Jaglane gofry z jagodami można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Gofry to fajny pomysł na przekąskę lub drugie śniadanie. Jeśli podobnie jak ja, przygotujecie je z mąki jaglanej bez dodatku cukru to zyskacie dodatkowo zdrowy posiłek. Inne przepisy z jagodami znajdziecie TUTAJ . Jaglane gofry z jagodami – Składniki /6 szt./: 75 g mąki jaglanej 65 g mąki(...)jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli ½ szklanki jagód Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować całą powierzchnię, na której będą piekły się gofry. Żółtko oddzielić od białka. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Obie mąki wsypać do miski, dodać żółtko, proszek do pieczenia, ksylitol oraz mleko i olej. Zmiksować wszystkie składniki
Pasja Smakumnie wytrawne gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest proste do zrobienia, bardzo pożywne i zdrowe, a także pięknie się prezentuje na talerzu. To idealna odmiana dla tradycyjnych kanapek czy jajecznicy. Najlepiej przygotować je na weekendowe rodzinne śniadanie, kiedy to czas nas nie goni i możemy spędzić więcej czasu przy wspólnym posiłki. Kulinarne inspiracje(...)jajka na śniadania: Omlet z zielonym groszkiem i bazylią Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem Jajko w koszulce z bobem Jajecznica po chłopsku z pomidorami Szakszuka z ciecierzycą Wytrawne gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem Śniadanie mistrzów - wytrawne pełnoziarniste gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem Czas przygotowania: 40 minut Składniki Gofry: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki
Kulinarne przygody GatityGofry na soku jabłkowym – bez mleka, bez cukru Moje dzieci je uwielbiają! „Mamo, jakie one pyyszne!” To chyba najlepsza recenzja Gofry na soku jabłkowym są delikatniejsze od tych tradycyjnych, nie dodajemy do niech mleka ani cukru. My je uwielbiamy. Najchętniej jemy je bez dodatków lub z owocami i oczywiście szklanką soku jabłkowego. Polecam i Wam takie gofry(...)pestycydów. O marce Amela pisałam Wam już tuta ( klik ). Polecam Wam zajrzeć do tego wpisu, bo poza informacjami znajdziecie tam też przepis na pyszne ciasto Tradycyjny przepis na chrupiące gofry znajdziecie tutaj ( klik ). Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka klasy M 4 łyżki miękkiego masła 200 ml soku jabłkowego – użyłam soku Amela 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie
Słodkie okruszkiGofry churros to taka moja wariacja na temat tradycyjnych churros. Dobra, dobra, ale co to jest churros. To tradycyjny wypiek karnawałowy pochodzący z Hiszpanii Wytwarza się go z ciasta parzonego, składającego się z mąki, masła, jajka i wody. Gotowe churros podaje się solo lub z filiżanką gorącej czekolady, wtedy nazywa się je chocolate con churros . Moja wersja to taka wariacja(...)ponieważ zamieniłam go na olej kokosowy oraz mąką pszenną zamieniłam na orkiszową. W ten sposób ten przepis jest idealny dla osób, które nie mogą jeść nabiału Dlaczego warto przygotować gofry churros? Zaskoczycie nimi samych siebie, ale także swoich gości Są naprawdę bardzo smaczne i troszkę mniej kaloryczne niż tradycyjne churros . Gofry churros Składniki na 8 gofrów: 250 g mąki orkiszowej
365 dni dookoła kuchniBanalnie proste trzyskładnikowe ciasto które wymyśliłam na poczekaniu gdy naszła mnie ochota na coś słodkiego :). Idealne dla leniwych i zapracowanych łasuchów. Puszyste gofry i delikatna śmietanowo-galaretkowa pianka, wypróbujcie koniecznie !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram gofrów- dwa opakowania po 250 gram ( można gofry zrobić samemu ) 3 galaretki, u mnie wiśniowe, mogą być o dowolnym smaku 660 ml śmietany(...)push({}); Przygotowanie: galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do osygnięcia, na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę gofrów, śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone galaretki, dokładnie mieszamy/miksujemy i dość szybko wykładamy i rozprowadzamy po gofrach ( masa szybko tężeje), na masę śmietanową wykładamy drugą warstwę gofrów
Blog kulinarny S9.PLDzisiaj kolejna odsłona gofrów – tym razem biszkoptowe gofry z mąką kokosową. Bardzo lekkie, idealne na śniadanie, ale deser też Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Ten przepis to pierwsze podejście – wychodzą biszkoptowe, lekkie, ale nie chrupiące gofry. Jak zwykle dodatki(...)dowolne – oczywiście polecam owoce Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – bezglutenowe, bez cukru 4 duże gofry 2 jajka 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka oliwy lub oleju 5 łyżek mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kokosowej Jajka ubić z dodatkiem soli słodzika na puszystą, jasną pianę. Dodać olej
FitkotGofry z kaszy gryczanej to jest przełom w moim patrzeniu na gofry. Do tej pory myślałam, że szanse na powodzenie ma tylko Read More Artykuł Gofry z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Thermomania
ThermomaniaGofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie wykonywać gofry takie same jak mają w budkach! Ta chrupkość, a środku puszyste ciasto-mniam! Na to ulubione dodatki i od razu człowiek robi się szczęśliwszy.😀 Tak apropo często widuje zapytania o super(...)przepis na chrupiące gofry, ale niestety jakiego by się przepisu nie podało, nie mając dobrego sprzętu one nigdy nie wyjdą takie jak z budki. Tak jak wspomniałam wyżej, liczy się moc sprzętu. Od tego zależy czy będą chrupkie czy miękkie. Oczywiście ta druga wersja nie czyni ich gorszymi, są również smaczne. 😊 Dobra gofrownica kosztuje od 100 zł wzwyż, także
zdrowo i aktywniedzisiaj. Wprawdzie brakuje mi jeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :) Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni a całość podałam z lodami waniliowymi(...)pistacjami. Było pysznie! Składniki na około 10 sztuk: Gofry: 150 g mąki 50 g cukru 1 jajko (osobno białko i żółtko) 50 g roztopionego masła 200 ml mleka 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru 100 g cukru 2 łyżki wody Gofry : Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić
My simple kitchenDziś przedstawiam fajny przepis na pyszne i chrupiące gofry. Warto podawać je z bitą śmietaną i owocami. Ja lubię robić je również z dodatkiem dżemów oraz jeść z samym cukrem pudrem. Są wyśmienite! Składniki 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek stołowych oleju 3 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie(...)białek do pozostałych składników. Ja do tego celu używam zwykle 1 bieg miksera i powoli mieszam. Rozgrzewamy gofrownice. I tu zaczynają się schody. W gofrownicy 650W da się zrobić gofry z tego przepisu, ale trwa to niemiłosiernie długo (ale się da ;)). Polecam stare poczciwe gofrownice (ja mam taką srebrną 30-letnią) lub nowe, które mają minimum 1000W. Na płytki rozgrzanej
Blog kulinarny S9.PLGofry robię bardzo często, bo dzieciaki je uwielbiają i tak naprawdę jeżeli nie wiem co mam im przyrządzić, zarządzamy gofry! :) Żeby jednak nie było nudy co jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na gofry twarogowe z pysznego wiejskiego twarogu z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego i (tutaj Was zaskoczę) Perełkami truskawkowymi! Perełki truskawkowe są wspaniałym dodatkiem(...)również inne smaki perełek jak i herbaty (które niebawem pokażę na swoim IG ) oraz naturalne kosmetyki. Przejdźmy może do przepisu, który Was zachwyci, jak i nas zachwycił! :) Gofry te nie są tak bardzo chrupiące jak gofry wykonane na bazie wody, ale są od nich dużo lżejsze, bardziej napowietrzone. Potrzebujemy: 125 g twarogu 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka
MamaOskarkajuż mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników(...)mąki kokosowej to dużo zależy od tego jakiej firmy mamy - czasem trzeba będzie dolać troszkę więcej mleka, aby ciasto nie było zbyt suche. Z poniższych składników wyszły mi dwa gofry, ale za to bardzo sycące, a już zwłaszcza podane z pysznym i zdrowym kremem czekoladowym z awokado. Na to jeszcze wiórki kokosowe, niestety nie miałam żadnych świeżych owoców, bo takie
Healthy food explorerpotrawy na bazie gryki, to do dzisiaj nie mogę się do niej przekonać. Tym bardziej mnie zaskoczyło, że mój dwuletni syn, który jest strasznym niejadkiem, rzucił się na gofry ze smakiem. Osobiście bardzo mnie to cieszy, bo gryka jest bardzo zdrowa. Gofry polecam podawać z sadzonym jajkiem, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Najlepiej sprawdzą się na śniadanie. Przepis stworzyłam na potrzeby(...)konkursu #mpm #wlaczgoscinnosc . Lubię brać udział w konkursach kulinarnych, bo pobudzają mnie one do tworzenia nowych przepisów. Jestem też wtedy skłonna do większej kulinarnej brawury ;-) Na około 8 gofrów. SKŁADNIKI 2 jajka 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g szpinaku mrożonego lub świeżego 200 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki octu winnego białego sól
Passions hobbies lifeGofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie wykonywać gofry takie same jak mają w budkach! Ta chrupkość, a środku puszyste ciasto-mniam! Na to ulubione dodatki i od razu człowiek robi się szczęśliwszy.😀 Tak apropo często widuje zapytania o super(...)przepis na chrupiące gofry, ale niestety jakiego by się przepisu nie podało, nie mając dobrego sprzętu one nigdy nie wyjdą takie jak z budki. Tak jak wspomniałam wyżej, liczy się moc sprzętu. Od tego zależy czy będą chrupkie czy miękkie. Oczywiście ta druga wersja nie czyni ich gorszymi, są również smaczne. 😊 Dobra gofrownica kosztuje od 100 zł wzwyż, także
Zdrowie i pysznie na talerzu