gofry - 3038 przepisów (strona:32/203)

Gofry z dojrzałych bananów 40

Gofry z dojrzałych bananów Dojrzałe banany , takie brzydale z czarnymi plamkami albo wręcz z całą czarna skórką uwielbiam! Czemu? Mają ogromny potencjał! To właśnie one, dzięki swojej słodyczy zastępują w daniach cukier. Bardzo chętnie kupuję na wyprzedażach takie dojrzałe banany, lubię ratować żywność by nie marnowała się, lubię kreatywnie ją wykorzystywać. Przede wszystkim takie banany mrożę, ale też suszę, robię(...)nich placki, gofry, chlebek bananowy, ciasta na zimno, lody, koktajle, zapiekanki. Dzisiaj przepis na gofry z 4kilku jedynie składników! Polecam! PRZEPIS GOFRY Z DOJRZAŁYCH BANANÓW Składniki (na 4 banany dajemy 1 jajko i 8 łyżek mąki): 12 dojrzałych bananów 3 jajka 24 łyżki mąki – ja dodaję mąkę pszenną graham 4 łyżki oleju 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dorota Smakuje
Przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci 55

opisałam, jak zrobić owocowe jeżyki. Na podobnej zasadzie możemy z dziećmi zrobić owocowe szaszłyki lub bukiety owocowych kwiatków (płatki możemy wyciąć z plastrów owoców przy użyciu foremek do ciastek). Gofry z owocami Rodzice przygotowują gofry, a dzieci – dekorują! Z gofrów można stworzyć naprawdę piękne dzieła sztuki kulinarnej Podobnie jak w przypadku kanapek, dekorowanie gofrów możemy zlecić nawet najmłodszym dzieciom(...)Przedszkolaki mogą przygotować mus owocowy lub bitą śmietanę, a nastolatki – przygotować ciasto i upiec samodzielnie gofry. Polecam Wam ten przepis na tradycyjne gofry – zawsze się udaje. Koktajle z warzyw i owoc ów Przygotowanie koktajlu to bardzo prosta czynność, która daje dzieciom dużo satysfakcji. Obserwowanie, jak owoce zamieniają się w koktajl jest dla maluchów fascynujące Przedszkolaki mogą przygotować owoce

Wiszniówka
Zdrowe przekąski na imprezę – moje TOP 10 63

śmiało sięgać bez wyrzutów sumienia Kasza jaglana nie jest tutaj wyczuwalna, za to nadaje muffinkom wilgotności i głębi smaku. Przepis na czekoladowe muffinki jaglane znajdziesz tutaj. 2. Gofry Gofry są bardzo wdzięczną przystawką, którą lubią młodsi i starsi goście. Można je podać tak po prostu – bez dodatków, lub postawić obok miseczki z dodatkami, takimi jak: świeże owoce, bakalie(...)konfitura. Lubię przygotowywać gofry na domowe imprezy, bo każdy może je zjeść tak, jak lubi. Na moim blogu znajdziesz zarówno przepis na klasyczne gofry , jak i przepis na gofry bez jajek i bez cukru , jak również przepis na pyszne gofry w wersji wytrawnej – gofroplacki . 3. Chlebek marchewkowy Ciasto chlebek marchewkowy to pyszna, dietetyczna przekąska bez białego cukru. Takie ciasto

Wiszniówka
Gofry czekoladowe 72

Dzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy na słodko :-) Tym razem gofry czekoladowe. Dzieci uwielbiają i czas od czasu takie z owocami i bitą śmietaną robimy. Gofry smakują super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na około 10 sztuk: 80 g masła 2 łyżki kakao 2-3 łyżki cukru 3 jajka M 1 szklanka (250 ml) mleka 1/2 szklanki wody gazowanej(...)białek i albo mieszamy całość drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach miksera.  5. Gofrownicę nagrzewamy i za pomocą chochelki wlewamy na gofrownicę porcje ciasta. Zamykamy i smażymy gofry około 5-7 minut. Po upieczeniu gofry studzimy na kratce. Pamiętajmy żeby gofrów nie kłaść jeden na drugim, bo wtedy nie będą chrupiące. Musi do nich z każdej strony dochodzić

