pączki - 10939 przepisów (strona:24/730)

Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 107

Tawa Tawas. Boliwijskie pączki . Nie byłabym sobą, gdybym na Tłusty Czwartek nie przygotowała nowego wpisu . Tłusty Czwartek w tym roku przypada 20 lutego, czyli za 2 dni i zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu znaleźć można wiele karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać jakiś pyszny słodki przepis. Teraz(...)zapraszam na błyskawiczne pączki Tawa Tawas. Tawa tawas to popularne boliwijskie pączki w kształcie rombów. Smaży się je na głębokim tłuszczu na złoto. Pączki te puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. W oryginale jeszcze ciepłe polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. Ja miód sobie podarowałam, nie lubię bardzo słodkich wypieków. W smaku trochę podobne do pączków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PĄCZKI z cukrem pudrem 114

Już niedługo tłusty czwartek, tak więc pora wstawić przepis  na pączki . Pączki z cukrem pudrem są mięciutkie, pulchne i przede wszystkim bardzo smaczne. Idealne na tłusty czwartek, karnawał lub też na imprezę domową. PĄCZKI Z CUKREM PUDREM SKŁADNIKI: Ciasto na pączki: mąka (1 kg) mleko (0,5 litra) jajka (2 szt.) żółtka (5 szt.) masło (100 g) cukier(...)Dekoracja:  cukier puder (100 g) lub lukier  Dodatkowo:  olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec. Potrzebne gadżety: mikser szpryca do nadziewania pączków termometr cukierniczy waga kuchenna miarka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Z drożdży, 1 łyżki cukru, trochę ciepłego mleka i jednej łyżki mąki rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia

RITA food channel
Pączki II 156

Będę nieskromna - to najlepsze pączki jakie do tej pory zrobiłam ;) Na blogu znajduje się przepis na pączki, do którego ten dzisiejszy jest bardzo podobny, jednak różnią się proporcjami składników ( w tym dodatkowo znajduje się jogurt naturalny, który przedłuża świeżość pączków ). Tutaj ciasto wychodzi baaardzo luźne. Początkowo nawet miałam obawy czy z tak luźnego ciasta, uda mi się uformować coś(...)będzie kształtem przypominało pączki ;) Przyznaję, łatwo nie było. Ciasto mocno się kleiło, musiałam więc obficie oprószać dłonie mąką. Ale tak naprawdę tylko na początku sprawiało mi to trudność, z każdym kolejnym pączkiem było łatwiej i szybciej :) A dzięki takiej konsystencji ciasta, uzyskałam mega puszyste, mięciutkie i lekkie jak chmurka pączki, które po prostu rozpływały się w ustach. Warto więc było

Opowieści z piekarnika
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 154

przepadam za pączkami. Tłusty czwartek, dla mnie, to konieczność zjedzenia pączka (najczęściej z lekka suchego), z minimalną ilością marmoladowego czegoś, o smaku niepodobnym do żadnego znanego mi owocu. Gdy słyszę reklamy hiper, diper marketów i ceny tak śmiesznie niskie za sztukę pączka, to od razu kalkuluję,  co musi być w takim pączku, skoro kosztuje 36 groszy, a sklep(...)jeszcze zarabia? Komercja  działa jednak mocno na moje dzieci, dlatego te mini pączki zrobiłam z myślą o moich dziewczynach i dla nich. A że wyszło ich sporo i są NAPRAWDĘ SMACZNE, to załapiemy się na  pączkowo-pomarańczową wyżerkę. Składniki na ok. 55 szt. mini pączków: ZACZYN DROŻDŻOWY: 7 g drożdży w proszku 1 łyżka cukru trzcinowego 1/4 szklanka

gutfut
Pączki polskie tradycyjne 193

Trzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze miało miejsce 13 lat temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać temperaturę tłuszczu(...)nawet nieco mniej - ciasto powinno być raczej luźne, - ciasto musi rosnąć do podwojenia objętości, następnie należy je odgazować - walimy je pięścią, lekko zagniatamy i ponownie zostawiamy do wyrastania, - pączki po wycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę

Kuchnia Prezydentowej
Tort z małych pączków z dziurką 166

Jakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny. Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki(...)tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru

Mama Gotuje
Pączki (bardzo pulchne) 160

moje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki. Pączki robi się z ciasta drożdżowego, kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis(...)pączki znalazłam na blogu "moje wypieki". Składniki (ok. 20-25 sztuk): 1 kg mąki pszennej typ 450 50 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru waniliowego lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu (dzięki niemu pączki nie chłoną tłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo

IMPRESJA SMAKU
Pączki hiszpańskie 227

słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i nie mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać

charlotte gotuje
Pączki piwne na Tłusty Czwartek 176

się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele by pączek się mógł przesmażyć) Układać na posypanej mąką stolnicy, poczekać, aż ponownie wyrosną Smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron

Proste Potrawy
PĄCZKI BABCI FELICJI 440

mojej rodzinie królową pączków jest Babcia Felicja. Jej pączki zachwycają każdego, kto ich spróbuje. Babcia najczęściej przygotowywała je z domowymi powidłami śliwkowymi lub dżemem różanym. Polecam ten przepis :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Paczka od Winiary 142

Niedawno otrzymałam paczkę z produktami marki Winiary do przetestowania. Przyznam, że ich ilość przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Wśród nich znalazło się wiele nowości (dla mnie), których jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Zawartość paczki wyglądała tak: Od razu wpadły mi w oko rosołki, bo zawsze jest na nie w mojej kuchni zapotrzebowanie. Podobnie było z sosami i majonezem, który od razu

Pasja Smaku
Pączki hiszpańskie 1254

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku

Ala piecze i gotuje
Pączki jak u babci :) 184

Tradycyjnie w okresie "tłustego czwartku" pojawiają sie na naszych stołach większe ilości słodkich wypieków .  A już szczególnie  trudno nam się oprzeć tego dnia  pączkom. .. Ja polecam przepis już niejednokrotnie przeze mnie wypróbowany.  Składniki : 1 kg mąki 6 łyżek cukru 2 szklanki ciepłego mleka 10 dkg drożdży 6 żółtek 2 całe jajka 15 dkg margaryny rozpuszczonej(...)ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik . Za pomocą szprycy nadziać marmoladą . Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Obwarzanki wiedeńskie vel gniazdka vel pączki hiszpańskie 191

widzicie w tytule te smakowite ciastka mają kilka nazw. Ja znam je od lat jako pączki wiedeńskie i jako takie kupowałam w znakomitej warszawskiej cukierni. Pamiętam, że trzeba było stać po nie w długiej kolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka(...)poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam

Smaczna Pyza
Marynowane pączki mniszka lekarskiego 36

Marynowane pączki mniszka lekarskiego przypominają kapary. Jednak najbardziej kapary cierniste przypominają marynowane pąki nasturcji ogrodowej. Jeśli ktoś z Was sieje w swoim ogrodzie nasturcję, może się pokusić na ich marynowanie. Tym, którzy nie maja takich możliwości proponuję pączki mniszka lekarskiego. Można je zbierać od teraz do końca kwitnienia mniszka. Najlepsze są te pączki, które są blisko ziemi / środek rośliny(...)Cała roślina mniszka lekarskiego jest jadalna. Liście najlepsze są wczesną wiosną jak są jeszcze młode. Wtedy nie są gorzkie a ich zgrubiałe części są chrupiące.  Po zebraniu pączków musimy je oczyścić. Pozbywamy się też "spódniczki", która jest naokoło pączka. Tak wyglądają oczyszczone pączki mniszka lekarskiego ↓ Do czego używamy pączków mniszka? Do sałatek, kanapek, pizzy, jajecznicy, mięs pieczonych. Czyli wszędzie

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania