Pokażę Wam jak oswoić bakłażana i jak zrobić z niego rewelacyjną przekąskę. Bakłażan ma różne nazwy - gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste. I jest go kilka rodzajów od takiego fioletowegojak wyżejpo tego znanego powszechnie ciemnego jajowatego. Taki marynowany bakłażan smakuje trochę jak nasz grzyb marynowany. Ale mimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa(...)grilla...Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny . Składniki -bakłażany -olej -ocet spirytusowy 10% Jamar -liście bazylii -czosnek -dużo -sól Umyj bakłażany,dobrze je wytrzyj i pokrój w plastry grubości około pół centymetra. Wez patelnie do grillowania, lub przygotuj grila. Rozgrzej patelnie
Z Kuchni Do KuchniPsianka podłużna to roślina jednoroczna, z rodziny psiankowatych. Najczęściej używaną nazwą to bakłażan lub oberżyna. Inne nazwy to gruszka miłosna, jajko krzewiste, bakman. Bakłażan często mylony jest z kabaczkiem, należy do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory, papryka czy tytoń. Istnieje wiele odmian różniących się wielkością i kolorem. Owoc bakłażana to fioletowa, żółta, pomarańczowa lub zielona, soczysta jagoda o pachnących(...)pięciopłatkowych kwiatach, długiej łodydze, która w zależności od odmiany bywa pokryta kolcami. Charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem i twardą skórą. Bakłażan to roślina uprawiana w tropikach i subtropikach na całym świecie. Do wzrostu potrzebuje wysokiej temperatury, 20-30 stopni Celsjusza, jest wrażliwy na niedobór wody. Pierwsze informacje o uprawach bakłażana pochodzą ze starożytnych Chin z 500 p.n.e. Prawdopodobnie roślina uprawiana
ProstePesto.plBakłażan faszerowany warzywami turecki przepis na bakłażany. Bakłażan faszerowany warzywami to specjalność kuchni tureckiej. Turcy kochają warzywa. Papryka faszerowana na setki sposobów i bakłażany w każdej postaci to ich specjalność. W kuchni tureckiej znajdziesz ponad 200 przepisów na dania z bakłażanów. Propozycja, którą dzisiaj dla ciebie przygotowałam nosi nazwę omdlały imam (po turecku imam bayildi). Wygląda jak zapiekanka(...)bakłażana i należy do bardzo lubianych dań w kraju nad Bosforem. Imam bayildi to zapiekanye bakłażany faszerowane pomidorami, cebulą i papryką. Istnieją dwie wersje dotyczące nazwy tej potrawy. Według jednej z nich imam zemdlał z zachwytu nad wspaniałym smakiem bakłażana faszerowanego warzywami. Druga z wersji mówi, że powodem omdlenia była cena oliwy, którą zużyto do przygotowania faszerowanych bakłażanów. Kupując bakłażany
Cztery FajeryJoyce Goldstein Mediterranean Fresh , którą kupiłam na Targach Książki Kulinarnej ? Dziś chciałam wam pokazać pierwszy spośród naprawdę rewelacyjnych przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów! Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni(...)tureckiej i perskiej ( czyli irańskiej ). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi ostrość czosnku i chilli . Dodanie uprażonych orzechów włoskich do pasty to również strzał w dziesiątkę - uprażone orzechy mają niebiański aromat ( nie pomijajcie tego etapu przygotowania, bo naprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina
Chilli Czosnek i OliwaBakłażany z mięsem mielonym czyli pomysł na sycący obiad z orientalną nutą. To jeden z tych przepisów, do którego aż chce się wracać. Aromatyczne bakłażany z mięsem mielonym doskonale sprawdzą się w roli sycącego, jesiennego obiadu. Aromatyczna, pikantna harrisa i kremowe tahini to kompozycja idealna, więc koniecznie ją przetestuj. Co bardzo ważne, ten przepis jest bardzo łatwy do modyfikacji(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=482933&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3411&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak wybrać dobre bakłażany? Skoro bakłażany stanowią podstawę tego dania, warto zadbać o to, aby były naprawdę dobre. Jeśli z jakiegoś względu będą niedobre, całe danie nie będzie smakować dobrze. Na co zwracać uwagę
okolicepalnika.plkolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka , Bakłażanowe Cannelloni , Bakłażan smażony , czy ostatnie moje odkrycie Bakłażan w sosie jogurtowym . Kolejny przepis to bakłażan faszerowany. Ta wersja jest jednak bezmięsna, z dodatkiem ciecierzycy i ryżu. Tak faszerowany bakłażan jest daniem lekkim ale też aromatycznym. Mam nadzieję(...)taka wersja faszerowanego bakłażana będzie Wam smakować Bakłażan faszerowany Składniki : 3 sztuki bakłażana 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 puszka pomidorów 6-7 ząbków czosnku 1 puszka ciecierzycy natka pietruszki 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz, papryka olej kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie) 1. Bakłażany opłukać, przekroić wzdłuż na połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę naciąć kilka razy uważając
UgotujmyTo.plProszę Państwa oto pieczony bakłażan ! Cudowne jesienne warzywo, które daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Według mnie właśnie taki upieczony jest idealną bazą do różnych dań. Bakłażan zawiera także w sobie dużo wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Tak więc dziś zapraszam po bardzo prosty przepis, który później pozwoli nam wyczarować z bakłażana same pyszności. Parę słów o bakłażanie Bakłażan(...)oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę. Bakłażan ma swoich zagorzałym wielbicieli, ale także przeciwników. A to ze względu na jego charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Ja bakłażana kocham miłością pierwszą i niewinną za piękny kształt, cudny kolor błyszczącej skórki - o tym ciemnym i mocnym fiolecie
Kulinarne przygody Gatityczytelnicy doskonale wiedzą, że kocham bakłażana ! To pyszne, zdrowe i o pięknym kolorze warzywo jest nieocenionym składnikiem wielu potraw. Można go smażyć, dusić, gotować i grillować. Jednym z dań z bakłażanem w roli głównej, które bardzo lubię, są pasty. Na blogu pojawił się już klasyczny mutabal , ajvar i zwykła pasta , natomiast dziś zapraszam(...)pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę. Bakłażan ma swoich zagorzałym wielbicieli, ale także przeciwników
Kulinarne przygody Gatityprzygotować lądują na – pokaźnej już – liście i – jak mogę – w zależności od różnych okoliczności i czasu wybieram jakiś do zrobienia…. Z tym przepisem, na bakłażana w sosie jogurtowym było inaczej…. jak tylko przepis przeczytałam u Joasi , zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda(...)bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie doskonałe! Zamieniłam tylko szczypior na miętę, która zaczęła mi trochę marnieć na parapecie i dodałam ziarna granatu… Oba dodatki okazały się idealnym wykończeniem tego sosu…:) Myślę, że to danie stanowczo wejdzie
UgotujmyTo.plPrzepis wypatrzyłam na stronie Cooklet u Christopher'a . Bakłażany wyszły świetnie. Obawiałam się zabawy z panierowaniem - zupełnie niepotrzebnie, nie było najmniejszego kłopotu. To znakomita ciepła przystawka. Polecam! składniki 4 małe lub 1 duży bakłażan 4 plastry sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy 4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów(...)bakłażana) - lub takiej jaką lubimy sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko, roztrzepane przygotowanie Bakłażany pokroić tak aby uzyskać 8 lub większą, parzystą, ilość plastrów. Jeżeli nasze bakłażany są małe - kroimy wzdłuż, jeżeli bakłażan jest duży - kroimy plasterki okrągłe. Posolić, pozostawić na 30 minut .Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry
Stare GaryKupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej(...)przygotowywać, bo oboje się tym zachwyciliśmy. Oto przepis na smażonego bakłażana. Baaaaardzo zachęcam do wypróbowania! Ciekawostka: prawidłowa nazwa bakłażana (zwanego również oberżyną) to „Psianka podłużna”… Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… Bakłażan smażony – składniki: bakłażan panierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…) sezam i/lub nasiona siemienia
UgotujmyTo.plDzień dobry, Jakiś czas temu udało mi się kupić na targu śliczne bakłażany - biało-fioletowy oraz biały, naznaczony delikatnym różowym rumieńcem. Dotąd widywałam takie okazy tylko w moich książkach kulinarnych. Od razu się w nich zakochałam i wiedziałam, że muszę przygotować z nich coś fajnego :) Moje oberżyny wyróżniały się również kształtem - były małe i pękate, niczym świąteczne bombki(...)tylko odciąć im "kapelusiki" i pysznie nafaszerować! Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim ( grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory ), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące do kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Moje śliczności przed pieczeniem Niestety w czasie pieczenia moje klejnoty utraciły swój blask
Chilli Czosnek i OliwaWłoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania . Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku(...)momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach
Moja DelicjaPyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food(...)Recipes składniki 4 bakłażany 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana 1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu
Stare GaryKolejna odsłona bakłażana. I kolejny przepis by Yotam Ottolenghi. Następnym razem dam więcej oliwy do przypraw, moja mieszanka wyszła chyba za gęsta i nie najlepiej się rozsmarowywała na bakłażanach. Ale poza tym wszystko wyszło pyszne, a sałatkę warto zrobić nawet bez bakłażanów. Byłoby cudnie móc spróbować u źródła, może kiedyś się uda, na razie musi wystarczyć wyrób własny(...)Polecam! Danie zrobione na podstawie przepisu z tej strony składniki 2 średnie bakłażany,przecięte wzdłuż na pół 1/2 szklanki oliwy z oliwek, + dodatkowo do skropienia 2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Stare Gary