kruche babeczki
Gofry z cukinii z chorizo 93

Dziś zapraszam Was na pyszne gofry, tym razem w wersji wytrawnej. Ale to nie wszystko, ponieważ  w środku znajdziecie także cukinię i żółty ser. Powiem Wam,  że to bardzo pyszny pomysł. Na wierzch damy jeszcze trochę pokruszonej fety i gotowe. Gofry z cukinii z chorizo najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Natomiast jeśli wystygną możemy je po prostu(...)podgrzać w tosterze. To super patent, będą wtedy chrupiące i gorące. Gofry z cukinii z chorizo Gofry z cukinii z chorizo Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g młodej cukinii 1 jajko 3 łyżki startego twardego sera 1 szklanka mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/2 szklanki zimnej wody  szczypta soli plasterki kiełbasy chorizo pokruszony

Kulinarne przygody Gatity
Owsiano migdałowe gofry z jeżynami 74

Bezglutenowe owsiano migdałowe gofry. Zrobiłam je na śniadanie ale mogą być też na deser. Gofry nie słodzę bo konfitura już jest słodka i owoce też.   gofry: 1/2 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów 200 ml mleka 50 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka  pozostałe: konfitura morelowa i jagodowa maliny, jeżyny, winogrono(...)jogurtu greckiego   Gofry: Płatki owsiane i migdały przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Wlewam mleko, dodaję sól, proszek do pieczenia, masło, jajka i dalej miksuję.  Gofrownicę nagrzewam, wykładam po trzy łyżki ciasta i smażę gofry około 6 minut. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy. Gofry podaję z jogurtem, konfiturą i owocami

wesoła kuchnia
Gofry gryczane z komosą ryżową 64

Gofry gryczane z komosą ryżową to moja propozycja na bezglutenowe danie, które może występować w roli pieczywa lub deseru. Jeszcze kilka lat temu kiedy próbowałam gryczanych wypieków wydawały mi się dziwne w smaku. Kasza gryczana z sosem mięsnym pycha, ale do słodkiego to niekoniecznie. Po raz kolejny jeśli o smaki chodzi sama sobie udowodniłam, że jest to kwestia poznania, rozsmakowania(...)bezpszennymi, bezglutenowymi mąkami. Niektóre z powstałych dań na stałe weszły do naszego menu. Mąka gryczana okazała się smakować nawet niemowlakom. Wychodzą z niej pyszne chleby , naleśniki , placki , kopytka czy gofry. Podane z domowymi powidłami – niebo w gębie! Dzisiejsza wersja wzbogacona jest w komosę ryżową i proso, przygotowana na mleku roślinnym, bez jajek. Danie wegańskie. PRZEPIS GOFRY GRYCZANE Z KOMOSĄ

Dorota Smakuje
Przepyszne gofry z cukinii 73

cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, ale czy wiedzieliście, ze można z niej również zrobić bardzo smaczne gofry? Spróbujcie i zobaczcie czy i Wam posmakują tak bardzo jak mi. Są bardzo delikatne, chrupiące i puszyste w środku. Rewelacja! SKŁADNIKI: 2 MAŁE CUKINIE 2 DUŻE JAJKA OKOŁO 300 ML MLEKA 200 G MĄKI PSZENNEJ CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI(...)ODSTAWIĆ NA BOK NA 10 MINUT. W TYM CZASIE NAGRZAĆ GOFROWNICĘ. PŁYTĘ GOFROWNICY MOŻNA LEKKO POSMAROWAĆ OLEJEM. CIASTO WYLAĆ NA PŁYTĘ GOFROWNICY I SMAŻYĆ WEDŁUG INSTRUKCJI PRODUCENTA GOFROWNICY. UPIECZONE GOFRY WYJĄĆ NA KRATKĘ, ABY ODPAROWAŁY. GOFRY PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. *** JEŚLI DO PRZEPISU NIE DODACIE CUKRU GOFRY MOŻNA ZROBIĆ W WERSJI WYTRAWNEJ I PODAWAĆ Z ROŻNEGO RODZAJU SOSAMI. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Gofry na maślance i zakwasie chlebowym 66

kompoście. Ostatecznie polecam kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać. Co robić z nadwyżkami zakwasu?  Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu , tym razem będą to gofry. Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry na śniadanie, zaczynamy przygotowania wieczorem. W przypadku gofrów na kolację, ciasto robimy bardzo rano. Składniki 330 ml maślanki

Tajemnice Smaku
Gofry podwójnie jagodowe 77

Domowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia. gofry: 1 szklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie: 300 ml śmietanki(...)kremówki 30 %  1 szklanka jagód cukier puder 5 bezów orzechy brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam.  Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy

wesoła kuchnia
Chrupiące gofry 112

Przepisów na gofry jest w internecie całe mnóstwo, ale ciężko znaleźć taki, w którym gofry wychodzą chrupiące od razu po wyciągnięciu z gofrownicy. Te właśnie takie są. Przepis na nie otrzymałam od Szwagierki i śmiem twierdzić, że są naprawdę mega, choć ilość proszku do pieczenia może nieco zaskoczyć... Warunek jest jeden- jemy od razu po przygotowaniu, a nie czekamy(...)wystygną. Wraz z upływem czasu gofry miękną, a takich nie lubimy prawda? Co prawda można je ponownie na chwilę wrzucić do gofrownicy, ale lepiej zjeść na świeżo, od razu i nie zwlekać ;)  Do przygotowania gofrów warto także użyć mocnego sprzętu.  Mój ma bodajże 1300W. Składniki na ok 8 dużych gofrów: 2 szklanki mąki ½ szklanki oleju 1¾ szklanki mleka

Kuchnia w czekoladzie
Gofry 78

Gofry, podobnie z resztą jak najlepsze pralinki, frytki z majonezem i najlepsze piwa, pochodzą z Belgii. Najbardziej popularne są te brukselskie. Lekkie, chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku, polane czekoladą, bitą śmietaną i udekorowane truskawkami. Podobno gofry w Belgii robiono już w X wieku, jednak te oficjalnie uznane za pierwsze, czyli wafle z Liege powstały w XVIII wieku(...)słodsze i cięższe od brukselskich, a ciasto może mieć też smak waniliowy lub cynamonowy. Prawdziwą karierę belgijskie gofry zrobiły po brukselskim Expo, które odbyło się w 1958 roku. To wtedy świat poznał ich smak i zakochał się w nim bez pamięci. Dla mnie gofry zawsze były punktem obowiązkowym wakacji nad morzem i bardzo za tym czasem tęsknię. Ale czasy mamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe migdałowe gofry ze szparagami 92

Gofry bez glutenu, bez laktozy wytrawne. Podałam je z jajkiem i szparagami. Polecam na śniadanie, można je zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem. gofry bezglutenowe: 3 łyżki migdałów 3 łyżki płatków owsianych 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy(...)wody 1/2 łyżeczki ziół/ oregano, bazylia/ pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 6 pomidorków koktajlowych 6 jajek 50 g kabanosów oliwa z ziołami natka pietruszki pieprz czerwony, sól Gofry bezglutenowe: Migdały, płatki owsiane przekładam do pojemnika i i rozdrabniam na pył. Dodaję mąkę, żółtka, wodę, sól, oliwę, zioła i całość miksuję. Białka ubijam na sztywno mikserem i dodaję do ciasta. Mieszam

wesoła kuchnia
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 127

się, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut. RAZEM: ok. 1836 kcal / W: 274,5 g / B: 67,5 g / T: 46,5 g ŚRODA Śniadanie: Gofry gryczane z masłem orzechowym i bananem [560 kcal/ W: 87 g/ B: 21 g/ T: 19 g] 80 g mąki gryczanej 1 łyżki (5 g) oleju kokosowego łyżeczka proszku(...)minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut. Na koniec gotowe gofry podawaj pokrojonym bananem i masłem orzechowym. Drugie śniadanie: Bezglutenowa pizza z batatów [400 kcal

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne gofry śniadaniowe ze szparagami, szynka i serem 51

Przeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie.  Składniki(...)gofrów: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 50 g margaryny śniadaniowej klasycznej 1/2 łyżeczki oleju 6 sztuk zielonych szparagów 4 plasterki szynki 50 g sera gouda 1 jajko L 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, mleko, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania