bakłażan - 3657 przepisów (strona:3/244)

Bakłażan z pesto z orzechów nerkowca 224

bardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia. Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgson składniki dla 2 osób 1 większy bakłażan lub dwa małe oliwa do posmarowania pesto 50 g orzechów nerkowca 40 g kolendry(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy do podania 50 g fety oliwa przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż  na pół, zostawiając ogonki.  Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą

Stare Gary
Bakłażanowe cannelloni czyli zapiekanka z bakłażana 172

Zapiekanka z bakłażana to pomysł dla wielbicieli dań bezmięsnych ale też może być świetnym dodatkiem dla mięsożerców. Można to danie przygotować dwa dni wcześniej i tylko zapiec kiedy tego potrzebujemy. Uczta z miękkiego bakłażana z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli w pachnącym sosie pomidorowym zadowoli naprawdę każdego. To fantastyczne danie na letnie dni, które co prawda nie spieszą się z nadejściem(...)mjejmy nadzieję, że już nie długo… Zapiekanka z bakłażana – składniki: -4 bakłażany -250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski) -250 g ricotty -30 g startego parmezanu -liście bazylii -sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie Sos: -3 puszki pomidorów (3x400g) -3-4 ząbki czosnku -oliwa, sól, pieprz, oregano -bazylia świeża lub suszona 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry

UgotujmyTo.pl
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 295

Bakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako  gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce uprawiano go od XV wieku, ale do wieku XIX był tylko ozdobą. W chwili obecnej bakłażana na masową skalę hoduje się głównie w Bułgarii, Włoszech, Grecji i Francji. Nie zauważyłam w swoim(...)otoczeniu, aby bakłażan był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać  bardzo smaczne potrawy . Składniki: 1 średni bakłażan , około 20-25 dkg. mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 średnie pomidory , 1/2 sera feta , 4 ząbki czosnku , ostra papryka mielona ,  rozmaryn , sól , 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowane bakłażany z fetą 212

Grillowane bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego(...)ręką :-). Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy oliwą wierzch warzywa i przekładamy na drugą stronę, smażymy. Przyprawiamy solą i ziołami. Znowu odwracamy, chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy. Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy

Kulinarne przygody Gatity
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.  103

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.  Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów  Delikatny gulasz z bakłażanów lub jak kto woli bakłażany w sosie pomidorowym idealnie się sprawdzą jako typowe antipasto bądź dodatek do kopytek, gnocchi, czy pierogów. Zapewniam, że smakują wybornie  również z chrupiącą skórką chleba, tak na ciepło, jak i na zimno(...)należą do najlżejszych dań włoskich, dlatego postanowiłam je nieco odchudzić. Zamiast smażenia naszego bakłażana, będziemy go piekli w piekarniku, co nie ujmuje mu niczego. Możecie go przygotować w większej ilości i posłuży Wam jako baza pod pasta alla norma. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Jak zrobić bakłażany w sosie? Składniki

Z Kuchni Do Kuchni
Parmigiana z bakłażana 137

Czym jest parmigiana? Parmigiana z bakłażana to danie, które możecie znać także pod nazwą “parmigiana di melanzane” lub “melanzane alla parmigiana” czyli bakłażan po parmeńsku. W największym uproszczeniu jest to zapiekanka składająca się z obsmażonych lub panierowanych plastrów bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego oraz sporej ilości sera, który po upieczeniu niesamowicie się ciągnie. Wbrew temu co sugerowałaby(...)Campania. Danie to zyskało ogromną popularność na całym świecie, przy okazji doczekując się niezliczonej liczby wariacji. Jedną z najpopularniejszych jest z pewnością kurczak parmigiana – amerykański klasyk, w którym bakłażana zastąpiono panierowanymi kawałkami piersi z kurczaka. W podobny sposób możecie również przygotować plastry cukinii lub selera korzeniowego. Jak urozmaicić smak panierki? Oczywiście, klasyka może uwodzić prostotą. Nie zmienia to jednak

okolicepalnika.pl
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 205

Ratatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. W tradycyjnej formie przypomina warzywny gulasz czy leczo - składniki kroi się w kostkę i obsmaża na oliwie. Dziś prezentuję Wam ciekawszą i bardziej elegancką wersję tego francuskiego klasyka - ratatouille zapiekane w piekarniku z warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki i zanurzonymi w sosie(...)pomidorków i pieczonej papryki. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a będzie prawdziwą ozdobą stołu! Ratatuj zrobiłam w ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promującej polskie warzywa z Mazowsza. O akcji przeczytacie więcej poniżej.   Ratatuj jak z bajki  Przepis na ratatouille z piekarnika został stworzony specjalnie do anonimowego filmu "Ratatuj" o szczurze, który marzył

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany 249

Jeśli tylko lubicie bakłażany, to danie z pewnością będzie Wam smakować. Przy tym jest niesamowicie sycące, moim dzieciom wystarczyła jedna połówka aby się najeść. Jeśli tylko macie trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 niewielkie bakłażany 200 g ryżu 2 cebule 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g sera(...)grana padano oregano bazylia sól pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Bakłażany dokładnie umyć (nie obierać), przekroić na połówki i wydrążyć środek, zachowując ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Cebule posiekać w drobną koskę, połowę zeszklić na odrobinie oleju. Dodać wydrążony i pokrojony w dość drobną kostkę miąższ bakłażana i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać ugotowany ryż

Obiad za dychę
BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ 116

Bakłażan pod siekaną cebulką. Taaadam! Bakłażan to wyjątkowe warzywo dla wytrawnych smakoszy, z pewnością nie dla wielu. Jedni go kochają inni nienawidzą, ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. Ta prosta sałatka to mistrzostwo świata. Bakłażan, cebula i delikatna pietruszka, reszta to już tylko sól, pieprz odrobina cytryny i oliwa. A smak? No koniecznie musicie tego spróbować. INNE PYSZNE I ZDROWE(...)SAŁATKI:   SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM     SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI     CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO     SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM     CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE     SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI     SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH     KREWETKI Z MANGO

globuskulinarny
Pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami 129

Bakłażan, oczywiście tuż obok pysznej dyni, jest moim ulubionym jesiennym warzywem. Przyrządzam go na wiele sposobów: smażę, duszę, gotuję i piekę. Jest on idealnym kompanem mięsa, ale także wspaniale smakuje z innymi warzywami lub strączkami. Rewelacyjny duet tworzy wraz z  dojrzałymi pomidorami. Jest przepyszny smażony, ale niestety bardzo mocno chłonie tłuszcz, więc tę formę obróbki staram się stosować niezbyt(...)często. Dziś zapraszam Was na pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami. Ich przygotowanie jest bardzo proste,  a możemy je podawać i na zimno i na ciepło. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na bakłażana: Jesienna kasza bulgur z dynią i bakłażanem Faszerowany bakłażan z mozzarellą Pieczony bakłażan   Pieczony bakłażan z zata'arem   Zapiekany bakłażan z pęczakiem

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany smażone po chińsku 317

Bakłażan przygotowany po chińsku zyskuje nowy wymiar – jest miękki i delikatny w teksturze, nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Smaku i wigoru dodają mu pasta chili, ocet ryżowy i sos sojowy. Całość dopełniają świeży czosnek i imbir – w tym połączeniu bakłażan przestaje być nudny i byle jaki. Bakłażany ciężko jest nazwać dietetycznym warzywem – na surowo są niejadalne (solanina obecna w bakłażanach(...)mnóstwa kalorii… Jest kilka sposobów na to, jak ograniczyć wchłanianie przez nie tłuszczu – najprostszy to użycie minimalnej jego ilości do grillowania czy smażenia – ale to najczęściej kończy się przypaleniem bakłażanów.   Można je też usmażyć w dużej ilości oleju, w głębokiej gorącej kąpieli jak frytki – ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że bakłażany będą bardzo mocno smakowały tłuszczem – wchłoną

Karo in the Kitchen
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 178

Bakłażany (zwane także jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna) mają kremową konsystencję i bogaty, mięsisty smak. Są uniwersalne, świetnie komponują się z każdym mięsem. Są również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wiele antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie są mało kaloryczne. To tylko kilka powodów, aby jeść bakłażana. Myślę, że więcej nie muszę Was przekonywać. Jeśli natomiast(...)jesteście pewni, czy dobrze przygotowujecie danie z jego udziałem to polecam zapoznać się z kilkoma radami poniżej.  1. Wybór  Bakłażana możemy kupić przez cały rok, choć sezon przypada na późne lato/ jesień. Istnieje kilka rodzajów bakłażanów, ale niezależnie od typu należy wybrać te, które są twarde, ciężkie i mają błyszczące, wolne od skazy skórki. Młodsze i mniejsze bakłażany

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z bakłażana 215

Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana. Pasta z bakłażana Składniki: 1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć(...)łyżki oliwy z oliwek EV 3 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 219

Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta(...)jajka 100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania