bakłażan - 3657 przepisów (strona:2/244)

Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 214

upału nie daje mi żyć, dlatego bardzo się cieszę, że miałam dziś na obiad  Şakşukę :) Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka składająca się w swojej podstawowej wersji z bakłażanów usmażonych na oliwie i zanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko(...)moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany bakłażan z kozim serem 120

Grillowany bakłażan z kozim serem to danie idealne na lunch , przystawkę lub obiad. Podstawą tego dania jest pokrojony w plasterki i grillowany bakłażan, podany z kozim serem oraz lekko pikantnym sosem na bazie oliwy z dodatkiem chili. Przygotowanie tego dania jest szybkie, a najwięcej czasu zajmuje tak naprawdę grillowanie bakłażana. Nie jest to też jakiś długi czas jednak, gdyż maksymalnie(...)około 10 minut. Grillowanie bakłażana sugeruję robić na specjalnie do tego przeznaczonej patelni grillowej. Ja używam patelni grillowej żeliwnej, jednak dobra będzie także patelnia stalowa bądź aluminiowa. A jeśli lubisz bakłażan może zainteresują Cię także poniższe przepisy na dania z bakłażanem właśnie. Caponata Domowy ajvar Musaka Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Grillowany bakłażan Składniki

MeCooks
Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką 106

Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . A pasta z bakłażana i wszelkie pasty(...)ciecierzycy: hummus to moja nowa miłość. Bakłażan faszerowany kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć szybko, do tego świetnie smakuje! Połączenie kuskus ze słodkimi suszonymi daktylami, słoną szynką, bardzo fajnie podkreśla i uzupełnia smak neutralnego bakłażana. Dzisiejszy przepis to kolejną wersja faszerowanych bakłażanów, już pokazywałam Wam wersję z kaszą bulgur i warzywami oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku 131

Parmigiana di melanzan e to klasyczna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. W smaku genialna, nieskomplikowana w przygotowaniu. Cudownie rozgrzewa w te coraz chłodniejsze i mocniej pachnące jesienią dni. Uważam, że w sezonie na bakłażany jest to obowiązkowy przepis do wypróbowania.  Parmigiana di melanzane to kwintesencja śródziemnomorskich smaków na talerzu - bakłażany, pomidory, bazylia, oliwa oraz(...)Nazwa „Parmigiana” pochodzi od sycylijskiego słowa „ Parmiciana ”, które w dialekcie oznacza stos drewnianych listew żaluzji i prawdopodobnie wzięła się od cienkich plastrów bakłażana ułożonych na sobie w zapiekance. Zgodnie z tradycyjnym przepisem plastry bakłażana smaży się w głębokim oleju, czasem dodatkowo obtaczając wcześniej w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Ja zdecydowałam się na wersję bardziej fit. Pokroiłam bakłażana na plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym 93

Przepis na proste danie z piekarnika, czyli aromatyczny bakłażan faszerowany mięsem mielonym. Do farszu dodaliśmy oprócz mięsa cebulę, miąższ z wydrążonego bakłażana oraz paprykę. Pod koniec zapiekania bakłażan posypaliśmy startą mozzarellą, która stworzyła piękną pierzynkę. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana na obiad? To być może ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Bakłażan faszerowany z piekarnika pojawia się(...)naszych stołach w wersji z mięsem lub jako danie wegetariańskie. W jednej i drugiej opcji ma wielu zwolenników, albo nawet wręcz smakoszy. Z bakłażana należy przede wszystkim pozbyć się charakterystycznej goryczki. Co zrobić z bakłażanem, żeby nie był gorzki? Po przekrojeniu lub pokrojeniu, należy go posypać solą i odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie bakłażana dokładnie wytrzeć

Kuchnia Na Wypasie
Pasta z bakłażana 134

Pasta z bakłażana , czyli domowa baba ghanoush . Pasta z bakłażana podawana jest przeważnie jako dodatek do pieczywa. Na świecie można spotkać wiele podobnych potraw, które nieznacznie różnią się między sobą składnikami, przyprawami, czy sposobem podania. W krajach arabskich popularna jest baba ghanoush, w Turcji patlıcan salatası, w Armenii mutabal, zaś w Grecji melitzanosalata. Ja postanowiłam zrobić samodzielnie Baba ganoush, której(...)nieodzownym składnikiem jest pasta tahini. Do tej pory kupowałam gotową pastę w arabskim sklepie. Ale bakłażany na bazarze są tak świeże i piękne, że postanowiłam Baba ganoush zrobić sama! Polecam Wam też przygotować faszerowane bakłażany kaszą i warzywami, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . Baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug to potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 267

Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana(...)smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli

Moja Delicja
Małe pieczone bakłażany 195

Ostatnio na rynku natknęłam się na małe bakłażany. Takie ok 7 - 10 cm długości. Nie miałam najmniejszego pomysłu jak je wykorzystać, ale jak zwykle w takich sytuacjach nie mogłam się opanować i kupiłam 9 sztuk. Trochę poszperałam w internecie i znalazłam na YouTube  filmik  z bardzo prostym przepisem na takie małe coś. Bakłażany wyszły bardzo miękkie(...)świetną przystawką, jedliśmy zimne z dodatkiem czosnkowego jogurtu. Polecam! składniki 9 malutkich bakłażanów 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz oregano oliwa z oliwek ser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypana przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż  na pół ,zostawiając ogonki.  Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę

Stare Gary
Zapiekanka z bakłażana – musaka 201

Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę(...)warto poświęcić trochę czasu, żeby ją przygotować. Zapraszam na pyszną zapiekankę z bakłażanem Zapiekanka z bakłażana – musaka Składniki (6-8 porcji): 500 g mielonej wołowiny lub baraniny 3 bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 puszki pomidorów 2 łyżki puree pomidorowego

UgotujmyTo.pl
Bakłażan faszerowany z mięsem 230

Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki  bakłażan z fetą i pomidorem(...)jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 1 kg bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli  1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 218

Dzień dobry, Nie planowałam tego dania, ale trafiłam na targu na wyjątkowe, małe bakłażany, które idealnie nadają się do pieczenia. W młodej oberżynie nie czuć jeszcze goryczy, nie trzeba jej solić, pestki praktycznie jeszcze się w niej nie wykształciły. Piecze się szybko i ładnie zachowuje kształt. Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty(...)niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera . Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć

Chilli Czosnek i Oliwa
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 219

Starve oprócz potraw totalnie odjechanych (np. Babeczki z motyla czy Potworna lazania) obfituje także w takie receptury, które bez problemu można przenieść do reala. Zaczniemy od nadziewanego bakłażana, który powstaje w garnku po połączeniu surowego bakłażana oraz wybranych warzyw (w tym grzybów). Kombinacji receptur na tę potrawę jest dość sporo a oprócz samych warzyw czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze(...)grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury bakłażana. Wygląda na to, że survivalowa dieta też może dobrze smakować Także stwórzcie sobie stanowisko z garnkiem z rzeźbionych kamieni, węgla oraz patyków, przygotujcie niezbędne składniki i zabierajcie się za gotowanie

Nerds Kitchen
Bakłażan faszerowany kurczakiem 197

ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór!  BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM Składniki - 1 bakłażan - 350 gram piersi z kurczaka - 2/3 woreczka brązowego ryżu - pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka(...)czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około 1 cm. Następnie połówki bakłażana oraz  miąższ posypać obficie solą

Zgrabne Gotowanie
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 267

Kilka przepisów na hummus na blogu już znajdziecie. Baba ghanoush to podobne smarowidło, tyle że powstaje nie z ciecierzycy, a z pysznych, opiekanych do miękkości bakłażanów. Uwielbiam bakłażany, a zapach jaki roznosi się w kuchni po ich pieczeniu wprost ubóstwiam – nie da się go z niczym pomylić. Tak jak i charakterystycznego smaku tej bliskowschodniej, niesamowitej pasty. Zapisz Podstawa baba ghanoush(...)zawsze bakłażany, czosnek i sok z cytryny. Wykonanie i dodatki różnią się w zależności od kraju i kucharza. Pastę można ugnieść widelcem, zetrzeć w moździerzu, zmielić w blenderze albo zostawić długie kawałki miękkiego bakłażana (tak robi Yotam Ottolenghi). Można dodać pastę tahini i jeszcze więcej kremowości do bakłażanów, lub kompletnie ją pominąć. Można doprawić pieprzem, mielonym kuminem, papryczką chili – według

Karo in the Kitchen
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 205

Przełamałam się dzięki blogowi Kulinarna pasja Hani Kasi . Pojawiły sie na nim przepisy Yotam'a Ottolenghi (i linki do filmów), i wszystkie są tak smakowite, że trzeba było zacząć. Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo. Sos maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzie świetny do wielu innych dań.  składniki 2 duże i długie bakłażany(...)filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania  1 mały ząbek czosnku, roztarty 1 szczypta soli przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż  na pół ,zostawiając ogonki.  Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę , nie przecinając skóry. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania