bakłażanowy to zdecydowanie najprostsze danie tego tygodnia . Mam jednak przeczucie, że będę często do niego wracał. Może lekko modyfikując przepis, bo pasta z upieczonego bakłażana jest wdzięczną bazą do eksperymentowania z dodatkowymi składnikami. Być może jednak nieprzekombinowane wersje są najlepsze i nie ma co przesadzać z ilością tych hipotetycznych dodatków. Pewnie tak. Jeżeli ktoś czytał (lub nawet wypróbował) przepis(...)marokańską zupę , to zauważy zapewne, że początek wykonania jest identyczny - pieczenie bakłażana z czosnkiem i szalotką do uzyskania miękkiego i słodkiego miąższu tych wszystkich warzyw. Robiłem te dwa dania razem i wiem, że ten sposób pieczenia świetnie sprawdził się w obu. Na dodatek do pewnego momentu można zmienić zdanie i zamiast dipu zrobić zupę, albo odwrotnie. Oczywiście można zrobić coś
zadanie-gotowanieusaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej(...)nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Musaka: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chili olej kokosowy pieprz sól Beszamel: 2 łyżki oleju kokosowego
Food SquareUwielbiam jesienne targi i stragany wypełnione po brzegi warzywami – dynie , cukinie i piękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego(...)smaku pomidorów z bakłażanem, czosnkiem, octem balsamicznym i kremową śmietanką tworzy fantastyczną całość, która idealnie pasuje do makaronu. Koniecznie wypróbujcie i przekonajcie się, że makaron wcale nie musi być nudny!Można wyczarować z niego wspaniałe dania na rodzinny obiad, lunch do pracy, kolację na ciepło a nawet dania dla maluchów! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron penne / rurki Lubella
Ostra na Słodkomoże by go jakoś przełamać?! Przełamałam i polecam ogromnie, bo nie chcę się przechwalać, ale wyszło przednio! :D To teraz moja wariacja rösti - przełamana. Rösti z batatów przekładane bakłażanem z łososiem Potrzebujesz: 4 średnie bataty (ok. 500g) 1 bakłażan 1 łyżeczkę soli + szczypta 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 jajka 2 łyżki mąki o lej do smażenia kwaśną(...)śmietanę kilka plastrów wędzonego łososia Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana pokrój w plastry grubości 1cm, włóż do miski, dodaj szczyptę soli i zalej wodą. Odstaw. 2. Bataty obierz i zetrzyj na grubej tarce. 3. Do słodkich ziemniaków dodaj jaja, mąkę, sól, pieprz i cynamon. 4. Odlej wodę z bakłażanów i osusz je papierowym ręcznikiem. 5. Zgrilluj/ podsmaż plastry bakłażana z dwuch
Kuchnia w Słońcu Skąpanakminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach (dział pasty/dodatki) cebulka: 2 cebule 2 łyżki miodu szczypta soli bakłażan: 1 mały bakłażan sól, pieprz dodatki: około 8 dużych liści sałaty papryka/pomidor listki kolendry Przygotowanie: Burgery: Ugotować komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchą patelnię wsypać odsączoną(...)dwie cebule. Podsmażyć je na odrobinie oliwy. Kiedy się zeszklą i lekko zarumienią dodać dwie łyżki miodu. Pomieszać i karmelizować je pół minuty na małym ogniu. Odłożyć na talerzyk Bakłażany: Bakłażana obrać, umyć i pokroić na 8 grubych plasterków. Posolić z wierzchu i pozostawić na chwilę, aby puściły sok. Po tym czasie odsączyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na rozgrzanej grillowej
Jaglusiasię nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan(...)jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;( Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól
Codzienne GotowanieSmaczny, grecki dip z pieczonego bakłażana. Robię niewielką porcję, taką na raz i dlatego jeden średni bakłażan jest dla mnie wystarczający. Najwygodniej upiec bakłażan przy okazji pieczenia jakiegoś innego dania. Lubię czosnek więc dałam dwa ząbki, ale wystarczy jeden. Melitzanosalata, dobre pieczywo, wino i chociaż trochę słońca - i mamy małe, greckie wakacje! składniki 1 średniej wielkości bakłażan(...)czosnku 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny - do smaku 2 łyżki natki pietruszki (same liście) sól, pieprz do smaku przygotowanie Bakłażan ponakłuwać widelcem, położyć na blaszce lub w naczyniu do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec aż bakłażan będzie bardzo miękki - w zależności od wielkości zajmie
