Dzisiaj Tłusty Czwartek i jak co roku pewnie każdy z nas, choć na jednego pączka się skusi :) Najczęściej je kupujemy, ale jeśli macie kulinarne ambicje i chcecie przygotować Domowe Pączki , to polecam Wam przepis na „ Domowe Pączki z różą „. Przepisów na pączki jest mnóstwo i wiele z nich wypróbowałam, ale jeśli chcecie upiec swoje PIERWSZE pączki , to polecam(...)sukcesem. Jest to przepis, taki pomiędzy staroświeckimi recepturami z dużą ilością jaj, tłustą śmietaną i sporą ilością masła, a wersjami dietetycznymi. A jeśli szukacie przepisu na pączki, które będą również idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków) i nie stwardnieją nawet na 3 dzień, to polecam przepis na delikatne, maślane, mięciutkie i rozpływające się w ustach „ Domowe
Moja DelicjaTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Tak, tak, wiem, że nie możecie się go doczekać! Już pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju
Ostra na Słodkomoja pierwsza przygoda z pieczonymi pączkami, przepisem zaczerpniętym z Kwestii Smaku . Po raz pierwszy robiłam je jakieś 2 lata temu, ale są na tyle smaczne, że co jakiś czas je powtarzam. Te pączki nie smakują tak jak pączki smażone, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku, a tutaj jest go stosunkowo niewiele w porównaniu do wersji oryginalnej. Nie mniej, to jedne(...)lepszych pączków, z jakimi przyszło mi się zmierzyć. Są zdecydowanie lepsze, od większości pączków dostępnych w sklepach, o składzie nie wspominając. Jeśli dbacie o linię a bardzo Was kusi, żeby pochłonąć pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić. Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem
Mieszam w GarnkuKarnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka(...)też by tu pasowała. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu lub kardamonu może również z nich zrezygnować, lecz w takim korzennym wydaniu pączki smakują wyśmienicie! Polecam!!! Składniki na kardamonowe pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem: ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA
Rozpustne gotowanieDziś szczególny dzień, którego nie mogłam się doczekać. Ostatnio pokazałam Wam kilka moich sprawdzonych przepisów na tłustoczwartkowe rarytasy, a dziś przyszła kolej na przepis szczególny, a mianowicie na pączki warszawskie (znakomite). Przepis mam ze starej książki kucharskiej "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Pozwólcie, że przytoczę Wam wstęp do tego przepisu: "Pączki starannie(...)dokładnie przyrządzone według tego przepisu dystansują najbardziej nawet "wyborowe" pączki cukiernicze. Ale nie jest on ani tani i nie dla młodych gospodyń stawiających dopiero pierwsze kroki w szlachetnej sztuce kulinarnej." Co do pączków, to muszę się przyznać, że niektóre nieco dłużej się smażyły i kolor był bardziej w odcieniach brązu niż złota, ale i tak śmiem twierdzić, że to jedne
Rozpustne gotowanieostatnim czasie narobiło się trochę zaległości. Dziś wrzucam przepis z zeszłego Tłustego tygodnia. Będzie jak znalazł na przyszły rok:) Przepisów na pączki jest mnóstwo. Od staroświeckich receptur z dużą ilością jaj, tłustą śmietaną i sporą ilością masła, aż po wersje dietetyczne. Ja wybrałam coś po środku. Pączki smażyłam pierwszy raz i to z sukcesem, co widać na zdjęciach. Jedyne zastrzeżenie(...)nadzienia, które częściowo wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka
Moja DelicjaPostanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce(...)wyrośnięcia (podwojenia objętości). Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako że ciasto jest dość lepkie obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy w odstępach na lekko oprószonym mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo. Wyrośnięte pączki
Smakowy RajNigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko(...)lukrowanie i podwieczorek tłusto-czwartkowy gotowy. Mniam, dzisiejsze pączki wyszły idealne. Delikatne, puszyste, dosłownie puch. No i mają obręcz, wreszcie po tylu latach doszłam do tego jak upiec pączki z pożądaną obręczą. Dzisiejsze pączki przygotowałam bez grama cukru, z samym ksylitolem, skoro chleby i bułki na drożdżach wyrastają bez jego dodatku, to pączki też muszą i wyrosły. Dzięki temu
Smaczne Zdroweosób pragnących zgubić oponkę, która z (nie)wiadomych przyczyn ulokowała się w ich talii. W Tłusty Czwartek (bo o tym dniu mowa) pochłaniamy ogromne ilości cukru i tłuszczu. Jeden pączek z lukrem to około 290 kcal, 11 g tłuszczu i 44 g węglowodanów! A teraz przyznajcie się: ile pączków potraficie zjeść w ciągu tego jednego dnia? Ja trzy(...)jeden za drugim. I na szczęście po tym trzecim robi mi się niedobrze i mam dość pączków na najbliższy rok – do kolejnego Tłustego Czwartku ;) Niezależnie od tego czy jesteście na diecie redukcyjnej pod opieką dietetyka, czy też sami z siebie zwracacie uwagę na zdrowe odżywianie – pozwólcie sobie jutro na chwilkę zapomnienia i skonsumujcie pączka. Lub dwa ;) A potem obowiązkowo zadośćuczynienie
W kuchni Katierumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy różą. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego
Anioły w kuchnizwiązku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym jeszcze podczas smażenia :) Polecam! Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml mleka
My Culinary ArtOkres karnawałowy powoli zbliża się ku końcowi. Ten tzw. ostatkowy czas jest zarezerwowany dla smażonych słodkości. Królują pączki, pączusie, faworki ! Niezwykle proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście pyszne, są serowe kuleczki. Możecie nadać im także kształt paluszków ( takie zawsze robi moja mama ) lub oponek. Ja zdecydowanie wolę kuleczki ! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 30 dag twarogu ( tłusty
kolorowotorcikowoKarnawał dobiega końca, dzisiaj Tłusty Czwartek i grzechem by było nie skosztować chociaż jednego paczką. Jednak te tradycyjne są zbyt kaloryczne i dla osób na diecie polecam odchudzone pączki na mące orkiszowej i polskim cydrze jabłkowym. Co wy ta no to? Skusicie się? Przepis Diany . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik