Uwielbiam gofry za to, że można je przygotować na nieskończenie wiele sposobów. I zdecydowanie, nie tylko na słodko. Tym razem postawiłam na świeże i naturalne smaki. Szpinak, ogórki, papryka, jajko z nutą pikanterii i dressing uwodzący zapachem bazylii. Polecam :) 4 porcje: 8 gofrów: szklanka mąki szklanka kefiru pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów(...)listków bazylii 6 łyżek wody 2 łyżki soku z limonki łyżka oliwy łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów Składniki na dressing miksujemy i odkładamy do lodówki. Przygotowujemy gofry. Jajka rozdzielamy, po czym białka ubijamy na sztywno. Mąkę miksujemy z kefirem, proszkiem do pieczenia, przyprawą Vegeta Natur do sałatek i dipów i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie
Mienta blognajbardziej klasyczny przepis na gofry na słodko, które możesz przygotować z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe(...)jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru – 500 ml mleka – 2 jajka rozmiar M – 100 g rozpuszczonego masła – ulubione dodatki do gofrów Przygotowanie: Masło rozpuść w garnuszku. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, ciasto
nietylkopasta.plPyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy
Monia miesza i gotujejest niezwykle smaczny i króluje u nas na równi z dżemem jagodowym . Mogę go jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi. Gorąco polecam wypróbować go z domowymi goframi i bitą śmietaną. Mówię Wam – rewelacja! Przepis na domowe gofry znajdziecie tutaj: Chrupiące gofry – najlepszy przepis . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px(...)gotowania i ostudzeniu dżem nie jest dość gęsty, to należy pogotować go przez kolejne 30 minut i dopiero wtedy przelać do słoiczków. Smacznego! Gorąco polecam wypróbować go z domowymi goframi i bitą śmietaną. Mówię Wam – rewelacja! Przepis na domowe gofry znajdziecie tutaj: Chrupiące gofry – najlepszy przepis . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Dżem z borówek amerykańskich appeared first
Kulinarne PrzebojeWytrawne gofry po włosku, z oliwkami, pomidorami suszonymi i fetą. Podałam je z pyszną pastą z wędzonej ryby maślanej. Gofry wyszły bombowe, można je jeść na śniadanie, lunch albo kolację. Mi smakują też same bez dodatków. Można się nimi najeść bo są syte.Gofry nie muszą być tylko na słodko, można je przygotować na wiele sposobów. #mpm #właczgoscinnosc(...)Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 jajka 100 ml mleka 100 ml wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych
wesoła kuchniaciasto zaparzane i tu... no nie, stwierdziłam, że muszę główkować dalej :D Czas konkursu nieubłaganie się kończy, trzeba więc było działać. Padło właśnie na takie śniadaniowe gofry tuńczykowe z dodatkami. Powiem Wam, że przygotowanie takiego śniadania to ok 10 minut roboty. W czasie kiedy gofry się pieką, Ty masz czas na przygotowanie dodatków, a nawet na zrobienie herbaty tudzież(...)kawy. Mało tego! Te dwa gofry w zupełności wystarczą jako posiłek dla dwóch osób, bo jedną połówką "kanapki" można się nieźle nasycić na długie godziny. Ja ten pomysł na pewno jeszcze nie raz wykorzystam, tym bardziej, że za każdym razem, pomimo tego, że same gofry będą smakować podobnie, to dodatki mogę zmieniać i modyfikować wedle upodobania. We wczorajszej np zabrakło
Kuchnia w czekoladzieWitajcie, całkiem niedawno podzieliłam się z Wami moim pomysłem na bezglutenowe gofry idealne na deser - przepis znajdziecie tutaj . Ostatnio jednak pomyślałam, że gofry świetnie się sprawdzą także na obiad czy kolację - oczywiście z innymi dodatkami. Dołożyłam do ciasta suszone pomidory oraz ser a także ulubione przyprawy i wyszło z tego bardzo smaczne danie. Można je wykorzystać jako dodatek(...)głównego dania albo podać same (są dość sycące). Wartości odżywcze na jednego gofra to: 187 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 23,4 g; T: 7 g. Składniki ( około 8 sztuk) - 4 jajka - 140 g mąki kukurydzianej - 50 g mąki ziemniaczanej - 50 g mąki owsianej lub ryżowej - 20 g oleju kokosowego - 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
Health-Fit-Lifelesie nie ma w naszym klimacie ale są dostępne w sklepie. Często przyrządzam duże i mięsiste grzyby jak portobello . Nie stronię od pieczarek ale latem najczęściej delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry
codojedzeniaKażdy gofry lubi podane inaczej, ja najbardziej lubię z cukrem pudrem. Dla małych smakoszy polecam z bita śmietana i… Można by powiedzieć z owocami ale niestety nie miałam w domu owoców, które by nadawały się do bitej śmietany, więc oprószyłam czekoladą. Gofry Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mleka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Gofry Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki
Pomysłowa kuchniaGofry z truskawkami to efekt tego , że sezon truskawkowy się na dobre zaczął. Chyba w każdym domu królują teraz słodkie, czerwone piękności. U mnie dzisiaj gofry. Odkurzyłam swoją gofrownicę i napiekłam pysznych, rumianych gofrów. Z tego przepisu wychodzą chrupiące gofry, które nie flaczeją tak szybko. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk Gofry z truskawkami Składniki 2 szklanki mąki(...)Resztę składników zmiksować ze sobą na gładkie ciasto a następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Upiec i podawać wedle upodobania – u mnie w bitą śmietaną i truskawkami :). Artykuł Gofry z truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaChoć kojarzą się głównie z sezonem letnim, kiedy to jak grzyby po deszczu, na każdym rogu wyrastają budki z goframi (zwłaszcza nad morzem) to zapewniam, że o każdej porze roku smakują wyśmienicie i możecie przygotować je w zaciszu własnego domu (i to równie pyszne). Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze mamy pod ręką(...)jedynym warunkiem do ich domowej produkcji jest posiadanie gofrownicy. Gofry najlepiej robić tuż przed konsumpcją, bo wtedy są najsmaczniejsze: ciepłe, chrupiące i nieziemsko pachnące wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami
MyCookBook.plGofry! Dzisiaj przypominam Wam przepis na gofry, bo po publikacji zdjęć na Instagramie z goframi pytaliście o recepturę. Jest na blogu i to właśnie z niej korzystam najczęściej. Jestem maniakiem gafrów i uwielbiam w niedzielne poranki zjeść gofra z dużą ilością owoców letnich, które wyciągam z zamrażalki, posypką z płatków migdałowych czy orzechów. Przypomina mi się od razu lato❤ Przepis(...)gofry znajdziecie: PRZEPIS NA DOMOWE GOFRY
SMYKWKUCHNITemat akcji "Wypiekanie na śniadanie" w ostatni weekend zachęcił mnie do odgrzebania gofrownicy. Jest bardzo stara, ale całkiem dobrze działajaca. Wypieka się całą rozetkę gofrów od razu. Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie? Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne. Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami(...)słodko. Co kto lubi :) Gofry orzechowe około 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła (stopionego i przestudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżki mleka w proszku 30 g drożdży (świeże) Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki
Gotuj Sam!Zielone gofry, chrupiące pomimo tego, że nie mają w sobie glutenu. Słodkie, chociaż wyglądają na wytrawne. Zielone dzięki dodatkowi młodego jęczmienia do ciasta. Z odrobiną cukru pudru smakują wybornie. W ogóle są przepyszne :) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (użyłam Shar ale może być wymieszana skrobia kukurydziana z mąką ryżową pół na pół) 2 łyżki młodego(...)sody 1 czubata łyżka odżywki białkowej waniliowej lub skrobii kukurydzianej 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1 jajko cukier puder do podania Włączam maszynę do pieczenia gofrów, powinna nagrzewać się minimum 10 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Dobrze rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu, by osiągnąć chrupiące gofry. Mieszam w misce mąkę, młody jęczmień, odżywkę, cukier
Mango Papajamorzem, podczas których obok bitwy na zbudowanie muru chińskiego z parawanów o świcie wraz z pianiem koguta towarzyszy stanie w kilometrowych kolejkach na deptakach na przemian do budek z goframi i lodami? Myślę, że tak! I podczas stania w jednej lub drugiej kolejce pewnie w brodę sobie pluliście, czemu nie mogą sprzedawać tych dwóch rzeczy na raz — ileż(...)było zaoszczędzonego czasu! Z tego samego założenia wyszło chyba Balduno , kreując gofra, będącego jednocześnie rożkiem do lodów. Takie 2 w 1! I, mimo że o gofrach mam raczej złe zdanie, bo niezmiennie kojarzą mi się właśnie z tymi budkami i sztucznymi sosami we wszystkich kolorach tablicy mendelejewa, to Balduno pokazało, że można stworzyć coś, co nie tylko dobrze smakuje
Food Square