Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się Włosi. Jest krewnym ziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste i bakman . Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych szczyci się mianem afrodyzjaku, co dodatkowo przysparza(...)jako Dzień Bakmana. Biorąc pod uwagę fakt, iż cechuje go wielobarwność (odmiany w kolorze żółtym, pomarańczowym czy marmurkowych) oraz różnorodność kształtów i rozmiarów (od metrowych kolosów po kilkucentymetrowe okazy), bakłażan z pewnością zasługuje na wysoką pozycję w kulinarnych rankingach. Nie wiem jak Wy, ale ja zakochałam się w Panu Bakłażanie od pierwszego wejrzenia. Skłamałabym mówiąc, że dla mnie
KUCHARNIABakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki(...)czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych - 150 g startej mozarelli - sól, pieprz - oregano - olej rzepakowy Umyte bakłażany przekrajamy wzdłuż na połówki (ogonki zostawiamy). Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając ok. 1/2cm od skórki. Miąższ kroimy na kawałki i przekładamy do miseczki. Połówki bakłażana i miąższ solimy – odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy
mojewypiekiinietylkoMieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiejszy baklazan w sosie curry z ciecierzyca to pyszne,wegeterianskie,pozywne danie z egzotyczna nuta.Swietne zarowno na obiad jak i na kolacje.Danie jest bardzo aromatyczne,o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baklazan zapiekany "po polsku",poniewaz uzylam do zapiekania drobnej krakowskiej kaszy jeczmiennej i boczku.Zostala mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia,a maz dorzucil po mysl
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kłopotów z blogiem ciąg dalszy. Przez kilka dni praktycznie nie miałam dostępu do bloga – teksty znikały, formatowanie się rozjeżdżało, a połowa widgetów działa albo nie
Gotuj z Blue RavenPrint Aromatyczny bakłażan z papryką w pomidorach Difficulty: średni Porcje 8 ilość Czas przygotowania 45 minutes Mój ulubiony przepis na aromatycznego bakłażana. Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 3 bakłażany 2 czerwone papryki 5 dojrzałych pomidorów lub 400 ml passaty pomidorowej 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)łyżeczki chilli w oleju lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia natka z pietruszki lub kolendra do posypania Przygotowanie Bakłażany kroimy w dużą kostkę, a następnie solimy i polewamy olejem. Mieszamy w misce. Następnie wykładamy na blachę i pieczemy w 185-190 stopniach przez 20 min. W trakcie pieczenia bakłażanów, kroimy cebulę w piórka
Heca w kuchniOstatnio polecałam Wam sałatkę z ciecierzycą i kurczakiem a dziś polecam sałatkę z pieczonych bakłażanów również z ciecierzycą. Bardzo pożywna, sycąca, ale zarazem lekka i dość pikantna sałatka, która pięknie się prezentuję na imprezowym stole, a także z pewnością zaspokoi głód w pracy. Jeśli lubicie pieczone bakłażany, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam Składniki: – 2 bakłażany – 250g ugotowanej(...)łyżki sosu teriyaki, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka sosu sriracha lub kilka kropel tabasco, 2-3 ząbki czosnku, odrobina świeżego imbiru, 1 łyżka płynnego miodu. Bakłażany oczyścić, pokroić w słupki, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, skropić oliwą, posypać solą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane bakłażany upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec
Smaki ArmineSycylijczycy jak Neapolitańczycy od dawien dawna spierają się czyja jest i skąd pochodzi parmigiana di melanzane. Słynna zapiekanka z bakłażana ma dziesiątki twarzy, nie ma lepszej i nie ma gorszej. Każda jest pyszna i każda najlepsza! Gospodynie włoskie biją się w piersi ,że to własnie ich jest ta właściwa. Nie można się z każdą nie zgodzić, zjadłam(...)się pokroić w ładne kwadraty. Dopiero na drugi dzień, kiedy będziecie ją odgrzewać, da się łaskawie ubrać w kształty. Składniki na moją zapiekankę są nieco odchudzone. Tradycyjnie przygotowane plastry bakłażana są smażone, gdyż jej unikalny smak , jak twierdzą Włosi , pochodzi od ilości oraz jakości wchłoniętego przez plastry bakłażana tłuszczu. Moje plastry są ugrillowane. Jeśli chcecie to ugrillujcie połowę, a połowę
Z Kuchni Do KuchniDziś przygotowałam dla Was przepis na słynne sycylijskie danie - pasta alla norma . Sprężysty makaron, aromat pomidorów i bazylii, kremowe bakłażany, dobra oliwa i słony smak regionalnego sera ricotta salata , czyli słonej ricotty - pasta alla norma to idealna potrawa na końcówkę lata! Pasta alla norma swoją nazwę zawdzięcza włoskiego pisarzowi Nino Martoglio. Kiedy skosztował tego dania, krzyknął "To jest(...)porównując go do opery pod tytułem „Norma” urodzonego w Katanii na Sycylii kompozytora Vincenzo. Ten wegetariański makaron jest pyszny i bardzo syty, przede wszystkim za sprawą smażonych na oliwie bakłażanów. Włoskim zwyczajem należy użyć sporej ilości oliwy, którą bakłażany chłoną jak gąbka. Wiem, że nie jest to dietetyczne, ale uważam również, że tylko takie, kremowe dzięki oliwie bakłażany są naprawdę
Chilli Czosnek i OliwaDziś u mnie na obiad bakłażany faszerowane mięsem mielonym i serem. Wszystko w ziołach i pomidorach. Wspaniałe i syte danie, które kilka razy w roku pojawia się w naszym menu. Aromatyczne i zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa(...)warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami
Zasmakuj KuchniBędzie Ci potrzebny : 1 duży bakłażan ½ granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Są doskonałym surowcem do tworzenia dań z mięsem ale też i w wersji bezmięsnej są wspaniałe. Bardzo lubię, gdy ich smak miesza się oliwą z oliwek(...)czosnkiem, do tego jeszcze jogurt grecki i już jest smacznie. Bakłażany opłukujemy, kroimy na polówki wzdłuż, oprószamy solą i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie zbieramy z powierzchni bakłażana powstałą rosę papierowym ręcznikiem. Miąższ bakłażana nacinamy ostrym nożem, najlepiej prezentują się romby. Nacięcia robimy ostrożnie, aby nie przeciąć skóry (ok. połowa grubości bakłażana). Smarujemy po wierzchu oliwą
Markowy smak