bakłażan - 3657 przepisów (strona:23/244)

Ciasto czekoladowe warzywne z bakłażanem i wiśniami 174

się nie zje. Na pierwszy raz najlepsze jest ciasto czekoladowe, bo kakao ma wyraźny smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim. Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem szklanka mąki pół(...)łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan pół szklanki oleju 3 jajka 2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych) keksówka podsypana olejem i mąką garstka płatków migdałów do posypania

Ugotowane pozamiatane
Musaka 160

cynamonu 3 łyżki startego sera (u mnie mozzarella) Beszamel: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa 2 liście laurowe (ja nie dałam) Dodatkowo: 2 duże bakłażany oliwa sól pieprz 1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w długie plastry o grubości ok. 5mm. Partiami przesmażamy, albo grillujemy je na patelni na oliwie. Bakłażany powinny ładnie być przyrumienione(...)muszkatołową, listkami laurowymi, solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy warstwę z plastrów bakłażana lekko nachodzących na siebie.  6. Bakłażany smarujemy beszamelem, nakładamy połowę mięsa i na mięso połowę startego sera. I znów układamy warstwę bakłażana, sosu, mięsa i sera. Ostatnia warstwa powinna

kruche babeczki
Faszerowane bakłażany 182

Pamiętacie przepis na zapiekankę z bakłażanów oraz pastę kanapkową z cukinią z bakłażanem ? Teraz przyszła pora na absolutna klasykę późnego lata czyli faszerowane bakłażany. Ostatnio zaopatrzyłam się w nową książkę na mojej półce, która już ugina się od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące(...)zdrowe, kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól

Życie ze smakiem
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą 218

Bakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie prezentują się w postaci kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka czy kotleta lub po prostu same bo są bardzo sycące. składniki: 2 średnie bakłażany po ok 500 g 3 średnie pomidory 3 kulki mozzarelli olej rzepakowy zioła włoskie olej sezamowy kawałek fety do posypania sól Bakłażany dokładnie umyć(...)wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości. Następnie plastry delikatnie posolić i odłożyć bakłażany na ok 30 minut aby puściły sok. Potem sok delikatnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany skropić delikatnie olejem rzepakowym. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry. Pokrojoną mozzarellą i pomidorami przełożyć bakłażana

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z bakłażanów (Parmigiana di melanzane) 197

wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku.  Zapiekanka z bakłażanów tzw. "parmigiana di melanzane" jest klasycznym włoskim daniem, pochodzącym z Sycylii lub Neapolu, do dziś trwa dyskusja na ten temat. Ale co tam, nie ważne pochodzenie, ważniejszy jest jej smak i niepowtarzalny aromat. Polecam serdecznie(...)origini, l'aspetto qui più rilevante è il gusto inimitabile di un piatto davvero succulento. Vi lascio quindi la mia ricetta e... buon ap petito! SKŁADNIKI 3-4 bakłażany  700 ml passaty pomidorowej 250 g mozzarelli 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku bazylia oregano s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 3-4 melanzane

La grande e la piccola cuoca
Caponata - bigos z bakłażana 181

Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary, fileciki anchoi, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy. Na zimno świetne przystawka, na gorąco z ryżem lub makaronem szybkie danie obiadowe. Tak przygotowanym bakłażanem z ciabatą i szklaneczką czerwonego wina delektują się sycylijczycy(...)Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany bakłażana, o długich i wąskich owocach i jasnofioletowej skórce. Trzeba wiedzieć, że wszystkie odmiany w tym kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana. Składniki na 2 porcje: 2-4 bakłażany 1 puszka krojonych pomidorów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW 184

Zapiekanka z bakłażanów to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej znane pod nazwą Permigiana di melanzane. To plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym oraz mozzarellą i parmezanem, zapieczone w piekarniku. Jest to danie dość pracochłonne, ale efekt i smak wynagradza całą pracę 😊 Zapiekanka, pomimo smażenia bakłażanów, nie należy do ciężkich i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację. Składniki: 3 bakłażany 2 puszki(...)pomidorów krojonych 250 g mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g parmezanu bazylia świeża mąka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie Wykonanie: Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 5-7 mm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła z nich woda. Następnie płukamy

Kuchnia MagdaLeny
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 170

Osobom rzadko gotującym i przygotującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a także drogi. Faszerowany bakłażan jest tego absolutnym zaprzeczeniem… przygotowanie go nie wymaga dużego nakładu pracy, ani czasu, nie potrzbne są wyszukane składniki, a samo danie smaczne, bardzo zdrowe i pożywne. To lekka, atrakcyjnie(...)wyglądajaca propozcja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli bakłażan przypadnie Wam do gustu, idąc za ciosem zróbcie FASZEROWANĄ CUKINIĘ ORAZ FASZEROWANĄ PAPRYKĘ . Składniki (2 porcje): 1 średniej wielkości bakłażan 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 6 pomidorków papryczkowych lub innych 2 łyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki

Fitsweet.me
Bakłażany w parmezanowej panierce 147

Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką miłosną, pochodzi z Indii, ale w polskiej kuchni gości od dawna. Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych. Zawiera dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Moja propozycja to połączenie aromatycznego bakłażana(...)ostrym parmezanem w formie smażonych racuszków. Nowe wyzwanie smakowe! Składniki: • 2 bakłażany • 100 g startego parmazanu • 3 jajka • 3 łyżki mąki • sól do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Bakłażany pokroić w 1,5 cm plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut. • Jajka roztrzepać z parmezanem na gładką masę

To co kocham
Caponata z owocami morza 327

końca taki sam – dostosowaliśmy go nieco do połączenia z „morskimi” składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g owoców morza wg uznania (np. krewetki(...)czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina 1 łyżka soku z cytryny sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake 232

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny dodatek do dań głównych lub jako danie obiadowe dla wegetarian. Pyszny bakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje(...)piekarnik. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami (4-6 porcji) Składniki: 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu Składniki na sos: 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 x 400g puszki

karmelowy
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 201

Dzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny, ale coraz częściej do nabycia w zwykłych sklepach spożywczych a w sklepach orientalnych w dużym wyborze. Ajwar, jak chyba spora część z nas, próbowałam robiąc zakupy w sklepie tureckim. Był pyszny, słoik więc zakupiony(...)pikantny), wiemy, co siedzi w słoiku, nie ma żadnych polepszaczy i innych dziwnych a zbędnych dodatków. O koszcie oczywiście nie wspominam;) Tradycyjny ajwar robi się z pieczonej papryki i bakłażana, ale wątpię, żeby robiony przemysłowo ajwar się tym cechował. Warto zrobić ajwar teraz, kiedy cena papryk i bakłażanów jest niska. Przepis zaczerpnęłam od Marty z Jadłonomii , jednak trochę zmodyfikowałam

Mieszam w Garnku
Bakłażany faszerowane kurkami 241

Teraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się...     Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5   łyżki bułki tartej(...)żółtego sera (startego na tarce) sól pieprz świeżo zmielony     Wykonanie: Bakłażany opłukałam, przekroiłam wzdłuż. Każdą połówkę posoliłam obficie solą i odstawiłam na 30 minut.   Pod wpływem soli bakłażany puszczają gorzki sok. Opłukałam ponownie i wytarłam je papierowym ręcznikiem.   Kurki oczyściłam w ten sposób, że zasypałam je łyżką soli i zalałam wrzątkiem. Zamieszałam i wyjęłam łyżką cedzakową

Kuchnia u Krysi
Lekki bakłażan na bezmięsny apetyt 216

COŚ. Poniższy przepis to właśnie taka kombinacja. Świeże produkty plus coś co zostało z obiadu z poprzedniego dnia a także coś, co zawsze wypełnia moją spiżarnię. Potrzebujemy 2 średnie bakłażany, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, kaszę pęczak, sól, pieprz, paprykę słodką i pikantną. Bakłażany tnę wzdłuż na pół, łyżeczką drążę by powstały z nich łódki, uważając przy tym żeby nie przerwać(...)około 30 minut, by łódki nabrały wody ;) Dzięki temu warzywo ładnie się upiecze a nie udusi. Wybieram bezpestkowe wydrążone części, by dodać je potem do wypełnienia. W czasie gdy bakłażan oddaje nam nadmiar wody- przygotowuję farsz. Ponieważ poprzedniego dnia na talerzu gościła kasza pęczak, której niewielki nadmiar jeszcze został, postanowiłam jej użyć. Może być każdy rodzaj kaszy, ryż lub makaron

Pichceniomania
Makaron z bakłażanem 254

Przepis na makaron z bakłażanem został wymyślony z potrzeby chwili... Aby nadać mu kolorów postanowiłam dodać paprykę która bardzo pasuje do bakłażana i kurczaka. Do tego makaronu pasować też będzie np schab wieprzowy. Przepis sam jest bardzo prosty i można spróbować go urozmaicić. Ważne jest aby zachować bazę - czyli bakłażana gdyż nadaje on daniu niesamowitego smaku. Do przygotowania tego dania(...)delikatnie spłaszczony. Według opisu ze strony internetowej jest to odmiana spaghetti z Genui. Idealnie pasuje do tego przepisu jak i wielu innych. Stał się chyba moim ulubionym. Makaron z bakłażanem 1 nieduży bakłażan 1 papryka pierś z kurczaka olej sól, pieprz papryka słodka ulubiony makaron (u mnie Barilla bavette) Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania