Zajrzałam do lodówki i od razu w oczy rzuciły mi się dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała(...)domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
Poezja smakuBakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)azjatycku: 1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku „baby” 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Poezja smakujest właśnie ta jej wersja. Wszystkie kraje dawnego Imperium Ottomańskiego mają jej swoje regionalne wariacje. I tak turecka wersja potrawy nie ma warstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi(...)skórki, rozdrobnijcie je. Dusimy mięso z pomidorami na małym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut, aż część soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bakłażany myjemy, odcinamy im końce, a warzywa kroimy wzdłuż na plastry, grubości około 5-8mm. Lepiej kupować małe, młode bakłażany. Nie mają w sobie goryczki. Rozgrzewamy na patelni 3-5 łyżek
Karo in the KitchenBakłażan faszerowany czerwoną soczewicą to wręcz wegetariański klasyk. I ja się skusiłam. Wyszedł pyszny i już nie mam wątpliwości dlaczego jest tak lubiany przez wegetarian i wegan (w wegańskiej wersji bez jogurtu). Faszerowany bakłażan jest sycący – soczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane(...)składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża cebula 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy z oliwek sól
Poezja smakuBakłażany. Jedni je uwielbiają, inni omijają szerokim łukiem. To moi domownicy. Ja jestem gdzieś pośrodku. Chociaż są dania których nie mogłabym sobie odmówić. Tak jak to dzisiejsze. Zazwyczaj kupuję tylko jednego bakłażana, ale tutaj na wszelki wypadek przygotowałam dwa. Nie oszukujmy się. Połączenie bakłażana, pomidora i mozzarelli wzmocnione ziołami i czosnkiem, prędzej czy później, jest w stanie skusić nawet tych(...)bardziej opornych... Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą Tak przygotowane bakłażany są naprawdę pyszne. Jeżeli wolicie możecie upiec 4 wieżyczki zamiast dwóch. Ja jednak chciałam wykorzystać krzywo odkrojone końcówki bakłażana, więc złożyłam je z powrotem. ;) Składniki na 2 porcje: 2 małe bakłażany (takie do pokrojenia na 5-6 grubych plastrów) 2 pomidory 1 kulka (125 g) mozzarelli (odsączonej z zalewy
Pełny talerzRatatouille to danie oparte tylko i wyłącznie na warzywach . Jego podstawą jest cukinia, bakłażan, pomidory, papryka oraz cebula. Potrawa doprawiona jest ziołami takimi jak bazylia oraz liść laurowy. Z czym podawać Ratatouille? Danie to smakuje pysznie podane jako danie główne na przykład z pieczywem lub z ryżem. Jest również fajnym dodatkiem do mięs takich jak kurczak czy mięso mielone, grillowanego(...)sera oraz makaronu. Jeśli lubisz dania z bakłażana to może zainteresują Cię także poniższe propozycje na: Sałatkę z bakłażana i ciecierzycy Caponat ę Tatara z pieczonych warzyw Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ratatouille z cukinii i bakłażana Składniki na Ratatouille. 70 dkg bakłażana 1 i 1/2 łyżeczka soli 20 dkg cebuli 70 dkg cukinii
MeCooksUwielbiam bakłażany w każdej formie, w przeciwieństwie do Miśka nie przeszkadza mi ani skórka, ani goryczka. Musiałam znaleźć kompromis i tak ograć bakłażana, żebym chociaż raz na jakiś czas nie musiała robić drugiego obiadu specjalnie dla Miśka. Inspirację znalazłam u Gordona Ramsaya, który robił pieczeń z mięsa w podobny sposób, tj. pierwsze piecznie w suchych przyprawach, drugie z winem(...)ryż, aby nie przekombinować ze smakami, fajnie komponuje się tu także sos czosnkowy. ps. Marcin/Misiek jak zobaczył danie to stwierdził, że wygląda to jak udko od kurczaka Składniki (1 bakłażan na osobę, w moim przypadku 3): 3 bakłażany łyżeczka papryki (wędzona najlepiej tu pasuje) łyżeczka kuminu mielonego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka tymianku szczypta soli około 50 ml oliwy/oleju
greenscarfJest cennym składnikiem zdrowej diety, a jego obecność w menu każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Bakłażan to wspaniałe warzywo, które nie zawiera zbyt wielu kalorii, jest za to źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników. W jaki sposób dieta z jego udziałem może wspierać nasze zdrowie? Dlaczego warto sięgać po to warzywo regularnie? Powodów, dla których warto włączyć(...)przysmak do swego menu, jest wiele. Bakłażan to cenny sojusznik sprawnie funkcjonującego układu krążenia. To zasługa potasu, który w tym warzywie pojawia się w większych ilościach. Potas świetnie wpływa na nasze tętno i sprawia, że problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem przestaną nam spędzać sen z powiek. Bakłażan pomaga też utrzymać odpowiednie stężenie cholesterolu, dzięki czemu nasz układ sercowo-naczyniowy może
ProstePesto.plbyć zdrowi i dostarczać swojemu organizmowi wielu witamin, postawcie na warzywa! Najłatwiejszym sposobem na przemycenie kilku warzyw w jednym, smacznym miejscu, jest przygotowanie warzywnej pasty. Tym razem pasta z bakłażana i papryki poleca się jako dodatek do pieczywa Pasta z bakłażana i papryki – składniki: średni bakłażan, mała czerwona papryka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 suszone pomidory, 1 łyżka(...)sezamu, mała szczypta soli, pieprzu. Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 180 stopni. Umyj, a następnie osusz warzywa. Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1cm. Jeśli zastanawiasz się, czy bakłażana należy obrać, odpowiadam, że nie Pamiętaj, że to właśnie w skórce tego warzywa kryje się najwięcej przeciwutleniaczy, jest ona najzdrowsza! Paprykę pokrój w mniejsze kawałki i pozbądź się gniazda nasiennego
Natka PietruszkiPróbowaliście zapiekanek z bakłażanem? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości . Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami świetnie smakuje, a do tego jest lekką i zdrową przekąską. Ser rozpuszcza się na plastrach bakłażana, a parmezan i bazylia nadaje smaku. Bakłażan zapiekany z caprese 1 bakłażan 2 kulki mozzarelli 2 pomidory 1 pęczek bazylii 10 g tartego parmezanu Przyprawy: sól, bazylia(...)suszonymi pomidorami i czosnkiem Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Blaszkę posmaruj oliwą, ułóż na niej plastry bakłażana i posyp je przyprawami. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz bakłażany 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Mozzarellę oraz pomidory pokrój w cienkie plastry. Wyjmij blaszkę z piekarnika i ułóż na każdym kawałku bakłażana plaster pomidora
Przepisy na widelcuMusaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania musaki z mięsem mielonym. 1 duży bakłażan 1/2 łyżeczka soli Baza mięsna: 2 średniej wielkości cebule białe 50 dkg mięsa mielonego wołowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili
mecooksnutą polskich czy egzotycznych smaków. Dzięki Galbani - producenta serów mogę wyczarować w kuchni nie tylko klasyczną pomidorową z mozarella ale też bawić się smakami. Tym razem postawiłam na bakłażana po włosku. bakłażana nafaszerowałam tym co we Włoszech najlepsze a następnie upiekłam. Danie wyszło lekkie, sycące i smaczne. Mozarella Galbani fantastycznie dopełniła smaku i była idealnym uzupełnieniem słodkich fig, pomidorów, bakłażanu(...)świecie umieściła mozarellę w zalewie solankowej, dzięki której zachowywane są wszystkie właściwości smakowe sera. Natomiast kropelka mleka z przekrawanego sera jest dowodem, że ser jest wysokiej jakości. Składniki: BAKŁAŻANY: 2 bakłażany 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 figi świeże sól 1/2 papryczki chilli 2 op. Galbani mozarella 125 g 4 łyżki oliwy z oliwek 7 pomidorków cherry (żółtych
Kuchnia w oparachkuskus, a przy tym niesamowicie pożywne i pyszne! Czas: Godzina w tym 25 minut na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo solidne Włoski klasyk z nutą orientu Bakłażan pod parmezanem to klasyczne danie kuchni włoskiej i jedna z ulubionych potraw Agnieszki. Jest proste do zrobienia, zawiera raptem trzy składniki, a jest bardzo smaczne i eleganckie. Martha Rose Shulman(...)lekko brązowego koloru i pachnie jak popcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią
Niedzielny kucharzUwielbiam bakłażany pod każdą postacią podobnie jak cukinię. Jednak jak zwykle mam problemy aby je u siebie kupić ale gdy już je dorwe to zawsze kupuję większą ilość aby się nacieszyć ich smakiem. Potem jak już mam w warzywniaku pełno cukinii to na trochę o nich zapominam. Bakłażany podobnie jak cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić(...)grillować i zapiekać. Dziś polecam pyszną musakę czyli sycącą zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz olej rzepakowy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa
Monia miesza i gotujeBakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą. Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Składniki: 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu(...)twardego sera żółtego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki Przygotowanie: Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić
Kuchcik gotuje