bakłażan - 3657 przepisów (strona:6/244)

Marynowane bakłażany z papryką 257

Muszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana(...)też idealnie tutaj pasuje. Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym , Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany

UgotujmyTo.pl
Zapiekany bakłażan 214

oknem chłód i ponura listopadowa pogoda. Miło powspominać cieplejsze dni.Ta potrawa to kolejne wspomnienie greckich wakacji. Był na blogu przepis na  krewetkowe saganaki , tym razem zapiekane bakłażany, czyli mała wariacja na temat kuchni greckiej. W takim wydaniu są pyszne, warto je robić nie tylko latem. Jeżeli nie dostaniemy już smacznych pomidorów, zastąpmy je pomidorami z puszki. Może trzeba będzie(...)nieco dłużej odparowywać sos. Polecam! składniki  (3- 4 małe porcje) 1 średni bakłażan 4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1/ 2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ostra papryka chili  - wg uznania natka pietruszki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka oregano 100 g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę szpinak

Stare Gary
Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana 178

chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej. Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest(...)blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko go przetestować. Mogę tylko powiedzieć, że zniknął raz dwa :)!   Dip Baba Ghanoush – składniki: 2 duże bakłażany (1 kg) 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (60 ml) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte 1/4 szklanki tahini (60 ml) – pasta sezamowa 2 łyżeczki mielonego kminu

UgotujmyTo.pl
Bakłażan marynowany w chermouli 167

Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska  przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych. Składniki.  1 bakłażan sól oliwa z oliwek Chermoula. 1 łyżka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela ang. mielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku rozgniecione 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy(...)oliwek 3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej 2 łyżki mięty świeżej, posiekanej Wykonanie. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut. Opłukać i osuszyć. Plastry bakłażana dobrze przepędzlować  oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej).  Osuszyć na papierze kuchennym. Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki. Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce

Kulinarny karnet Christophera
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 158

Sandwich with grilled eggplant with tomato tiger. Składniki. 1 bakłażan 50g masła 1 cebulka 2 łyżki mąki 150ml mleka 2 łyżki sera pecorino  romano utartego 50g szynki konserwowej 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić(...)będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Cuda natury. Bakłażan. Wartości i zastosowanie 137

Bakłażan, zwany także oberżyną to roślina należąca do rodziny psiankowatych. To warzywo szeroko wykorzystywane oraz cenione w kuchni ze względu na znajdujące się w nim cenne składniki odżywcze. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przynosi jedzenie bakłażanów oraz jakie potrawy możemy z niego przyrządzić. Wartości odżywcze Bakłażan, zwany także oberżyną należy do gatunku roślin psiankowatych. Z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest(...)owocem. Oberżyna w kuchni polskiej ceniona jest przede wszystkim za swoje wartości odżywcze. Bakłażan jest niskokaloryczny, 100 g tego warzywa dostarcza tylko 25 kcal. Bakłażan to źródło cennych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i sód. Ponadto bakłażan to źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego), witaminy

ProstePesto.pl
Roladki z bakłażana i cukini 184

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 serek śmietankowy 1 ser camembert (u mnie ziołowy) szczypiorek oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Bakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy, pieprzymy, smażymy je chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie najlepiej na grillowej patelni. Serek mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i ze szczypiorkiem. Każdy(...)grillowany plaster cukinii i bakłażana smarujemy serkiem, następnie kładziemy pasek sera pleśniowego i zwijamy w roladkę. Roladki związujemy wcześniej blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem na 2 supełki (ewentualnie używamy wykałaczek). Roladki z cukinii i bakłażana zwijamy w roladki Roladki związujemy szczypiorkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Bakłażan faszerowany salsą pomidorową 159

Składniki na 2 porcje: 1 duży bakłażan 1 duży pomidor garść oliwek szczypiorek ćwiartka czerwonej cebuli sok z limonki (opcjonalnie z cytryny) 2 łyżki świeżej kolendry  szczypta przyprawy chili  suszone oregano lub bazylia kulka mozzarelli sól, pieprz Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką(...)palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę.  Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem.  Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
BAKŁAŻAN PO GRECKU 266

Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre.  Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską. BAKŁAŻAN PO GRECKU. /źródło:  VEGE KIKA ;/ na 4 porcje 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 cebule mały kawałek selera sok z jednej cytryny 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść(...)laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz  mielona czerwona słodka papryka szczypta ostrej mielonej papryki  cząber, oregano  1 duży bakłażan 3 łyżki mąki olej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę. To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki. W tym czasie obieram marchew, seler i pietruszkę, ścieram na grubych oczkach. Cebulę siekam, szklę

W kuchni Karmel-itki
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 201

zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest wspaniale słodki. W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami. Składniki na 4 osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½  papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku(...)hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól 12,5 dkg ryż basmati 15 dkg ser mozzarella ( w kulkach) Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażany w adżice 319

który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od  Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach(...)kurczakiem czy wieprzowiną.    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki 1 główka czosnku 1 ostra papryczka 50 g octu 10% 50 g soli 1 szklanka cukru

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan w panierce z pomidorową salsą 211

Nigdy nie jadłam bakłażana i koniecznie chciałam spróbować, wyszedł PYCHA! :) Na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę. Korzystałam z przepisu z bloga Kraina Miodem Płynąca . Polecam i życzę smacznego!:) Składniki: średniej wielkości bakłażan 2 jajka mąka bułka tarta (około 1,5 szklanki) 4-5 łyżek sezamu pieprz ziołowy, sól, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia  2 opakowania sera(...)mozzarella   Salsa pomidorowa: 2 pomidory cebula bazylia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Przygotowanie bakłażana powinniśmy zacząć 40-60 minut wcześniej. Na ten czas należy go pokroić w 0,5cm plastry, posolić i odstawić, po to, aby pozbyć się z niego jego naturalnej goryczy oraz nadmiaru wody. Po tym czasie każdy plaster dokładnie myjemy i wycieramy z wody ręcznikiem papierowym. Posypujemy

Czerwona Porzeczka
Roladki z bakłażana z orzechami 98

Kolejna klasyka gruzińskiej kuchni. Tymi roladkami z bakłażana z orzechami zajadałam się w Gruzji. Podawane były na przystawkę, ale są bardzo sycące, więc mnie wystarczały za cały posiłek. Do ich przygotowania lepiej wybrać podłużne i nie grube bakłażany, żeby roladki były podobnej wielkości. Plastry bakłażanów można usmażyć na grillowej patelni, na grillu lub na zwykłej patelni albo upiec w piekarniku(...)wybrałam pieczone, bo ten sposób jest najmniej czaso- i pracochłonny.  Roladki z bakłażana z orzechami przed podaniem są posypywane ziarnami granatu albo polewane syropem z grantu. Niestety granaty, które są sprzedawane w naszych sklepach, są za słodkie. Kaukaskie odmiany tego owocu mają wyrazisty słodko-kwaśny smak, dzięki czemu potrawa zyskuje ciekawą smakową nutę. Ale nawet bez granatu smakowały wybornie

Obiad gotowy
Caponata 144

Caponata to wywodzące się z Sycylii danie, którego głównym składnikiem jest bakłażan. Bakłażan połączony może być z dodatkowymi warzywami, takimi jak papryka, marchew czy ziemniaki. Danie doprawione jest oliwą z oliwek, kaparami i sosem pomidorowym. Można je serwować samo, często jest również podawane z dodatkiem orzeszków piniowych. Potrawa ta świetnie nadaje się na przystawkę , danie główne oraz jako dodatek(...)Poniżej znajdziecie przepis na caponatę , którą przygotowałam z dodatkiem zielonych oliwek i pomidorów w puszce. Smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Caponata z bakłażanem Składniki na caponatę. 60 dkg bakłażana 10 dkg papryki czerwonej 2 łyżeczki soli 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina 10 dkg czerwonej cebuli 1 łyżka

MeCooks
Sałatka z bakłażana 125

Sałatka z bakłażana czyli Salata de Vinete Sałatka z bakłażana, to tradycyjne danie rumuńskie, podawane w każdej restauracji jak i w domach. Dla wyjaśnienia patrząc na sałatkę z bakłażana, można odnieś wrażenie, że to bardziej pasta lub dip.  Oczywiście jest w tym dużo prawdy, ale musisz wiedzieć, że w Rumunii sałatką nazywa się, takie właśnie pasty(...)przykład warzywa grillowane z mięsem.  Sałatka z bakłażana najczęściej przyrządzana jest z pieczonego bakłażana, oleju rzepakowego, cebuli i soku z cytryny. W niektórych regionach Rumunii można jednak spotkać sałatkę z majonezem i czosnkiem z odrobiną czarnego pieprzu, tę wersję zrobiłem dla Was.  Sałatkę podaje się z chlebem lub krakersami, serem feta lub pomidorkami.  Na zakończenie, zapraszam

RafalCook

Proponowane wyszukiwania