, ryby nad morzem. Jednak dopóki sama nie muszę zanurzać nic w litrach oleju, jest ok. W tym roku też z ciężkim sercem wrzucałam pączki do garnka z olejem. Z myślą, że nigdy więcej. Pewnie do następnego tłustego czwartku… Pączki z serków homogenizowanych to chyba najprostszy sposób zrobienia pączków. Miesza się wszystko w jednej
KardamonovyTradycyjny przepis na pyszne i puszyste domowe pączki, nie tylko na Tłusty czwartek. Nadziewane marmoladą, z lukrem lub posypane cukrem pudrem. Czas przygotowania : 2 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI : 600 g mąki tortowej typ 450 9 żółtek 50 g drożdży świeżych 300 ml mleka 50 g masła(...)cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu szczypta soli DODATKOWO: 2,5 l oleju 250 g marmolady 200 g cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny 1. Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia rozczynu. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
karolgotujePrzepis na pyszne pączki dyniowe. Niezwykle proste i wyjątkowo smaczne. Dzięki dodatkowi dyni są delikatne w smaku i mają piękny kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki dyniowe. Porcje 16 Składniki 140 g dyni (puree) waga dyni po upieczeniu, ja użyłam hokkaido 260 g mąki pszennej 1 żółtko 20 g masła masło rozpuszczone (przestudzone) 80 ml mleka 25 g drożdży świeżych(...)gramów drożdży suszonych 6 łyżeczek cukru 30 g szczypta soli 1 łyżeczka spirytusu dodatek spirytusu sprawia, że pączki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia Dodatkowo: 150 g ulubionego dżemu olej lub smalec do smażenia Lukier cytrynowy 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto na pączki: Dynię obieramy, kroimy na kawałki i pieczemy 25 minut w 180 C. Upieczoną
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Tłusty czwartek już się zbliża, więc dorzucę Wam przepis na domowe pyszne pączki. Z tego przepisu piekę pączusie od ponad 8 lat i powiem szczerze, że do tej pory nie wypróbowałam innego przepisu. Pączki są delikatne jak puch, a kiedy nadzieje się je pysznym dżemem, to po prostu rozkosz dla podniebienia. Mój mąż, który właśnie jest(...)diecie, a dziś miał przerwę 🙂 – zjadł ich 12!!! Pączki nie są dietetyczne, to pewne! NIe ma dietetycznej wersji, ale tłusty czwartek jest raz w roku. Z tego powodu można, a nawet trzeba zjeść kilka sztuk, no dobrze może kilka to przesada, ale jeden to mus! U nas w domu tłusty czwartek był we wtorek:), a co będziemy jeść
SprawdzonaKuchnia.pl200g mąki orkiszowej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki na lukier: – 150g cukru pudru/erytrolu w pudrze – 40ml ginu Dodatkowo: 1l oleju PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez(...)pędzelka smarujemy jego powierzchnię olejem. Z ciasta wyciskamy na papierze gniazdka (Ø ok. 8 cm), robiąc podwójne okręgi (jeden na drugim). Nożyczkami wycinamy z papieru kwadraty, tak by każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Pączki ostrożnie kładziemy papierem do góry na gorący olej. Po ok. 5s papier zacznie odchodzić od pączków, wtedy ostrożnie wyciągamy go za pomocą szczypców kuchennych
Be Fit Be Strongwody – 200g mąki żytniej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki na lukier: – 150g cukru pudru – 40ml ginu Dodatkowo: 1l oleju PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez(...)pędzelka smarujemy jego powierzchnię olejem. Z ciasta wyciskamy na papierze gniazdka (Ø ok. 8 cm), robiąc podwójne okręgi (jeden na drugim). Nożyczkami wycinamy z papieru kwadraty, tak by każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Pączki ostrożnie kładziemy papierem do góry na gorący olej. Po ok. 5s papier zacznie odchodzić od pączków, wtedy ostrożnie wyciągamy go za pomocą szczypców kuchennych
Be Fit Be StrongPączki z dodatkiem śmietany kremówki. Ze znaczącym dodatkiem, bo jest jej tu więcej niż mleka. Takimi zajadaliśmy się podczas "święta pączka" ;). Niektórzy z Was może powiedzą - ale po co te dodatkowe kalorie? No tak, ale przecież nikt nie twierdzi, że pączki są zdrowe i dietetyczne...;). Poza tym Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc jak szaleć to szaleć(...)pączki na słodkiej śmietance różnią się czymś od tych bez niej? Moim zdaniem tak. Na pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce
Opowieści z piekarnikanabieram wprawy w ich robieniu; te są trzecimi jakie zrobiłam w swoim życiu sama, własnoręcznie, tak od A do Z :). Zawsze korzystam z tego przepisu, wg mnie jest świetny. Pączki wychodzą bardzo pulchne, a nadziane konfiturą/marmoladą różaną, to po prostu poezja. Jeżeli ktoś ma obawy przed smażeniem pączków - że nie utrafi z odpowiednią temperaturą tłuszczu - bardzo polecam zaopatrzenie(...)się w termometr cukierniczy. Naprawdę ułatwia on smażenie pączków, ale oczywiście nie tylko pączków. Dzięki niemu mamy kontrolę nad temperaturą tłuszczu i nie musimy się obawiać, że będzie on za gorący i pączki nam się w środku nie dosmażą, lub za zimny i wtedy pączki podczas smażenia za bardzo nasiąkną tłuszczem. Odkąd posiadam taki termometr smażenie pączków nie jest już
Opowieści z piekarnikaKlasyczne, tradycyjne pączki z różaną konfiturą. Delikatne, niesamowicie puszyste, rozpływające się w ustach. Nie sposób poprzestać na jednym... Nie wyobrażam sobie polskiego karnawału i Tłustego Czwartku bez takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki(...)Pokroić go na kawałki o grubości 3 cm. Palce umoczyć lekko w oleju. Formować z ciasta równe kulki (każda około 54 g) i układać w sporych odstępach. Przykryć pączki ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Pączki powinny ładnie wyrosnąć, podwoić swoją wielkość, napuszyć się. W niewysokim, szerokim garnku rozgrzać olej do 170 - 180 ° C. By określić
maniapieczeniaWitam wszystkich serdecznie :). Wiem, że już dawno minął okres pieczenia pączków, ale ja właśnie dzisiaj postanowiłam zamieścić taki właśnie przepisik. To moje pierwsze pączki, które piekłam i obawiałam się czy mi wyjdą. Ale kiedy były już usmażone i leżały na talerzach to, aż piałam z zachwytu. Wyszły mięciutkie, nie żałowałam nadzieją. Jedna wielka pychota. Tłusty czwartek uważam(...)bardzo udany, a moimi pączkami obdarowałam koleżanki z pracy i też im posmakowały. Przepis może i w danym czasie mało rozrywany, ale na drugi rok będzie jak znalazł. Może ktoś się pokusi :). Ale z drugiej strony trzeba na nie czekać do następnego roku. ja sądzę, że jeszcze w tym roku rozraduje moją rodzinkę podsuwając im pod nosek, tą pysznie pachnącą
Moje pyszne gotowanieśrodka. I jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły przeobrażać się... w piękne, okrąglutkie pączusie. I tym sposobem, powstały bardzo spontaniczne (bez wyrastania!) pączki z ... patelni :)) Składniki: 250g maki łyżka masła 1 jajko 2dkg drożdży 1/2 szkl.ciepłego mleka szczypta soli 2 czubate łyżki cukru otarta skórka z cytryny marmolada olej do smażenia cukier(...)jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu i ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji otrzymałam 12 pączków średniej wielkości
Walijskie PichcenieDomowe smażone pączki z marmoladą i polewą z białej czekolady. Składniki na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 żółtek 50 g drożdży świeżych 200 g mleka 70 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki spirytusu marmolada polewa: 100 g białej czekolady 25 g masła dodatkowo: olej do smażenia Połowę(...)lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, które uformować w pączki. Odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, przykryć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C i smażyć pączki z obu stron
wyzwania kuchenneLada dzień i będziemy mieli Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej(...)reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera. Przy użyciu szprycy nadziewać pączki kremem. Podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. A jeśli brakuje Wam czasu na upieczenie własnych pączków, polecam
Z miłości do słodkościJuż Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)placek, grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka . Kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie są już prawie gotowe. Czas na smażenie :) Na rozgrzany olej kładziemy pączki, tak by nie dotykały dna- powinny ładnie wypłynąć. Przykrywamy. Smażymy ok 1 min, odwracamy na drugą stronę, na ok 1 min. Sredni gaz. Kładziemy na ręcznik papierowy , który
Smaki Edyty