Kasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy(...)lunchboxu" i zabrać na piknik lub do pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje KASZA 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych 1 bakłażan 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz CZOSNKOWY WINEGRET garść listków natki pietruszki / posiekanych garść koperku / posiekanego
cool and mintyRoladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również
Markowy smakBardzo lubię bakłażany. Kojarzą mi się z latem, beztroską, letnimi wyjazdami w ciepłe rejony Morza Śródziemnego. Choć same wydają się nijakie, w towarzystwie apetycznych dodatków i aromatycznych ziół nabierają wyrazistości i charakteru. Bakłażany to idealna przekąska lub dodatek do obiadu i kolacji. Zapraszam do wypróbowania mojego prostego ale jakże pysznego przepisu na bakłażana zapiekanego z mozzarellą. POTRZEBUJEMY: porcja(...)osób 1 bakłażan 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli szklanka przecieru/soku pomidorowego (nie koncentratu) najlepiej domowego pół pęczka pietruszki pół cebulki oliwa bazylia (najlepiej świeża , choć może być przyprawa) oregano (najlepiej świeża , choć może być przyprawa) szczypta soli Bakłażana kroimy w 1-1,5 cm plasterki.Solimy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie
WYSPA SZCZĘSLIWAweekendowe śniadanie proponuję pyszne jajko zapiekane w bakłażanie. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 bakłażan, 100g suszonych pomidorów, 2 jajka, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Bakłażana przekrawam na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Bakłażana smaruję olejem. Pomidory suszone kroję w paski. Pomidory układam we wgłębieniach w bakłażanie. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany(...)układam na blaszce. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Bakłażany wyjmuję z piekarnika. Do wgłębień w warzywie wbijam jajko. Znów wkładam do piekarnika i zapiekam jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiKawior z bakłażana 2016-04-07 19:36:22 Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej(...)potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi
Wędrówki po kuchniSmaczna i zdrowa przystawka dobra na przyjęcia, wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Całość efektownie prezentuje się na stole, dobrze smakuje i spokojnie zaspokoi Wasz głód Składniki: • 1 bakłażan • 1 cukinia • 2 kulki mozzarella • 1 pomidor żółty • 1 pomidor czerwony • świeża bazylia • sól • zioła suszone Etap przygotowania: Bakłażana i cukinię myjemy a następnie kroimy w plasterki o grubości(...)Pokrojone bakłażany solimy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie bakłażany osuszamy. Mozzarelle i pomidory kroimy w plastry o tej samej grubości. Bakłażana obsmażamy z obu stron. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kolejno plasterki bakłażana, na nie kładziemy plaster mozzarelli pomidor czerwony, bakłażan, mozzarelle, pomidor czerwony, plaster cukinii, mozzarelle, pomidor żółty, ponownie plasterek cukinii pomidor żółty
Podróż w kulinariaDorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie(...)szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore
Miód i pieprzDorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior(...)Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części
Miód i pieprzDziś przekąska, chrupiąca, niskokaloryczna. Dla pożeraczy bakłażanów i nie tylko! Przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Na przekąskę wystarczy : Nieduży bakłażan Na panierkę : łyżka bułki tartej 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren białego sezamu Dodatkowo: mąka, jajko oraz sól i pieprz do smaku Do smażenia : olej lub oliwa Bakłażana trzeba opłukać, pokroić w plastry grubości około(...)Ułożyć na dużym talerzu i każdy krążek posolić z obu stron. Solimy po to, by bakłażan po usmażeniu nie był gorzki w smaku. Posolone krążki bakłażana odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie można przygotować panierkę : Bułkę tartą, sezam i siemię lniane wymieszać w misce lub głębokim talerzu. Do oddzielnego naczynia wbić jajko, posolić i dodać pieprzu - roztrzepać
apetytnapieczenieMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)chili, czarny pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce
MarciochaKucharzyNadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku olej do podsmażenia oregano do smaku boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka(...)pietruszki bulion ok szklanki Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę. W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek
AZgotuj!dziś dla Was coś pysznego – pieczone bakłażany gotowane później w sosie curry. To jedno z tych ukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających Nie wierzysz ? Spróbuj ! Składniki: 2 bakłażany (ok 800 g) 3 małe żółte cebule 3 – 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili świeży imbir – kawałek wielkości kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska, świeżo zmielony pieprz garść posiekanej kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: By pozbyć się goryczki z bakłażana: Bakłażany umyj i pokrój w plastry ok 1 cm. Każdy plaster posyp obficie solą z obu stron i odstaw na około 1/2 godziny na durszlak. Po tym czasie zmyj
Moja pasja smakuFaszerowany bakłażan jest pyszny, miękki i rozpływający się w ustach. Dodatek letniego akcentu takiego jak bób i fasolka szparagowa nadaje temu daniu bardzo sezonowego wymiaru. Danie jest lekkie, zdrowe i proste w przygotowaniu. Pełna składników mineralnych kasza jęczmienna pęczak idealnie wzbogaca to danie o zdrowe węglowodany złożone. Do tego moje ulubione zioła: natka pietruszki i świeża bazylia. Pychota! Składniki(...)dwie porcje): 2 bakłażany 1 pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczka marki Kupiec+ 1 szklanka wody garść bobu, obranego ze skórki garść fasolki szparagowej zielonej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej bazylii 70-80 gram parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek jedna czerwona cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wkładamy
Mango Papajatakie upały nie mam ochoty na ciężkie mięsne dania... Zapiekany bakłażan z serem greckim i pomidorem SKŁADNIKI: 1 duży bakłażan 2 pomidory malinowe ser typu greckiego sól, pieprz, przyprawa włoska oliwa z oliwek (np. z bazylią) parmezan, świeża bazylia Bakłażana należy pokroić w plastry ok 0,5cm, posolić i poczekać ok 20 minut(...)się spoci. Następnie opłukać bakłażana z goryczki. Do naczynia żaroodpornego na dno nalać niedużą ilość oliwy z oliwek. Przekładać bakłażan-ser-pomidor- posolić- przyprawić- bakłażan- ser- pomidor.... Ostatniego bakłażana oblać jeszcze raz oliwą z oliwek. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Podawać posypane startym parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego
MarciochaKucharzySzaleństwa z nowościami kulinarnymi trwają w naszej lawendowej kuchni :) Dzisiaj wzięliśmy w obroty bakłażany. Bakłażan zwany inaczej psianką podłużną (cudna nazwa :) albo gruszką miłosną (też pięknie :) w końcu jeden z najlepszych afrodyzjaków - wygląda pięknie... a smakuje rewelacyjnie. Wszystkim niezdecydowanym na próbę, my polecamy! Smażony bakłażan Składniki: bakłażan 10 dag sera feta 1 duży ząbek czosnku suszony koperek(...)sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Bakłażana trzeba umyć i osuszyć ręcznikiem, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym na połowy ząbkiem czosnku, a następnie go usunąć. Na gorącym tłuszczu smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniku, przekładamy na półmisek, oprószamy to solą
Lawendowe Niebo