Dziś zapraszam Was na pyszne gofry, tym razem w wersji wytrawnej. Ale to nie wszystko, ponieważ w środku znajdziecie także cukinię i żółty ser. Powiem Wam, że to bardzo pyszny pomysł. Na wierzch damy jeszcze trochę pokruszonej fety i gotowe. Gofry z cukinii z chorizo najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Natomiast jeśli wystygną możemy je po prostu(...)podgrzać w tosterze. To super patent, będą wtedy chrupiące i gorące. Gofry z cukinii z chorizo Gofry z cukinii z chorizo Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g młodej cukinii 1 jajko 3 łyżki startego twardego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/2 szklanki zimnej wody szczypta soli plasterki kiełbasy chorizo pokruszony
Kulinarne przygody GatityBezglutenowe owsiano migdałowe gofry. Zrobiłam je na śniadanie ale mogą być też na deser. Gofry nie słodzę bo konfitura już jest słodka i owoce też. gofry: 1/2 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów 200 ml mleka 50 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pozostałe: konfitura morelowa i jagodowa maliny, jeżyny, winogrono(...)jogurtu greckiego Gofry: Płatki owsiane i migdały przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Wlewam mleko, dodaję sól, proszek do pieczenia, masło, jajka i dalej miksuję. Gofrownicę nagrzewam, wykładam po trzy łyżki ciasta i smażę gofry około 6 minut. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy. Gofry podaję z jogurtem, konfiturą i owocami
wesoła kuchniaGofry gryczane z komosą ryżową to moja propozycja na bezglutenowe danie, które może występować w roli pieczywa lub deseru. Jeszcze kilka lat temu kiedy próbowałam gryczanych wypieków wydawały mi się dziwne w smaku. Kasza gryczana z sosem mięsnym pycha, ale do słodkiego to niekoniecznie. Po raz kolejny jeśli o smaki chodzi sama sobie udowodniłam, że jest to kwestia poznania, rozsmakowania(...)bezpszennymi, bezglutenowymi mąkami. Niektóre z powstałych dań na stałe weszły do naszego menu. Mąka gryczana okazała się smakować nawet niemowlakom. Wychodzą z niej pyszne chleby , naleśniki , placki , kopytka czy gofry. Podane z domowymi powidłami – niebo w gębie! Dzisiejsza wersja wzbogacona jest w komosę ryżową i proso, przygotowana na mleku roślinnym, bez jajek. Danie wegańskie. PRZEPIS GOFRY GRYCZANE Z KOMOSĄ
Dorota Smakujecukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, ale czy wiedzieliście, ze można z niej również zrobić bardzo smaczne gofry? Spróbujcie i zobaczcie czy i Wam posmakują tak bardzo jak mi. Są bardzo delikatne, chrupiące i puszyste w środku. Rewelacja! SKŁADNIKI: 2 MAŁE CUKINIE 2 DUŻE JAJKA OKOŁO 300 ML MLEKA 200 G MĄKI PSZENNEJ CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI(...)ODSTAWIĆ NA BOK NA 10 MINUT. W TYM CZASIE NAGRZAĆ GOFROWNICĘ. PŁYTĘ GOFROWNICY MOŻNA LEKKO POSMAROWAĆ OLEJEM. CIASTO WYLAĆ NA PŁYTĘ GOFROWNICY I SMAŻYĆ WEDŁUG INSTRUKCJI PRODUCENTA GOFROWNICY. UPIECZONE GOFRY WYJĄĆ NA KRATKĘ, ABY ODPAROWAŁY. GOFRY PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. *** JEŚLI DO PRZEPISU NIE DODACIE CUKRU GOFRY MOŻNA ZROBIĆ W WERSJI WYTRAWNEJ I PODAWAĆ Z ROŻNEGO RODZAJU SOSAMI. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitakompoście. Ostatecznie polecam kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać. Co robić z nadwyżkami zakwasu? Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu , tym razem będą to gofry. Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry na śniadanie, zaczynamy przygotowania wieczorem. W przypadku gofrów na kolację, ciasto robimy bardzo rano. Składniki 330 ml maślanki
Tajemnice SmakuDomowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia. gofry: 1 szklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie: 300 ml śmietanki(...)kremówki 30 % 1 szklanka jagód cukier puder 5 bezów orzechy brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam. Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy
wesoła kuchniaPrzepisów na gofry jest w internecie całe mnóstwo, ale ciężko znaleźć taki, w którym gofry wychodzą chrupiące od razu po wyciągnięciu z gofrownicy. Te właśnie takie są. Przepis na nie otrzymałam od Szwagierki i śmiem twierdzić, że są naprawdę mega, choć ilość proszku do pieczenia może nieco zaskoczyć... Warunek jest jeden- jemy od razu po przygotowaniu, a nie czekamy(...)wystygną. Wraz z upływem czasu gofry miękną, a takich nie lubimy prawda? Co prawda można je ponownie na chwilę wrzucić do gofrownicy, ale lepiej zjeść na świeżo, od razu i nie zwlekać ;) Do przygotowania gofrów warto także użyć mocnego sprzętu. Mój ma bodajże 1300W. Składniki na ok 8 dużych gofrów: 2 szklanki mąki ½ szklanki oleju 1¾ szklanki mleka
Kuchnia w czekoladzieGofry, podobnie z resztą jak najlepsze pralinki, frytki z majonezem i najlepsze piwa, pochodzą z Belgii. Najbardziej popularne są te brukselskie. Lekkie, chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku, polane czekoladą, bitą śmietaną i udekorowane truskawkami. Podobno gofry w Belgii robiono już w X wieku, jednak te oficjalnie uznane za pierwsze, czyli wafle z Liege powstały w XVIII wieku(...)słodsze i cięższe od brukselskich, a ciasto może mieć też smak waniliowy lub cynamonowy. Prawdziwą karierę belgijskie gofry zrobiły po brukselskim Expo, które odbyło się w 1958 roku. To wtedy świat poznał ich smak i zakochał się w nim bez pamięci. Dla mnie gofry zawsze były punktem obowiązkowym wakacji nad morzem i bardzo za tym czasem tęsknię. Ale czasy mamy
Smakowity Blog KulinarnyGofry bez glutenu, bez laktozy wytrawne. Podałam je z jajkiem i szparagami. Polecam na śniadanie, można je zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem. gofry bezglutenowe: 3 łyżki migdałów 3 łyżki płatków owsianych 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy(...)wody 1/2 łyżeczki ziół/ oregano, bazylia/ pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 6 pomidorków koktajlowych 6 jajek 50 g kabanosów oliwa z ziołami natka pietruszki pieprz czerwony, sól Gofry bezglutenowe: Migdały, płatki owsiane przekładam do pojemnika i i rozdrabniam na pył. Dodaję mąkę, żółtka, wodę, sól, oliwę, zioła i całość miksuję. Białka ubijam na sztywno mikserem i dodaję do ciasta. Mieszam
wesoła kuchniasię, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut. RAZEM: ok. 1836 kcal / W: 274,5 g / B: 67,5 g / T: 46,5 g ŚRODA Śniadanie: Gofry gryczane z masłem orzechowym i bananem [560 kcal/ W: 87 g/ B: 21 g/ T: 19 g] 80 g mąki gryczanej 1 łyżki (5 g) oleju kokosowego łyżeczka proszku(...)minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut. Na koniec gotowe gofry podawaj pokrojonym bananem i masłem orzechowym. Drugie śniadanie: Bezglutenowa pizza z batatów [400 kcal
365 dni dookoła kuchniPrzeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie. Składniki(...)gofrów: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 50 g margaryny śniadaniowej klasycznej 1/2 łyżeczki oleju 6 sztuk zielonych szparagów 4 plasterki szynki 50 g sera gouda 1 jajko L 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, mleko, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę
Krylowa KuchniaMając ochotę na słodkie śniadanie, często robimy naleśniki lub pankejki, choć od czasu do czasu wstrzymujemy nasz poranny głód i pieczemy puszyste gofry . Jak zazwyczaj dzielimy się pracą i w czasie gdy jedno z nas piecze domowe gofry , drugie robi kawę i przygotowuje dodatki. Przyjemnie jest usiąść do stołu, łączyć ulubione dodatki i popijając poranną kawę, powoli rozpoczynać weekend. Udostępnij(...)Składniki na gofry 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 200 ml mleka 3 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Margarynę rozpuścić w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnku, przestudzić. Jajka umyć, wbić do miski i utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą pianę
niecodziennikparywiekszość ograniczyłam do minimum wizyty w sklepach i gotuję z tego co mam w domu. Jak czegoś brakuje to szukam zamienników i w ten oto właśnie sposób wykombinowałam gofry. Normalnie użyłabym babanów, ale nie miałam więc wykorzystałam puree z dyni (z musu z jabłek robiłam następnego dnia i też wyszły super). Baterie do wagi też mi się wyczerpały, więc miarą(...)jest dowolny kubek lub szklanka. ps. Gofry po lekkim wystygnięciu robią ssię chrupiące, ale dzięki dodatkowi musu owocowego są w środku lekko wilgotnie, ideał poprostu Składniki na 6 sztuk: 2 kubki mąki (u mnie tortowa) 1,5 kubka mleka 0,5 kubka oleju roślinnego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki musu z jabłek/puree z dyni/1
greenscarfpieczenia. Są to głównie ciasta przygotowywane na herbatnikach lub krakersach z kremem na bazie serka mascarpone albo budyniowym. Dzisiaj postanowiłam coś zmienić i mam dla was ciasto truskawkowe na gofrach. Jest ono niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Takie ciasto możecie przygotować z innymi owocami, na przykład wiśniami, borówkami albo malinami. Wówczas musimy dobrać odpowiedni smak(...)galaretek i dżemu. Ciasto truskawkowe na gofrach na pewno was zachwyci! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm. Składniki: 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów 400 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu typu greckiego 4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 słoiczek dżemu truskawkowego (450 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciGofry darzę wielką miłością. Być może dlatego, że będąc w szkole podstawowej na przerwie przez dziurę w siatce ogrodzeniowej biegliśmy do budki z goframi. Ustawialiśmy się w długiej kolejce i czekaliśmy aż Pan od gofrów położy dżem na świeżym pachnącym, chrupkim gofrze a na wierzch dołoży jeszcze bitą śmietanę. To były lata 80- te. To taki nasz szkolny street food(...)nazwałabym go dziś. A to moje pierwsze gofry belgijskie, takie inne w smaku, do których węch prowadzi mnie jak psa do wędzarni. Przepis taki polepszony i ten tradycyjny znajdziecie poniżej. Usłyszałam w domu opinię, że to najlepsze gofry jakie do tej pory zrobiłam;) Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (można zwykła) płaska łyżeczka mielonego cynamonu paczuszka drożdży suszonych szklanka mleka tłustego
AZgotuj!