Tęskniliście za makaronem? Jeśli tak to zaraz zaspokoję Waszą tęsknotę. Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu. Makaron z salami, bakłażanem i papryką Składniki: około 400 g makaronu(...)penne, fusilli) cienko krojonego salami średniej wielkości bakłażan papryka czerwona papryka żółta 2 łyżki oleju (u mnie z chili) 2-3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć) łyżeczka mielonej ostrej papryki pieprz sól ewentualnie parmezan lub grana padano do podania Rozpoczynamy od pokrojenia składników. Warzywa myjemy. Bakłażana razem ze skórką kroimy w małą kostkę. Następnie papryki przecinamy na pół i usuwamy
PatiGotujejesień. Ta pora roku niesie nam mnóstwo pysznych i zdrowych produktów sezonowych. Oczywiście królową jesieni jest dynia. Nie wyobrażam sobie bez niej rozgrzewających jesiennych dań. W połączeniu z grillowanym bakłażanem i zdrową kasza bulgur stworzy idealne jesienne danie. Dziś na blogu jesienna bulgur z dynią i bakłażanem, a także parę słów o kuchennych gadżetach, bez których nie możemy się(...)kompletny oraz zdrowy posiłek gotowy. Jesienna kasza bulgur z dynią Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g kaszy bulgur 1/2 łyżeczki soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bakłażan 2 garści jarmużu 300 g pieczonej dyni uprażone pestki dyni 40 g sera feta olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Bulgur wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityBakłażany nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym. Trochę z nimi jest zabawy ale efekt jest wart wysiłku. Pyszne, wegetariańskie danie, które można podać do kuskusu, ryżu czy makaronu. Idealnie się nada na bardziej elegancką okazję, lub gdy zapraszacie gości bo naprawdę robi wrażenie. Można sobie trochę ułatwić i użyć gotowego sosu pomidorowego. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste(...)sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym 3-5 bakłażany ( najlepiej takie krótkie, pękate) sól 5-6 łyżek oleju/oliwy Nadzienie 2 ząbki czosnku 150 g sera feta 150 g sera białego typu
Smaczny zeszytMgliście. Kawowo. I z ochotą zaszycia się pod kołdrę. Bakłażana albo się lubi, albo nie. Ja podchodziłam do niego z dystansem ale powoli coraz bardziej przekonuje mnie to warzywo i coraz częściej wykorzystuję je w kuchni. Na przykład na taki szybki obiad bez mięsa. Kasza, trochę cebulki, kilka przypraw i oczywiście ser - i mamy obiad lub kolację z głowy(...)Składniki na 2 porcje: 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chili 3 łyżki passaty pomidorowej 100 g kaszy pęczak sól, pieprz, kumin, cynamon natka pietruszki 1 kulka mozzarelli Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć środek (miąższ zachować), posolić i odstawić. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Paprykę obrać
My simple kitchenŚwiderki z bakłażanem i kurczakiem Świderki z bakłażanem i kurczakiem Składniki: 8 sztuk podudzi z kurczaka 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku oliwa 1 bakłażan 6 gałązek selera naciowego 1 kg pomidorów 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielone chili opakowanie makaronu świdry <!- t Świderki z bakłażanem i kurczakiem Marynata do kurczaka 2 cebule(...)mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko
Pomysłowa kuchniaCaponata, to włoski (a właściwie sycylijski) gulasz warzywny. Danie to docenią smakosze, którzy lubią mięsiste, lekko dymne w smaku bakłażany, słodką paprykę, anyżkowego selera naciowego, słone oliwki i kapary.... caponata, to feria barw i smaków. Caponata, to prosta a zarazem wykwintna potrawa, złożona z kilku zwykłych składników, a uzależniająco pyszna. Kto raz spróbował, nigdy nie zapomni ;) Składniki: 2 bakłażany(...)octu winnego 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól himalajska, pieprz czarny do smaku do podania: bagietka, orzeszki cedrowe lub pinii, listki bazylii Przygotowanie: Bakłażany pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, przełożyć na sito, odstawić na pół godziny. Następnie wytrzeć bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć
Codziennik KuchennyDziś zapraszam na absolutnie wspaniałą włoską fiestę! Delikatny kurczak, kremowe bakłażany, a całość zapieczona w pomidorach z kaparami i mnóstwem ziół, obsypana chrupiącymi orzechami i świeżymi listkami bazylii. A obok...lekki jak chmurka kuskus z nutą cytryny. Odświeżający i chłonący wszystkie soki włoskiej zapiekanki. Tańczycie już na samą myśl o tych wspaniałościach? Bo ja tak! Tak samo radośnie podrygiwałam przy(...)smaków, wciąż jednak nie pozostawiając wątpliwości skąd pochodzą :) To będzie piękna podróż pełna głębokich smaków! Kurczak z włoskiej wyspy Salina Potrzebujesz: 4 udka z kurczaka 1 duży bakłażan sól 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu / 1 laska cynamonu 2 łyżki kaparów 1 duża cebula 2 pomidory malinowe 4 gałązki świeżego tymianku + 2 gałązki świeżego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGrillowane plastry bakłażana podane z pomidorkami, fetą i oliwkami, aromatyzowane czosnkiem, oregano i bazyli ą. Prosta i szybka przekąska idealna na letnie popołudnia lub wieczory. Wspaniale komponuje sie z grillowanym pieczywem i kieliszkiem schłodzonego wina. Polecam serdecznie, zwłaszcza, gdy za oknem upa ł a ostatni ą rzecz ą , o jakiej myślimy to długie(...)buon bicchierino di vino, le melanzane contribuiranno a farci già sentire in vacanza. Non posso quindi che consigliarVele di cuore, e nell’occasione buon appetito. SKŁADNIKI 2 bakłażany 100 g fety 100 g pomidorków 1-2 ząbki czosnku zielone i czarne oliwki 1 łyżeczka suszonego oregano listki bazylii s ó l, pieprz oliwa
La grande e la piccola cuocabakłażanem i mango Smaczna i lekka sałatka na każdą okazję. Autorem jest Yotam Ottolenghi, a oryginalny przepis znajdziecie w jego książce „Obfitość”. Słodko-kwaśny dressing i słodkie mango sprawiają, że jedzenie daje niesamowitą przyjemność. 2 porcje dressing: 30 ml białego octu winnego łyżeczka ksylitolu szczypta soli mały ząbek czosnku pół łyżeczki oleju sezamowego sok i skórka starta(...)połowy limonki 50 ml oleju rzepakowego bakłażan średniej wielkości 75 g makaronu soba pół dojrzałego mango garstka liści bazylii garstka natki pietruszki 1/4 czerwonej cebuli Ocet mieszamy z ksylitolem i solą, podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Gdy ksylitol się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia, odstawiamy. Dodajemy olej sezamowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy sos ostygnie, dodajemy skórkę
Kucharzycapowstała u mnie z kurczaka i sera jogurtowego labneh. Nie, nie, kupuję gotowy labneh i jestem bardzo zadowolona, że ser jest naturalnie smaczny. Ostatnio wpadły mi w ręce japońskie bakłażany. Są to długie, cienkie i jasnofioletowe bakłażany. Smakiem raczej się nie różnią od tradycyjnych bakłażanów. Świetnie smakują w sałatce skropione winegretem. Sałatka z resztek 2 porcje Składniki: 150 g mieszanej(...)sałaty 1 japoński bakłażan, ok. 250 g 2 łyżki kokosowego oleju 1 pomidor ½ czerwonej papryki kilka krążków białej cebuli 200 g smażonego fileta z kurczaka 5 kulek labneh 1 łyżka prażonych pinii 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki białego octu balsamicznego ½ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół ¼ łyżeczki granulowanego czosnku Sałatę opłukaj, osusz i ułóż na talerzu. Pokrój
codojedzeniaBakłażan pomimo swojej gąbkowatej konsystencji jest bardzo smacznym i sycącym warzywem. Zrobiłam z niego po prostu zwykłe kotleciki. Pokroiłam w plastry i panierowałam w jajku i bułce tartej jak kotlety. Bakłażana można doprawić dowolnymi przyprawami, ja wybrałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 3 nieduże bakłażany, moje miały po ok 350 g sól suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć delikatnie solą i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować bułkę tartą do panierowania i roztrzepać jajka. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry bakłażana oprószyć suszonymi pomidorami
Monia miesza i gotujezaczynają już pachnieć liśćmi, pierwszym dymem z kominów i mokrą ziemią. Na blogowy stół stawiam zatem naczynko pełne ciepłych, aromatycznych i jeszcze lekko wakacyjnych roladek bakłażanowych w sosie pomidorowym :) Bakłażany, suszone pomidory, parmezan i powalająca zapachem bazylia to przecież goście z włoskich stron! Chili lekko rozgrzeje podniebienia i otuli brzuchy, kurczak zawinięty w bakłażanowe plastry doda daniu treściwości, a zioła(...)powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 3 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 6 suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów
Kuchnia w Słońcu Skąpanacoraz zimniejsze, a my nabieramy ochoty na ciepłe dania z dodatkiem jesiennych warzyw. I jednym z takich da jest właśnie ajvar (ajwar), bałkańska pasta przygotowana z papryki i bakłażana. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek czy do dań mięsnych. Możemy ją także zamknąć na zimę w słoikach, żeby w zimowe dni cieszyć się smakiem pysznych(...)białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta z wędzonego pstrąga Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Ajvar (ajwar), bałkańska pasta warzywna
Kulinarne przygody GatityBaba ghanoush to popularne danie kuchni arabskiej. Podstawowymi składnikami są miąższ z bakłażana i pasta sezamowa tahini smakowicie doprawione. Idealna pasta do pieczywa albo pyszny dip do warzyw czy chipsów na imprezę. Polecam Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny(...)szczypta mielonej papryki chilli (lub do smaku) sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyte i osuszone bakłażany nakłuwamy nożem, żeby ciepło łatwiej dotarło do wnętrza. Kładziemy je w nagrzanym piekarniku na kratce, a poniżej umieszczamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, aby na nią skapywał sok z bakłażanów. Pieczemy
Lamarida.pl