bakłażan - 3657 przepisów (strona:4/244)

Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 254

połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ SKŁADNIKI: - 1 dynia mała - 3 ząbki czosnku - 1 1/2 bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki(...)usuwamy pestki, pieczemy w piekarniku przez 45 minut. - miąższ oddzielamy od skórki - w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników. Całość

SMYKWKUCHNI
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 177

masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo(...)zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.  SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka  3 gałązki natki pietruszki  pieprz sól zioła prowansalskie przyprawa curry łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt

peanutbuttermonster
Bakłażan zapiekany 166

Zatęskniłam za czymś zapiekanym, a ponieważ miałam pod ręką bakłażana i pieczarki, więc powstało danie na tym oparte, wymyślone na poczekaniu:) Składniki: * bakłażan   * kilka dużych pieczarek * cebula spora * ząbek czosnku * ser starty Stary Olęder * 3 plasterki sera wędzonego * sól, zioła * ryż basmati - 2 łyżki ugotowanego Bakłażana wydrążyłam (wydrążony środek pokroiłam na grube plastry), posoliłam i pozostawiłam na 1/2 godziny(...)żeby wypuścił sok z goryczką. W międzyczasie udusiłam cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Dodałam wyciśnięty czosnek, sól i zioła do smaku. Bakłażana wytarłam do sucha i rozłożyłam w naczyniu żaroodpornym - obie połówki i plastry. Napełniłam środek i wierzch plasterków mieszanką ryżu (ryż został mi po przygotowaniu innej potrawy) i pieczarek, posypałam startym serem, a że było go niewiele dodałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Imam bayildi (nadziewane bakłazany) 94

wśród wszystkich warzyw bakłażany darzę szczególną miłością, wiedzą chyba wszyscy, kto obserwuje mnie na instagramie. Niedawno koleżanka podesłała mi zdjęcia tego dania i powiedziała, że nazywa się ono imam bayildi (albo imam bajalldi), co dosłownie tłumaczy się jako omdlały imam. Hmmm, nie mogłam zrozumieć, dlaczego imam, a tym bardziej dlaczego miałby on zemdleć. A ponieważ głównym bohaterem na talerzu(...)bakłażany, innej zachęty nie potrzebowałam.  Imam bayildi jest potrawą wywodzącą się z kuchni tureckiej i bałkańskiej. Są to pieczone bakłażany nadziewane pomidorami, cebulą, papryką. Istnieje mięsna wersja dania, która nosi nazwę karniyarik (też mam ja w planach;) Co ciekawe, najczęściej są podawane jako przystawka na zimno.  Do przygotowania tego dania lepiej wybrać nieduże bakłażany, jeśli jednak takowe trudno

Obiad gotowy
Pasztet z pieczonych bakłażanów i drobiu. 185

Szanowni Państwo, przedstawiam i proponuję: "Pasztet z bakłażanów i drobiu"! Idealny na jesienne kanapeczki! Pasztet robi się na prawdę łatwo i szybko, a efekt zadowoli nawet wybornych smakoszy. Pasztet przygotowałam z pieczonych bakłażanów, które o tej porze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej(...)ilości tłuszczu jak pasztety tradycyjne. Składniki: - 350 g ugotowanych podrobów drobiowych lub kurczaka, na którym gotowaliście rosół - 1 duży bakłażan - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 2 łyżki natki pietruszki - 3 jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku - 2 łyżki masła 1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy

SMYKWKUCHNI
Bakłażan, feta, pomidor 207

tylko pojawiają się w  sklepach bakłażany w rozsądnych cenach, od razu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-) Bakłażan, feta, pomidor Składniki: 1 bakłażan 150 g fety 1-2 pomidory listki bazylii sól, pieprz parę kropel oliwy z oliwek(...)jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry, następnie obtaczamy dokładnie w rozmąconym jajku, a potem w tartej bułce. Smażymy na średnim ogniu  na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie. Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy

Kulinarne przygody Gatity
Kokardki z cukinią i bakłażanem. 281

Święto Makaronu - czas zacząć!!! Kokardki z cukinią i bakłażanem. Składniki: bakłażan ; cukinia; cebula;   pieczarki ok. 6 szt.; pomidorki koktajlowe ok.4 szt.; przecier pomidorowy 2 łyżeczki;   makaron np. kokardki ok. 200 g;   feta do przybrania; łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru; Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około(...)ręcznik papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w pół talarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu

Miksturownik
Zapiekane bakłażany 199

jakie miny mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3  kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry 2 szalotki(...)sól, pierz oliwa bazylia laska cynamonu wykonanie: Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut by puściły gorzki sok. Po tym czasie opłukujemy ze soli, smarujemy delikatnie oliwą i smażymy każdy plaster na patelni grillowej z dwóch stron. Trzeba uważać by bakłażany się nie rozpadły, ponieważ będą

Przysmaki Karolki
Bakłażan czyli gruszka miłości 256

Składniki: 3  bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 20 dkg starty żółty ser Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz olej do smażenia klika małych pomidorów. Wykonanie: Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić(...)minut. Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć cebulę, paprykę, miąższ bakłażana, pomidory bez pestek i na koniec groszek. Doprawić ziołami. Bakłażany osuszyć papierowymi ręcznikami i napełnić farszem. Posypać serem i zapiekać w piekarniku około 30 min. w temperaturze 200C. Jeżeli pozostanie farsz to napełniamy nim kilka pomidorków i zapiekamy tylko do stopienia sera. Całość ozdobić kiełkami

Kulinarny karnet Christophera
Fusion w kolorach #omnomnom FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM niczym ulotne marzenie... 174

mnie -bomba! Inspiracją do przygotowania dania, było- soczyście zielone opakowanie makaronu Omnomnom, postanowiłam, że moje danie musi tętnić kolorami! Zapraszam! Do przygotowania  FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM potrzebujemy : - makaron Omnomnom - fusilli - opakowanie truskawek (250g) - ząbek polskiego czosnku - 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki - białego bakłażana - najwyższej jakości oliwę z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek około 3 łyżki. Bakłażana kroimy na bardzo cienkie podłużne paski, układamy na talerzu solimy, po 5 minutach, smażymy na patelni, z posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Bakłażan ma być miękki, nie może być "rozgotowany, przesmażony", dodajemy plasterki truskawek, podsmażamy około 2 minut. Mieszamy bardzo delikatnie, tak aby nie uszkodzić plasterków bakłażana i truskawki

SMYKWKUCHNI
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 245

razu się obudzisz. Zimny prysznic, kilka przysiadów, szybka kawa i śniadanie. Otwierasz lodówkę, drapiąc się w głowę. Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy(...)smalec i bakłażan w jednym równoważniku zdania mija się z prawdą i całkowicie się wyklucza. Tak jak smalczyk roślinny czy inne tego typu wynalazki. SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA /własny:/ 1 mały bakłażan olej ryżowy 2 gałązki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz, sól szczypta imbiru szczypta sproszkowanej papryki chili sok z połowy cytryny Bakłażana przekrawam na pół, nacieram solą, pieprzem

W kuchni Karmel-itki
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 243

zachęcam również Was! Zapas ajwaru spokojnie czeka sobie w szafce kuchennej, dlatego postanowiłam zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza. Taką pastę możecie podać(...)gotowania potraw z pieczonej papryki na akcję Shinju "Paprykujemy 5". Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia  i   Mirabelka .  Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekane bakłażany 278

Bakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry.  Danie dla dwojga, idealne. Składniki :   1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera parmezan(...)grana padano 1 ząbek czosnku, drobno posiekany ! łyżka posiekanej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszki Piekarnik nagrzać do 200 ºC . Bakłażana przeciąć wzdłuż, ponacinać tak by nie przeciąć skórki. Skropić oliwą, włożyć do formy a następnie do nagrzanego piekarnika na 25 minut. W tym czasie przygotować farsz oraz panierkę.  Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną

Zabawa smakiem
Pasta z bakłażana 102

Niezwykle aromatyczna i prosta pasta z pieczonego bakłażana i suszonych pomidorów. To idealna pasta na pieczywo, np. chlebek tostowy, grzanki, bagietkę.. Pasta nadaje się również jako smarowidło na kanapki z żółtym serem, wędliną, jako pasta do wszelkich makaronów. Jest super prosta w przygotowaniu, z dwóch podstawowych składników. Pastą z bakłażana możesz nasmarować mięso z piersi kurczaka i zapiec(...)mozzarellą – kotlety wyjdą niezwykle aromatyczne i soczyste. Pyszna pasta z pieczonego bakłażana doprawiona oregano, bazylią oraz czosnkiem. Możesz dodać do niej jedną pieczoną paprykę, najlepiej czerwoną lub dwa obrane słodkie pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony i super smaczny przepis na domową pastę z bakłażana i suszonych pomidorów. Pasta z bakłażana SKŁADNIKI: 1 bakłażan – 400 g 80 g suszonych

Zasmakuj Kuchni
Panzanella z pieczonym, panierowanym bakłażanem 105

Panzanella z pieczonym bakłażanem to wprawdzie tylko sałatka, ale tak sycąca, że wystarczy na solidny lancz. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Kilka kromek suchego chleba, sałata, pomidory, trochę suszonej szynki i panzanella gotowa. To rzeczywiście jedna z najprostszych sałatek jakie można sobie wyobrazić, a przy tym nieprawdopodobnie smaczna i choć prosta, to elegancka. My bardzo często(...)Panzanella najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są najbardziej soczyste, ale tak naprawdę można ją jeść cały rok. Poniżej znajdziesz przepis na bardziej sycącą wersję sałatki: panzanella z pieczonym, panierowanym bakłażanem. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z ciepłym, upieczonym bakłażanem daje niesamowity efekt. Wspaniałe jest połączenie smaków: panzanella z pieczonym bakłażanem jest słodka za sprawą pomidorków, bakłażana i sałaty, słona dzięki prosciutto

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania