Mega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)dostosowałam go do mąki orkiszowej, stąd zmiany w ilościach mąki. Mój przepis to ok.1,5 porcji oryginału, który znalazłam tutaj. Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-) Składniki: - 630g mąki orkiszowej typ 750 - 255g miękkiego masła - 70g świeżych drożdży - 4 jajka - 1 żółtko
Smaczne ZdroweRozpoczęłam dziś karnawałowe smażenie. Utarło się, że faworki czy pączki smażymy w domach właśnie w okresie karnawału. W ciągu roku chętne sięgamy po pączka, ale raczej kupionego w dobrej, wypróbowanej cukierni. To, co smażone, kojarzy nam się z czymś niezdrowym i wysoko kalorycznym i nie ma co ukrywać, że wszelkie słodkości, które wyciągamy z rondla z olejem czy smalcem(...)mocno kaloryczne. Są triki, które mogą trochę zmniejszyć kaloryczność takich smakołyków, jak dodanie do ciasta octu lub spirytusu czy innego alkoholu. Wpływają one na zmniejszenie absorpcji tłuszczu przez nasze pączki czy chrusty. Dziś jednak nie będzie o pączkach ani faworkach, przedstawię Wam bowiem oponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się od tradycyjnych pączków
Smakołyki BerenikiPączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie są niezdrowe i kaloryczne. Wiadomo, czas od czasu można sobie pozwolić na tradycyjnego pączka. Polecam Wam jednak wypróbowanie mojego przepisu na pieczone pączki! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki pieczone w papilotkach smakują naprawdę świetnie. Nie będę Was oszukiwać, nie smakują identycznie(...)tradycyjne pączki smażone, jednak nieco przypominają ich smak, ponieważ przygotowane są z tego samego ciasta. Kolejny etap, czyli obróbka jest nieco inny, bo tradycyjne pączki się smaży, a moje są upieczone w papilotkach. Jak dla mnie są dużo lepsze niż wersja smażona. Pączki pieczone są bardzo puszyste, mięciutkie i co najważniejsze nie ociekają tłuszczem. Moja rodzinka bardzo polubiła pączki pieczone
Przepiski.plPączki z kremem mascarpone to ciekawy pomysł na podanie tych słodkości. Najpopularniejsze są pączki z nadzieniem z powideł śliwkowych lub innym dżemem. Mamy też pączki z budyniem, adwokatem lub czekoladą. Każdy znajdzie coś dla siebie i przynajmniej jednego lub dwa zje w Tłusty Czwartek. Ja tym razem zrobiłam pączki z kremem mascarpone i słodką śmietanką. Są to tradycyjne pączki drożdżowe(...)które po usmażeniu i ostudzeniu przekroiłam na pół, na jednej części ułożyłam warstwę kremu i przykryłam drugą połówką, a wierzch pączków posypałam cukrem pudrem. Krem można nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego lub rozsmarować łyżką. Przepis na pączki z kremem mascarpone widziałam w programie kulinarnym i postanowiłam je zrobić w domu. Smakują rewelacyjnie, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciPączki i faworki karnawałowe – najlepsze przepisy na tłusty czwartek! Szukacie fajnych i sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek? To zapraszam do mojego dzisiejszego wpisu! Zestawiłam w nim dla Was najlepsze przepisy na pyszne i puszyste pączki, kruche i delikatne faworki oraz rozpływające się w ustach oponki. Pączki ziemniaczane Przepis tutaj (KLIK) Ciekawy przepis na pyszne, puchate(...)delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam! Domowe pączki jak u babci Przepis tutaj (KLIK) Tradycyjny przepis na pyszne domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Pyszne pączki na piwie Przepis
Blog z ApetytemDomowe pączki to obowiązkowy przysmak w Tłusty Czwartek. W ten dzień zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. W niektórych domach robi się nawet zawody, kto zjadł więcej pączków w tym dniu. Domowe pączki można także przygotować w każdy inny dzień, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pączki? Otóż bardzo prosto. Wystarczy kilka składników, odrobina(...)cierpliwości i czasu. Przygotowanie pączków jest dość pracochłonne, ale każda minuta jest warta poświęcenia. Moim zdaniem domowe pączki smakują najlepiej. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszne domowe pączki z marmoladą. Są bardzo puszyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Z dodatkiem cukru pudru smakują naprawdę wyśmienicie. Co do marmolady, możecie wybrać dowolny smak, ja najbardziej lubię różaną. Polecam
Przepiski.plPrzepis jest jednym wielkim cytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą! Zachęciły mnie dwie rzeczy - dodatek migdałów w cieście i język, którym napisany został przepis. Przeczytajcie sami i zobaczcie. Toż to czysta poezja! Kto dziś mówi, że ciasto trzeba dobrze wymiesić? Albo dodać(...)gotowe zmielone migdały zamiast oryginalnego araku - dodałam kilka kropel aromatu arakowego zamiast miesić ciasto przez godzinę - robot wyrobił je w mniej więcej 15 minut nie nadziewałam pączków przed smażeniem, ponieważ nie jestem specjalistką jeśli chodzi o pączki i zwyczajnie miałam obawy, że coś źle zawinę i nadzienie wypłynie :) smażyłam na smalcu
bistro mamaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki to przepyszne przekąski, którym ciężko się oprzeć! Mowa tutaj oczywiście o wszystkich smakołykach z rodziny pączkowatych, tradycyjnych pączka, donatach czy faworkach. Niestety, jeśli zbyt często pozwolimy sobie na takie smakołyki, będzie to widoczne na naszej wadze. Owszem czas od czasu można sobie pozwolić na taki deser. Idealną alternatywą dla smażonych i wysokokalorycznych pączków będą pyszne pączki(...)smażenia . Pieczone pączki bez smażenia są bardzo aromatyczne, puszyste i smaczne. Dodatkowo porównując je do tradycyjnych, smażonych pączków, posiadają o wiele mniej kalorii. Wielu osobom wydaje się, że wszystko, co lekkie i dietetyczne, automatycznie jest gorsze i mniej smaczne. Sama się przekonałam o tym, że jest to nie prawda. Poniższy przepis na pączki bez smażenia udowodni Wam, że osoby będące
Przepiski.plkomputera wydaje Ci się, że wydajesz dźwięki niczym młot pneumatyczny :D Zawsze zarzekałam się, że nie jestem z tych osób, które gdy zbliża się Tłusty Czwartek smażą na potęgę pączki. Jednak w tym roku coś mnie tknęło i za wszelką cenę chciałam je przygotować. Po raz pierwszy w swojej karierze kulinarnej. Do wspomnianego czwartku zostało już niedługo i pewnie wielu(...)szuka już przepisu na ostatkowe słodkości. Własnoręcznie smażone pączki kojarzyły mi się od zawsze niezbyt apetycznie. W moim rodzinnym domu, za czasów mojego dzieciństwa babcia, a później mama co roku je smażyły. I co roku z dosyć słabym efektem. Zawsze mocno wysmażone, w smaku przeciętne a na drugi dzień strasznie suche. A że zawsze było ich w ilości hurtowej
My simple kitchenlubi pączków? Ja nie znam takich osób. Co prawda od jakiś 4 lat nie obchodzę Tłustego Czwartku, ale w tym roku zawitają do nas goście i nieco się to zmieni Pewnie znacie kilka rodzajów pączków. Mnogość nadzienia też może przyprawić o ból głowy. Dla mnie jednak pączek jest jeden. Ma mieć lukier i w środku nadzienie z róży. Bita śmietana(...)adwokat w pączku? Dla mnie to profanacja. Nie uznaję pączków z marketów, które nawet nie przypominają pączka. Te sypane cukrem pudrem to dla mnie też podróbki. Prawdziwy pączek kojarzy mi się a jakże, z dzieciństwem. W ciemnym, mocno wysmażonym pączkiem z lukrem. To nie były pączki domowe, ale kupne, czyli cukiernie też potrafiły robić dobre pączki. Moje pączki są dość
Mieszam w GarnkuPączki dyniowe z nadzieniem orzechowym są puszyste jak klasyczne pączki, za to ich wnętrze skrywa intensywnie żółty miąższ oraz pyszne orzechowe nadzienie. Jeśli wierzch pączka udekorujemy sosem karmelowym i posypiemy posiekanymi drobno orzechami włoskimi, otrzymamy pączki o bogatym smaku i niezwykle apetycznym wyglądzie. Pączki, jak większość wypieków drożdżowych, są najsmaczniejsze pierwszego lub drugiego dnia, jednakże i po tym czasie mogą(...)smakować. Wystarczy podgrzać je krótko w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, a uzyskamy znów mięciutkie pączki. Z poniższego przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła
Smakołyki Berenikiprosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3 jajka 300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu + olej lub smalec do smażenia(...)jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie. 2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu. 3. Podczas nakładania ciasta na olej, pączkom się tworzą "rogi", stąd nazwa tych słodkości
Kuchnia domowa AniMały trening przed zbliżającym się "Tłustym Czwartkiem". Z naszego przepisu upieczemy ok. 35-45 pączków, zależnie od ich wielkości. Składniki: -6 szklanek mąki pszennej ( najlepiej typ 550 ) -2 szklani ( 400 ml ) ciepłej wody -5 żółtek -10 dkg masła -10 dkg drożdży -2 łyżki cukru -szczypta soli -aromat śmietankowy lub wanilinowy -20 ml spirytusu lub wódki -konfitura na nadzienie(...)przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy konfiturę i zbieramy brzegi ciasta, dokładnie je sklejając. Gotowe pączki układamy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do oleju
Maminek kulinarnySama nie jestem zwolennikiem pączków. Chociaż od czasu do czasu najdzie mnie na nie ochota i potrafię rzucić wszytko i jechać do jednej z gdyńskich piekarni po te najlepsze w mieście. Ale dziś nie o pączkarniach. Może kiedyś jeszcze dowiecie się o kultowym "Pączusiu". Tak czy siak, ostatnio zastanawiałam się nad różnymi dziwnymi kombinacjami smakowymi lodowych przysmaków. Pierwsze na myśl(...)wyraźnie było czuć nutę "pączkową". Jeśli znajdzie się wśród Was jakiś pączkowy zwolennik, chętny do eksperymentów, przepis poniżej: Składniki: 1 jajko 300 ml kremówki 1,5 szklanki mleka 4 pączki z dziurką (edit: następnym razem użyłabym 2 lub ew.3 i mniej mleka) 8 łyżek cukru Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w średnim garnku. Kiedy będzie bliskie wrzenia zdejmujemy z ognia i wrzucamy
Pieczone Truskawki