Trzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze miało miejsce 13 lat temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać temperaturę tłuszczu(...)nawet nieco mniej - ciasto powinno być raczej luźne, - ciasto musi rosnąć do podwojenia objętości, następnie należy je odgazować - walimy je pięścią, lekko zagniatamy i ponownie zostawiamy do wyrastania, - pączki po wycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę
Kuchnia PrezydentowejJakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny. Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki(...)tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru
Mama Gotujemoje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki. Pączki robi się z ciasta drożdżowego, kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis(...)pączki znalazłam na blogu "moje wypieki". Składniki (ok. 20-25 sztuk): 1 kg mąki pszennej typ 450 50 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru waniliowego lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu (dzięki niemu pączki nie chłoną tłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo
IMPRESJA SMAKUsłodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i nie mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać
charlotte gotujesię połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele by pączek się mógł przesmażyć) Układać na posypanej mąką stolnicy, poczekać, aż ponownie wyrosną Smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron
Proste Potrawymojej rodzinie królową pączków jest Babcia Felicja. Jej pączki zachwycają każdego, kto ich spróbuje. Babcia najczęściej przygotowywała je z domowymi powidłami śliwkowymi lub dżemem różanym. Polecam ten przepis :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryNiedawno otrzymałam paczkę z produktami marki Winiary do przetestowania. Przyznam, że ich ilość przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Wśród nich znalazło się wiele nowości (dla mnie), których jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Zawartość paczki wyglądała tak: Od razu wpadły mi w oko rosołki, bo zawsze jest na nie w mojej kuchni zapotrzebowanie. Podobnie było z sosami i majonezem, który od razu
Pasja SmakuJest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku
Ala piecze i gotujeTradycyjnie w okresie "tłustego czwartku" pojawiają sie na naszych stołach większe ilości słodkich wypieków . A już szczególnie trudno nam się oprzeć tego dnia pączkom. .. Ja polecam przepis już niejednokrotnie przeze mnie wypróbowany. Składniki : 1 kg mąki 6 łyżek cukru 2 szklanki ciepłego mleka 10 dkg drożdży 6 żółtek 2 całe jajka 15 dkg margaryny rozpuszczonej(...)ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik . Za pomocą szprycy nadziać marmoladą . Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkawidzicie w tytule te smakowite ciastka mają kilka nazw. Ja znam je od lat jako pączki wiedeńskie i jako takie kupowałam w znakomitej warszawskiej cukierni. Pamiętam, że trzeba było stać po nie w długiej kolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka(...)poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam
Smaczna PyzaMarynowane pączki mniszka lekarskiego przypominają kapary. Jednak najbardziej kapary cierniste przypominają marynowane pąki nasturcji ogrodowej. Jeśli ktoś z Was sieje w swoim ogrodzie nasturcję, może się pokusić na ich marynowanie. Tym, którzy nie maja takich możliwości proponuję pączki mniszka lekarskiego. Można je zbierać od teraz do końca kwitnienia mniszka. Najlepsze są te pączki, które są blisko ziemi / środek rośliny(...)Cała roślina mniszka lekarskiego jest jadalna. Liście najlepsze są wczesną wiosną jak są jeszcze młode. Wtedy nie są gorzkie a ich zgrubiałe części są chrupiące. Po zebraniu pączków musimy je oczyścić. Pozbywamy się też "spódniczki", która jest naokoło pączka. Tak wyglądają oczyszczone pączki mniszka lekarskiego ↓ Do czego używamy pączków mniszka? Do sałatek, kanapek, pizzy, jajecznicy, mięs pieczonych. Czyli wszędzie
Leśny ZakątekPączki z nadzieniem pistacjowym Znudziły Ci się klasyczne pączki z marmoladą czy lukrem? Zapraszam na pączki z kremem pistacjowym. Może to nie jest 100 letni przepis na pączki, bo nie mam takiej pewności, ale na pewno jest stary. Pączki tylko z 1 łyżką cukru, co sprawia że niesłodkie ciasto cudownie kontrastuje ze słodkim kremem pistacjowym. Stary przepis na pączki(...)pistacjami Pączki w naszych domach smaży się od bardzo dawna, każdy ma swój ulubiony, sprawdzony przepis, na tłusty czwartek. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego. Ciasto drożdżowe na pączki te małe i te duże powinno być dopieszczone, dopracowane. A więc robiąc pączki śpiesz się powoli.😉 Pyszne pączki z delikatnym kremem pistacjowym. Zapraszam na przepis🙂 Pączki z kremem pistacjowym przepis mąka
Dieta moja pasjaRing – ポンデリング – to niesamowicie pyszne pączki, nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na swój wygląd. 8 małych kulek z ciasta, połączonych w jeden okrągły pierścień. Pączki Pon de Ring powstały w Japonii w 2003 roku, przez japońska firmę Mr. Donuts. Ale…bo zawsze jest jakieś…Pon de Ring, które stworzył Mr. Donuts(...)który natomiast jest największą sieć pączków w Japonii z ponad 1300 sklepami w krajach azjatyckich, takich jak Tajwan, Korea Południowa i Tajlandia. Firma powstała w USA w 1951 roku, a swój pierwszy sklep w Japonii otworzyła w mieście Osaca w 1971 roku. Dunkin Donuts to największy amerykański fast food od pączków, który powstał w 1950 rok. Dunkin Donuts kontra
RafalCookPączki z nadzieniem różanym to klasyczna propozycja na pyszne pączusie na tłusty czwartek. Marmolada różana, to chyba klasyka. Jeśli to ma być klasyczny przepis, to oczywiście koniecznie musimy przygotować ciasto drożdżowe. Są dwie szkoły przygotowywania pączków, jedna z nich mówi, że pączki nadziewamy po usmażeniu, druga że przed smażeniem. Ja preferuję tą drugą i nadzienie różane dodam do pączków przed(...)żółtka 1 łyżeczka cukru pudru 40g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 20g spirytusu 70g masła Dodatkowo olej do smażenia cukier puder marmolada różana Przepis jest na około 10 pączków, oczywiście wszystko zależy od tego jakiej wielkości przygotujecie pączki. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej. Pączki z nadzieniem różanym [PRZEPIS] Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tłusty czwartek to idealna okazja na przygotowanie domowych pączków. Chociaż możemy je oczywiście przyszykować w każdy inny dzień, jednak w tłusty czwartek zajada się nimi każdy. Na moim blogu znajdziecie już wiele przepisów na domowe pączki, również te w wersji pieczonej: pączki z piekarnika . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przygotowałam dla Was szybkie mini pączki z 3 składników(...)przygotowania, jak sama nazwa mówi, potrzebujemy zaledwie 3 składników, takich jak jogurt naturalny, mąka oraz proszek do pieczenia. Same pączki można przygotować w dosłownie 5 minut, ponieważ wystarczy wymieszać ze sobą składniki, uformować kuleczki i usmażyć je na tłuszczu. Ten przepis na pączki to jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów, jakie znam. Polecam Wam go wypróbować, bo pączusie
Przepiski.pl