bakłażan - 3657 przepisów (strona:9/244)

zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 192

faszerowany bakłażan Z reguły w kuchni, obchodzimy bakłażana szerokim łukiem. Owszem, ze względu na jego dekoracyjny wygląd, lubimy ułożyć te dorodne warzywo  w naszym koszu, wśród innych warzyw, czy owoców. Lecz jeśli przychodzi pora na przyrządzenie z niego posiłku, to najczęściej rozkładamy ręce, kręcąc głową i powtarzamy, że gorzki i z twardą skórą i że w ogóle ..... Uważam(...)najwyższa już pora skończyć z tymi, krzywdzącymi bakłażana, osądami. Doprawdy, nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że bakłażan jest gorzki i że aby go tej goryczy pozbawić, trzeba go w pierw osolić, później odstawić, wreszcie osuszyć... uff, od samego wyliczania, już się zmęczyłem. W mojej kuchni, używam bakłażana nader często i oświadczam, z całą odpowiedzialnością za słowa, że kupując świeże

Miód i pieprz
Penne z bakłażanem 178

Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne, 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 bakłażana, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 duże pomidory bez skórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie:       Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę(...)pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaczka, pokrojonego w kostkę i przyprawionego tymiankiem, przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w kosteczkę i posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem

Aga w kuchni
Caponata - sycylijski gulasz z bakłażanem 236

Składniki  : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego  100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz kajeński świeżo zmielony, szczypta cukru, bazylia - najlepiej świeża ( u mnie natka i bazylia suszona ) Przygotowanie: Cukinie i bakłażana oczyścić i pokroić w pół krążki, cebulę drobniej Warzywa przesmażyć

Proste Potrawy
Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem 124

Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem to samo zdrowie. Możesz go zrobić w wersji wegetariańskiej, albo z kurczakiem, tak jak w przepisie. Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Cechą charakterystyczną bakłażana jest to, że sam w sobie nie ma smaku, za to fantastycznie wchłania cudze smaki. Dlatego pysznie smakuje faszerowany. Zazwyczaj napychany jest mięsem mielonym. Nasz bakłażan faszerowany(...)soczewicą i batatem to zdrowia odmiana standardowej wersji. W farszu znajdziesz mięso – delikatny filet, wcześniej ugotowany – ale możesz go pominąć jeśli bakłażan faszerowany soczewicą ma być w wersji wege. Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na dość długi czas przygotowywania farszu. Można go jednak skrócić. Jeśli chcesz, żeby bakłażan faszerowany soczewicą był na twoim talerzu w pól godziny

Niedzielny kucharz
Bakłażany faszerowane mięsem (Melanzane ripiene di carne) 166

SKŁADNIKI 4 bakłażany 50 g startego parmezanu Mięsne ragù 4 00 g mięsa mielonego wołowego  400 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazyli s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 melanzane 50 g di parmigiano grattugiato Ragù di carne(...)pomodoro 1 cipolla 1 carota 1 gambo di sedano 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di origano secco qualche foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Bakłażany Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i osuszenia bakłażanów. Owalne bakłażany przekrawamy na pół. W przypadku bakłażanów okrągłych wystarczy odkroić ich górną część.  Z bakłażanów wydrążamy miąższ, który drobno siekamy

La grande e la piccola cuoca
Potrawka z bakłażanem 144

Potrawka z bakłażanem Potrawka z bakłażanem to bardzo smaczne danie bezmięsne, które szybko i łatwo się przygotowuje i wybornie smakuje. Smaczny bakłażan, pieczarki, a całość w pomidorach. Danie doprawione aromatycznymi ziołami i podane z makaronem Soba przypadnie do gustu tym, którzy lubią bakłażany, a także pomidorowo-ziołowe smaki. Gorąco polecam   Przepis na około 3 porcje dania Potrawka z bakłażanem(...)SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 szklanki bulionu warzywnego sól 2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 3 łyżki oleju   PRZYGOTOWANIE: Bakłażan opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na plasterki ( ja nie obierałam bakłażana ze skóry, ale jeśli ktoś skóry lekko

WSZYSTKO SMACZNE
Sałatka z bakłażana i ciecierzycy 167

ałatka z bakłażana i ciecierzycy to sałatka w stylu śródziemnomorskim. Lekka, bez dodatku majonezu czy śmietany, zachwyci wszystkich tych, którzy lubują się w tego typu daniach. Sałatka z bakłażana i ciecierzycy Pogoda za oknem powoli zaczyna się poprawiać i małymi krokami nadchodzą ciepłe dni. W takie to właśnie dni część z nas sięga po dania na bazie warzyw. Jednym(...)takich dań, na które warto się skusić jest sałatka z bakłażana. Można zajadać się nią samą bądź zaserwować ją jako dodatek do mięs czy kasz. Sałatka fajnie komponuje się z mięsem z grilla a także kuskusem. Ale to jak Wy ją podacie zależy oczywiście tylko od Was Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym 177

Bakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej bakłażana z pastą orzechową.  Danie to przepyszne, jednak dosyć pracochłonne i kaloryczne. W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków: granatu, kolendry, orzechów. Robiłam również nieco inną(...)wersję tej potrawy, grillowanego bakłażana pokroiłam na niewielkie kawałki, wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny jak widoczny na poniższych zdjęciach. Grillowanego bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych mięs lub osobnym daniem. Składniki: duży bakłażan + sól do posypania bakłażana olej rzepakowy sos: 150 g jogurtu

Codziennik Kuchenny
Słoneczne ratatouille z bakłażanem i cukinią 297

świeże, dlatego dziś powstała wielka micha ratatouille. Na zdjęciu widać jak wygląda tuż przed wstawieniem do pieca. Ale po kolei.... Bierzemy jakie mamy i ile mamy warzyw. U mnie bakłażan, 2 cukinie zielone, 2 zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki. Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka

Z butelką mleczka w tle
Zaalouk marokańska pasta z bakłażanów 264

Zaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam składników i zrobiłam kila słoiczków na zimę. Polecam, warto mieć coś egzotycznego w spiżarce. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti z bakłażanem i sosem pomidorowym 168

taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-) Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie, które musicie wypróbować! Zapraszam! Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Dip z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich (przepis krok po kroku) 141

Jakie produkty kojarzą Wam się z końcówką lata? Dla mnie to smak ostatnich słodkich pomidorów, kolorowych papryk oraz bakłażanów. Dawno na blogu nie było żadnej pasty do chleba, dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny dip z pieczonego bakłażana. Trochę inny od popularnej pasty Baba Ganoush , bo z dodatkiem orzechów włoskich. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku(...)Zacznijcie od upieczenia bakłażana, aż jego miąższ stanie się bardzo miękki, a skórka się pomarszczy. Jeśli tylko możecie, wybierzcie małe bakłażany, które praktycznie powinny nie posiadać pestek oraz gorzkawego posmaku. W międzyczasie uprażcie orzechy włoskie - dzięki temu zabiegowi nabiorą głębszego smaku. Po tych wstępnych krokach przygotowanie dipu z bakłażana trwa już tylko kilka chwil - wystarczy umieścić składniki w malakserze

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajlazan- ormiańskie ragout warzywne z bakłażanem i fasolką zieloną 136

Jeżeli kiedykolwiek byliście w Armenii, powinniście byli zauważyć, że ormianie uwielbiają bakłażany. W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem bakłażanów. Prawdę powiedziawszy bakłażany w Armenii całkowicie różnią się smakiem od tych, które są dostępne w Polsce, ale mimo wszystko, ja uwielbiam to warzywo. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszną potrawę kuchni ormiańskiej Składniki: – 300g bakłażanów(...)duża papryka czerwona lub żółta – 2 cebule (średniej wielkości) – 4 pomidory (średniej wielkości) – 40ml oleju – zielenina (u mnie koperek, kolendra, pietruszka) – sól wg smaku Bakłażany wyszorować, osuszyć, pokroić w krążki, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki pokroić w kostkę, fasolę umyć, osuszyć

Smaki Armine
Ciekawostki kulinarne: bakłażan 198

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano(...)szalonym jabłkiem”. Ówcześni Europejczycy uważali, że jest odpowiedzialny za gorączkę, epilepsję, a nawet wywołuje szaleństwo. Pierwsi docenili go Włosi i odkryli jego niesamowite właściwości kulinarne, a bakłażan stał się przysmakiem w kuchniach krajów śródziemnomorskich. W naszym kraju bakłażan pojawił się w XV wieku, ale używano go tylko do dekoracji potraw. Polskie podniebienia podbił dopiero w dziewiętnastym stuleciu. Istnieje bardzo dużo

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania