bakłażan - 3657 przepisów (strona:21/244)

Bakłażan pod parmezanem z kuskusem 164

kuskus, a przy tym niesamowicie pożywne i pyszne! Czas: Godzina w tym 25 minut na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo solidne Włoski klasyk z nutą orientu Bakłażan pod parmezanem to klasyczne danie kuchni włoskiej i jedna z ulubionych potraw Agnieszki. Jest proste do zrobienia, zawiera raptem trzy składniki, a jest bardzo smaczne i eleganckie. Martha Rose Shulman(...)lekko brązowego koloru i pachnie jak popcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią

Niedzielny kucharz
Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 176

może być coś lepszego od pieczonego bakłażana? Tak! Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Niebo w gębie! Bezmięsne danie, które pokochacie od pierwszego spróbowania. Bardzo syte, kolorowe, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Nie odczujecie braku mięsa, naprawdę! Idzie jesień, a to oznacza, że częściej będziemy faszerować warzywa i zapiekać, dlatego dzisiaj kolejny, prosty i niedrogi przepis(...)który koniecznie musicie przygotować!  Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 bakłażan 1/4 szklanki kaszy kuskus 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 szczypta słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki 2 kawałki suszonych pomidorów plus do dekoracji  sól do smaku 1 ząbek czosnku 1/3 małej cukinii 1/2 szklanki

Moja smaczna kuchnia
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 253

Nigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny. Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze

Bullio
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 301

Nigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny. Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze

Bullio
Pasta alla Norma 153

potrawa rodem z Sycylii, dokładnie z okolic Catania. Mówi się, że jest hołdem złożonym słynnemu kompozytorowi Vincenzo Belliniemu. To danie tradycyjne, soczyste swoimi pomidorami i aromatyczne ,dzięki kawałkom smażonego bakłażana. Ja zmodyfikowałam ten przepis nieznacznie- po usmażeniu i wystudzeniu bakłażana, obrałam go ze skórki- miałam gości, którzy za skórką z bakłażana nie przepadają. Według mnie skórka być musi. Najważniejszym elementem(...)jest proste w przygotowaniu. Składniki makaron u mnie Casarecce Siciliane 200 g słonej ricotty- to twardy ser u nas można go dostać w plastrach lub już zmielony 500 g bakłażana czosnek sól pomidory lub salsa pomidorowa, najlepiej jakby była własnej roboty oliwa z oliwek świeża bazylia Umyj bakłażana, pokrój wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra.Włóż na durszlak

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 174

kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (wpisy wkrótce na blogu), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą wersję(...)stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być „z pazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebul (4 sztuki) 1 główka czosnku 2 papryczki chilli 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 – 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej

Moja Delicja
Bakłażany faszerowane mięsem i ryżem 190

Przez ostatni miesiąc miałam dostęp do pysznych, ekologicznych warzyw z hodowli SGGW. Dzięki mojej najmłodszej siostrze, studentce tejże uczelni dostałam od opiekunów szklarni młodziutkie bakłażany. Miały najwyżej 10-12 cm długości. Wyglądały tak ślicznie, że nie mogłam ich pokroić i wrzucić do pomidorów, jak zrobiłam to z większymi egzemplarzami w przepisie na Bakłażany w pomidorach. Takie maleństwa zasługiwały na odpowiednią(...)oprawę. Nadziałam je zatem tym co akurat miałam w domu - ryżem, wołowiną i domowym ajwarem . Wyszło pięknie i pysznie. Jeśli nie uda Wam się dostać takich małych bakłażanów, zróbcie ten przepis z większych - też wyjdzie:) Składniki: 10 małych bakłażanów (lub 4-5 większych) 400 g mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu) 0,5 szklanki ryżu 3 łyżki ajwaru (może być gotowy

Kulinarne Inspiracje
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 182

duże bakłażany, 250 g mozzarelli z mleka bawolego, 100 g parmezanu, 600 g przecieru pomidorowego, 1 pęczek bazylii oliwa z oliwek extra virgin, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jaja, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ruszcie, posypać solą i odstawić. Cebulę posiekać, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli. Następnie(...)dodać rozgnieciony czosnek i dusić razem kilka minut. Do cebuli dodać pomidory, i zagęścić gotując. Dodać połowę pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać

królestwo garów
Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana 226

mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego szybciutko przekonałam. I sama nie wiem czemu wcześniej nie wykorzystywałam(...)dań. Wracając do dzisiejszego przepisu, roladki z bakłażana z łatwością wykona każdy. Połączenie farszu serowego z rukolą i bakłażanem sprawdziło się doskonale. Następnym razem do sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania. Roladki z bakłażana Składniki: 1 bakłażan  sól  oliwa z oliwek  100 g sera białego  100 g fety

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 351

Pomyślałam sobie, że pewnie fajnie by smakowały pokrojone na plastry, opanierowane i usmażone. I wtedy przypomniałam sobie, jak moja koleżanka Beata opowiadała mi o pewnym przepysznym włoskim daniu z bakłażanów, które jej Mąż, szef kuchni, przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka(...)było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję.  Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i  przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie bakłażany lub cukinie. P.s. Dziękuję za inspirację do przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Baba ghanoush 87

Baba ghanoush. Ile razy już na nią wpadałam w internecie, nie macie pojęcia. Nie wiem czemu zawsze ją omijałam. I jakiś czas temu znalazłam w lodówce lekko już pomarszczone bakłażany. Pomyślałam, że najlepiej byłoby zrobić z nich coś, do czego używa się jedynie miąższu. Klasycznie zajrzałam do swoich notatek. I bum! Czas na baba ghanoush. Nie wczytywałam się za bardzo(...)przepisy (które miałam także w domowych książkach kucharskich), upiekłam bakłażany w piekarniku, dodałam co trzeba, zmiksowałam. Pasta wyszła bardzo dobra. Delikatna w smaku i konsystencji, bardzo ciekawa. A parę dni później zajrzałam jednak do książek. I co się okazało? Że do tej pasty nie wystarczy jedynie upieczony bakłażan, trzeba go opalić. Pomyślałam od razu ile z tym będzie babrania, syfu

Kardamonovy
Tarta z pomidorami i bakłażanem 106

bardzo prosta tarta, wystarczy do niej gotowe ciasto do pizzy, trochę kremowego serka, zioła, pomidory i bakłażan. Całość robi się mega prosto i szybko a efekt jest fantastyczny. Zapraszam na ten przepis i zachęcam do oznaczania mnie na Waszych zdjęciach na Instagramie i na Facebooku. Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl  Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella –  tarta z porem i łososiem –  tarta z cukinią –  tarta z boczkiem –  ślimaczki z ciasta francuskiego –  pizza z ciasta francuskiego –  paluchy z ciasta

nietylkopasta.pl
Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym 102

Bakłażan pieczony w chrupiącej panierce z parmezanu i tartej bułki z ziołami a następnie zapieczony w sosie pomidorowym z żółtym serem na wierzchu. Do tego kawałek dobrego chleba, lampka czerwonego wina, i nic więcej nie trzeba. Obiad jak z włoskich wakacji, namiastka podróżowania w tych ciężkich czasach. W oryginale opanierowane plastry bakłażana się smaży w oliwie, ja jednak żeby było(...)trochę lżej upiekłam je w piekarniku, lekko tylko oliwą skraplając. Ale jak lubicie po bandzie, możecie usmażyć. Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym Składniki: 2 bakłażany 1 jajko 1 łyżeczka oregano 70 g startego parmezanu 2/4 szklanki bułki tartej 500 ml sosu pomidorowego (można użyć sosu pomidorowego z tego przepisu ) 100 g startego żółtego sera (np twardej mozzarelli) oliwa

Cooking for Emily
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym 112

Dziś dzielę się z Wami przepisem na pysznego bakłażana  faszerowanego mięsem mielonym z marchewką.  Idealnie nadaje się na obiad czy też kolację. Zapraszam również na bakłażana z makaronem i warzywami Składniki: 3 bakłażan y 400 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki(...)łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany myję, Każdy kroję na 3 części i wykrawam środek. Cebulę oraz środek z bakłażana  kroję w kostkę, czosnek siekam. Marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach. Na  patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę z marchewką. Dodaję czosnek i chwilę smażę. Następnie wrzucam mięso, smażę aż nabierze brązowego koloru. Do mięsa

magiczna kuchnia Kasi
Indie - Aloo Baingan, czyli ziemniaki z bakłażanem 108

Źle zrobione bakłażany są jedną z najgorszych możliwych rzeczy na świecie. Z drugiej strony cudownie mięciutkie, dobrze zrobione (i tłuściutkie) należą do grupy tych, które czynią ten świat lepszym miejscem. Takie też (prawie całkowicie rozgotowane) są bakłażany w tymże indyjskim daniu - przepysznym mariażu ziemniaków i bakłażanów w aromatycznej masali. W przygotowaniu naszej wersji aloo baingan inspirowaliśmy się przepisem z cudownego(...)bloga  Indian Healthy Recipes .  Składniki (4 porcje): - 300-350 g ziemniaków - 2 duże bakłażany  - 5 łyżek oleju - 1.5 łyżeczki startego imbiru  - 2 ząbki czosnku  - 2 średnie cebule  - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka kuminu  - szczypta chilli  - 1 łyżeczka kurkumy - 2 łyżeczki garam masali - 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry - sól, pieprz - liście kolendry

Roślinożerni urlopowicze

Proponowane wyszukiwania