Stare Garywiecie, że kiedyś bakłażan nazywany był „szalonym jabłkiem”? Wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo. Z czasem jednak los się odmienił i stał się luksusowym smakołykiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Ja uwielbiam ten szalony smakołyk :D Dziś pyszna, prosta i ekspresowa zapiekanka, z bakłażanem w roli głównej. Składniki: 2 bakłażany ½ kg pomidorów 3 łyżki oliwy 8 listków świeżej bazylii(...)żółtego sera sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 ząbek czosnku Wykonanie: Bakłażany obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Pomidory pokroić również w grubsze plastry, przyprawić solą i pieprzem i posiekaną bazylią. Naczynie żaroodporne wyłożyć podpieczonymi bakłażanami (lekko doprawić). Następnie położyć pomidory, a na samą górę
Tradycyjna Kuchnianaszym domu tylko dla mnie. Tradycyjnie, moje dziewczyny wolą coś mniej warzywnego, a Mąż Szanowny bardziej treściwego. Chociaż następny kulinarny wpis będzie tego zaprzeczeniem, również z „winy” bakłażana Składniki: dla 1-2 osób 1 większy bakłażan ok. 5 średnich pieczarek 1/2 cerwonej papryki puszka czerwonej fasoli 40 g białej części pora 3 żabki czosnku pół pęczka szczypiorku(...)łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca opcjonalnie drobno starty żółty ser Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć jego wnętrze. Warzywa (również wydrążoną część bakłażana) drobno pokroić, fasolę czerwoną odcedzić i przepłukać wodą. Czosnek b. drobno posiekać. Do pokrojonych warzyw dodać olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie
gutfutadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 3 bakłażany 1/2 pęczka natki pietruszki ok. 800 g boczku 3 ząbki czosnku 1/2 czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól, pieprz opcjonalnie sok z cytryny tłuszcz do smażenia wykonanie: Bułkę namaczamy w mleku. Bakłażany myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia(...)masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno w drobną kostkę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu
Domowy Smak JedzeniaStało sie, udało mi się znaleźć przepis z bakłażanem, który nam wszystkim smakuje (4/4 osoby w domu to naprawdę ciężki wynik, bakłażan jak do tej pory dostał max 2/4). Może dlatego, że smakuje co nieco jak placek ziemniaczany. A może dlatego, że dzieci robiły go prawie same, a mąż był bardzo głodny.. no nie wiem, w każdym razie(...)pewno zagości w domu na dłużej, bo też robi się go podobnie jak mielone :) Sceptykom powiem tak: nie czuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki mąki jajko
Przepysznik - BLW i nie tylkoSmaczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach(...)pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Zostawić w solonej wodzie na około 20 min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bakłażany z obu stron. Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć
Tureckie Przepisyząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wrzącej wody sól pieprz Składniki (sos) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody sól Składniki (pozostałe) 2 bakłażany Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić na pół wzdłuż. Zostawić w solonej wodzie na około 20min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, układać na grillu i piec w temperaturze(...)około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Składniki sosu wymieszać. Upieczone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym
Tureckie PrzepisyCzas na kolejną pozycję z naszego wigilijnego menu o niskim IG ( KLIK ), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy! Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka(...)słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy i zostawiamy na godzinę. W ten sposób bakłażan straci nieprzyjemną gorycz. Obieramy marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na jarzynówce. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę szklimy
Przepysznik - BLW i nie tylkoBakłażan był mi warzywem (?) do niedawna zupełnie obcym. Kiedyś robiłam z nim musakę, i tyle... Ostatnio Ania - koleżanka z pracy, przyniosła mi na spróbowanie potrawkę na którą przepis wywodzi się z kuchni koreańskiej i ten smak mnie urzekł. Jest doskonała a przy tym bardzo prosta, pożywna i idealna na upały gdyż według przepisu powinno się jeść ją za zimno. Jednak(...)smakowała. Następnego dnia Rysiek dodał do niej ryż - także smakowała wyśmienicie. Jest to danie o bardzo ciekawym smaku, rzadko spotykanym w naszej rodzimej kuchni a naprawdę wartym wypróbowania. Bakłażan po koreańsku Składniki: 2 bakłażany 2 papryki czerwone pokrojone w paski 3 ząbki czosnku 2 marchewki starte na tarce lub pokrojone w drobniutkie słupki 3 plastry schabu 2 łyżki octu (można
sierotka maRysia w kuchni