nasze drugie podejście do pieczenia pączków , tydzień temu było zbyt chłodno w domu i ciasto na pączki nie wyrosło jak powinno. Teraz zadbaliśmy o najmniejsze szczegóły, łącznie z odpowiednią muzyką oraz zwiększoną ilością smalcu i nasze słodkości wyszły leciutkie, sprężyste i pyszne. Zrobiliśmy je z połowy podanej tutaj ilości i choć wyszło ich 20, wszystkie tego samego dnia zjedliśmy(...)żaden pączek się nie załapał, żeby pochwalić się nim Rodzince na Skypie. W ten weekend także zrobimy sobie przedwczesny Tłusty Czwartek. Udostępnij Składniki na pączki 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 4 żółtka 1 jajko 1 / 2 szklanki mleka 100 g masła 60 g cukru skórka z jednej cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka rumu 1 opakowanie cukru
niecodziennikparyPączki na piwie to nasza tegoroczna propozycja na Tłusty Czwartek. Może będziecie zaskoczeni, ale piwo w pączkach świetnie się odnalazło, ciasto było bardzo gładkie i lekkie, a upieczone pączki z piwem puszyste i miękkie, a smak piwa nie był w nich wyczuwalny. Samo ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem, bo jest dość luźne i lepi się do dłoni, przez(...)się ochotę podsypywać mąki, ale jest to zbyteczne. Przy wykrawaniu i rośnięciu pączków należy dość mocno podsypać blat, aby ciasto się do niego nie przykleiło, zaś przy zamykaniu nadzienia dobrze ręce mieć także oprószone mąką, aby ciasto do nich się nie kleiło. Te trudy z pewnością zrekompensuje smak pączków na piwie , które także na drugi dzień są miękkie i puszyste
niecodziennikparyPrzygotowanie pączków kojarzy wam się z masą roboty i długimi godzinami spędzonymi w kuchni? W takim razie potrzebujecie nieco mniej skomplikowanego przepisu i w tej roli idealnie sprawdzą się pączki serowe. To fantastyczne połączenie doskonale wszystkim znanych pączków i oponek serowych. Będą świetnie pasować do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak tych pączków, możesz dodać do ciasta(...)wanilię, ulubiony aromat do ciast lub skórkę z cytryny. Oczywiście takie pączki można też nadziewać – wystarczy jedynie odpowiednia marmolada lub dżem. Możesz także poeksperymentować z polewami. Ja najczęściej decyduję się na najzwyklejszy cukier puder, ale świetnie sprawdzi się też lukier z tego przepisu lub polewa czekoladowa. W każdym z wariantów otrzymasz pyszne pączki. Ale ostrzegam! Ten smak naprawdę uzależnia
okolicepalnika.plPączki któż ich nie lubi. Ale czy jedliście pączki migdałowe z mielonymi migdałami w środku ciasta i nadzieniem z krówek z polewą z migdałami. Sama nie wiem co jest najlepsze w tych pączkach. Czy sam pączek, nadzienie czy polewa. Jedyne co musicie mieć oprócz podstawowych składników na pączki to cukierki krówki i migdały. Znikną po godzinie. składniki pączki(...)resztę mleka letniego, żółtka, śmietanę i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 15 minut. Im lepiej ciasto wyrobione tym lepsze pączki wyjdą. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Jeżeli w mieszkaniu jest za zimno, wstawiam miskę z ciastem do piekarnika, przykrywam ściereczką i włączam piekarnik
wesoła kuchniaCRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. Usmażyłam na Tłusty Czwartek cronuts , udekorowałam je z różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Są wyjątkowo pyszne i najszybsze do przygotowania. Sprawdźcie! Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela(...)croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Mój Cronut jest chrupiący z zewnątrz, listkujący się jak przystało na ciasto francuskie w środku. Smakuje jak francuskie ciastko. Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki , pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętam jak jeszcze mieszkałam w Warszawie i na ul. Górczewskiej stał stragan z takim napisem „Pączki hop do rączki” Jutro mamy taki dzień, kiedy to tłuściutkie pączki, będą same wskakiwać do rączki. I dobrze;) Zamiast klasycznych pączków, na jakie receptury przeczytacie na innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki(...)polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych, czekoladowych lub ajerkoniakowych. Fakt, dla mnie istnieją tylko pączki z różaną marmoladą i każde inne nadzienie
Mieszam w GarnkuJeszcze tylko dwa dni i nadejdzie wielki dzień obżarstwa i istnej rozpusty! :D Dzień, kiedy bezkarnie można pochłonąć tuzin pączków, talerz faworków , zagryźć wszystko kilkoma eklerkami i dopełnić całość porządnymi ptysiami ;-P Kto by się tam martwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych(...)smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie opisałam również sposób
Słodko-Słony Świat Ilonymojprzepisna.pl | Pieczone pączki z ziemniakami A już myślałam, że Tłusty czwartek mam zaliczony w ubiegłą niedzielę … ale nieee mój kochany mąż poprosił mnie abym przygotowała mu parę pączków do pracy, (w zasadzie powiedział że on sobie kupi, a we mnie się troszkę zagotowało, coooo kupi… przecież nie pozwolę mu jeść jakiegoś „syfu” bez urazy do cukierni(...)zrobić również do swojej pracy, a skoro tak, to czemu by nie zrobić więcej, żeby też w domu kilka zostało i tak wczorajszy wieczór spędziłam na przygotowywaniu pączków… Wyszło mi 52 małych sztuk Pączki smażone już robiłam w tym roku … i to nawet 3 razy więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam pączki pieczone. Wiem, powiecie to nie to samo
moj przepis naZdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) składniki: 50 dag mąki tortowej + 3 łyżki(...)studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami. Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa. pączki się pieką
Bon Appetit Małgorzatyblogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co się pojawiła, znalazłam przepis na serowe małe pączki. Zrobiłam wczoraj - są super :) Składniki: 50 dag sera białego 4 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki śmietany 18% 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka wódki (użyłam spirytusu) 1 płaska(...)Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :) A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie
Kuchnia domowa AniPrzyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka. Składniki (na ok 25 gniazdek): 100 g margaryny 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka wody szczypta soli 4 jajka Lukier: niepełna szklanka cukru pudru sok z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody + olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: 1. W garnku gotujemy wodę, margarynę(...)Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm. 5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie. 6. Ubieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa AniMimo, że tłusty czwartek już dawno był, postanowiłam zabrać się za pączki. Wiem, wiem... Zaczął się sezon szczególnego dbania o linię i pewnie wiele dziewczyn stwierdzi, że upadłam na głowę. Może i tak, ale czy jest coś lepszego od własnoręcznie zrobionych słodkości? W końcu latem wcale nie jemy tak wiele i te kilka kalorii więcej nam nie zaszkodzi(...)Przygotowanie: Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar
W poszukiwaniu inspiracjiciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie rozpuszczamy smalec w garnuszku (lub rozgrzewamy olej) i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu i ostygnięciu pączków, caukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru
Emcia Pichci