Pyszne gofry na maślance z borówką. Uwielbiam gofry, często przygotowuje je w lecie, ale i każda inna pora jest również świetna na spożycie tego deseru. Tym razem postawiłam na mały wynalazek, aby wzbogacić je dodatkowo owocem i jednocześnie zabarwić. Może i kolor nie wyszedł bardzo fioletowy, bo bałam się, że zbyt dużo owoców rozmiękczy ciasto i wyjdą gumowate. Jednakże(...)dobrze wyczuwalne w cieście i śmiało można je zajadać same. :) Wartość odżywcza 1 gofra (wyszło 14 szt.) 123 kcal B 4 g T 7 g W 14 g Składniki: 375 ml maślanki 200 g mąki (u mnie orkiszowa) pół szklanki mleka 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 6 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 50 g borówek
zdrowo i aktywniePyszne gofry na maślance z borówką. Uwielbiam gofry, często przygotowuje je w lecie, ale i każda inna pora jest również świetna na spożycie tego deseru. Tym razem postawiłam na mały wynalazek, aby wzbogacić je dodatkowo owocem i jednocześnie zabarwić. Może i kolor nie wyszedł bardzo fioletowy, bo bałam się, że zbyt dużo owoców rozmiękczy ciasto i wyjdą gumowate. Jednakże(...)dobrze wyczuwalne w cieście i śmiało można je zajadać same. :) Wartość odżywcza 1 gofra (wyszło 14 szt.) 123 kcal B 4 g T 7 g W 14 g Składniki: 375 ml maślanki 200 g mąki (u mnie orkiszowa) pół szklanki mleka 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 6 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 50 g borówek
Zdrowie i pysznie na talerzuMoja przygoda z goframi zaczęła się z przytupem, od zielonych gofrów szpinakowych i zdecydowanie kupiła domowników, od tej pory szpinak u nas w domu kojarzony jest tylko z zielonymi goframi… Ale czym byłby blog bez … The post Chrupiące gofry – podstawowy przepis appeared first on FitSweet
Fitsweet.meGofry powstały ekspresowo podczas tzw. czyszczenia lodówki, ale wyszły tak pyszne, że powtórzyłam je jeszcze raz i dzielę się z Wami przepisem :) szklanka mąki pszennej 0/5 szklanki jaglanej 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia naturalny jogurt kokosowy (150 g) 2 jajka 120 g pure z marchewki (może być pure domowej roboty, ale czasem ułatwiam sobie pracę i kupuję je w słoiczkach(...)niemowląt) kopiasta łyżeczka cynamonu cejlońskiego skórka starta z pomarańczy dodatkowo: konfitura jabłkowa z pomarańczą i cynamonem (przepis –>KLIK ) Składniki na gofry dokładnie mieszamy trzepaczką. W nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Gotowe gofry podajemy z konfiturą jabłkową lub dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogTradycyjne gofry pojawiają się u mnie w domu dość często. Robię je z owocami, ub na bazie owoców bez cukru. Gofry drożdżowe to jednak hit, który smakuje przede wszystkim mojej Córce, która jest ich wielką fanką. Uwaga! Najlepsze są jeszcze takie podane na ciepło, ale i następnego dnia do kubeczka kakao będą smakować :) Spróbujcie :) Składniki (około 20 sztuk(...)mleka 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 3 duże jajka, temperatura pokojowa 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 180 g cukru Przygotowanie: Przygotowanie ciasta na gofry należy rozpocząć od rozczyny (jeżeli używamy drożdży instant to wsypujemy je bezpośrednio do pozostałych składników) . Do kubeczka kruszymy drożdże i zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami ciepłego mleka oraz
ChilliJemymasa jest zbyt słodka, dlatego mieszam serki waniliowe z naturalnymi. Masa serowa oprócz serków homogenizowanych zawiera jeszcze galaretki cytrynowe, które również zawierają sporo cukru. Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu(...)składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany na zimno prosto z lodówki, więc idealny na letnie upały 🌞 Składniki: Masa serowa: 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 x 150 g) 300 g serków homogenizowanych naturalnych (2 x 150 g) 2 galaretki cytrynowe 300 ml wody Mus truskawkowy
Kuchnia MagdaLenymasa jest zbyt słodka, dlatego mieszam serki waniliowe z naturalnymi. Masa serowa oprócz serków homogenizowanych zawiera jeszcze galaretki cytrynowe, które również zawierają sporo cukru. Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu(...)składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany na zimno prosto z lodówki, więc idealny na letnie upały 🌞 Składniki: Masa serowa: 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 x 150 g) 300 g serków homogenizowanych naturalnych (2 x 150 g) 2 galaretki cytrynowe 300 ml wody Mus truskawkowy
Kuchnia MagdaLenykiedy znalazłam wręcz idealny model gofrownica dla nas, z której gofry wychodzą pysznie chrupiące i smakują jak te w wakacje nad polskim morzem, robimy je przynajmniej raz w tygodniu, a czasami moje małe łakomczuchy proszą o nie nawet częściej :) Czego nie robi się dla własnych dzieci, zwłaszcza niejadków. Polecam wypróbowany przez nas przepis, gofry z niego są naprawdę pyszne(...)Gofry , przepis na ok 16 sztuk Składniki : - 3 szklanki mąki -4 jajka -1/4 łyżeczki soli -1/2 szklanki cukru -1 i 3/4 szklanki wody gazowanej -1/2 szklanki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Oddzielamy żółtka od białek. Balko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w innym
Aromatyczne PodróżeMoja przygoda z goframi zaczęła się z przytupem, od zielonych gofrów szpinakowych i zdecydowanie kupiła domowników, od tej pory szpinak u nas w domu kojarzonych jest tylko z zielonymi goframi… Ale czym byłby blog bez … Artykuł Chrupiące gofry – podstawowy przepis pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mePolecam Ci mój sprawdzony przepis na gofry domowe, puszyste, delikatne w smaku, rozpływające się w ustach. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie albo deser, podane z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, konfiturą, polewą czekoladową, kremem mascarpone lub posypane cukrem pudrem. Zimne lub odgrzane w piekarniku też dobrze smakują To szybki i prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy(...)dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy w ten sposób “gumowych” gofrów lub słabo dopieczonych przy tym samym czasie pieczenia co poprzednia tura. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Szybko mieszam rózgą kuchenną lub mikserem (tylko do połączenia). Podobnie
Zasmakuj KuchniGofry – przepis podstawowy to najprostsza wersja, która każdemu będzie smakować. Wystarczy dołożyć do nich ulubione dodatki w postaci owoców, konfitury czy bitej śmietany i mamy przepyszny deser dla całej rodziny. Moja córka jadła je w wersji bez niczego, więc taką prostotę również polecamy. *Wpis powstał we współpracy z marką Dezal . Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 1/3 szklanki mleka Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować całą powierzchnię, na której będą piekły się gofry. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i sól – wszystko wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i mleko – zmiksować na gładką masę. Porcje ciasta nakładać
Pasja SmakuDzisiaj przychodzę do Was z przepysznym przepisem na gofry. Ale jakie gofry! Takie, jak kocham najbardziej, bardzo chrupiące i przepyszne! Pokazałam Wam już przepis na moim profilu na Instagramie - smyk_w_kuchni_blog i piekliście je cały weekend. Zebrały same pozytywne opinie co mnie ogromnie cieszy! Polecam każdemu przepis jest bardzo prosty a gofry wychodzą mistrzowskie! Przepis na chrupiące gofry(...)Jajka po turecku 2. Pasta jajeczna z łososiem na kanapki 3. Sałatka z awokado i jajkami 4. Jabłka w cieście 5. Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami 6. Czekoladowe gofry 7. Chlebek bananowy z cynamonem 8. Cieniuteńkie naleśniki z karmelizowanymi truskawkami 9. Guacamole na kanapki 10. Drożdżowe racuchy z jabłkami
SMYKWKUCHNIWielokrotnie już wspominałam, że jestem ogromną miłośniczką wszelkiego rodzaju chrupiących gofrów, które swoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te na słodko – z dżemem wiśniowym mojej mamy, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami albo kremem czekoladowym i bananami, jak i te wytrawne – pizzowe, z szynką, serem albo szpinakiem. Dziś, zainspirowana kolejną już(...)współpracą z marką Hochland przygotowałam dla Was idealny przepis na chrupiące gofry z aksamitnym maasdamerem i ziołami! Idealne zarówno solo ( zwłaszcza na gorąco! ), jak i z dodatkami – wg. mnie idealnie pasuje świeże jajko sadzone, słona szynka parmeńska oraz świeże zioła. Pysznie, sycąco i szybko! Takie gofry są świetnym pomysłem zarówno na leniwe, sycące śniadanie, szybki, lekki obiad
Ostra na SłodkoTytuł nie kłamie. To naprawdę najpyszniejsze gofry proteinowe, jak przygotowałam i jakie jadłam. Lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie, bardzo puszyste w środku. Nie sprawiają problemów podczas pieczenia, a czas ich przygotowania to w sumie z 10 minut. Bardzo polecam. Składniki (3 gofry): 40 g mąki owsianej 30 g (1 miarka) odżywki białkowej, u mnie biała czekolada z maliną(...)porzeczki i brzoskwini (SFD) orzechowy krem czekoladowy (SFD) Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie ze sobą wymieszaj. Gofrownicę rozgrzej i rozsmaruj odrobinkę oleju w miejscach, gdzie będziesz smażyć gofry. Wylej masę i smaż gofry około 6 minut, na prawie największej mocy. Podawaj z dodatkami. U mnie moje ulubione frużeliny bez cukru i pyszny krem czekoladowy. Wartości
Zdrowie na języku :PGofry dla większości z nas kojarzą się ze słodkim deserem. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Pewnego dnia postanowiłam, że przygotuję gofry ale w wersji wytrawnej. Stwierdziła, że połączenie delikatnej w smaku ale o pięknej skórce cukinii, śmietankowego serka, wędzonego łososia, aromatycznego koperku oraz wyrazistej w smaku czerwonej cebulki. I okazało się, że połączenie tych smaków okazało się(...)jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba dodaj mąki – cukinia jest dość soczystym warzywem. Gdy ciasto jest gotowe smażymy gofry. Każdego przygotowanego gofra smarujemy serkiem śmietankowym, następnie układamy na nim kawałek wędzonego łososia. Tak przygotowanego gofra posypujemy odrobiną posiekanej czerwonej cebulki oraz oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego
Życie ze smakiem