Zapiekanka arabska z bakłażanem jest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa(...)garam masala (link poniżej) 100 g orzechów arachidowych niesolonych 1 łyżka harissy (zrobiłam samodzielnie: 70 g papryki chilli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy) sól olej do smażenia Przygotowanie: Bakłażan pokroić w plastry o grubości 0,5 – 1 cm, ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec partiami (plasterki nie powinny na siebie nachodzić) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
KuchniaWeDwoje.plPyszny pieczony bakłażan, sos pomidorowy oraz makaron, tak w prostych słowach można opowiedzieć o tym daniu! To tradycyjne włoskie danie pochodzące z Sycylii. Bakłażana do makaronu możesz oczywiście usmażyć, ale smażony bakłażan wchłania dość sporo tłuszczu i robi się miękki tracąc swój kształt, dlatego ja jestem zwolennikiem upieczenia wcześniej warzyw w piekarniku i dodania ich do pomidorowego sosu. Całość jest(...)makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON Z BAKŁAŻANEM Przygotowanie : 45 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250-300 g makaronu spaghetti – 1 bardzo duży lub 2 mniejsze bakłażany – 2 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki oliwy do bakłażana
nietylkopasta.plPieczony bakłażan z orzechami włoskimi – szybka w wykonaniu przekąska, idealna na kolację. Pieczony bakłażan w wersji fit sprawdzi się zwłaszcza na diecie cukrzycowej lub jako danie dla osób z nadciśnieniem ze względu na działanie moczopędne bakłażana. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczony bakłażan z orzechami włoskimi – Składniki na 1 porcję: Składniki na faszerowanego bakłażana: 1 mały bakłażan(...)łyżki orzechów włoskich – ok. 18 g papryka słodka do smaku sól i pieprz do smaku oliwa lub olej rzepakowy do skropienia bakłażanów (u mnie 2 łyżeczki) Składniki na sos jogurtowy: 75 g jogurtu greckiego pół małego ząbka czosnku 1 łyżka soku z cytryny (do smaku – lub mniej/więcej wedle upodobań) pół łyżeczki ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis
Kulinarne Przebojezeszłym tygodniu na moim Instagramie prosiłam Was o wybór jednego dania z bakłażanami, spośród dwóch podanych, jakie chcielibyście, żeby pojawiło się na blogu. Do wyboru mieliście lasagne z beszamelem i faszerowane bakłażany z mięsem. Więcej głosów otrzymała lasagne, stąd dzisiejszy przepis na blogu. Przy okazji chciałabym podziękować wszystkim g ł osującym. Mam nadziej(...)dzisiejszy przepis ;) A osoby, kt ó re nie znają jeszcze mojego IG, serdecznie zapraszam do jego odwiedzenia :) Dzisiejsza lasagne smakiem przypomina zapiekankę z bakłażanami (parmigiana di melanzane), która pojawiła si ę jakiś czas temu na blogu. Dodatkiem s ą p ł aty makaronowe i kremowy sos beszamelowy. Pomimo, ż e lasagne jest
La grande e la piccola cuocaKolejne smarowidło na kanapki, tym razem z bakłażana. Robiłam po raz pierwszy ale już wiem że nie ostatni, uwielbiam bakłażany więc pasta nie mogła nie smakować. Niestety pasta nie prezentuje się za pięknie bo po upieczeniu bakłażany są brzydkie i szare ale cóż bakłażan tak ma. składniki: 3-4 duże bakłażany 3-4 małe ząbki czosnku 6 suszonych(...)pomidorów z oleju sól,pieprz oregano olej rzepakowy lub z zalewy z suszonych pomidorów 2-3 łyżki oleju sezamowego Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać nożem w kratkę nie przecinając skórki. Następnie bakłażany lekko oprószyć solą i odstawić na ok 30-60 minut aby puściły sok. Potem sok wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprószyć pieprzem i skropić olejem
Monia miesza i gotujeBakłażanom nie mogę się oprzeć. Są tak ładne, że co rusz trafiają do naszej kuchni. Dzisiaj przepis na całkiem solidne i sycące danie. Bakłażanów nie trzeba wcześniej obsmażać, nie polewałam ich też oliwą, tak więc nie są tłuste. Sos zrobiony z pomidorowej pasty (używam takiej w tubce) i wody, z dodatkiem świeżych pomidorów i papryki wyszedł przepyszny(...)Bardzo polecam. inspiracja Easy Turkish Recipes składniki ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany ok 500 g chudej mielonej wołowiny 1 cebula 1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber) garść posiekanej natki pietruszki sos 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka pasty
Stare GaryBakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy z najprostszych, a przy tym wykwintny i niezwykle smaczny. Zrobisz go na bazie trzech składników w 40 minut. 4 osoby będą się delektować za 15 zł. Poziom trudności: bardzo łatwe Czas: 20-25 minut Trudno uwierzyć, że podpieczony na patelni parmezan zapieczony z prostym sosem pomidorowym i parmezanem można podać(...)jako sycący lunch do pracy. A tak właśnie jest tym daniem. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale pachnie i prezentuje się na talerzu. Zapieczony bakłażan staje się kremowy, przesycony smakiem zawiesistego sosu i parmezanu. Danie warto podać z dobrym pieczywem. Dobrze smakuje po odgrzaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 2 puszki całych pomidorów 1 cebula
Niedzielny kucharzBakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet(...)najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł! Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety. 100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwuteniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe - antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad z makaronem. Lubicie potrawy z oberżyną, to zapiekanka makaronowa z oberżyną na pewno Wam przypadnie do smaku. Bardzo lubię sosy z bakłażanem czyli oberżyną…tak, tak to warzywo ma dwie nazwy, które stosuję zamiennie. Nie dziwcie się więc jeśli piszę bakłażan lub oberżyna. Lubię smak tego warzywa i przyznam, że wolę smażonego bakłażana(...)Jednakże bakłażan bardzo wciąga tłuszcz podczas smażenia. Można tego uniknąć w prosty sposób. Zawsze przed jego obróbką kroję warzywo w krążki lub podłużne paski, solę i odstawiam na durszlaku. Bakłażan puszcza soki przez co szybciej się smaży przy minimalnej ilości tłuszczu. Czasami grilluję warzywo w całości, jeśli mam zamiar przygotować przystawkę z jogurtem po persku . Czasami kroję bakłażana na cienkie
codojedzeniaBakłażan faszerowany kaszą kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z suszonymi pomidorami, bardzo fajnie podkreśla, a nawet uzupełnia smak dosyć neutralnego bakłażana. Już wcześniej prezentowałem połączenie kuskusu z suszonymi pomidorami , dlatego wiedziałem, że i tu to połączenie smaków będzie nie mniej dobre. Czasami łódeczka(...)bakłażana wychodzi sucha, niesmaczna i trudna do jedzenia, ale napewno nie w tym przepisie! Bakłażan po upieczeniu jest bardzo miękki, soczysty i smaczny, aby upewnić się musicie sami wypróbować :) Bakłażan faszerowany kaszą kuskus - przepis: Składniki na 4 porcje: 2 większe bakłażany 1 szklanka kuskusu + 2 szklanki wrzącej wody 5 suszonych pomidorów w oleju 1 duża cebula 1 średnia
Kuchnia ŁukaszaCiocię, która jest wirtuozem skrzypiec… Nie mylą Cię oczy, to naprawdę będzie o bakłażanach ;). Ukochany mojej Cioci, Maxim, również wirtuoz skrzypiec nota bene, pochodzi z Rumunii. I właśnie za jego sprawą w naszym domu zawitała absolutnie fenomenalna, godna artysty, PASTA Z BAKŁAŻANA najmniej fotogeniczna potrawa świata… Lecz jej brak fotogeniczności zupełnie nie idzie w parze ze smakiem(...)szczęście. Znacznie lepiej wyszedł mi na zdjęciach makaron z bakłażanem ( przepis znajdziesz tutaj ), ale dość, koniec dygresji, wracam do tematu: Składniki na pastę w wersji rumuńskiej (przepis oryginalny): 3 bakłażany sól cukrowa cebulka surowe żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez
PatchworkDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery
Chilli Czosnek i Oliwaletnie upalne dni spożywanie gorących dań to nie lada wysiłek. Dlatego też dziś postawiliśmy na coś lekkiego - zimną przystawkę z bakłażana :) Bakłażan to niedoceniane przez Polaków warzywo (a właściwie to owoc, bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest jagodą). Bakłażan dostarcza niewielu kalorii (100 g produktu to około 20 kcal), dlatego też powinien być wykorzystywany w kuchni przez osoby(...)glukozy i cholesterolu w organizmie. Składniki mineralne obecne w oberżynie to magnez, wapń i potas. Regulują one gospodarkę wodną organizmu, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego i krwionośnego. W skórce bakłażana znajduje się wiele substancji fenolowych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Antocyjany odpowiedzialne za jej fioletowy kolor są silnymi przeciwutleniaczami: zwalczają wolne rodniki, a tym samym wykazują działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe
W kuchni Katiespędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem(...)pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść tartego gruyere 2-3 łyżki tartego parmezanu garść świeżej bazylii 250ml beszamelu o średniej gęstości wg naszego przepisu ziołowy sos pomidorowy wg naszego przepisu do podania Instrukcje Bakłażana kroimy wzdłużnie na pół. Następnie każdą połówkę kładziemy na płasko i odcinamy
Kulinarna PokusaDzisiaj ponownie zapraszam na grecką ucztę. Proponuję wybornego faszerowanego bakłażana z dodatkiem mielonej wołowiny przyprawionej cytryną, oregano i pomidorami, sera feta i sosu oliwkowego. Faszerowane warzywa są jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego(...)naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania bakłażanów. Umyte bakłażany przeciąłem na połówki wzdłuż, a następnie ponacinałem ich miąższ w kratkę - uważając, aby nie przeciąć skóry. Tak przygotowane bakłażany delikatnie posoliłem i skropiłem niewielką ilością oliwy. Piekarnik rozgrzałem
Wyprawy kulinarne