bakłażan - 3657 przepisów (strona:27/244)

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 240

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą... Kruchy, złocisty i chrupiący spód. Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli; Margaryna do wysmarowania formy na tartę. Nadzienie: 1 duża czerwona papryka; 1 średni bakłażan; 2 średnie cebule; Pęczek(...)robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół. Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć ogonek i wydrążyć z nasion. Cebule obrać, przekroić na pół. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana

Gospodyni Miejska
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką 232

Bakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go w małych ilościach lub robię na zapas i wekuję. Tak też było  w tym przypadku bakłażana z adżiką. Tutaj   pisałam o niej  w poprzednio publikowanym poście. Adżika to ostry warzywny(...)przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej.  Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę.  W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie

Kulinarne przygody Gatity
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 264

rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów(...)który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia  pół

Symfonia Smaków
Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów 105

świąteczno-sylwestrowym rozpasaniu przyszedł czas na odpoczynek od „konkretów”. Przejedzeni chętnie sięgniemy po „coś lżejszego”. Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów jest idealnym daniem na taką okazję. Smaczny, lekki i nie zawiera ani grama mięsa:) Składniki: 2 duże bakłażany 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa lub olej(...)sól, pieprz, ocet balsamiczny Przygotowanie: Bakłażana myjemy i kroimy na 0,7 – 1,0 cm plastry. Każdy plasterek solimy i zostawiamy na 20 min aż puści brązowy sok. Wtedy myjemy je i suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. (proporcje: na jedno jajko jeden ząbek czosnku). Do drugiej

Kulinarna Patilogia
Mini pizze z bakłażana FIT 104

Dziś coś dla fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które znajdą się na mini pizzach możecie modyfikować do woli. Ja dziś proponuję czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka, a nawet obiad. Do dzieła(...)Składniki: – 2 bakłażany – 90g koncentratu pomidorowego – 50g tartej mozzarelli – 30g tartego żółtego sera – 1/2 czerwonej papryki – 1 czerwona cebula – kilka pomidorków cherry – 1 ząbek czosnku – suszone oregano – oliwa z oliwek – sól, pieprz Dodatkowo: listki bazylii Piekarnik rozgrzewamy na 210 stopni. Bakłażany kroimy w 1-1,5 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster bakłażana nacieramy

Be Fit Be Strong
Lasagne z Japońską nutą 134

cytryny – z jednej cytryny Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 50-60 ml Salami Milano – 200 g Mortadela włoska – 200 g Japonia Bakłażan – 2 sztuki Pasta miso – 2-3 łyżki Sos mirin – 3 łyżki Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek Sezam – Garść Cukier(...)rondla, wlej trzy łyżki sosu mirin, trzy łyżki sosu sojowego, trzy łyżki cukru i jakieś 100 ml wody, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, często mieszając jakieść 30 minut. Bakłażan Nasu Dengaku . Po drugie w misce wymieszaj pastę miso, sos mirin, łyżkę cukru i sezam. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek z Domu Oliwnego. Bakłażana obierz

RafalCook
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 116

często mieszając/podrzucając składniki. Na końcu dodajemy orzeszki ziemne, sezam oraz sos Honey&Soy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 min. Podajemy z ryżem jaśminowym. 3) Bakłażany w sosie sojowym Wegetariańskie danie z bakłażanami w roli głównej. Zaskakująco pyszne! Miękkie paluszki bakłażanowe w aromatycznym i wyrazistym słodko-słonym sosie sojowym z wyczuwalną nutką ostrości.  Do sosu(...)składniki i zastępuje sól. Sos sojowy ciemny nadaje potrawom pożądany głęboki kolor i gęstą konsystencję. Jego głównym zadaniem nie jest nadanie potrawie aromatu, lecz koloru .  Składniki: 2 bakłażany 2 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 1 papryczka chili 200 ml wody/bulionu warzywnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego Supreme Lee Kum Kee 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Premium

Kuchnia MagdaLeny
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 116

często mieszając/podrzucając składniki. Na końcu dodajemy orzeszki ziemne, sezam oraz sos Honey&Soy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 min. Podajemy z ryżem jaśminowym. 3) Bakłażany w sosie sojowym Wegetariańskie danie z bakłażanami w roli głównej. Zaskakująco pyszne! Miękkie paluszki bakłażanowe w aromatycznym i wyrazistym słodko-słonym sosie sojowym z wyczuwalną nutką ostrości.  Do sosu(...)składniki i zastępuje sól. Sos sojowy ciemny nadaje potrawom pożądany głęboki kolor i gęstą konsystencję. Jego głównym zadaniem nie jest nadanie potrawie aromatu, lecz koloru .  Składniki: 2 bakłażany 2 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 1 papryczka chili 200 ml wody/bulionu warzywnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego Supreme Lee Kum Kee 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Premium

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z bakłażanem i szynką parmeńską 96

jeżeli już bym to robiła, to myślę, że z jakąś pastą. Tego typu potrawy robi się sprawnie i z reguły każdemu smakują. Gdzie tutaj akcent walentynkowy? A w bakłażanie, który podobno jest afrodyzjakiem. Nie wiem, nie znam się, ja tu tylko gotuję. Na początku miałam w planie bakłażana po prostu usmażyć. Przypomniało mi się, że skubany jednak bardzo lubi się(...)opić tłuszczu, postanowiłam więc go upiec. Pieczenie nadaje jeszcze dodatkowo fajnego aromatu, którego nie uzyska się smażąc go. I jeszcze jedna uwaga co do bakłażana. Dość często się zdarza, że czuć w nim gorycz. Jeżeli obawiacie się, że będzie jej zbyt dużo, pokrójcie go w grubsze plastry, posypcie odrobiną soli i odstawcie na 20 minut. Następnie zetrzyjcie z niego krople

Kardamonovy
Włochy - Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem 129

Bakłażan to na Sycylii warzywo (a właściwie owoc) pierwszej potrzeby i bardzo często zastępuje w lokalnej kuchni mięso. Już jakiś czas temu zaprezentowaliśmy przepis na sycylijską  caponatę . Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk - pasta alla Norma, która swoją nazwę zawdzięcza muzyce klasycznej, a konkretniej kompozytorowi Vicenzo Belliniemu, który szczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana(...)Składniki (2 porcje): - 2 + 2 łyżki oliwy  - 1 bakłażan  - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (najlepsza będzie polpa - na przykład taka, polecenie niesponsorowane) lub 4-5 pomidorów bez skórki  - kilka listków bazylii - szczypta cukru - sól, pieprz - 140 g makaronu (np. penne, rigatoni)  - 2-3 łyżki wegańskiego parmezanu - chociaż w oryginale używa się sera ricotta salata

Roślinożerni urlopowicze
Pasta z pieczonego bakłażana, cukinii i papryki 152

Pyszna pasta z pieczonych warzyw. Z upieczonego bakłażana, cukinii i papryki. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do chleba. Używałam jej do wędlin, mięsa a nawet makaronu. Świetna jako przekąska z chrupkim pieczywem lub grzankami. Zrobienie jej nie wymaga wysiłku, a efekt bardzo smakowity Bardzo polecam! Pasta z bakłażana, cukinii i papryki – przepis składniki 1 bakłażan 1 nieduża cukinia(...)pomidorowej ( np takiej ) kilka suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz przydatne Blender ręczny przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st C. Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażan obierać ze skórki. Bakłażan i cukinię pokroić w sporą kostkę, paprykę oczyścić z nasion i przekroić wzdłuż na grube pasy. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki

Stare Gary
Szakszuka z bakłażanem, pyszne, szybkie jedzenie 125

votes ) Szakszuka z bakłażanem, pyszne, szybkie jedzenie Szakszuka (Shakshuka), to danie pochodzące z egzotycznych zakątków, takich jak Bliski Wschód czy Afryka Północna.., może Jemen, a może Turcja.. Dokładna jego etnologia nie jest znana i budzi kwestie sporne, kto był pierwszy Cóż mnie to jakoś mało interesi,więc nie drążę tej tematycznej skały, grunt że smakuje i niesie dużo możliwości(...)nowymi składnikami Szakszuka w podstawowej wersji zawiera pomidory, cebulę, kumin i oczywiści jajka , które dusi się w sosie z wyżej wymienionych ingrediencji Moja wersja, jest z bakłażanem , gdyż tuptając w maseczce, sapiąc i pocąc się na co dwutygodniowych zakupach, natknęłam się na te boskie, lśniące i tanie bakłażanowe cudeńka .. A że ostatnimi czasy, zakupy to najmniej pasjonujące z moich zajęć

Ogrodnik w podróży
Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche / Flatbreads with eggplant paste, arugula and poche egg 142

coś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Mowa o podpłomykach, czyli a'la pizzy z patelni. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋 Składniki: (4 porcje) Pasta z bakłażana 2 bakłażany 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła(...)bardzo gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Oraz rukola 4 jajka 1 łyżka octu 1 łyżka tartego sera typu parmezan 1 łyżka oliwy z oliwek Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Przetnij miąższ nożem na ukos w kilku miejscach. Ułóż na blaszce połówki bakłażanów rozcięciem ku górze, posyp solą i polej 2 łyżkami oliwy. Piecz w 220°C przez

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania