Lubicie psiankę podłużną ? Hihi zawsze bawi nas ta właściwa nazwa bakłażana. Ciekawe, że ma jeszcze kilka ciekawych nazw: gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman i oberżyna, która najlepiej Wam się podoba ? Nam chyba gruszka miłosna ;) Jeśli nie wiecie to pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W niektórych krajach uważany jest za afrodyzjak i 10 marca obchodzi się jego święto(...)gdzie spożywa się ogromne ilości bakłażana. Ciekawe ! Może kiedyś zawita do nas takie święto :) Co Wy na to ? Byłoby fajnie wybrać się na fiestę bakłażanową tym bardziej, że jest tyle możliwości przyrządzania tego warzywa. Wracając do naszej dzisiejszej propozycji chcielibyśmy pokazać Wam nasz nowy pomysł na podanie. Co prawda nie odkrywamy tym przepisem Ameryki, ale farsz to nasz pomysł
vegetanieBakłażan faszerowany pomidorami to pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100 g sera mozzarella z kulce 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)łyżeczka oregano łyżek oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm). Wydrążony miąższ posolić i odstawić na około 1 godzinę. Posiekaną w kostkę cebulę, zmiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy dusić pod przykryciem. Następnie miąższ z bakłażana wypłukać z soli, pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić razem
KuchniaWeDwoje.plPasta z bakłażana i papryki czyli Zacuscă Pasta z bakłażana i papryki, czyli Zacuscă to bezsprzecznie najbardziej popularne danie, przystawka, smarowidło do chleba w Rumunii. W wyniku okupacji osmańskiej, pod którą była Rumunia od XIII do XVIII wieku ogromny wpływ na gastronomię rumuńską oprócz kuchni tureckiej miały grecka, arabska, ormiańska i bizantyjska. W rezultacie tego właśnie(...)czasie Rumunii i cały półwysep bałkański zaczyna jeść nowe warzywa w tym bakłażana i potrawy jak, pilaw gulasze warzywne, musake i oczywiście zacuskę. Dziś pastę z bakłażan, zacuskę można kupić w każdym sklepie, zjeść w każdej restauracji i oczywiście znaleźć niemalże w każdym domu. Na zakończenie życzy Ci smacznego i zapraszam na kolejną podróż kulinarną, która już niebawem
RafalCookkilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny ), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu(...)Ajwar bowiem stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być “z pazurem” 🙂 Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebuli (4 sztuki) 1 główka czosnku 2 papryczki chilli 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 – 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Bakłażan jest warzywem, które nadaje się na przekąski i dania główne. Dzisiejsza propozycja to dwa w jednym. Szybko smacznie i pożywnie, bo o to chodzi mam szczególnie latem! Teraz, kiedy upał na zewnątrz kto chce stać godzinami przy garach, na pewno nie ja! Danie to przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki(...)takie jak ser feta, mięta, cytryna… Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym , który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół. Polecam! Print Grillowane bakłażany z fetą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating
SprawdzonaKuchnia.pl